MENU
Χρόνος ανάγνωσης 11’

Σεϊταρίδης: «Η ομάδα χρειάζεται Παναθηναϊκούς σαν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο»

0

Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης της ζωής του στο SDNA αναφέρεται με πάσα ειλικρίνεια στις διοικήσεις του Παναθηναϊκού που συνυπήρξε, στα διοικητικά ζητήματα του τριφυλλιού, στο πως νιώθει που βλέπει σ΄ αυτή την κατάσταση την ομάδα που αγαπάει ενώ αναλύει και το πώς έζησε την κατάκτηση του Euro 2004. Χωρίς περαιτέρω προλόγους ας δούμε τις απαντήσεις του που εμφανίζουν τεράστιο ενδιαφέρον.

Έμεινες ικανοποιημένος από τις διοικήσεις του Παναθηναϊκού που συνυπήρξες;

«Δεν μπορώ να πω ότι δεν έμεινα ικανοποιημένος. Με τον Νικόλα Πατέρα είχα μία πολύ καλή σχέση και έχω ακόμα. Με τον Κώστα Αντωνίου είχα μία τυπική σχέση. Δεν είχα μία φιλική σχέση αλλά την ίδια στιγμή δεν είχαμε προβλήματα στη συνεργασία μας.»

Εσύ είσαι από τους ανθρώπους που έχουν ζήσει την διοίκηση του Παναθηναϊκού με τον Γιάννη Αλαφούζο. Τι θεωρείς ότι έχει κάνει λάθος και έχει φτάσει στο σημείο αυτό ο Παναθηναϊκός;

«Όσον αφορά για τον Γιάννη Αλαφούζο έχω να πω το εξής. Όταν βλέπεις έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει κανάλια, σταθμούς κλπ και είναι πετυχημένος σ΄ αυτό που κάνει, είναι έξυπνος. Γιατί κάποιον χαζό και πετυχημένο δεν έχω γνωρίσει ποτέ. Κακά τα ψέματα το ποδόσφαιρο είναι μία επιχείρηση, ανεξάρτητα αν μπαίνει και το συναίσθημα σ΄ ένα βαθμό.

Πιστεύω ότι κακό δεν θέλει να κάνει. Από τη στιγμή, που όπως αναφέρουν διάφορα δημοσιεύματα, έχει βάλει 50 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό. Τώρα τι να σου πω; Μπορεί αυτό να είναι και ψέματα. Κανείς δεν το ξέρει. Δεν μπορώ να καταλάβω τι συμβαίνει. Να βγουν και να πουν την αλήθεια στον κόσμο. Να πουν χρωστάμε τόσα και αυτό είναι το πλάνο μας.

«Ο Αλαφούζος μου έλεγε: «Βοηθήστε με γιατί δεν ξέρω από ποδόσφαιρο, βοηθήστε με»

Από την άλλη όσο πρόλαβα και τον γνώρισα μου είχε πει και μένα. «Βοηθήστε με γιατί δεν ξέρω από ποδόσφαιρο, βοηθήστε με». Ξεκινήσαμε κάναμε μία προσπάθεια, αλλά τελικά εγώ δεν συνέχισα. Συγκεκριμένα μου είχε γίνει μία πρόταση, αλλά τελικά δεν συνεχίσαμε μαζί. Μετά ο Γιάννης Αλαφούζος ακολούθησε μία άλλη πολιτική.

Δεν νομίζω ότι θέλει να κάνει κακό στην ομάδα. Μπορεί να έχει κάνει πολλά λάθη. Προφανώς και έχουν γίνει λάθη απ΄ όλους για να φτάσει η ομάδα σ΄ αυτό το σημείο. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι κάνει κάτι εσκεμμένα. Τώρα τι να σου πω. Κανείς δεν το ξέρει αυτό».

