MENU
Χρόνος ανάγνωσης 12’

Σεϊταρίδης: «Κόντρα σ΄ όλους το νταμπλ του 2004 - Η διαιτησία στέρησε τίτλους από τον ΠΑΟ»

0

Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες μπακ του νέου αιώνα που πέρασε από το ελληνικό ποδόσφαιρο, αναφέρεται στα πρώτα του βήματα , στον Παναθηναϊκό και τα πρωταθλήματα που στερήθηκε η ομάδα, στο VAR που χρειάζονταν τότε να μπει στους… διαιτητές , στον ευρωπαϊκό τίτλο που θα μπορούσε να κατακτήσει το τριφύλλι ενώ μιλάει για το φετινό πρωτάθλημα και την δίκαιη κατάκτηση του ΠΑΟΚ.

Ο Γιούρκας Σεϊταρίδης μιλάει για όλους και για όλα χωρίς μισόλογα στην αποκλειστική του συνέντευξη στο SDNΑ, που θα... συζητηθεί.

Πως μπήκε το μικρόβιο του ποδοσφαίρου μέσα σου;

«Νομίζω ότι υπήρχε το μικρόβιο λόγω της οικογένειας, μιας και ο πατέρας μου, ο παππούς μου και ο θείος μου έπαιζαν ποδόσφαιρο. Ήδη το είχα στο DNA μου. Ταυτόχρονα, έβλεπα τον πατέρα μου να είναι συνέχεια στα αποδυτήρια και να συναναστρέφεται με ποδοσφαιριστές. Οπότε μπήκα σιγά – σιγά και εγώ στον χώρο, ασχολήθηκα και μου άρεσε πάρα πολύ»

Σου έχει μείνει χαραγμένη κάποια στιγμή από τα πρώτα ποδοσφαιρικά σου βήματα;

«Τις πιο πολλές και καλές αναμνήσεις τις έχω από τότε που έπαιζα στο Σταυράκι Ιωαννίνων, που ήταν τότε στο Α΄τοπικό. Τότε αγωνιζόμουν στη θέση του δεξιού εξτρέμ και είχα βάλει μάλιστα και 21 ή 22 γκολ αν θυμάμαι καλά. Ήμασταν από τις λίγες ομάδες που είχαμε γήπεδο με χορτάρι. Έπαιξα και σε χώμα βέβαια, αλλά τον τελευταίο χρόνο έπαιξα σε χορτάρι».

«Είχα στο DNA μου το ποδόσφαιρο - Ήταν «οικογενειακό κειμήλιο»!

Το επόμενο βήμα στην καριέρα σου ήταν ο ΠΑΣ Γιάννινα. Πως πήγες στον ΠΑΣ;

« Στον ΠΑΣ Γιάννινα πήγα, μιας και με επέλεξε ο Μάκης Κατσαβάκης. Είχε έρθει τότε στον ΠΑΣ και ήμουν επιλογή δική του. Έπαιζα για δύο χρόνια σε Ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Με ξεχώρισε, πίστεψε σε μένα και με πήρε. Μάλιστα τότε έπαιζα και στην μεικτή της ΕΠΣ Ηπείρου».

Στον Παναθηναϊκό στη συνέχεια πως πήγες;

«Για ένα χρονικό διάστημα έπαιξα στον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο ΠΑΣ τότε είχε πολύ καλή ομάδα και κάναμε πολύ καλές εμφανίσεις. Μάλιστα τότε πετύχαμε και μία άνοδο με την ομάδα τους ΠΑΣ και στη συνέχεια ήταν το φυσικό επακόλουθο να πάω σε μία από τις μεγάλες ομάδες της Ελλάδος».

