MENU

Είτε την συμπαθείς, είτε την αντιπαθείς, η Μάργκαρετ Θάτσερ άφησε για κληρονομιά μία ιστορική και διαχρονική ατάκα που ταιριάζει σε πολλούς, πάρα πολλούς κυβερνώντες: «αν δίνεις προσοχή στην κοινή γνώμη και στα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τότε δεν κυβερνάς, αλλά υπακούς».

O τρόπος με τον οποίο οι αδερφοί Αγγελόπουλοι επέλεξαν να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό στην Α2 είχε μία μικρή δόση… υπακοής. Κι αυτό διότι έγινε αφού πρώτα ζήτησαν ψήφο εμπιστοσύνης από το πιο σκληροπυρηνικό κομμάτι του οπαδικού κινήματος των «ερυθρόλευκων», την Θύρα 7. Τόσο εξώφθαλμα, τόσο ξεκάθαρα σαν να μην ήθελαν καν να κάνει κάποιος δεύτερες σκέψεις για τον τρόπο λήψης της απόφασης.

Όταν την πήραν μέσω οχλοβοής, χειροκροτημάτων και επιδοκιμασιών, ο κύβος ερρίφθη. Μόνο τότε πια οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός ήταν σίγουροι. Ο Ολυμπιακός δεν θα κατέβει στο «ΟΑΚΑ» για το πρώτο παιχνίδι των πλέι-οφ απέναντι στον Παναθηναϊκό, ως εκ τούτου αποχαιρετά την Α1 καθώς ο κανονισμός δεν επιδέχεται ερμηνειών και νομικών παραθύρων.

Η απόφαση (αν και πρέπει πρώτα να περιμένουμε να την δούμε στην πράξη) είναι ιστορική. Θα μνημονεύεται για δεκαετίες, όπως σήμερα οι ιστορικοί αναφέρονται στην τριετή παρουσία του ΟΣΦΠ στη Β' Εθνική, τη δεκαετία του ‘60.

Ο Ολυμπιακός επιλέγει από μόνος του, τον δρόμο της αυτοκτονίας σε ζωντανή μετάδοση. Μην μπορώντας να διαχειριστεί, να αντιμετωπίσει, να δεχθεί τις απανωτές ήττες σε όλα τα επίπεδα από την στιγμή που γεννήθηκε αυτό το αυθόρμητο (;), παρορμητικό #mexri_telous, που συνόδευσε εκείνη την απόφαση απόσυρσης στο ημίχρονο του ημιτελικού κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό.

Τον Ολυμπιακό δεν τον ρίχνει κανένας Παναθηναϊκός, κανένας Γιαννακόπουλος, κανένας ΕΣΑΚΕ, καμία ΚΕΔ, κανένας Βασιλακόπουλος, κανένας ταξικός εχθρός. Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να πέσει μόνος του, είχε την επιλογή να συνεχίσει να δίνει τις μάχες του με όποιο τρόπο θέλει, όμως επέλεξε να πετάξει την ασπίδα.

Ακόμα κι αν κάποιος δεχθεί την άποψη ότι ο Ολυμπιακός αδικείται, για σκεφθείτε πώς θα έπρεπε να είχαν αντιδράσει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ ή ο Αστέρας Τρίπολης όταν έπεφταν κατά συρροή θύματα - με απώλειες σε τίτλους, χρήματα, πρεστίζ - του πιο βρώμικου συστήματος που γέννησε ο ελληνικός αθλητισμός. Δεν συζήτησαν καν την επιλογή της αποχώρησης, ήπιαν το... πικρό ποτήρι αναμένοντας κάποτε θεσμούς και πρόσωπα να αναλάβουν δράση και να τελειώσει το εξάμβλωμα.

Ας σταθούμε όμως λίγο παραπάνω στη σημειολογία της τελικής απόφασης που έχει κι αυτή την δική της σημασία. Το SDNA ήταν το μόνο Μέσο που τόλμησε να γράψει για τον νέο συμπαίκτη των Αγγελόπουλων που φοράει full-face, λίγο μετά το τέλος του αγώνα με τον Προμηθέα και τους θερμούς εναγκαλισμούς των ιδιοκτητών της ΚΑΕ Ολυμπιακός με κουκουλοφόρους της ερυθρόλευκης κερκίδας, πιθανόν κάποιοι εκ των οποίων το προηγούμενο βράδυ ήταν έξω από το σπίτι ανεπιθύμητων διαιτητών.

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι το άρθρο-παρέμβαση επιβεβαιώνεται. Οι «νέοι συμπαίκτες» αποφάσισαν από κοινού, οι Αγγελόπουλοι ακολούθησαν και πλέον ο Ολυμπιακός ενιαίος πια αποφασίζει να βουλιάξει αύτανδρος.