Σε πληγώνει η κατάσταση του σημερινού Παναθηναϊκού;

«Φυσικά και με πληγώνει και με στεναχωρεί όλο αυτό. Όπως και με πληγώνει η κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δεν μ΄αρέσει και εμένα και τον υπόλοιπο κόσμο να βλέπει σ΄ αυτή την κατάσταση τον Παναθηναϊκό. Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται ένα δυνατό Παναθηναϊκό, όπως και όλες τις μεγάλες ομάδες να είναι δυνατές. Μαζί με τον Ολυμπιακό είναι το... αλατοπίπερο. Εμένα προσωπικά με πειράζει πολύ που βλέπω την ομάδα που αγαπάω σ΄αυτή την τραγική κατάσταση, τόσο διοικητικά όσο και αγωνιστικά. Ελπίζω και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα αλλάξει αυτό. Δυστυχώς απ΄ ότι φαίνεται θα πάρει καιρό».

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται ένα δυνατό Παναθηναϊκό»

Έχεις παίξει στον Παναθηναϊκό και με διοίκηση Αλαφούζου και με διοίκηση Βαρδινογιάννη. Ποιες είναι οι διαφορές τους;

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε κάτι στον Γιάννη Αλαφούζο. Όταν η ομάδα καιγόταν και βυθιζόταν βγήκε μπροστά και ανέλαβε. Ανεξάρτητα αν έχει κάνει πολλά λάθη πλέον, αυτό πρέπει να του το αναγνωρίσουμε. Τώρα να μπω στη διαδικασία να τους συγκρίνω δεν θα το κάνω, διότι θα είναι άδικο και για τους δύο.

Εγώ με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη δεν είχαμε κάποια ιδιαίτερη σχέση. Δεν ήμασταν φίλοι και δεν ήμουν από τους ανθρώπους που καλούσε στο γραφείο του για να μιλήσει φιλικά και ούτε ήμασταν τσακωμένοι. Παλαιότερα είχε γίνει μία παρεξήγηση. Γι΄ αυτό δεν έχω ξαναμιλήσει ποτέ, αλλά πρέπει ο κόσμος να μάθει την αλήθεια. Ήταν τότε που είχα κάνει την πρώτη μου προσφυγή κατά του Παναθηναϊκού, την οποία αναγκάστηκα να κάνω γιατί έφτανε τέλος Αυγούστου. Εγώ τότε είχα πάει στην Πόρτο και ο Παναθηναϊκός είχε πάρει 3 εκατ. ευρώ από την μεταγραφή μου και μου χρωστούσε γύρω στις 150.000 ευρώ.

«Γι΄ αυτό έκανα προσφυγή επί Βαρδινογιάννη»

Εγώ πήγαινα όλο τον Αύγουστο στα γραφεία για να ρωτήσω πότε θα μου δώσουν τα χρήματα. Αν περνούσε η 31η Αυγούστου εγώ δεν θα μπορούσα να διεκδικήσω τα χρήματα μου. Πήγαινα απλά για να μου πει κάποιος πότε θα μου δώσουν τα χρήματα. Όταν πήγαινα εκεί ως δια μαγείας όλοι είχανε meeting. Και τους έλεγα «Πείτε μου σας παρακαλώ μία ημερομηνία. Μην με αναγκάσετε να κάνω προσφυγή γιατί δεν θέλω». Έλειπαν όλοι, δεν έπαιρνα απάντηση από κανέναν και με ανάγκασαν να κάνω προσφυγή. Στη συνέχεια πήρα τα χρήματα μου, με την προσφυγή που έκανα και όλα καλά.

Μάλιστα είχαν ρωτήσει τον Γιάννη Βαρδινογιάννη για μένα και είχε πει «Δεν θέλω να σχολιάσω κάτι για το Σεϊταρίδη, από τη στιγμή που έκανε προσφυγή για ένα αστείο ποσό». Εγώ είχα βγει και του είχα απαντήσει και είχε λήξει εκεί το θέμα.

Παρόλο που δεν έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη έχω να πω ένα πράγμα. Όταν ο Γιάννης Βαρδινογιάννης ήταν στην ομάδα, η ομάδα δούλευε ρολόι. Οπότε δεν γίνεται να συγκρίνω τον Αλαφούζο με τον Βαρδινογιάννη. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι ο Παναθηναϊκός με τον Βαρδινογιάννη ήταν υγιής τόσο οικονομικά όσο και διοικητικά. Μάλιστα σε μία συνέντευξη του αφ΄ ότου έφυγε είπε: «Εγώ είμαι κακός γιατί δεν θέλησα να δώσω 300.000 ευρώ για να αγοράσω το ματς της Ξάνθης και να πάρω το πρωτάθλημα». Μπράβο του που το είπε. Θα μπορούσε να το κάνει εύκολα και να έπαιρνε το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός. Μπράβο του όμως που δεν το έκανε».