Ποια είναι η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας σου ως παίκτης του Παναθηναϊκού;

«Σίγουρα το νταμπλ του 2004. Πιστεύω ότι ήταν το πιο καθαρό και αντρίκιο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών. Κερδίσαμε τους πάντες στα ίσα και με πολλά… πράγματα κόντρα στον Παναθηναϊκό. Ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου και στο μυαλό μου είχαν και οι πολύ καλές εμφανίσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπου παίζαμε με μεγάλες ομάδες και τις κερδίζαμε. Αρκεί να σκεφτείς ότι για χρόνια ήμασταν αήττητοι στη Λεωφόρο. Αυτά τα δύο μου έχουν μείνει χαραγμένα».

Γιατί ο Παναθηναϊκός ενώ έκανε πορείες στην Ευρώπη δεν μπορούσε να κατακτήσει πρωταθλήματα που άξιζε; Έπαιζε ρόλο η διαιτησία ή κάποιος άλλος παράγοντας σ΄ αυτό;

« Σίγουρα υπήρχαν κάποια πρωταθλήματα που οι αντίπαλοι ήταν καλύτεροι και τα άξιζαν. Στα υπόλοιπα όμως επειδή έτυχε να είμαι και εγώ στην ομάδα είτε παλαιότερα που τα έβλεπα από την τηλεόραση, όντως ο Παναθηναϊκός είχε αδικηθεί. Άξιζε να πάρει πρωταθλήματα που δεν τα πήρε και τα πήραν άδικα άλλες ομάδες».

«Το πιο αντρίκιο πρωτάθλημα αυτό του 2004 - Θα μπορούσε να κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο ο Παναθηναϊκός»

Θεωρείς ότι αν υπήρχε τότε το VAR και η διαιτησία ήταν 50-50 οι τίτλοι θα είχαν κατανεμηθεί διαφορετικά;

«Θα ήταν διαφορετικοί ναι. Βέβαια δεν νομίζω ότι οι τίτλοι κρίθηκαν από το αν πέρασε η μπάλα την γραμμή του τέρματος ή όχι. Ένα αντίστοιχο VAR θα έπρεπε να μπει στους διαιτητές. Κριθήκαν τίτλοι από λάθος σφυρίγματα των διαιτητών. Σίγουρα βέβαια ίσως ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα με το VAR και πιο ισορροπημένα και πιο δίκαια.

Θα είχαν μοιραστεί διαφορετικά οι τίτλοι. Δεν θέλω να θίξω κάποιον και ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ και ο Άρης είναι μεγάλες ομάδες. Ανεξάρτητα αν κάποιες δυσκολίες έχουν κρατήσει κάποιες απ΄ αυτές πιο πίσω ».

Θα μπορούσε να φτάσει τότε ο Παναθηναϊκός σε κάποιο ευρωπαϊκό τελικό; Τι ήταν αυτό που «έφταιξε»; Ήταν ότι έπεφτε το βάρος στο πρωτάθλημα ή υπήρχαν κάποιες συγκυρίες;

«Θεωρώ ότι είναι εντελώς λάθος αυτό που πιστεύουν, ακούνε ή λένε κάποιοι ότι ρίχναμε το βάρος στο πρωτάθλημα. Δεν ίσχυε σε καμία περίπτωση αυτό . Πρέπει να το καταλάβουν. Ίσα - ίσα βλέπαμε ότι λόγω των συνθηκών είχαμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να πάμε καλά στην Ευρώπη παρά στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αυτό που λένε λοιπόν είναι εντελώς λάθος. Δίναμε το 100% είτε παίζαμε στο Champions League είτε παίζαμε στο UEFA είτε παίζαμε στο πρωτάθλημα είτε στο Κύπελλο. Άλλες φορές τα ματς σου πάνε καλά και άλλες φορές όχι, ανεξάρτητα με τον αντίπαλο.

