MENU
Χρόνος ανάγνωσης 9’

Σεϊταρίδης: «Αδιανόητο να μην έχει γήπεδο ο Παναθηναϊκός – Διακαής μας πόθος ο Βοτανικός»

0

Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής πήρε την απόφαση φέτος να «κατέβει» στις εκλογές με τον συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη. Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης λοιπόν μιλάει για την νέα του αυτή προσπάθεια, αλλά και το όραμα του για την Αθήνα.

Ο «rookie» στην πολιτική σκηνή της τοπικής αυτοδιοίκησης μιλάει για τα προβλήματα που ταλανίζουν την Αθήνα ενώ αναφέρεται και στο πρότζεκτ του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.

Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με την τοπική αυτοδιοίκηση;

«Είχανε στο μυαλό τους κάποιους αθλητές για να κατέβουν με το συνδυασμό του Κώστα Μπακογιάννη. Ενδιαφερθήκαν για μένα και συναντήθηκα με τον Κώστα και μου είπε κάποια πράγματα που έχει στο μυαλό του να κάνει για τον Δήμο και τι σχέδιο έχει εφόσον όλα πάνε καλά. Μου έκανε μία πρόταση που αφορά το αθλητικό κομμάτι κυρίως, διότι κακά τα ψέματα αυτό τον τομέα γνωρίζω καλά. Και τα άλλα εννοείται αλλά πιο πολύ ο αθλητισμός θα είναι ο τομέας που μπορώ να προσφέρω.

«Ο Μπακογιάννης μου έδειξε ότι έχει όραμα για να αλλάξει την Αθήνα»

Μου έδωσε κάποιο χρόνο να σκεφτώ και ζήτησα να συναντηθούμε και μία δεύτερη φορά, διότι είχα κάποιες απορίες. Μιλήσαμε και τα... βρήκαμε γενικά. Σημαντικό ρόλο σ΄ αυτό έπαιξε και το γεγονός ότι ο Κώστας είναι ένας άνθρωπος πολύ απλός. Ποτέ δεν πίστεψα ότι έχω απέναντι μου έναν πολιτικό. Ήταν σαν να μιλάνε δύο απλοί άνθρωποι για τον τόπο τους και προσπαθούν να βρουν λύσεις. Ο Κώστας είναι ένας απλός άνθρωπος και αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση μου να κατέβω ως δημοτικό σύμβουλος με τον συνδυασμό του. Μου έδειξε ότι έχει όραμα και θέλει να κάνει πράγματα για να αλλάξει την Αθήνα. Είμαστε περίπου στην ίδια ηλικία, οπότε ένιωσα και οικειότητα.

«Βλεπώ και ζω καθημερινά τα προβλήματα που ταλανίζουν την Αθήνα»

Επίσης, είμαι ένας άνθρωπος που κινούμαι συνέχεια στο κέντρο. Έχω το μαγαζί μου στο κέντρο της Αθήνας και οι συγγενείς μου μένουν στο κέντρο. Όλες πλέον οι υποχρεώσεις μου είναι στο κέντρο. Έρχομαι πρωί και φεύγω βράδυ για να πάω στο σπίτι. Βλέπω τα προβλήματα. Όπως με τα ναρκωτικά, με την εγκληματικότητα. Τα βλέπω καθημερινά, τα ζω».

Για ποιο λόγο ζήτησες διορία από τον Κώστα Μπακογιάννη; Είχες κάποιον ενδοιασμό;

«Θα σου πω ακριβώς τι συνέβη. Εγώ θέλω κάποια στιγμή να ασχοληθώ ξανά με τον χώρο του ποδοσφαίρου. Αν προκύψει κάποια στιγμή κάποια σοβαρή πρόταση και έχει ενδιαφέρον θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ. Αυτό αφορούσε και το δεύτερο ραντεβού μου με τον Κώστα. Τον ρώτησα: «Αν βγω θα μπορώ παράλληλα να λείπω σε περίπτωση που έχω κάποια θέση σε μία ομάδα; ». Εκείνος μου απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έτσι και εγώ του είπα ότι θέλω να συνεργαστούμε και να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι καλό».

