MENU

Λένε – κάποιοι αισιόδοξοι και ευτυχείς άνθρωποι – πως όλα στη ζωή γίνονται για κάποιο λόγο. Προσθέτουν – κάποιοι ακόμα πιο αισιόδοξοι και ακόμα πιο ευτυχείς άνθρωποι – πως όλα γίνονται και για καλό. Άντε τώρα, όμως, και πες αυτό σε ένα παιδί 17 χρονών που πριν προλάβει να πιστέψει ότι τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα, αντιλήφθηκε ότι, όχι, δεν γίνονται! Στις 23 Ιουνίου του 2012 μια αμελητέα είδηση εμφανίζεται στην τελευταία πρόταση του ρεπορτάζ του Ολυμπιακού. Ο Μπερντ Στορκ, ο οποίος έμεινε για δύο χρόνια στις ακαδημίες των ερυθρολεύκων, αξιολογεί και ενημερώνει πως οι Άνταμ Τζανετόπουλος και Γιάννης Τοκουντζής τού είναι περιττοί, συνεπώς και μένουν ελεύθεροι από τον σύλλογο.

Η δεύτερη ευκαιρία δεν είναι αυτονόητη στο ποδόσφαιρο, όπως δεν είναι και στη ζωή. Ο 21χρονος σήμερα Γιάννης Τοκουντζής παιδεύεται στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, άλλοτε της Αθήνας και άλλοτε του Πειραιά. Και ο συνομήλικός του Άνταμ γύρισε με κομμένα τα φτερά στον Παναγιώτη, στην Αντριάνα και στα τρία μεγαλύτερά του αδέλφια στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Η πρώτη του απόπειρα στον επαγγελματικό χώρο του ποδοσφαίρου είχε αποτύχει. Αλλά ευτυχώς για τον νυν άσο της ΑΕΚ υπήρχε πάντα και στο σχολείο και η οικογένειά του…

Ο Αδάμ γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1995, με τις ρίζες της μητέρας του να κρατάνε από την Ουγγαρία, εξ ου και το Άνταμ που κόλλησε από τα παιδικά του χρόνια. Ήταν το τέταρτο παιδί της οικογένειας και είχε από πιτσιρίκι πολύ κόσμο γύρω για να τον καθοδηγεί και να τον κανακεύει. Περισσότερο απ’ όλους, δε, τον πατέρα του Παναγιώτη. Εκείνος έπαιζε κάποτε επιθετικός στη Νίκη Βόλου κι εκείνος τον οδήγησε στις ακαδημίες του σωματείου σε ηλικία εφτά ετών. Ο Άνταμ ήταν αμυντικός στην ομάδα του, αμυντικό χαφ στις μεικτές της Μαγνησίας και επιθετικός στην ασυναγώνιστη ομάδα «Acandu F.C.» με σήμα, όπως και ύμνο τη γιαγιά, πρόεδρο τον Ευρυμέδοντα Λαμόγιο, οικονομικό διευθυντή τον Ευαγόρα Μακρυχέρη και φροντιστή τον Τιμολέων Μυγοσκοτώστρα!

Η παιδική φαντασία στα καλύτερά της και η περιγραφή για το αστέρι της ομάδας είναι ενδεικτική: Είναι το παιδί θαύμα της ομάδα. Είναι μόλις 12 ετών, αλλά είναι ένα πολυεργαλείο. Αγωνίζεται εξίσου καλά σε όλες τις θέσεις. Στην Acandu F.C. τρίβουν τα χέρια τους για το ταλεντάκι από την Ουγγαρία. Τον χαρακτηρίζει η τεχνική του ικανότητα να παίζεις σε όλες τις θέσεις!.

Το σχολείο δεν ήταν μόνο παιχνίδι για τον Τζανετόπουλο που είχε έρωτα με τα μαθηματικά, αλλά κλίση στα θεωρητικά μαθήματα. Ιστορία, αρχαία, λατινικά, λογοτεχνία και έκθεση, μέσω των οποίων έκλεισε θέση στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. «Είναι κάτι που πάντα μ’ ενδιέφερε. Το καθημερινό μου πρόγραμμα δεν επιτρέπει εύκολα να συνδυάζω ποδόσφαιρο και σπουδές, αλλά θέλω να τις ολοκληρώσω», δηλώνει προτάσσοντας την ανάγκη της παιδείας στη ζωή – και – του ποδοσφαιριστή. «Δεν γίνεται να είσαι ολοκληρωμένος άνθρωπος χωρίς παιδεία. Δεν γίνεται καν να σταδιοδρομήσεις ως ποδοσφαιριστής χωρίς παιδεία. Και ποδοσφαιρική και γενικότερη. Δεν μπορεί να υπάρχει η μία έκφανση της χωρίς την άλλη».

Ποδοσφαιρική… ευφυΐα!

Περισσότερο από την παιδεία, τα εντυπωσιακά του σωματικά προσόντα και την ικανότητά του με τη μπάλα στα πόδια, ξεχώρισε από πιτσιρίκι για το μυαλωμένο του παιχνίδι. Ο νυν τεχνικός του Αστέρα Τρίπολης, Δημήτρης Τερεζόπουλος, ήταν εκείνος που τον… υποδέχτηκε στο Ρέντη το καλοκαίρι του 2010. «Ο τρόπος που αντιλαμβανόταν το παιχνίδι ήταν ξεχωριστός», διηγείται ο τότε τεχνικός των ακαδημιών του Ολυμπιακού και προσθέτει. «Αν και ήταν μόλις 15 ετών, είχε ήδη ανεπτυγμένο ποδοσφαιρικό IQ όταν ήρθε». Το iq έφτανε μόνο για ένα δύο χρόνια, αφού το καλοκαίρι του 2012 ήρθε το γερμανικό… Στορκ.