«Θα είχαν μοιραστεί διαφορετικά οι τίτλοι αν υπήρχε το VAR»

Από κει και πέρα ο Παναθηναϊκός όχι μόνο θα μπορούσε να πάει σ΄ έναν ευρωπαϊκό τελικό, αλλά θα μπορούσε να κατακτήσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη ευκαιρία ήταν τη χρονιά που αποκλειστήκαμε από την Πόρτο στην παράταση, με γκολ του Ντελρέι. Αν τότε είχαμε πάει στον τελικό θα το είχαμε κατά 99% κατακτήσει. Σ΄έκεινό το παιχνίδι βέβαια ήμασταν άτυχοι μιας και είχε τραυματιστεί ο Άγγελος Μπασινάς. Ήταν μία μεγάλη απώλεια για την ομάδα και μάλιστα σε μία πολύ σημαντική θέση.

Επίσης, θυμάμαι τότε ότι ζητήσαμε από την ΕΠΟ να μετατεθεί η αγωνιστική για μία μέρα και μας αρνήθηκε. Αν είναι δυνατόν. Να ζητάει ελληνική ομάδα από την δική της ομοσπονδία και να της το αρνείται. Είναι σαν να μην θέλει το καλό της χώρας της. Για μένα αυτό είναι ντροπή. Είδαμε τι έγινε με τον Άγιαξ πριν λίγο καιρό που ακυρώθηκε ο αγώνας τους. Εκεί έχουν σωστή νοοτροπία. Εδώ στην Ελλάδα δεν μας δώσανε ούτε μία μέρα. Το βάρος για την λανθασμένη απόφαση αυτή πέφτει στους τότε υπεύθυνους της ΕΠΟ. Ήμασταν κοντά στο να πετύχουμε κάτι σπουδαίο για την Ελλάδα. Μπορεί να είχαμε αποκλειστεί, αλλά ας πηγαίναμε στον αγώνα αυτό με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Αυτή τη χρονιά πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε κάτι πολύ μεγάλο στην Ευρώπη».

«Απαράδεκτο να μην μας δίνει η ΕΠΟ άδεια λόγω του ευρωπαϊκού αγώνα - Η απόφαση βαραίνει τους τότε ιθύνοντες»

Πως ένιωσες όταν στην αναμέτρηση με την Μάντεστερ Γιουνάιτεντ είχε πει ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον την ατάκα “Who is Giourkas;” ;

«Δεν ένιωσα κάπως περίεργα ή παράξενα, διότι η ερώτηση έγινε επειδή δεν με γνώριζε καθώς είχα έρθει μόλις από τα Γιάννενα. Ήξερε όλα τα παιδιά από το πρώτο παιχνίδι, εμένα όμως όχι. Λογική ήταν η ερώτηση του. Στο ματς εκείνο έτυχε να κάνω και εγώ μία πολύ καλή εμφάνιση και να βάλω και το γκολ. Τότε θα έπρεπε να είχαμε κερδίσει, καθώς είχαμε κάνει μία φοβερή εμφάνιση. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι ο Ντέρεγκ Μπόατενγκ έκανε ότι ήθελε στο γήπεδο. Τους πέρναγε δύο – δύο τους παίκτες της Γιουνάιτεντ. Χάσαμε πολλές ευκαιρίες και δυστυχώς ισοφαριστήκαμε στο τελευταίο λεπτό.»

Πως ένιωσες όταν πήρες την μεταγραφή σου στην Πόρτο;

«Χάρηκα πάρα πολύ, καθώς πήγαινα στην ομάδα που είχε κατακτήσει το Champions League και είχε στον πάγκο της τον κορυφαίο προπονητή στον κόσμο. Αν και βέβαια ήμουν επιλογή του Μουρίνιο, όταν πήγα έτυχε να αποχωρήσει από τον σύλλογο. Σίγουρα ήμουν πολύ χαρούμενος, μιας και ένιωθα ότι οι κόποι μου και οι θυσίες μου απέδιδαν καρπούς.»