Τι θέλεις να αλλάξεις στην Αθήνα;

«Θα σου πω τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό. Η Αθήνα πλέον είναι μία πόλη επικίνδυνη. Κλέβουνε, χτυπάνε και σκοτώνουν. Στην κυριολεξία σκοτώνουν. Έχει τύχει να σκοτώσουν δύο συμμορίες 100 μέτρα από το μαγαζί μου. Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να γίνει είναι να κάνουμε την Αθήνα ασφαλή. Να μην φοβάται ο κόσμος να κυκλοφορήσει όταν βραδιάζει. Είναι πανέμορφη η πόλη ειδικά το βράδυ και είναι πολύ άσχημο να μην μπορεί κάποιος να κυκλοφορήσει επειδή φοβάται.

«Έχουμε λάθος νοοτροπίa σαν λαός - Χρειαζόμαστε «βούρδουλα»

Πλέον σε κάθε γωνιά της Αθήνας πουλάνε ναρκωτικά. Αυτό είναι απίστευτο. Οι αστυνομικοί τους συλλαμβάνουν και μετά από μία ώρα είναι πάλι στο ίδιο σημείο και πουλάνε. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό. Πρέπει να μπει ένα στοπ στη μάστιγα των ναρκωτικών. Δεν πρέπει να μας περνάει αδιάφορο αυτό. Χάνονται ζωές από τα ναρκωτικά.

Επίσης, οι δρόμοι είναι χάλια. Η Αθήνα πλέον μοιάζει με σκουπιδότοπο. Κανείς δεν ενδιαφέρεται. Αυτό εμείς θέλουμε να τα αλλάξουμε. Θέλουμε να φτιάξουμε μία πόλη καθαρή που θα «βγάζει» υγεία. Φυσικά για όλο αυτό ευθύνη έχουμε όλοι μας. Πρώτα απ΄ όλα λοιπόν πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας είτε βγει είτε δεν βγει ο Μπακογιάννης. Αυτό δεν έχει να κάνει. Έχουμε λάθος νοοτροπία σαν λαός. Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του Έλληνα. Το ότι κάποιος πετάει το τσιγάρο του ή το σκουπίδι του κάτω δεν μπορεί να το αλλάξει ούτε ο Μπακογιάννης ούτε κανένας. Επίσης πλέον έχουμε φτάσει σ΄άλλο επίπεδο. Θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Αν εσύ πετάξεις το τσιγάρο σου κάτω και εγώ σου κάνω παρατήρηση, όχι μόνο δεν θα ντραπείς αλλά θα νευριάσεις κιόλας που σου είπα το προφανές»

Συμφωνώ απόλυτα σ΄ αυτό που λες αλλά αυτό πως μπορεί να αλλάξει;

«Ένας άνθρωπος που είναι σε μεγαλύτερη ηλικία είναι δύσκολο να αλλάξει. Πρέπει να περιμένουμε 2 και 3 γενιές για να αλλάξουμε. Για μένα η λύση είναι μία και δεν είναι κάτι πολύπλοκο. Πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι. Κακά τα ψέματα σαν λαός χρειαζόμαστε «βούρδουλα». Στο εξωτερικό, παραδείγματος χάρη,γιατί όταν περνάς με κόκκινο η κάμερα σε γράφει και στη συνέχεια πληρώνεις ένα κάρο λεφτά και σου παίρνουν και το δίπλωμα; Ας λειτουργήσουν και εδώ με τον τρόπο αυτό. Να σου πω κάτι και εγώ έχω περάσει κόκκινο με το μηχανάκι εδώ στο κέντρο επειδή βιαζόμουν. Αυτό είναι λάθος. Αν όμως ήξερα ότι θα μου πάρουν το δίπλωμα και θα μου επιβληθεί ένα μεγάλο πρόστιμο δεν θα το έκανα.

