MENU

Τελικά το σωστό επικράτησε και ο αρχηγός έμεινε στην ομάδα. Το πως θα πάει ποδοσφαιρικά, κανένας δεν το ξέρει. Το ότι η παραμονή του πρέπει και είναι ποδοσφαιρική, δεν το συζητάμε.

Ο ΠΑΟΚ τον έχει ανάγκη για πρακτικούς κυρίως λόγους. Πρώτα απ' όλα, πρέπει να έχει μία αξιόπιστη λύση πίσω από τον Γιαννούλη, ενώ αν είναι καλά εννοείται πως θα βρει ρόλο και εκτός αριστερής πλευράς.

Ο Γιαννούλης χωρίς μπακ απ πέρυσι, έσκασε χωρίς Ευρώπη κατά τον Γενάρη. Δεν ήταν κακός μετά, αλλά δεν έκανε και τα όργια της έναρξης της σεζόν. Η διαχείρισή του είναι κομβική και προφανώς στη βιτρίνα της Ευρώπης, πρέπει να παίζει φρέσκος.

Το άλλο με τον Γιαννούλη, είναι πως δεν υπογράφει την ανανέωση και αυτό είναι λογικό. Όταν έχεις πρόταση λίγο κάτω από τη ρήτρα σου από Αταλάντα και Πόρτο, δεν το ρισκάρεις να ανανεώσεις και να ανεβάσεις τη ρήτρα. Το πιθανότερο σενάριο λοιπόν για τον ΠΑΟΚ να βρει τα λεφτά της ρήτρας των 10 εκατ. ευρώ ή λίγο πιο κάτω, είναι αν ο παίκτης πουληθεί τον Γενάρη. Ο Βιεϊρίνια λοιπόν θα είναι εδώ για να τον καλύψει και όχι ο Περέιρα που σύμφωνα με την απόφαση του κλαμπ που τον άφησε εκτός λίστας της Ευρώπης, δεν είναι έτοιμος. Μεγαλύτερη ασφάλεια νιώθουμε όλοι λοιπόν αν είναι εδώ ο Άντρε και όχι αν δεν είναι εδώ.

Μετά μπαίνουμε στα συναισθηματικά. Για ένα παιδί που τον είδαμε πρώτη μέρα με χαίτη λασπωτήρα και κώλο σαν της Κιμ Καρντάσιαν και στη συνέχεια μας προσέφερε χαρές, έφτασε στη κορυφή της Ευρώπης και επέστρεψε για να πάρει τίτλους με τον ΠΑΟΚ – και το έκανε εμφατικά – το σωστό είναι να κλείσει εδώ την καριέρα του.

Πέρασε δύσκολα όλο αυτό το διάστημα κυρίως για έναν λόγο. Γιατί δεν έπαιζε ποδόσφαιρο και δεν μπορούσε να απαντήσει σε αυτούς που τον χαρακτήριζαν τελειωμένο. Τώρα λοιπόν θα έχει την ευκαιρία να κάνει κάποιους ανθρώπους πιο μετρημένους στους χαρακτηρισμούς τους.

Υπήρξε πολύ κατινιά γύρω από το τι συνέβη και φτάσαμε εδώ μέχρι να υπογράψει. Το μάθημα σε αυτή την ιστορία είναι απλό λοιπόν. Όταν είσαι παιδί του κλαμπ, δεν διαπραγματεύεσαι με μάνατζερ. Λες στον Ιβάν βάλε ότι θέλεις και είμαι σίγουρος πως θα σου δώσει περισσότερα από αυτά που περίμενες. Ακόμη και σε τέτοιες περιόδους περικοπών.

Το δεύτερο μάθημα, είναι πως όταν μπλέκονται πολλοί, ανοίγει μία κουβέντα που στόχευσή της δεν είναι η λύση στο πρόβλημα, αλλά να μην είναι εκτεθειμένος κανείς απέναντι στο αφεντικό και τον κόσμο.