Τι είπες μέσα σου όταν ενώ είχες υπογράψει με την Πόρτο ήρθε η πρόταση της Ρεάλ Μαδρίτης;

« Κοίταξε αν κάτσω και το σκεφτώ τώρα θα σου πω: «Μακάρι να περίμενα λίγο ακόμα». Βέβαια όταν έρχεται η Πόρτο, η οποία είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης και βλέπεις το πόσο σε θέλει ο Μουρίνιο είναι δύσκολο να αντισταθείς. Αν με ρωτούσες τώρα στην ηλικία που είμαι και με το μυαλό που έχω τώρα θα σου έλεγα «Εννοείται θα περίμενα», αλλά δεν το ήξερα και εγώ ότι θα έρθει η πρόταση αυτή.

Βέβαια θα μπορούσα να κάνω και κάτι άλλο που ήταν εντός εισαγωγικών «παράνομο». Θα μπορούσα δηλαδή να υπογράψω και με τις δύο ομάδες να τιμωρηθώ για 6 μήνες και στη συνέχεια να παίξω στη δεύτερη ομάδα (σ.σ. Ρεάλ Μαδρίτης). Δεν είμαι όμως τέτοιος άνθρωπος. Ακόμα και για την Ρεάλ, που ήταν η ομάδα των ονείρων μου, δεν το έκανα».

Πως είχε έρθει τότε η πρόταση από τη Ρεάλ Μαδρίτης στα χέρια σου;

« Την έφερε ένας δικηγόρος που εκπροσωπούσε τη Ρεάλ στο ξενοδοχείο στην Πορτογαλία, μετά το ματς με την Τσεχία. Μου έφερε το συμβόλαιο και μου λέει υπέγραψε. Τότε μάλιστα μίλησα και με τον Καμάτσο, ο οποίος μου είπε «Σε θέλω στη Ρεάλ».

Πως ένιωσες εκείνη τη στιγμή;

«Κοίτα η αλήθεια είναι ότι ήμουν χαλαρός. Από τότε που ξεκίνησα το ποδόσφαιρο ήξερα και πίστευα, ότι κάποια στιγμή θα παίξω σε μία από αυτές τις ομάδες. Δεν έτυχε λόγω συγκυριών να παίξω στη Ρεάλ. Πάντα όμως πίστευα μέσα μου ότι θα παίξω σε μεγάλη ομάδα. Γι' αυτό το λόγο και δεν μου φάνηκε και παράξενο. Το περίμενα χρόνια και πίστευα ακράδαντα ότι θα τα καταφέρω.»

Ποια στιγμή σου έχει μείνει χαραγμένη από την καριέρα σου στην Πόρτο;

«Στην Πόρτο μπορεί να έμεινα ένα χρόνο, αλλά έχω πολύ καλές αναμνήσεις. Με την Πόρτο κατέκτησα το Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων και το πορτογαλικό σούπερ καπ. Έχω ακόμα επαφές με τους τότε συμπαίκτες μου, μιας και πέρα από καλοί παίκτες ήταν και πολύ καλά παιδιά. Αυτό που μου έχει μείνει χαραγμένο είναι η κατάκτηση του Παγκόσμιου Σούπερ Καπ, μιας και αναδείχθηκα πρωταθλητής κόσμου με την Πόρτο. Αυτό έχει μείνει στην ιστορία. Δεν είναι και κάτι που γίνεται συχνά να αναδεικνύεσαι Παγκόσμιος πρωταθλητής».

«Μοναδικό συναίσθημα η ανάδειξη μου ως Παγκόσμιος πρωταθλητής με την Πόρτο - Λάθος κίνηση η μεταγραφή μου στην Ντιναμό»

Μετά από τόσα χρόνια θεωρείς σωστή κίνηση τη μεταγραφή σου στη Ντιναμό;

«Νομίζω ότι μετά από τόσα χρόνια μπορώ να πω ότι ήταν λάθος. Θα μπορούσα να μείνω για παραπάνω χρόνια στην Ευρώπη. Η αλήθεια είναι ότι η Πόρτο ήθελε να με πουλήσει και δεν ήθελα να μπω στη διαδικασία να διαφωνώ και να τσακώνομαι. Στην ηλικία που είμαι τώρα θα σου έλεγα ότι έπρεπε να πω όχι και ας τσακωνόμουν. Έπρεπε να περιμένω για να βρω μία πρόταση από την Ευρώπη.»

