MENU

Η στήλη είχε αναδείξει το ζήτημα της ομιλίας της Εύας Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο από τις 22 Νοεμβρίου, τότε που η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια κόμπαζε υπέρ του Κατάρ, χαρακτηρίζοντάς το πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα.

Είχαμε αναρωτηθεί με ποιο σκεπτικό η Καϊλή έβλεπε «όαση ανθρώπινων δικαιωμάτων», σε μια χώρα που είχε 6.500 νεκρούς μετανάστες εργάτες. Και δηλώναμε ευθέως ότι «μας ντροπιάζει στην Ευρωβουλή».

Μένει να αποδειχτεί, αλλά φαίνεται ότι είχε ντροπιαστεί (;) προηγουμένως η ίδια. Η έρευνα των αρχών είναι σε εξέλιξη και δεν θα επιχειρήσουμε κάποιο σχόλιο για την υπόθεση. Αλλωστε η διαγραφή της Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ και από την ομάδα των ευρωσοσιαλιστών δίνουν μια πρώτη απάντηση, σε επίπεδο πολιτικών (και όχι ποινικών) όρων.

Είναι γνωστό ότι το Κατάρ χρησιμοποίησε όλα τα μέσα για να αναλάβει τη διοργάνωση του Μουντιάλ. Σε αυτό το πλαίσιο κατηγορύνται από το 2015 δεκατέσσερα στελέχη της FIFA ότι δωροδοκήθηκαν. Στη συνέχεια το εμιράτο κατάλαβε ότι δεν αρκούσε η ανάληψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά χρειαζόταν και η διαμόρφωση της κοινής γνώμης, πριν και κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ.

Ηξερε ότι το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα ευαισθητοποιούσε το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο – ούτως ή άλλως – είχε τοποθετηθεί εναντίον της FIFA, αποκαλώντας την διεφθαρμένη.

Το αστείο είναι ότι ένας από τους τέσσερις συλληφθέντες ήταν πρόεδρος της οργάνωσης «Fight Inpunity», δηλαδή καταπολέμηση της ατιμωρησίας! Είναι μια γάγγραινα στο χώρο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η δραστηριοποίηση τέτοιων οργανώσεων και ΜΚΟ, οι οποίες κάνουν λόμπι, μόνο και μόνο για να ενθυλακώνουν χρήματα είτε θεμιτά είτε αθέμιτα. Με τέτοιους ανθρώπους συνεργάζονταν η Ελληνίδα ευρωβουλεύτρια...

Από την ώρα που έγινε γνωστή η σύλληψη της Εύας Καϊλή, οι χρήστες του twitter σχολιάζουν διαρκώς. Το πιο πετυχημένο σχόλιο είναι ότι μετά τους Ρουμάνους πυροσβέστες, χρειαζόμαστε και Βέλγους εισαγγελείς. Είναι βέβαιο ότι τέτοια διαδικασία σύλληψης βουλευτή δεν θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα.

Η υπόθεση θα ανοίξει διάπλατα το ματωμένο φάκελο του Κατάρ. Το εμιράτο έκανε ό,τι μπορούσε για να σιωπήσουν οι ακτιβιστές. Όμως τώρα το ζήτημα πηγαίνει στα ευρύτερα στρώματα της κοινής γνώμης και μέσα από την έρευνα της βελγικής εισαγγελίας κάθε κατεργάρης θα καθίσει στον πάγκο του.

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο διακρίνεται από υψηλή ποιότητα, έχει ισχυρό ανταγωνισμό και πολλές εκπλήξεις. Όμως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να σβήσει την καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, η οποία συνοδεύτηκε από μαύρες σακούλες με δολάρια.  

Η Εύα που καταπολεμούσε την ατιμωρησία!