MENU

Οι ποδοσφαιριστές που πάνε στον αιώνιο αντίπαλο είναι τελικά προδότες ή επαγγελματίες; Αυτό το ερώτημα θα αιωρείται πάντοτε, καθώς κάθε περίπτωση είναι και διαφορετική. Ο καθένας απλά βγάζει το δικό του συμπέρασμα!Το SDNA με αφορμή το αιώνιο ντέρμπι της Κυριακής στη Λεωφόρο θα σας παρουσιάζει καθημερινά μια μεταγραφική ιστορία από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι...

Σήμερα παρουσιάζουμε την μεταγραφική ιστορία του Γιάννη Κυράστα και του Μάικ Γαλάκου... Το 1981 οι Γιάννης Κυράστας και Μάικ Γαλάκος πήγαν πακέτο στον Παναθηναϊκό παρότι ήταν ινδάλματα στον Ολυμπιακό. Γέννημα θρέμμα Πειραιώτης ο ΚυράσταςΟ Πειραιώτης Γιάννης Κυράστας ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την ομάδα Νέων του Ολυμπιακού και μόλις σε ηλικία 20 ετών πήρε το βάπτισμα του πυρός με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Ηταν 10 Δεκεμβρίου του 1972 όταν έκανε το ντεμπούτο του και δεν χρειάστηκε πολύ για να καθιερωθεί στην βασική 11άδα. Ο νεαρός αμυντικός αγαπήθηκε από τον κόσμο του Ολυμπιακού, ειδικά όταν... εξαφάνισε τον πράσινο Γιώργο Δεληκάρη στην επιστροφή του ως αντίπαλος στο «Καραϊσκάκης».

Τότε, βρισκόταν στις καρδιές των φιλάθλων των Πειραιωτών και κατέκτησε το καλοκαίρι του 1981  το πρωτάθλημα μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού.  Με τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε σε 223 αγώνες και κατέκτησε 5 πρωταθλήματα (1973, 1974, 1975, 1980, 1981) και 3 κύπελλα (1973, 1975, 1981),

Λίγες μέρες αργότερα έγινε το μεγάλο «μπαμ»!Στα πράσινα με χρήση οκταετίαςΟ Γιάννης Κυράστας συμφώνησε με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό πηγαίνοντας πακέτο με τον Μάικ Γαλάκο, κάνοντας χρήση της οκταετίας (έκαναν χρήση του δικαιώματος τους να αλλάξουν σύλλογο, αφού είχαν συμπληρώσει ήδη οχταετία στους «ερυθρόλευκους»)! «Πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον μας», είχε δηλώσει τότε.

Φυσικά, η υποδοχή στην επιστροφή του ήταν όπως την περίμενε! Συνθήματα εναντίον του και πολλά αντικείμενα. Ομως, είχε την απάντηση του! Στο τέλος του αγώνα, έβγαλε τη φανέλα του Παναθηναϊκού και την κουνούσε στους οπαδούς του Ολυμπιακού που τον έβριζαν εν χορώ.

Με τον Παναθηναϊκό είχε 145 συμμετοχές  κατακτώντας 2 πρωταθλήματα (1984, 1986) και 3 κύπελλα (1982, 1984, 1986) «Έφυγε» την Πρωταπριλιά του 2004Ο Γιάννης Κυράστας αγαπήθηκε από τον κόσμο του Παναθηναϊκού περισσότερο ως προπονητής της ομάδας και έμελλε να φύγει από τη ζωή την Πρωταπριλιά του 2004 σε ηλικία 53 ετών!