Πως είναι η ζωή ενός ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό; Τι διαφορές έχει με την Ελλάδα;

« Η ζωή ενός ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι ακριβώς η ίδια. Τα ίδια που κάνει ένας ποδοσφαιριστής στη χώρα μας κάνει και στο εξωτερικό. Όλα τα υπόλοιπα που λένε είναι ψέματα. Σίγουρα βέβαια όσοι αγωνίζονται εδώ δεν έχουν τις ίδιες συνθήκες.»

Η πίεση που νιώθεις όμως είναι ίδια;

«Είτε παίζεις στην Ατλέτικο είτε στη Ρεάλ είτε στον Παναθηναϊκό είτε στον Ολυμπιακό η πίεση είναι μεγάλη. Στην κάθε χώρα οι μεγάλες ομάδες είναι «καταδικασμένες» να πρωταγωνιστούν. Η πίεση αναλογικά είναι ίδια. Ίσα - ίσα μπορώ να σου πω, ότι οι Έλληνες ποδοσφαιριστές έχουν μεγαλύτερη πίεση απ' ότι οι παίκτες του εξωτερικού. Δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί, αλλά το... ζόρι όλο το τραβάνε οι Έλληνες και οι ξένοι μένουν στην απ' έξω. Αυτό πρέπει να αλλάξει και πρέπει να είναι το ίδιο γι' όλους.

Επίσης οι Έλληνες που αγωνίζονται εδώ έχουν την άσχημη πίεση. Τι εννοώ. Δεν έχουν την πίεση να παίξουν, να προσπαθήσουν για να πάνε καλά. Έχουν την πίεση του τι θα πει ο κόσμος, τι θα πει η διοίκηση και τι θα πουν οι δημοσιογράφοι. Ακόμα και στην προπόνηση τους μεταφέρουν την αρνητική πίεση είτε οι πρόεδροι είτε οι τεχνικοί διευθυντές. Δεν τους αφήνουν να απολαύσουν τον αγώνα, να απολαύσουν την προπόνηση. Δεν αφήνουν τους ποδοσφαιριστές να επικεντρωθούν στην προπόνηση και στον αγώνα. Δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν σ' αυτό που ξέρουν να κάνουν, σ' αυτό για το οποίο δηλαδή πληρώνονται για να κάνουν.»

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου προπονητής;

«Μ' όλους τους προπονητές, που έχω συνεργαστεί είχα πολύ καλές σχέσεις. Και με τον Άγγελο Αναστασιάδη και με τον Ότο Ρεχάγκελ και με τον Φερνάντο Σάντος και με τον Σέρχιο Μαρκαριάν και με τον συχωρεμένο τον Γιάννη Κυράστα. Με όλους είχα καλές σχέσεις. Ήμουν πολύ τυχερός διότι «έπεσα» σε πολύ καλούς προπονητές. Ίσως ξεχωρίζω τον Ότο Ρεχάγκελ λόγω της μεγάλης επιτυχίας με την κατάκτηση του Euro 2004.»

Πως ένιωσες όταν επέστρεψες στον Παναθηναϊκό το 2009; Ήθελες; Είναι μία επιλογή την οποία μετανιώνεις;

« Όχι εννοείται ότι δεν το μετανιώνω, διότι γύρισα στην ομάδα που με ανέδειξε και με την οποία πέτυχα σημαντικά πράγματα. Αγαπώ τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΣ Γιάννινα, μιας και στις δύο ομάδες αυτές ανδρώθηκα ποδοσφαιρικά. Στον ΠΑΣ Γιάννινα έγινα γνωστός και πήγα στον Παναθηναϊκό. Από την άλλη στον Παναθηναϊκό βελτιώθηκα και ο σύλλογος με βοήθησε να κάνω το μεγάλο βήμα και να πάω στο εξωτερικό. Όχι μόνο δεν το μετάνιωσα, αλλά χάρηκα κιόλας.»