Ο Βιεϊρίνια μίλησε και με τον Φερέιρα, μίλησε και με τον Ρέμπε. Τα πάντα ξεκαθαρίστηκαν σε επαγγελματικό επίπεδο. Ρόλοι, στόχοι, που θα δοθεί έμφαση, πως δουλεύει πλέον η ομάδα, πράγματα που βάζουν αυτή τη σχέση, σε σωστή βάση. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα και αυτό γιατί το κλαμπ έχει φροντίσει να κάνει τον προπονητή να νιώσει ισχυρός. Όταν συμβαίνει αυτό, όταν οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι, τότε όλα είναι εύκολα.

Έχω μία φιλοσοφία ξεκάθαρη όσον αφορά στους προπονητές. Κανένας δεν κινδυνεύει από κανέναν, αν έχει ξεκάθαρες ιδέες και αν πείσει για το πλάνο του. Όλα τα άλλα είναι για λαϊκή κατανάλωση. Και ο Άντρε πέρυσι, πραγματικά δεν του έκανε τίποτα. Απλά ως μεγάλος και ως αρχηγός, είχε κάποιες ενστάσεις που του τις είπε. Και η βασική αν θυμάμαι καλά, ήταν η εκγύμναση και οι εντάσεις στις προπονήσεις. Μιλάνε οι αρχηγοί με τους προπονητές παιδιά και αν κάτι δεν τους αρέσει το λένε. Και αυτό είναι το σωστό.

Θα σταθώ λίγο ακόμα στη κατινιά. Δεν είναι ρεπορτάζ παιδιά το αν ο Άντρε, μίλησε ή δεν μίλησε με κάποιον ή με κάποιους στο μνημόσυνο των παιδιών μας στα Τέμπη. Την ώρα που λεγόταν πως δεν μιλούσε, μπορεί να ήταν στο γκρουπ που έχουν οι παίκτες ή ο γενικός αρχηγός και να τα λέγανε εκεί. Μπορεί να υπήρξε μία ανθρώπινη αμηχανία με τόσα που ακούστηκαν, μία κακιά στιγμή. Μπορεί να μην τον είδε κάποιος. Μπορεί πολλά. Είναι θέμα υποδομής να αντιμετωπίζεις σωστά τους ανθρώπους και να σταματήσεις να ψαχουλεύεις πράγματα που μπορεί να μην έχουν δόση αλήθειας.

Αυτά για τον Άντρε γιατί τα κρατάω καιρό και πάμε στο παιχνίδι.

Η Ομόνοια είναι μία ομάδα που ξέρει να αμύνεται πολύ καλά. Εδώ σταματάμε. Ο ΠΑΟΚ είναι μία ομάδα που δεν έχει μάθει να επιτίθεται αποτελεσματικά. Και μιλάμε για ένα παιχνίδι που πρέπει ο ΠΑΟΚ να το κερδίσει πάση θυσία.

Ο Φερέιρα δεν θα αλλάξει σχηματισμό, αλλά θα ψάξει κάποιο τρικ. Έναν πιο δημιουργικό χαφ από τον Εσίτι, τον Μουργκ που είναι σε καλό φεγγάρι από την αρχή, κάτι θα κάνει.

Ο Πορτογάλος πρέπει να πάρει αποτελέσματα, αλλά παράλληλα να βάλει τον Τσόλακ στο παιχνίδι της ομάδας. Ο Γερμανοκροάτης, την πατάει πιστεύω πάνω στην διάθεσή του να βοηθήσει με αποτέλεσμα να παίζει πολύ πιο περιφερειακά απ' όσο θα ήθελε ο προπονητής του από τον καθαρό του φορ. Ο Τσόλακ ψάχνει πολύ το συνδυαστικό ποδόσφαιρο εκτός περιοχής, όμως όταν είναι να τροφοδοτηθεί εντός, ούτε φρέσκος είναι, ούτε καθαρό μυαλό έχει.

Θα το βρει γιατί είναι καλός παίκτης, αλλά μέχρι τότε δεν ξέρω πόσο θα στοιχίσει στην ομάδα. Και το δύσκολο για τον Φερέιρα, είναι πως για παίκτη που πήρες για ξεκάθαρο νούμερο ένα στα φορ, δεν μπορεί να μπει η αμφισβήτηση στο πετσί του. Μέχρι να το βρει λογικά θα παίζει.  

Η επιστροφή του Άντρε, είναι πρώτα απ' όλα ποδοσφαιρική
EVENTS