Ο παλαίμαχος αμυντικός συμπλήρωνε σχεδόν ένα μήνα που νοσηλευόταν στην Ευρωκλινική μετά από μια νύχτα έντονης δυσφορίας. Το ιατρικό ανακοινωθέν ανέφερε: «οξεία μικροβιακή επιδιδυμίτιδα, η οποία είχε εξελιχθεί σε νεκρωτική γάγγραινα της περιοχής, για την οποία χρειάσθηκε να χειρουργηθεί επειγόντως». Διάγνωση που μεταφραζόταν σε σηψαιμία.«Μπαμ» και παρακάλια σε ΓαλάκοΟ Κυράστας δεν πήγε μόνος του στους «πράσινους», καθώς ο Γιώργος Βαρδινογιάννης τα βρήκε και με τον Μάικ Γαλάκο. Αξιοσημείωτο είναι πως ο Κυράστας παλαιότερα «έκραζε» τον Γιώργο Δεληκάρη για την... προδοσία του. 

Την 1η Ιουλίου του 1981 όλος ο κόσμος του ελληνικού ποδοσφαίρου ασχολείται με τις δύο μεταγραφές. Ο Παναθηναϊκός πήρε τον Γαλάκο με 12 εκατομμύρια, τον Κυράστα με 8 εκατομμύρια και ο Ολυμπιακός καρπώθηκε 11 εκατομμύρια δραχμές.

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού μόλις έγινε γνωστό το ενδιαφέρον του τριφυλλιού για τον Μάικ Γαλάκο βρέθηκαν στο σπίτι του και προσπαθούσαν να τον πείσουν να αλλάξει γνώμη. Ομως δεν τα κατάφεραν!

Ο γεννημένος στη Γερμανία ποδοσφαιριστής βρισκόταν στον Ολυμπιακό από το καλοκαίρι του 1973, όταν τον έφερε στην Ελλάδα ο Νίκος Γουλανδρής!

Ο νεαρός επιθετικός είχε γίνει ίνδαλμα στον Ολυμπιακό κατακτώντας 4 πρωταθλήματα (1974, 1975, 1980, 1981), 2 κύπελλα (1975, 1981) και 1 super cup (1980). Σε ηλικία 30 ετών έκανε μαζί με τον Κυράστα την χρήση της οκταετίας έχοντας στο πλευρό του την μητέρα του, Βούλα.«Κηδειόχαρτα στο σπίτι, σπασμένο αυτοκίνητο και νεκρικοί σταυροί»Από αγαπητός έγινε μισητός στο λιμάνι! Στην επιστροφή του ως αντίπαλος δεν σήκωσε το κεφάλι για να δει την ερυθρόλευκη κερκίδα και δέχθηκε δεκάδες αντικείμενα κάθε λογής. 

Για το τι είχε ζήσει ο Γαλάκος χάρη στη μεταγραφή του, το έκανε γνωστό σε συνέντευξη του το 1984στην εφημερίδα "Έθνος", λέγοντας: «Όταν τόλμησα να πάω στον Παναθηναϊκό γιατί απλά κοίταζα το συμφέρον μου, έζησα μια κόλαση! Το σπίτι μου γέμισε κηδειόχαρτα. Με απειλούσαν ακόμα και οι παλιοί φίλοι, με παραμόνευαν στις γωνίες. Μου έσπασαν το αυτοκίνητο. Με χτύπησαν. Πολιορκούσαν το σπίτι μου. Γέμισαν τους τοίχους της πολυκατοικίας με νεκρικούς σταυρούς. Έγινα σίριαλ. Ο προδότης και η λαϊκή κατακραυγή. Ο κόσμος του Ολυμπιακού με λάτρεψε και δε με συγχώρησε που έφυγα. Η πιο συγκλονιστική εμπειρία μου ήταν το πρώτο παιχνίδι μου εναντίον του Ολυμπιακού. Έγινε στην Πάτρα, όπου 20000 άνθρωποι εν χορώ έβριζαν εμένα και τη μητέρα μου και μου πέταγαν μπουκάλια, μ'έφτυναν! Τα σκέφτομαι και ανατριχιάζω...».

Μετά τη συνέντευξη του δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω να ειπωθεί...

Πακέτο στον Παναθηναϊκό Κυράστας και Γαλάκος!