«Δίκαιως πρωταθλητής ο ΠΑΟΚ - Ο ΠΑΣ Γιάννινα ανήκει στην Super League»

Πως το είδες το πρωτάθλημα φέτος; Ήταν διαφορετικό από τις άλλες χρονιές;

«Το είδα λίγο διαφορετικό και μάλιστα μπορώ να πω ότι έσπασε λίγο η μονοτονία. Ήταν ένα δίκαιο πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ βγήκε πρωταθλητής φέτος και το άξιζε. Ήταν η καλύτερη ομάδα. Δεν μπορεί να βγει κάποιος να πει ότι ο ΠΑΟΚ ευνοήθηκε από τη διαιτησία και γι΄ αυτό πήρε το πρωτάθλημα. Αν κάποιος το λέει αυτό ή δεν βλέπει καλά ή δεν ξέρει από ποδόσφαιρο. Τώρα αν ευνοήθηκε σ΄ένα πέναλτι ή σ΄ ένα κόρνερ, δεν σημαίνει κάτι, διότι αυτά παντού γίνονται. Από την άλλη ο Ολυμπιακός δεν ήταν αυτός που ξέραμε. Επίσης ο Παναθηναϊκός είχε άλλα προβλήματα. Τέλος η ΑΕΚ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό στην φάση αυτή».

Πως σου φάνηκε η προσπάθεια του Παναθηναϊκού φέτος;

«Το μοναδικό καλό σ΄όλο αυτό το κακό που συμβαίνει στον Παναθηναϊκό, είναι ότι αναγκαστικά έβγαλαν κάποια παιδιά από την ακαδημία. Αν η ομάδα δεν είχε τα προβλήματα, ίσως να μην είχε βγει πάλι κανένα παιδί. Αυτό ήταν το μόνο καλό από την οικονομική κρίση που βίωσε και βιώνει ο σύλλογος. Ότι δηλαδή η ομάδα έβγαλε 3-4 παιδιά και θα βγάλει και του χρόνου».

Τι έχεις να πεις για το γεγονός ότι έπεσε ο ΠΑΣ Γιάννινα φέτος μετά από 8 χρόνια. Πως νιώθεις εσύ γι΄ αυτό;

«Εμένα ο πατέρας μου έπαιζε στον ΠΑΣ Γιάννινα την εποχή που είχε τρομερή ομάδα. Τότε πήγαιναν οι μεγάλες ομάδες στα Γιάννενα και φοβόντουσαν ότι θα φάνε πολλά γκολ. Σίγουρα μου φαίνεται πολύ άσχημο το γεγονός αυτό. Ο ΠΑΣ Γιάννινα με βάση τη δυναμική που έχει σαν σύλλογος, θα πρέπει να είναι κάθε χρονιά στην πρώτη κατηγορία και να παλεύει κάποιες χρονιές να βγει στην Ευρώπη. Είναι ομάδα με ιστορία, που έχει τρομερό κόσμο και η φανέλα της είναι πολύ βαριά. Η πόλη ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο. Του χρόνου πιστεύω ότι ο ΠΑΣ πρέπει να επανέλθει εκεί που ανήκει».

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΚΑ ΣΕΪΤΑΡΙΔΗ ΣΤΟ SDNA

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΓΙΟΥΡΚΑ ΣΕΪΤΑΡΙΔΗ ΣΤΟ SDNA

Η φωτογράφιση και η συνέντευξη έλαβαν χώρα στο μαγαζί «MOMA» στο Μοναστηράκι, το οποίο και ευχαριστούμε!

Σεϊταρίδης: «Κόντρα σ΄ όλους το νταμπλ του 2004 - Η διαιτησία στέρησε τίτλους από τον ΠΑΟ»