Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήθελαν μόνο νίκη κόντρα στο Ιράν για να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στα νοκ-άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου και τα κατάφεραν χάρη σε γκολ του Κρίστιαν Πούλισικ στο φινάλε του πρώτου μέρους. Η ομάδα του Γκρεγκ Μπερχάλτερ είχε τον έλεγχο και το πάνω χέρι στο μεγαλύτερο κομμάτι του ματς και παρότι στο φινάλε αγχώθηκε, κράτησε το πολύτιμο 0-1 και θα παίξει στους «16» με την Ολλανδία.
Από την αρχή μπήκαν δυνατά οι ΗΠΑ, όπως ακριβώς άρμοζε στην ομάδα που μόνο με νίκη θα έπαιρνε το εισιτήριο για τα νοκ-άουτ. Στο 12’ ο Μούσα είχε την πρώτη απειλή με κεφαλιά στα χέρια του keeper του Ιράν και η συνέχεια ήταν προς την ίδια πλευρά του γηπέδου. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι έπαιζαν την μπάλα στο αντίπαλο μισό και παρότι χρειάστηκε να περιμένουν, βρήκαν τις φάσεις. Στο 28’ η κεφαλιά-λόμπα του Γουεά μετά την προσπάθεια του Πούλισικ πέρασε άουτ και πέντε λεπτά μετά ξανά ο επιθετικός της Λιλ είχε καλή στιγμή έπειτα από την πάσα του Σάρτζεντ αλλά ήταν ξανά off-target.
Η λύτρωση για τις ΗΠΑ ήρθε στο 38’ όταν έπειτα από μακρινή μπαλιά ο Σερτζίνιο Ντεστ έφυγε από δεξιά και με ζυγισμένη κεφαλιά-πάσα έβγαλε με κενό τέρμα τον Πούλισικ, που είχε εύκολη δουλειά για το 0-1. Στις καθυστερήσεις ο Γουεά κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα σε τετ-α-τετ, όμως υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ.
Ο σκόρερ των ΗΠΑ, Πούλισικ, τραυματίστηκε στη φάση του γκολ και στο ημίχρονο αντικαταστάθηκε. Αυτό, σε συνδυασμό με την υποσυνείδητη οπισθοχώρηση όποιας ομάδας έχει στα χέρια της το επιθυμητό αποτέλεσμα, έφερε το Ιράν πιο μπροστά στο γήπεδο, αλλά οι φάσεις δεν υπήρχαν.
Στο 52’ ο Γκόντος είχε μια κεφαλιά άουτ, όμως χρειάστηκε να έρθει το τελευταίο κομμάτι του αγώνα για να απειλήσει ακόμα μια φορά το σύνολο του Κάρλος Κεϊρόζ. Στο 92’ ο Τέρνερ μπλόκαρε με υπερένταση και στο 93’, με το άγχος να κυριεύει τις ΗΠΑ, ο Πουραλιγκάντζι με κεφαλιά ψαράκι μόλις άουτ καρδιοχτύπησε τους Αμερικανούς, που όμως το φινάλε τους βρήκε να πανηγυρίζουν μια μεγάλη πρόκριση χωρίς μάλιστα να ηττηθούν.
Λεφτά στην τράπεζα: Κρίστιαν Πούλισικ. Οταν έχεις πετύχει το γκολ με το οποίο η ομάδα σου πάει στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, δεν υπάρχει συζήτηση. Ο επιθετικός της Τσέλσι ήταν ο MVP καθώς στο 38' έστειλε την μπάλα στα δίχτυα μετά την κεφαλιά-πάσα του Σερτζίνιο Ντεστ. Μια στιγμή για να θυμάται ο 24χρονος.
Γίνε πρόεδρος: Τάιλερ Ανταμς. Ο μέσος της Λιντς ήταν ο μετρονόμος των ΗΠΑ ειδικά στο πρώτο μέρος σπρώχνοντας μπροστά την ομάδα του και βοηθώντας ουσιαστικά στη νίκη. Με τάκλιν, ντρίμπλες, επιτυχημένες πάσες, κερδισμένες μονομαχίες και μακρινές μπαλιές, ξεχώρισε στο κέντρο και η εμφάνισή του αξίζει αυτό το «αστέρι».
Lockdown: Σαρντάρ Αζμούν. Δεν ήταν τίποτα τρελό η επίθεση του Ιράν, το οποίο ίσως «πλήρωσε» το ότι του έκανε και η ισοπαλία. Ο στράικερ της Μπάγερ Λεβερκούζεν δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα στην άμυνα των ΗΠΑ, σε αντίθεση με τον Γκόντος, ο οποίος στο ημίχρονο πήρε τη θέση του και τουλάχιστον είχε μια ευκαιρία για να κάνει τη ζημιά.
Τελετές «το κοράκι»: Κανένα πρόβλημα δεν είχε ο έμπειρος, Αντόνιο Ματέου Λαόθ. Ο Ισπανός διαιτητής κράτησε το ματς στον έλεγχό του και παίρνει καλό βαθμό χωρίς να χρειαστεί να ανασάνει βαθιά πριν από κάποια απόφαση.
Πόση αλήθεια αντέχεις: Δίκαιη πρόκριση με μεγάλη εμφάνιση σε ματς που η μπάλα έκαιγε για τις ΗΠΑ, που έδειξαν ξανά εξαιρετικά physical και τακτικά στοιχεία στο παιχνίδι τους. Ο Τίμοθι Γουέα λίγο έλειψε να είναι ο μοιραίος με τις χαμένες ευκαιρίες του στο πρώτο μέρος, όμως το μεγάλο όνομα, ο Πούλισικ, ήταν εκεί για να κάνει τη δουλειά. Χωρίς ήττα η ομάδα του Μπερχάλτερ αξίζει... 100-0 την παρουσία στα νοκ-άουτ και θα κάνει σίγουρα ντέρμπι το ματς με την Ολλανδία στους «16».
Ιράν (Κάρλος Κεϊρόζ): Μπεϊρανβάντ, Ρεζαεϊάν, Χοσεϊνί, Πουραλιγκάντζι, Μοχαμάντι (45+2’ Καρίμι), Γκολιζαντέχ (77’ Φαρντ), Εζατολάχι, Νουρολάχι (71’ Τοραμπί), Χατζί Σαφί (72’ Τζαλάλι), Ταρεμί, Αζμούν (46’ Γκόντος).
ΗΠΑ (Γκρεγκ Μπερχάλτερ): Τέρνερ, Ρόμπινσον, Ριμ Κάρτερ-Βίκερς, Ντεστ (82’ Μουρ), Ανταμς, ΜακΚένι (65’ Ακόστα), Μούσα, Πούλισικ (46’ Ααρονσον), Γουεά (82’ Τσίμερμαν), Σάρτζεντ (77’ Ράιτ).