Ο Παναθηναϊκός σου χρωστάει ακόμα και τώρα χρήματα; Από το τελευταίο πέρασμα σου από την ομάδα εννοώ.

«Έχω κάνει 4 διακανονισμούς με τον Παναθηναϊκό. Τώρα έκανα τον τέταρτο και πάλι μου χρωστάνε. Μάλιστα στον πρώτο διακανονισμό, που με βάση τον νόμο της ΕΠΟ ήταν 4 χρόνια, μου ζήτησε χάρη ο Αλαφούζος και μου είπε: «Μπορούμε να τον κάνουμε 5 χρόνια;». Εγώ του απάντησα και του είπα: «Άκου πρόεδρε επειδή εσύ με στήριξες όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό, θα το υπογράψω». Τώρα έχω υπογράψει άλλους τρεις τι να κάνω; Δεν μπορώ να κάνω προσφυγή και δεν θέλω να κάνω προσφυγή.

«Έχω κάνει 4 διακονισμούς με την ΠΑΕ - Εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι δεν θα κάνω προσφυγή»

Τότε με τον Βαρδινογιάννη ήταν διαφορετικά τα πράγματα, διότι η ομάδα δεν είχε οικονομικά προβλήματα και είχε πάρει και 3 εκατ. ευρώ από την μεταγραφή μου στην Πόρτο. Πολύ απλά αν τότε ο Βαρδινογιάννης μου έλεγε θα πάρεις τα λεφτά 20 Σεπτεμβρίου, ούτε τότε θα έκανα προσφυγή. Τώρα όταν ο άλλος είναι ετοιμοθάνατος δεν πας να τον κλοτσήσεις στον λαιμό. Δεν θα κάνω προσφυγή , δεν το θέλω αυτό. Από την άλλη βέβαια όμως φταίνε και αυτοί που είναι τώρα στον Παναθηναϊκό, γιατί το εκμεταλλεύονται. Ξέρουν ότι εγώ δεν θα κάνω προσφυγή και με καθυστερούν».

Αν ο Παναθηναϊκός είχε τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στο τιμόνι του στο ποδοσφαιρικό τμήμα, θα ήταν διαφορετική η κατάληξη κάθε σεζόν;

«Πιστεύω ότι θα ήταν διαφορετικά προς το καλύτερο. Είναι πολύ σημαντικό να έχει τα ηνία του συλλόγου ένας άνθρωπος, ο οποίος είναι «άρρωστος Παναθηναϊκός». Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι Παναθηναϊκός. Επειδή λοιπόν στον Παναθηναϊκό ήμουν χρόνια θα σου πω ένα πράγμα.

Πολλά άτομα που δούλευαν και δουλεύουν στη διοίκηση και γύρω- γύρω, τους έχω δει και δεν είναι Παναθηναϊκοί. Και ένα πράγμα που βγάζω το καπέλο στις άλλες ομάδες είναι ότι έχουν ανθρώπους στη διοίκηση και όχι μόνο που αγαπούν την ομάδα στην οποία βρίσκονται. Στον Παναθηναϊκό αυτό δεν συμβαίνει. Αρκετοί από αυτούς που είναι στην ομάδα δεν είναι Παναθηναϊκοί. Το βλέπουν σαν μία επιχείρηση. Δυστυχώς έτσι είναι τα πράγματα».

« Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται Παναθηναϊκούς σαν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο»

Τι χρειάζεται να κάνει ο Παναθηναϊκός για να επανέλθει στην κανονικότητα;

«Από τη στιγμή που λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχει και άμεση λύση. Η άλλη λύση ποια είναι; Να κάνεις μία ομάδα όπως αυτή του Άγιαξ. Αυτό όμως γίνεται μία φορά στα 20 χρόνια. Για να είμαστε ρεαλιστές αυτό δεν μπορεί να το πετύχει ο Παναθηναϊκός. Χρειάζεται υποδομή για να το κάνεις αυτό. Θες 20 χρόνια για να πετύχει κάτι τέτοιο ο σύλλογος.

