MENU

Στην έκτακτη αρχαιρεσιακή γενική συνέλευση των ΕΠΣ μελών της Ομοσπονδίας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας για την εκλογή νέου προέδρου της ΕΠΟ στις επεισοδιακές εκλογές του Αυγούστου του 2017, παρόντες ήταν και οι εκπρόσωποι της FIFA, Μπιόρν Βασάλο, Νόνταρ Αλκαχάτζε, της UEFA, Άντζελο Ρηγόπουλου. 

Ο επικεφαλής των Εθνικών Ομοσπονδιών Ευρώπης της FIFA και επιτετραμμένος της στην Ελλάδα Μπιορν Βασάλο εκφώνησε και έναν σύντομο χαιρετισμό από τον Πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας Τζιάνι Ινφαντίνο, ο οποίος ήταν πραγματικά σοκαριστικός για τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης: «Η FIFA βρέθηκε εδώ ως αποτέλεσμα των συνεπειών του παρελθόντος. Τις παρατυπίες, τις επιρροές, τον νεποτισμό και την απουσία ορθής διαχείρισης στην ΕΠΟ η οποία θα διασφάλιζε την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια.  Η FIFA θα παραμείνει εδώ προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι ενέργειες διακυβέρνησης της Ομοσπονδίας συμμορφώνονται με τους αντίστοιχους κανονισμούς και νόμους και ότι η ΕΠΟ παραμένει ικανή να επιτελεί το έργο της.  Ως προς αυτό, η νεοσυσταθείσα Επιτροπή Παρακολούθησης θα επιβλέπει τις λειτουργίες και διαδικασίες της ΕΠΟ για τουλάχιστον ένα ημερολογιακό έτος και θα αναφέρεται στην UEFA και την UEFA όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα».

Η FIFA με τον πιο επίσημο τρόπο έλεγε μέσα στα μούτρα όλων ότι η προηγούμενη διοίκηση της ΕΠΟ ήταν απόλυτα αμαρτωλή, δεν ήταν σε θέση να διεξάγει μία εκλογική διαδικασία με διαφάνεια και νόμιμες διαδικασίες! Κυριολεκτικά, ήταν ο πάτος του βαρελιού, αφού δεν ήταν η προσωπική άποψη κάποιου που θα μπορούσε να έχει συμφέρον από μία τέτοια τοποθέτηση, αλλά η κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Κάτι λιγότερο από τέσσερα χρόνια μετά, η διοίκηση του Βαγγέλη Γραμμένου παραδίδει την σκυτάλη στον Θοδωρή Ζαγοράκη μέσα σε καθεστώς σχετικής κανονικότητας και απόλυτης νομιμότητας. Για την εξασφάλιση της διαφάνειας και την τήρηση της νομιμότητας σε ότι αφορά την εκλογική διαδικασία δεν χρειάζεται κανένας μπαμπούλας, καμία UEFA, καμία FIFA. 

Αυτό από μόνο του, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για την αλλαγή σελίδας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Την επιστροφή στην εποχή της νομιμότητας. Οι εποχές που οι πρόεδροι της ΕΠΟ άφηναν την καρέκλα τους φορτωμένοι στην πλάτη με τον μισό ποινικό κώδικα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Στις 22 Ιανουαρίου του 2020 κατά την διάρκεια της συνάντησης των προέδρων του ελληνικού Big-4 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και κατά την διάρκεια της ομιλίας του Βαγγέλη Γραμμένου, ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης τον διέκοψε βίαια, φωνάζοντας: «Τι είναι αυτά που λες; Θα πας φυλακή για αυτά που έχεις κάνει»..

Περίπου 14 μήνες μετά από αυτή την «απειλή», τα λόγια του ιδιοκτήτη του ερυθρόλευκου (όπως και η συντονισμένη προσπάθεια συκοφαντίας από τον ερυθρόλευκο μηχανισμό), αποδείχθηκαν για πολλοστή φορά λάσπη στον ανεμιστήρα. Ο τέως (πλέον) ισχυρός άνδρας της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, όχι μόνο δεν βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα, αλλά δεν υπήρξε καν κάποια στοιχειοθετημένη ή έστω κάποια έωλη κατηγορία. Άλλο ένα παράσημο για τον απερχόμενο πρόεδρο της ΕΠΟ.