Αυτό που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημειολογική σημασία είναι πως η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε συνολικά από τον κόσμο του Ολυμπιακού, δίκην δημοψηφίσματος όπως όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πρότεινε πέρυσι απόσυρση από την Euroleague. Σύμφωνα με τους… παλιούς Αγγελόπουλους, οι οργανωμένοι ήταν πρόβλημα. Στο γήπεδο ήθελαν μόνο τους «καλούς φιλαθλους», τους οικογενειάρχες, τα ακριβά διαρκείας. Για τους φετινούς Αγγελόπουλους, μετράει μόνο η γνώμη της Θ7. Οι άλλοι ας τη διαβάσουν στα σάιτ...

Ο απλός κόσμος του συλλόγου δεν ερωτήθηκε ποτέ, δεν ζητήθηκε ποτέ η άποψη του με οποιονδήποτε τρόπο. Σαν να μπήκε αίφνης ένα… Ολυμπιακόμετρο. Είσαι οργανωμένος; Μπορείς να (συν)αποφασίζεις. Δεν είσαι; Τότε θα πρέπει να υφίστασαι ότι αποφασίζουν κάποιοι, οι οποίοι μέχρι πρότινος δεν πατούσαν καν στο ΣΕΦ ή όταν πατούσαν δυο-τρεις φορές τον χρόνο μαζικά, τα έκαναν λαμπόγυαλο.

Η λογική είναι ξεκάθαρη. Ο Ολυμπιακός έχει αποφασιστεί να πορευτεί με αυτούς, όχι με το πιο εξευγενισμένο κομμάτι του κόσμου του, το οποίο είχε βρει διέξοδο ή καταφύγιο αν θέλετε, στις εξέδρες του ΣΕΦ τα περασμένα χρόνια. Αυτοί πια αποτελούν την σιωπηρή μειοψηφία που καλείται είτε να δεχθεί σιωπηρά την νέα τάξη πραγμάτων είτε να ψάξει για κάποιο άλλο τμήμα του συλλόγου να υποστηρίξει. Το χάντμπολ, το πόλο φέρνουν σταθερά επιτυχίες αλλά δεν συγκινούν πολλούς, πέραν ενός μικρού πυρήνα.

Η απόφαση των Αγγελόπουλων να ανακοινώσουν την απόφαση τους στο συνέδριο της Θύρας 7 μόνο τυχαία δεν είναι. Ο κόσμος, οι οργανωμένοι με τους οποίους ήταν σε ρήξη όλα αυτά τα χρόνια ήταν μία διέξοδος, η μόνη διέξοδος, ώστε να μην χρεωθούν εξ’ ολοκλήρου αυτή την ιστορική απόφαση. Οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός αποφάσισαν να κρυφτούν πίσω από τους οργανωμένους, να βάψουν με τον δικό τους μανδύα την ευθύνη μιας απόφασης που θα έπρεπε να ανήκει εξ’ ολοκλήρου σε εκείνους.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο, την πολιτική των άκρων, της πόλωσης, του φανατισμού θα μπορούσαν να συσπειρώσουν το φανατικό κομμάτι της εξέδρας, ενδεχομένως να βάλουν και την πολιτική στην ατζέντα τους. Κι έτσι να κρύψουν τα δεδομένα οικονομικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, αλλά και την δεδομένη αδυναμία να πείσουν έστω και μία ομάδα της Α1 για τα επιχειρήματα τους. Αυτό το 13-1 μαρτυρούσε την απόλυτη μοναξιά του Ολυμπιακού και των θέσεων του, ο μόνος τρόπος για να αλλάξει η ατζέντα και να κρυφτεί ήταν τα… άκρα. Το mexri_telous, όχι πια από επιλογή, αλλά από υποχρέωση, από ανάγκη.

Ο Ολυμπιακός επέλεξε την λύση της αυτοχειρίας, έριξε λευκή πετσέτα και είναι μια μέρα μακριά από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του. Με σφραγίδα όλων όσων χρησιμοποιούν έναν σύλλογο με εκατομμύρια πιστούς για να κάνουν πολιτική. Οι απ΄ έξω τους κοιτούν αποσβολωμένοι για το πόσο κακό μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του. Κι όλα αυτά γιατί; Για να αποφύγει ο Ολυμπιακός την αλλαγή στάσης-θέσης; Για να γλιτώσει έναν πιθανό αγωνιστικό διασυρμό, απόρροια της αποψίλωσης του ρόστερ;

Οι ιδιοκτήτες του απέφυγαν τον διασυρμό μιας νύχτας, όμως υπογράφουν τον διασυρμό μιας ζωής! Δίπλα στα δυο ευρωπαϊκά που κατέκτησαν, τους παικταράδες που έφεραν τα προηγούμενα χρόνια, την ιστορική μεταγραφή του Σπανούλη, πλέον θα γράφεται ότι οι Αγγελόπουλοι έριξαν τον Ολυμπιακό στην Α2.

Και κανείς δεν θα μπορεί να απαντήσει με σοβαρότητα ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος για την αυτοκτονία σε πανελλήνια μετάδοση...

Συν-υπογράφοντας την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία...
EVENTS