Τόσα χρόνια ο Άγιαξ ξόδευε λεφτά για να κάνει τους παίκτες αυτούς, αυτό που είναι τώρα. Δεν μπορώ να μπω μέσα στον Παναθηναϊκό και να δω τι γίνεται. Γι΄ αυτό που είμαι σίγουρος είναι πως χρειάζεται να βρεθεί ένας που να βάλει λεφτά στην ομάδα. Να πάρει 4,5,6 καλούς παίκτες και να κάνει μία ομάδα που θα την πλαισιώσει με ταλέντα».

«Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται στον Παναθηναϊκό»

Είπες πριν ότι ο Γιάννης Αλαφούζος βγήκε μπροστά στη δύσκολη στιγμή, κάτι που δεν είναι λάθος. Πως όμως από κει που έκανε αυτό έφτασε πλέον στο σημείο να αφήνει την ομάδα να ξεκινάει με -6 και να έχει όλο αυτά τα προβλήματα;

«Σ΄ αυτό που λες συμφωνώ απόλυτα. Ειδικά ένας ξένος ποδοσφαιριστής που θα κάνει προσφυγή στο τέλος θα τα πάρει τα λεφτά του. Θα γινόταν ούτως ή άλλως αυτό. Από τη στιγμή που τα λεφτά θα τα έδινε στον παίκτη. Και εγώ απορώ γιατί το έκανε αυτό. Με τον τρόπο αυτό χαλάει και η εικόνα του συλλόγου. Δυστυχώς δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό. Είμαι απ΄έξω τόσα χρόνια και παρακολουθώ και δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γίνονται αυτές οι κινήσεις. Ότι και να σου πω παραπάνω θα είναι ψέματα».

Πως έφτασε η Εθνική σ΄ αυτό το κατόρθωμα, όπως αποτελεί η κατάκτηση του Euro 2004;

«Κοίταξε δεν θεωρώ ότι είναι κατόρθωμα. Πιστεύω ότι ήταν οι συνδυασμοί διαφόρων πραγμάτων. Δηλαδή ένας καλός προπονητής και ένα καλό σύνολο από ποδοσφαιριστές. Το σημαντικότερο ήταν ότι αυτά τα παιδιά ταιριάξανε τόσο σαν παίκτες όσο και σαν χαρακτήρες, στο οποίο μεγάλο μερίδιο «ευθύνης» έχει ο προπονητής, ο οποίος έκανε τις επιλογές. Φυσικά ρόλο έπαιξε η σκληρή δουλειά αλλά και η τύχη».

«Τώρα συνειδητοποιώ τι πετύχαμε το 2004»

Πως ένιωσες όταν μάρκαρες παίκτες όπως οι Κριστιάνο Ρονάλντο και Λούις Φίγκο, οι οποίοι είναι από τους καλύτερους όλων των εποχών στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο; Δεν σου φαίνεται τόσο «μεγάλο», όπως το βλέπεις μετά από τόσα χρόνια;

«Δεν μου φαίνεται τόσο μεγάλο και θα πω το γιατί. Πότε δεν με ενδιέφερε ποιος έπαιζε απέναντι μου. Εγώ ήξερα ποιος είμαι και τι μπορούσα και έπρεπε να κάνω. Εμένα σαν ποδοσφαιριστής πιο πολύ «τρελαινόμουν» να παίζω αντίπαλος με παίκτες όπως οι Ρονάλντο και Φίγκο, παρά με πιο «αδύναμους» ποδοσφαιριστές. Έναν ποδοσφαιριστή τον... φτιάχνει να παίζει αντίπαλος με τους καλύτερους».

