Δύο αθλητές νεαροί αλλά πολύ σοβαροί και συνειδητοποιημένοι είναι ο Άγγελος Μανδηλάρης και Ιάσων Κανέλλος. Μπορεί τα αποτελέσματα τους να δείχνουν ότι το μέλλον τους ανήκει αλλά πατάνε γερά στη γη και κοιτάνε στα μάτια τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν. Ωστόσο δε σταματάνε να ονειρεύονται και να βάζουν στόχο να φτάσουν ψηλά αλλά κυρίως να ασχοληθούν αποκλειστικά με το beach volley όσο δύσκολο και επίπονο και αν είναι αυτό.
Μας είχε λείψει αυτό το event στο κέντρο της Αθήνας. Πως το βιώνετε από την πλευράς σας ως αθλητές;
(Α.Μ.) Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με αυτό που βλέπουμε. Και οι δύο μένουμε στην Αθήνα οπότε είναι κάτι πολύ εύκολο για εμάς να παίξουμε στο μέρος όπου προπονούμαστε. Η Πλατεία Συντάγματος είναι από τα πιο δημοφιλή μέρη της Ελλάδας και είναι πολύ όμορφο που βλέπουμε να γίνεται εδώ αυτό το τουρνουά.
(Ι.Κ.) Είναι πολύ ωραίο να βλέπουμε τουρνουά σε μια πλατεία όπως το Σύνταγμα. Στόχος μας είναι το Golden Cup και το να διατηρήσουμε τον τίτλο μας στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα.
Έχουμε συνηθίσει το γυναικείο beach volley την τελευταία 20ετία να πρωταγωνιστεί με την Αρβανίτη, την Καραντάσιου, τη Σφυρή παλιότερα και αρκετές ακόμα αθλήτριες. Είστε ένα από τα πιο ελπιδοφόρα δίδυμα στους άντρες αυτή τη στιγμή. Πόσο δύσκολο είναι να φτάσετε στο επίπεδο αυτών των αθλητριών;
(Α.Μ.) Είναι πολύ δύσκολο γιατί το beach volley πρέπει να επενδύσεις για να διακριθείς. Η Αρβανίτη ήταν ένα σπάνιο ταλέντο και διακρίθηκε σε Παγκόσμιο Κύπελλο από το ξεκίνημά της. Εμείς δυστυχώς δεν είμαστε «παιδιά θαύματα» σαν την Αρβανίτη. Χρειαζόμαστε επένδυση χρόνο, οικονομική και στήριξη ώστε να πάρουμε μέρος σε τουρνουά. Άλλοι αθλητές στην ηλικία μας παίζουν 15 τουρνουά το χρόνο, εμείς μέχρι τώρα έχουμε παίξει ένα. Όταν θα μπορούμε να παίξουμε 10-15 τουρνουά το χρόνο και να παίζουμε full time μόνο beach volley τότε θα μπορέσουμε να πάμε πιο ψηλά. Μέχρι τότε έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας.
(Ι.Κ.) Με τον Άγγελο παίξαμε μαζί πέρυσι για πρώτη φορά. Η δουλειά που κάνουμε τώρα αρχίζει να αποδίδει. Παίξαμε στο παγκόσμιο στη Ρόδο και βγήκαμε 5οι αλλά έχουμε και άλλα τουρνουά μπροστά μας.
Η διαφορά σε εγκαταστάσεις και χώρους σε σχέση με το εξωτερικό ποια είναι; Τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε σε αυτό το κομμάτι;
(Ι.Κ.) Στη Ρόδο προπονηθήκαμε με τον Άγγελο μαζί τρεις φορές, γιατί έλλειπε στην Αμερική. Ωστόσο είδαμε ότι σε σχέση με τους αντιπάλους μας που ασχολούνται full time με το beach δεν υπάρχει χαώδης διαφορά. Κοντράραμε στα ίσια όλες τις ομάδες, ακόμα και τις πρώτες. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να ασχοληθούμε αποκλειστικά με το beach γιατί πέρα από την ψυχική κούραση απαιτούνται χρήματα και οι χορηγοί μας είναι καλοί αλλά λίγοι.
