MENU

Στις 3 Νοεμβρίου του 2019, ο 21χρονος διεθνής πολίστας, Αδαμάντιος Μαντής έβρισκε τραγικό θάνατο, βυθίζοντας στο πένθος τον ελληνικό αθλητισμό. Ο τότε αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Χίου, ήταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο φίλου του, το οποίο ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα στη Λεωφόρο Ποσειδώνος. Όπως είχε γίνει γνωστό, ο οδηγός του αυτοκινήτου άκουσε έναν περίεργο θόρυβο, σταμάτησε στην αριστερή λωρίδα και ο Μαντής κατέβηκε για να δει αν υπήρχε κάποια βλάβη στο όχημα. Τότε, διερχόμενο ΙΧ συγκρούστηκε με δύναμη πάνω στο σταματημένο αυτοκίνητο και παρέσυρε τον αθλητή, ο οποίος διακομίστηκε στο Τζάνειο με σοβαρά τραύματα, μαζί με τους άλλους δύο νεαρούς που ενεπλάκησαν σε τροχαίο. Δυστυχώς ο Μαντής δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, σε αντίθεση με τα δύο παιδιά που επέζησαν.

Ο Μαντής, που αγωνιζόταν ως τερματοφύλακας, στη σύντομη πορεία του στο πόλο πρόλαβε να φορέσει το σκουφάκι αρκετών ομάδων, περνώντας από Γλυφάδα, Πανιώνιο, Ολυμπιακό, Υδραϊκό και Ναυτικό Όμιλο Χίου, που ήταν και ο τελευταίος σταθμός του. Παράλληλα ήταν μέλος της Εθνικής εφήβων που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Μπακού το 2015 και την έκτη θέση στο παγκόσμιο της Ποντγκόριτσας το 2016.

Δύο και πλέον χρόνια μετά τον θάνατο του, έρχεται η μητέρα του αθλητή, Τζιάλλα Κατερίνα για να καταγγείλει απίστευτα περιστατικά που εμφανίζονται να συμβαίνουν στις τάξεις της ελληνικής υδατοσφαίρισης και δη στο περιβάλλον των Εθνικών ομάδων, όπου περιγράφονται συγκλονιστικά γεγονότα.

Γεγονότα μάλιστα τα οποία είναι σε γνώση της ηγεσίας του ελληνικού πόλο, ήτοι στον πρόεδρό της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, Δημήτρη Διαθεσόπουλο, στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη στον οποίο εστάλη και η σχετική καταγγελία, αλλά και στον ΓΓΑ και μεγάλη δόξα της ελληνικής υδατοσφαίρισης, τον Γιώργο Μαυρωτά.

Τι αναφέρεται λοιπόν σε αυτή; Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «χρηματισμούς προπονητών, ψυχολογική βία, κλήσεις στην Εθνική ομάδα... κατά παραγγελία», τα οποία φυσικά φαντάζουν ικανά να ανοίξουν τον Ασκό του Αιόλου εφόσον διερευνηθούν εις βάθος από τους αρμόδιους φορείς και τις Αρχές κι επιβεβαιωθούν τα περιστατικά. 

Η Κολυμβητική Ομοσπονδία προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες σε μήνυση κατά... παντός υπευθύνου και ήδη η μητέρα του αδικοχαμένου Αδαμάντιου Μαντή, η κα.Κατερίνα Τζάλλα κλήθηκε από τις Αρχές ως μάρτυρας για να καταθέσει αναλυτικά όσα βρίσκονται εις γνώσιν της. 

«Έζησα στο πετσί μου την προσπάθεια επτά προπονητών, τόσο σε επίπεδο ομίλων, αλλά κυρίως σε επίπεδο εθνικών ομάδων, που είτε έλαβαν αρκετά υψηλά ποσά, είτε ασκώντας ψυχολογική βία, αποσκοπούσαν ώστε ο Αδαμάντιος, το διαμάντι του ελληνικού πόλο όπως το αποκαλούσαν, να απογοητευτεί και να τα παρατήσει», αναφέρει μεταξύ άλλων στην καταγγελία της.

«Δεν ήταν λίγες οι φορές που ενώ η ικανότητα κάποιου αθλητή ήταν πασιφανής, ολόκληρες ομάδες -με σκοπό να προωθηθεί συγκεκριμένος αθλητής- προτιμούσαν ακόμη και να ηττηθούν, αρκεί να προβαλλόταν στις ασχολούμενες αποκλειστικά με το άθλημα της υδατοσφαίρισης ιστοσελίδες, ο συγκεκριμένος αθλητής που προπονητές και παράγοντες του σωματείου ήθελαν να προβληθεί με απώτερο σκοπό την κλήση του στην Εθνική ομάδα, η οποία αρκετά συχνά ήταν στο “μιλητό”, δηλαδή χωρίς επίσημο φαξ από την Ομοσπονδία», συμπληρώνει.