Ποια ήταν τα συναισθήματα σου όταν κέρδισε η Ελλάδα στον τελικό του Euro;

«Εκείνη τη στιγμή πιστεύω ότι δεν καταλάβαμε τι κάναμε ούτε στο 20%. Έληξε το ματς και εγώ χάρηκα πολύ. Πανηγυρίσαμε στα αποδυτήρια, μετά στο Καλλιμάρμαρο με τον κόσμο. Ήταν απίστευτα τα συναισθήματα. Δεν είχαμε όμως καταλάβει πραγματικά τι πετύχαμε. Εγώ συνειδητοποίησα και συνειδητοποιώ τι κάναμε τώρα, που σταμάτησα το ποδόσφαιρο. Δεν είχα ιδέα σχετικά με το ποιο ήταν το μέγεθος της επιτυχίας. Τώρα το καταλαβαίνω που βλέπω φάσεις ή που βλέπω ξανά τους αγώνες.

Βλέπω βίντεο από τον κόσμο που ήταν συγκινημένος με την επιτυχία αυτή. Εμείς αυτά δεν τα βλέπαμε τότε, μιας και ήμασταν αφοσιωμένοι και συγκεντρωμένοι σ΄ αυτό που κάναμε. Επίσης αμέσως μετά το Euro πήγαμε ξανά στις ομάδες μας και ήμασταν σε μία διαρκή πίεση. Τώρα που τα βλέπω πιο χαλαρά καταλαβαίνω τι πετύχαμε».

Υπήρχαν κάποιοι, λίγοι μεν αλλά υπήρχαν, που έλεγαν ότι ήταν καθαρά θέμα τύχης η κατάκτηση του Euro. Τι έχεις να πεις γι΄ αυτό;

«Σε κάποιον που λέει ότι η κατάκτηση του Euro ήταν καθαρά θέμα τύχης δεν θα μπω καν στον κόπο να του απαντήσω, διότι δεν θα καταλάβει. Και να του εξηγήσω δεν θα καταλάβει, διότι αν καταλάβαινε δεν θα το έλεγε καν αυτό».

Τώρα που τελείωσες το ποδόσφαιρο. Με τι ασχολείσαι;

«Έχω κάνει κάποιες επενδύσεις. Έχω το μαγαζί και προσπαθώ να γεμίζω συνεχώς με πράγματα τον ελεύθερο μου χρόνο. Κάνω πάρα πολλά αθλήματα και ασχολούμαι με οτιδήποτε έχει να κάνει με άθληση. Παίζουμε μπάσκετ με τα παιδιά και ποδόσφαιρο. Κάνω πολλά πράγματα, διότι δεν μ΄ αρέσει να κάθομαι. Επίσης πάω βόλτες με τη μηχανή και κάνω και καρτ».

«Δεν μ΄ αρέσει να κάθομαι και έτσι συνεχίζω να αθλούμαι»

Τι σου προκαλεί μεγαλύτερη αδρεναλίνη: Μια βόλτα με τη μηχανή που σου αρέσει ή μια κούρσα πχ στο Καμπ Νου ή στο Ολντ Τράφορντ ή το πέναλτι που κέρδισες στο Euro 2004;

«Θα σου πω. Επειδή έτυχε πριν λίγες μέρες να είμαι με τον Φύσσα και τον Μπασινά και λέγαμε αυτά τα πράγματα. Βλέπαμε το παιχνίδι της Άιντραχτ με την Τσέλσι που είχε πάει στα πέναλτι. Τίποτα απ΄ αυτά που μου είπες δεν θα μου προκαλούσε μεγαλύτερη αδρεναλίνη, από το να με έβαζες να χτυπήσω το πέναλτι που χτύπησε ο Μπασινάς στο ματς της πρώτης αγωνιστικής του Euro απέναντι στην Πορτογαλία . Αυτό. Να μου έλεγε ο Μπασινάς «Έλα να χτυπήσεις εσύ το πέναλτι» (σ.σ. γέλια)».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΚΑ ΣΕΪΤΑΡΙΔΗ ΣΤΟ SDNA

Η φωτογράφιση και η συνέντευξη έλαβαν χώρα στο μαγαζί «MOMA» στο Μοναστηράκι, το οποίο και ευχαριστούμε!

Σεϊταρίδης: «Η ομάδα χρειάζεται Παναθηναϊκούς σαν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο»