MENU

Ο Λευτέρης Αυγενάκης βγαίνει στην αντεπίθεση. Μετά τη συνάντηση με τον ΟΣΦΠ, μετά τις αντιδράσεις από τη Θεσσαλονίκη, έδωσε μια συνέντευξη-σταθμό αφέλειας. Θα έλεγε κανείς πως είτε έχει άγνοια του κινδύνου να προκαλεί συνεχώς, είτε μεγάλη σιγουριά ότι είναι αμετακίνητος. 

Από που μπορεί να προκύπτει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα του συγχωρεί τα συνεχόμενα παραπτώματα που εκθέτουν την Κυβέρνηση του; Μια ανασκόπηση του παρελθόντος του Λευτέρη Αυγενάκη ίσως δίνει τις απαντήσεις. Απαντήσεις για το
πως ο Κρητικός πολιτικός χρησιμοποίησε τις καλές του φιλίες για να παραμείνει ενεργός πολιτικά, ανάμεσα σε τρικυμίες.

Όταν η Ντόρα επέβαλε τον Αυγενάκη στον Σαμαρά

Καλούς πολιτικούς φίλους έχει δημιουργήσει ο Λευτέρης Αυγενάκης στη Νέα Δημοκρατία από το 2004 που πολιτεύεται, ως σήμερα, αλλά και ορκισμένους εχθρούς.

Δεν ήταν πάντα πιστός στρατιώτης ο Λευτέρης, καθώς το 2010 ακολούθησε τη Ντόρα Μπακογιάννη στην αυτόνομη προσπάθειά της με τη «Δημοκρατική Συμμαχία», μετά τη διαγραφή του από τον Αντώνη Σαμαρά. Η ΔΗ.ΣΥ ήταν το σπίτι του Λευτέρη Αυγενάκη, στο πλάι της κυρίας Μπακογιάννη, οι σχέσεις της οποίας με τον Βαγγέλη Μαρινάκη έχουν καταλήξει -ως γνωστόν- σε κουμπαριά.

Ο νυν Υφυπουργός Αθλητισμού δεν φάνηκε να το ξεχνάει, για αυτό και τον Σαμαρά τον είχε «στολίσει» μεταγενέστερα, ως «γιαλαντζί λαϊκιστή» επιβεβαιώνοντας το χάσμα που υπάρχει μεταξύ τους.

Ο Αυγενάκης ανήκει στη Μητσοτακική πτέρυγα και κυρίως είναι εξ απορρήτων της Ντόρας Μπακογιάννη. Στις σκληρές διαπραγματεύσεις εκείνης με τον Σαμαρά για επιστροφή της στη ΝΔ το 2012, ένας από τους πρώτους της όρους ήταν η τοποθέτηση του Λευτέρη Αυγενάκη σε εκλόγιμη θέση στη λίστα υποψηφίων Ηρακλείου (τον Ιούνιο του 2012 οι εκλογές έγιναν με λίστα).

Οι φήμες της εποχής λένε ότι το ραντεβού Ντόρας-Σαμαρά κλείστηκε με πρωτοβουλία του κοινού φίλου και κουμπάρου της πρώτης, Βαγγέλη Μαρινάκη. Η αποδοχή του όρου της Ντόρας, έφερε εκτός εκλόγιμης θέσης τον Γιώργο Δεικτάκη, του οποίου τον πόνο για να απαλύνει, ο Σαμαράς τον έβαλε γενικό γραμματέα στην περιφέρεια.

Το πόσο «αναίμακτα» έγινε αυτή η διευθέτηση φάνηκε πρόσφατα, όταν Αυγενάκης και ο γιος του πρώην βουλευτή, Γιάννης, κόντεψαν να έρθουν στα χέρια σε εκδήλωση στην Κρήτη…

Πάντως η αποδοχή γενικά του Λευτέρη Αυγενάκη στα εσωτερικά της ΝΔ είναι πολύ μικρή, αντιστρόφως ανάλογες με τις θέσεις τις οποίες έχει καταλάβει από την επιστροφή του και έπειτα.