«Αν εφαρμοστούν οι νόμοι θα αλλάξει η καθημερινότητα μας»

Λέμε για τους ανθρώπους που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι είναι πειθαρχημένοι. Εγώ πιστεύω ότι δεν ισχύει αυτό και πως δεν κάνουν παρανομίες, επειδή ξέρουν ότι θα τιμωρηθούν. Να σου πω και το άλλο, έχω δει πάρα πολλά αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες εδώ, που κάνουν παρανομίες. Αυτό συμβαίνει επειδή γνωρίζουν ότι εδώ δεν θα τιμωρηθούν. Πολύ απλά εδώ πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι. Δεν είναι κάτι ακραίο αυτό. Όσο και να μην μας αρέσει πρέπει να γίνει. Στην αρχή θα μας ξινίσει, αλλά με το πέρασμα του χρόνου θα το εκτιμήσουμε, καθώς θα δούμε τεράστιες διαφορές στη καθημερινότητα μας».

Γιατί κάποιος να έρθει να ψηφίσει τον Γιούρκα Σεϊταρίδη;

«Είναι πολύ σημαντικό ότι εγώ έχω νιώσει στο... πετσί μου όλα αυτά τα προβλήματα. Ζω στο κέντρο εδώ και 6-7 χρόνια, οπότε γνωρίζω από πρώτο χέρι τα προαναφερθέντα σημαντικά ζητήματα. Από τη στιγμή που ξέρω ποια είναι τα ζητήματα, θα κάνω ότι μπορώ για να βρω μία λύση στο καθένα απ΄ αυτά. Έχω την διάθεση να προσπαθήσω και να αφιερώσω χρόνο για να βάλω και εγώ το λιθαράκι μου, ώστε να αλλάξει η ζωή του καθενός απ΄ εμάς στο κέντρο. Από την άλλη εγώ θα επικεντρωθώ στα θέματα που έχουν να κάνουν με τον αθλητικό τομέα.

«Θα ασχοληθώ με τον αθλητικό τομέα εφόσον πάνε όλα καλά - Θα αρχίσω από τα βασικά που δυστυχώς δεν είναι δεδομένα»

Δεν χρειάζεται να γίνουν ακραία πράγματα. Αυτό που αρκεί σε πρώτη φάση είναι να κάνουμε τα βασικά. Εδώ στην Αθήνα δεν υπάρχουν βασικά πράγματα. Πρέπει τα γήπεδα και τα στάδια να είναι ανθρώπινα. Να έχουν ένα σύγχρονο ταρτάν για να τρέχεις. Να έχει το ποδοσφαιρικό γήπεδο χορτάρι. Τα αποδυτήρια να είναι σε καλή κατάσταση. Γενικότερα απλά πράγματα, ώστε να μπορούν οι ερασιτέχνες αθλητές να κάνουν το χόμπι τους υπό καλές συνθήκες. Δηλαδή να μην πάει κάποιος να παίξει μπάσκετ σ΄ ένα κλειστό και να στάζει νερό από την οροφή. Θεωρώ ότι τα βασικά αν κάνεις, θα είναι όλοι ικανοποιημένοι. Ας αρχίσουμε από τα βασικά και στη συνέχεια κάνεις και το κάτι παραπάνω. Είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με την Ευρώπη. Εγώ από την εμπειρία μου , ξέρω τι χρειάζεται ένας αθλητής για να προπονηθεί σωστά και να νιώσει ικανοποίηση μ΄ αυτό που κάνει. Σ΄ αυτό το κομμάτι μπορώ να βοηθήσω».

Αποτελεί προτεραιότητα για σένα το να φτιάξει γήπεδο ο Παναθηναϊκός;

«Φυσικά και αποτελεί προτεραιότητα για μένα το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Ο Παναθηναϊκός είναι μία από τις πιο μεγάλες και ιστορικές ομάδες και μία πολύ γνωστή ομάδα στην Ευρώπη. Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο να μην έχει δικό του γήπεδο ο Παναθηναϊκός και να παίζει στο ΟΑΚΑ. Στη Λεωφόρο είναι από δύσκολο έως αδύνατο να γυρίσει. Οπότε πρέπει να βρεθεί μία άλλη λύση. Ο Ολυμπιακός έχει ένα φανταστικό γήπεδο ενώ την ίδια στιγμή η ΑΕΚ φτιάχνει το δικό της. Πρέπει να αρχίσει σύντομα όλο αυτό, για να μπει... γρήγορα μπροστά. Για μένα αλλά και τον Κώστα Μπακογιάννη αποτελεί κύριο μέλημα το να φτιάξει γήπεδο ο Παναθηναϊκός».