Στη συνέχεια ωστόσο αναφέρεται πιο αναλυτικά σε κάποια πιο συγκεκριμένα περιστατικά, χωρίς να κατονομάσει πρόσωπα, πλην όμως είναι εξόχως σοβαρά κι εμφανίζουν ανθρώπους να έχουν μετατρέψει σε... μαγαζάκι τους τα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα, με σκοπό όχι μόνο να προωθηθούν συγκεκριμένοι αθλητές, αλλά και να αποκομίσουν οι ίδιοι οικονομικά οφέλη, σύμφωνα πάντα βέβαια με την εν λόγω καταγγελία

Σημειώνεται λοιπόν μεταξύ πως...
«- Ήταν ντροπή ομάδα εφήβων που μπορούσε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα να καταταγεί 6η, με τον προπονητή να δίνει συγχαρητήρια στους γονείς που τα παιδιά τους κατέκτησαν το πολυπόθητο “ΑΝΕΥ” για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο, να δίνει αρχικά εντολή στον γιο μου να μην κάνει την απόκρουση που έπρεπε ώστε να αποδείξει ότι ο ευνοούμενός του ήταν καλύτερος.

- Ήταν ντροπή κάθε μέρα πατέρας αθλητή να είναι στο λόμπι ξενοδοχείου που έμενε η ομάδα για να δίνει στον προπονητή τη σύνθεση με την οποία θα παρατασσόταν.

- Ήταν ντροπή όταν ο βασικός προπονητής αποφάσισε και ανακοίνωσε την σύνθεση της ομάδας που θα εκπροσωπούσε την ομάδα μας στο BACU 2015, ο βοηθός προπονητή να βρίζει τους δύο τερματοφύλακες που τότε επιλέχθηκαν με σκοπό να του αντιμιλήσουν ώστε να διωχθούν και τη θέση του ενός εκ των δύο να την πάρει ο εκλεκτός του.

- Ήταν ντροπή προπονητής ομάδας να παίρνει μηνιαία χρήματα από γονιό για να παίζει ο γιος της στην Α1 και άλλα παιδιά, μαζί με τον γιο μου, να μετράνε, όπως χαριτολογώντας έλεγαν, τα πλακάκια της πισίνας.

- Ήταν ντροπή αθλητής να σου λέει “θέλω μόνο να παίξω, άσε με να σου δείξω ότι μπορώ” και εσύ να κωφεύεις επειδή έχεις άλλες εντολές. Όταν μετά χάθηκε ο γιος μου, ο ίδιος προπονητής με κάλεσε και μου είπε πες μου τι θέλεις να γίνει και θα γίνει. Τι μπορούσα άραγε να θέλω;

- Ήταν ντροπή να κουβαλάς δήθεν φίλο σου απλά για να κολυμπάει και να τον προωθείς, ενώ δεν μπορούσε να σταθεί στην Α1. Και να βάζεις ένα παιδί που έδειξε και έδειχνε συνεχώς την αξία του, να κάνει προπόνηση με μικρά παιδιά, απλά για να “σπάσει” και να φύγει.

- Ήταν ντροπή για να ξεχρεώσεις χάρη σε φίλο σου, να προωθείς αθλητή με κατεστραμμένα πόδια και να θέλεις να αναλάβει την επέμβαση το σωματείο, το οποίο φυσικά αρνήθηκε να αναλάβει το κόστος. Και εσύ μετά, ο προπονητής, πετούσες στο παιδί μπάλες πισώπλατα για να σου αντιμιλήσει ή του έκανες καψόνια όταν τελείωνε η προπόνηση.

- Ήταν ντροπή που ένα παιδί που αγαπούσε αυτό που έκανε, πήγαινε με χαρά και χαμογελούσε μετά από τρεις ώρες προπόνηση και εμψύχωνε τους άλλους που παραπονιόντουσαν, να το αποκαλείς χαζοχαρούμενο. Είναι ευτυχία να αγαπάς αυτό που κάνεις και να το δείχνεις, δεν είναι ντροπή».

 

 

Στις αρχές οι καταγγελίες-σοκ για χρηματισμούς, μπούλινγκ και κλήσεις κατά παραγγελία στις εθνικές πόλο!