Φτάσαμε να χειροκροτούμε το αυτονόητο; Την νομιμότητα ενός αιρετού θεσμικού εκπροσώπου στο ανώτατο αξίωμα του ελληνικού ποδοσφαίρου; Ναι, εκεί φτάσαμε. Διότι μετά την περίοδο Γκιρτζίκη, Σαρρή αυτό μάλλον έπαψε να θεωρείται αυτονόητο.

Το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Γραμμένος δεν ενεπλάκη σε κάποια κακουργηματική πράξη κατά την διάρκεια της θητείας του, έφτασε να αποτελεί παράσημο. Το γεγονός ότι αποχωρεί με την «ετικέτα» του ηθικού γύρω από το όνομα του είναι ένας τίτλος τιμής, θα χαρακτηρίσει την υστεροφημία του.

Σίγουρα δεν υπήρξε ο επιδραστικότερος πρόεδρος στην ιστορία της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Σε αρκετές περιπτώσεις χαρακτηρίστηκε από ατολμία, αργά αντανακλαστικά και έλλειψη μεταρρυθμιστικής διάθεσης. Ωστόσο, στην θητεία του πιστώνεται τρία πολύ σημαντικά γεγονότα που αναβάθμισαν το ελληνικό ποδόσφαιρο: την καθιέρωση του VAR, τον ερχομό ξένων διαιτητών, αλλά και τον πλουραλισμό σε ότι αφορά τους πρωταθλητές Ελλάδας. Σε διάστημα τριών ετών, τρεις διαφορετικές ομάδες κατέκτησαν τον τίτλο, κάτι που είχε να συμβεί από τα τέλη της δεκαετίας του ’80!

Αυτό που ειρωνικά τα συστημικά Μέσα του προηγούμενου καθεστώτος βάφτισαν «εξυγίανση» σε μεγάλο βαθμό έγινε πράξη. Κι αυτό γιατί στην συνείδηση της κοινής γνώμης εντυπώθηκε πια η άποψη ότι τα διαιτητικά λάθη ελαχιστοποιήθηκαν κι όσα έγιναν δεν ήταν ούτε μονόπλευρα ούτε με πρόθεση. Το VAR έδιωξε τις περισσότερες από τις σκιές και όλα αυτά τα χρόνια δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι η καλύτερη ομάδα ήταν αυτή που στο τέλος έφτανε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Οι εποχές της παράγκας, των μαϊμούδων, των περίεργων, των κοκαλιάρηδων, της οικονομικής αδιαφάνειας, των σκανδάλων, του φαταουλισμού, της γκρανκάσας κλειδώθηκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Υπήρξε ένας νέος αέρας, όχι τόσο ανανεωτικός όσο θα περίμενε κάποιος, αλλά ένα αεράκι που έδιωξε την δυσωδία και ανανέωσε την ατμόσφαιρα.

Ο Βαγγέλης Γραμμένος θα περάσει στην ιστορία ως ένας μεταβατικός πρόεδρος, ο οποίος προσπάθησε να επαναφέρει στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα βασικά, τα αυτονόητα. Φεύγει με το κούτελο καθαρό και την αίσθηση πως προσπάθησε με ειλικρίνεια και στο μέτρο των δυνατοτήτων / ικανοτήτων του να επαναφέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε μία εποχή κανονικότητας. 

Ο ιστορικός του μέλλοντος είναι αυτός που θα καταγράψει με μεγαλύτερη ψυχραιμία και απόσταση από τα γεγονότα την ακριβή προσφορά του, αλλά το πρόσημο την δεδομένη στιγμή μοιάζει να είναι θετικό. Ο Βαγγέλης Γραμμένος φεύγει, όπως ακριβός ήρθε. Έντιμος. 

Τρεις πρωταθλητές, VAR, ξένοι διαιτητές: Ο απολογισμός του εντιμότατου κύριου Γραμμένου