Πρόσφατα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης είχε αμφισβητήσει ανοιχτά την διάταξη για τα όρια ηλικίας στους προέδρους των Ομοσπονδιών, ενώ μάχη είχε γίνει από τον κ. Μητσοτάκη για να μην κατέβει δεύτερος υποψήφιος απέναντι στο «πουλέν» του για τη Γραμματεία του κόμματος.

«Σκιές» και μηνύσεις

Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι αρκετές οι αναφορές για ενδεχόμενη εμπλοκή του Λευτέρη Αυγενάκη σε διάφορες «γκρίζες» υποθέσεις, που αφορούσαν την εταιρία του, ή τη συμπεριφορά των συνεργατών του. Πάντα ωστόσο αντιμετώπισε τα βέλη καταφεύγοντας στα δικαστήρια, χωρίς ωστόσο να αποκτήσει ιδιαίτερο έρεισμα στην κοινή γνώμη ή το κόμμα του, που τον αντιμετώπιζαν συνεχώς ως «κακό σπυρί».

Καπέλωμα δουλειάς άλλων

Πρόσφατα, πέρασε στα ψιλά, αλλά όχι για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ του Ηρακλειώτικου ποδοσφαίρου.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης, συγκάλεσε σύσκεψη μιας επιτροπής που θα συνεδρίαζε για να καταθέσει φάκελο στην UEFA για τη διεκδίκηση του τελικού του Conference Cup.

Από τα αξιοσημείωτα της επιτροπής αυτής, ήταν πως την επιτροπή απάρτιζαν οι συνεργάτες στο πολιτικό γραφείο του Αυγενάκη: Δημήτρης Κουτεντάκης, Γιώργος Γιακουμάκης, Γιώργος Σκανδαλάκης, Βαγγέλης Καρκανάκης. Την ΕΠΟ εκπροσώπησε ο Αλέξης Δέδες και την ΕΠΣ Ηρακλείου… κανείς!

Για την ακρίβεια, ο προσκεκλημένος εκ μέρους της ΕΠΣΗ, αντιπρόεδρος Πλούταρχος Κουτεντάκης, ξεκαθάρισε πως στην συνάντηση δεν εκπροσωπούσε την Ένωσή του, παρά μόνο τον εαυτό του, γιατί η ΕΠΣΗ είχε επισήμως διαχωρίσει τη θέση της.

Ο λόγος; Ο Αυγενάκης κατηγορείται ότι πήγε να καπελώσει την πολύμηνη προσπάθεια του Προέδρου της ΕΠΣΗ Νίκου Τζώρτζογλου (εσωκομματικού του αντίπαλου, υποψήφιου βουλευτή ΝΔ). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τζώρτζογλου είχε από τις 8 Οκτωβρίου εξασφαλίσει την σύμφωνη γνώμη της UEFA για την κατάθεση του φακέλου με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, κάνοντας πολλές προσωπικές συναντήσεις.

Κάποιος «σφύριξε» την πληροφορία στον Υφυπουργό, που δεν ήθελε να αφήσει σε άλλον τα εύσημα ενδεχόμενης επιτυχίας του φακέλου και έσπευσε… 15 μέρες μετά να συγκαλέσει μια σύσκεψη επιτροπής, στην οποία -ως είθισται παγκοσμίως- δεν συμπεριέλαβε καμία από τις μεγάλες ποδοσφαιρικές μορφές της Κρήτης, όπως ο Μαχλάς ή ο Σαμαράς, παρά μόνο τον προσωπικό του γραμματέα, τον αστυνομικό του και λοιπούς συνεργάτες του γραφείου του.

Η ιστορία του Λευτέρη Αυγενάκη έχει πολλές ακόμα πτυχές που θα αναπτύξουμε στην πορεία... όσο τουλάχιστον απασχολεί ακόμα τον δημόσιο βίο μέσω της παρουσίας του στο υφυπουργείο αθλητισμού.
 

Λευτέρης Αυγενάκης: Η Ντόρα, η διαγραφή του, τρικυμίες και φιλίες