«Προτεραιότητα και διακαής μας πόθος να φτιαχτεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού»

Θα φτιαχτεί το γήπεδο στο Βοτανικό; Σε ρωτάω γιατί έχει σταθεί σ΄ αυτό και ο Κώστας Μπακογιάννης.

«Αυτό που λες για τον Κώστα Μπακογιάννη ισχύει. Όταν συναντήθηκα μαζί του μου είπε: «Αν πάνε όλα καλά και αναλάβεις θα ήθελα να ασχοληθούμε μ΄ αυτό». Όταν μου το είπε ήταν διπλή χαρά για μένα για δύο λόγους. Πρώτον γιατί θα ασχοληθώ με κάτι που έχει να κάνει με τον αθλητισμό και δεύτερον και σημαντικότερον αυτό θα αφορά την ομάδα που ανδρώθηκα ποδοσφαιρικά. Για μένα ακόμα και η πρώτη υπογραφή να πέσει η χαρά και η τιμή θα είναι τεράστια. Θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να πουν: «Ο Μπακογιάννης με την βοήθεια του Σεϊταρίδη βοήθησε στο να ξεκινήσει η έγερση του γηπέδου του Παναθηναϊκού». Ακόμα αν δεν είμαι όταν θα «κόψουν» την κορδέλα στο νέο γήπεδο. Μόνο και μόνο αν καταφέρω και βάλω ένα μικρό...λιθαράκι σ΄ όλο αυτό θα είναι τεράστια χαρά και τιμή για μένα».

Τελικά είναι εφικτό να φτιαχτεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό;

«Έχεις δει ειδικά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό ότι αν θέλουν κάτι όλοι αλλάζουν τους νόμους, αλλάζουν τα συντάγματα, αλλάζουν με λίγα λόγια ότι χρειάζεται για να γίνει. Οπότε αν θέλουν κάτι μπορούν να το κάνουν. Δεν υπάρχει λόγος καν να συζητάμε αν είναι εφικτό να γίνει ένα γήπεδο. Δεν μιλάμε για μνημόνιο, για ένα γήπεδο μιλάμε, το οποίο μόνο καλό κάνει σ΄ όλους. Εφικτό είναι, αλλά το θέμα είναι να το θέλουν όλοι».

«Φυσικά και είναι εφικτό να φτιαχτεί το γήπεδο στο Βοτανικό - Τιμή μου να συνδράμω έστω και λίγο στην έναρξη των εργασιών για την έγερση του»

Αν θυμάσαι καλά και παλαιότερα είχε πάει να γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού, αλλά είχε κολλήσει γιατί κάποιοι είχαν βγει και είχαν πει ότι θα κάνει κακό στην περιοχή. Τι έχεις να πεις γι΄ αυτό;

«Όταν κάνεις ένα γήπεδο- στολίδι, το οποίο θα μαζεύει κάθε Κυριακή και κάθε Τετάρτη 10- 20 -30.000 κόσμο δεν μπορείς να λες ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή. Ίσα - ίσα η περιοχή του Βοτανικού θα αναβαθμιστεί. Θα πηγαίνει κόσμος και θα ξοδεύει χρήματα. Επίσης με τα μαγαζιά που θα δημιουργηθούν μαζί με το γήπεδο θα μειωθεί το ποσοστό ανεργίας. Θα βρουν κάποιοι άνθρωποι δουλειά. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα δημιουργήσει προβλήματα. Είναι σαν να μου λες ότι το γήπεδο που έφτιαξε η Ατλέτικο στην Ισπανία, δημιούργησε προβλήματα στην περιοχή; Είναι αστείο να λέγονται αυτά τα πράγματα».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟ SDNA

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟ SDNA

Η φωτογράφιση και η συνέντευξη έλαβαν χώρα στο μαγαζί «MOMA» στο Μοναστηράκι, το οποίο και ευχαριστούμε!

Σεϊταρίδης: «Αδιανόητο να μην έχει γήπεδο ο Παναθηναϊκός – Διακαής μας πόθος ο Βοτανικός»
EVENTS