Ο Άνταμ δεν έχει άλλη επιλογή από το να γυρίσει στη Νίκη Βόλου. Έχει, όμως, αρκετή τύχη αφού η ΑΕΚ που στο ίδιο διάστημα ζει το δικό της δράμα, στρέφει τα μάτια της στη Μαγνησία για τον Ηλία Βούρα. Ο συμπαίκτης του Τζανετόπουλου υπογράφει στην Ένωση για να υπερασπιστεί την εστία της και ταυτόχρονα η Ένωση ενημερώνεται για τον νεαρό στόπερ. Ο Τραϊανός Δέλλας τον δοκιμάζει τον Ιούλιο του 2013 για δέκα μέρες και εισηγείται την απόκτησή του. Στις 7 Αυγούστου η Νίκη Βόλου ανακοινώνεται την παραχώρησή του και ο Άνταμ Τζανετόπουλος υπογράφει συμβόλαιο ως το 2017 έναντι 1.200 ευρώ το μήνα.

Στην πρώτη του σεζόν, ο μικρός δε θα καταφέρει να δείξει και πολλά. Χαμένος στην Αθήνα, χαμένος στις διαφορετικές απαιτήσεις και κυρίως χαμένος από το πρόβλημα υγείας που είχε χτυπήσει εκείνη την εποχή τον πατέρα του. Ο Παναγιώτης θα φύγει από τη ζωή τον Δεκέμβριο του 2013 πριν προλάβει να δει τον γιο του να πετυχαίνει το πρώτο του γκολ με τη φανέλα της ΑΕΚ, κόντρα στην Κηφισιά. Μέσα στον επόμενο χρόνο, ο Άνταμ θα ήταν διαφορετικός παίκτης. Η εμπιστοσύνη που του έδειχνε ο Τραϊανός Δέλλας τον γέμισε αυτοπεποίθηση και στη Β’ Εθνική παίρνει φανέλα βασικού τον Δεκέμβριο και μετά τα παίρνει όλα… παραμάζωμα!

Σκοράρει κόντρα στον Ατρόμητο στο κύπελλο, παίρνει το περιβραχιόνιο του αρχηγού και όταν τον Φεβρουάριο θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη όλοι θα μιλούν για εκείνον. Η ιστορία του πιτσιρικά από τον Βόλο που κόπηκε από τον Ολυμπιακό και τώρα ετοιμάζεται να κάνει σπουδαία καριέρα στην ΑΕΚ, γίνεται πρώτο θέμα σε εφημερίδες, site και φυσικά πουλάει πολύ… Ο Άνταμ πουλάει πολύ και σιγά-σιγά θα αρχίσει να το αντιλαμβάνεται. Λίγο το ενδιαφέρον της Μπολόνια το καλοκαίρι, λίγο η πρόταση δανεισμού της Σεβίλλης μετά το φιλικό στην Αθήνα και οι συνθήκες μοιάζουν να πιέζουν την ΑΕΚ για ανανέωση του συμβολαίου του.

Στις 5 Οκτωβρίου χρίζεται διεθνής και, μάλιστα, παίρνει χρόνο συμμετοχής στο ματς με την Ουγγαρία, αλλά στις 17 του μήνα έρχεται το ματς που λίγο έλειψε να του αλλάξει τη μοίρα και να κάψει για δεύτερη φορά την καριέρα του. Στο Καραϊσκάκη η ΑΕΚ θα ηττηθεί με 4-0 και λίγο μετά θα αποχωρήσει ο Τραϊανός Δέλλας. Εκείνο το ματς παραμένει και ως σήμερα η τελευταία συμμετοχή του Άνταμ Τζανετόπουλου στη Super League. Ο Γκουστάβο Πογιέτ προωθεί τον Άρθρο και ο νεαρός βρίσκεται απορημένος κάπου μεταξύ πάγκου και εξέδρας, με τα σενάρια για το μέλλον του να πληθαίνουν.

Δανεισμός, λύση συμβολαίου, εμφανής παραγκωνισμός και ο εκπρόσωπός του, Βασίλης Τσιάρτας, να μιλάει για πόλεμο. «Συγκεκριμένα φερέφωνα θέλουν να κάνουν πολιτική και υποδείξεις, τα ίδια γίνονταν και με τις προηγούμενες διοικήσεις και βλέπω ότι συνεχίζεται αυτό το πράγμα και σήμερα. Ο Άνταμ από την ημέρα που ξεκίνησε να παίζει στην ΑΕΚ μέχρι και σήμερα δέχεται συγκεκριμένο πόλεμο από συγκεκριμένα άτομα. Ο Πογέτ με βάση τις πράξεις δείχνει ότι δεν έχει τον ποδοσφαιριστή στα πλάνα του. Στηρίζει τους τρεις πρώτους στόπερ που έχει και ο Άνταμ προφανώς είναι τέταρτη ή πέμπτη επιλογή».

Το χάσμα έμοιαζε αγεφύρωτο και η στάση της ΑΕΚ αδιανόητη για έναν ποδοσφαιριστή 20 ετών που αποδείκνυε ότι έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Έμοιαζε σα να του έδειχναν το δέντρο που τέτοια μήλα βγάζει… Σαν εκείνο που δάγκωσε ο Αδάμ από τα χέρια της Εύας! Το σενάριο, όμως, άλλαξε στο τέλος. Και το μήλο του Άνταμ είχε άλλη γεύση.

Το μήλο του... Άνταμ Τζανετόπουλου!