(Α.Μ.) Δυστυχώς δεν μπορούμε να προπονούμαστε πλέον στο ΣΕΦ οπότε ψάχνουμε συνεχώς μέρος για προπόνηση. Συχνά μπορεί να χάνω ακόμα και 2 ώρες στο μετρό για να πάω στην προπόνηση. Πρέπει να βρεθεί ένα σπίτι για το beach volley ώστε να υπάρχει άνεση για τις προπονήσεις, να έχουμε εκεί τους φυσιοθεραπευτές μας και να μη χάνουμε δύο και τρεις ώρες στη μετακίνηση. Αυτές τις δύο-τρεις ώρες τις χρειαζόμαστε για την ξεκούραση και την αποκατάσταση.
Οπότε αυτός είναι ο δρόμος που θα ακολουθήσει η νέα γενιά στο άθλημα; Κάτι σκληρό και επίπονο που δυσκολεύει να αναπτυχθούν νέα ταλέντα;
(Α.Μ.) Το άθλημα είναι δύσκολο και επίπονο και έτσι όπως είναι τα δεδομένα στην ελληνική και την παγκόσμια σκηνή χρειάζονται θυσίες. Αν κάποιος είναι διατεθειμένος να κάνει θυσίες πιστεύω ότι μπορεί να διακριθεί αλλά χρειάζεται πολύ προσπάθεια.
Τελικά σας χώρα το αγαπάμε το άθλημα ή μας αρέσουν μόνο οι επιτυχίες; Πάντως στο Σύνταγμα βλέπουμε αρκετό κόσμο.
(Α.Μ.) Εγώ προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος με αυτό που βλέπω στην Ελλάδα και από πλευράς προετοιμασίας, οργάνωσης αλλά και ανταγωνισμού. Ακόμα και στο κομμάτι των επάθλων είμαστε πολύ καλά και σε σχέση με άλλες χώρες. Βέβαια δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουμε εδώ, πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο. Από πλευράς εθνικών ομάδων πρέπει να υπάρχει μια μεγαλύτερη στήριξη ώστε να φτάσουμε στο επίπεδο άλλων χωρών.
(Ι.Κ.) Σε θέμα διοργανώσεων μπορώ να πω ότι είμαστε και πιο μπροστά από άλλες χώρες. Στο κομμάτι των επάθλων ή της τοποθεσίας των διοργανώσεων είμαστε πιο μπροστά ακόμα και από χώρες που πρωταγωνιστούν στο άθλημα. Το θέμα είναι πως αυτό θα το εκμεταλλευτούν οι εθνικές ομάδες εκεί δηλαδή που πρέπει να υπάρχει περισσότερη αφοσίωση.
Το γεγονός ότι βλέπουμε σχεδόν όλα τα ζευγάρια που αγωνίζονται στο Σύνταγμα να προέρχονται από τη σάλα μαρτυράει ότι η αποκλειστική ενασχόληση με το beach είναι ένα κλειστό κλαμπ;
(Α.Μ.) Είναι κλειστό κλαμπ και ο αποκλειστικός λόγος είναι οικονομικός. Δε γίνεται να παίξεις επαγγελματικά μόνο beach. Εγώ προσωπικά μέχρι τώρα σπούδαζα, δούλευα και έπαιζα. Τώρα έχω πρόταση από τη σάλα και για να καταφέρω να παίξω beach κάπως πρέπει να βγάλω τα χρήματα. Είναι διαφορετικό να παίζεις και να παλεύεις να βγάλεις τα απαραίτητα και διαφορετικό να τα έχεις όλα έτοιμα και να αφοσιώνεσαι στο beach volley.
(Ι.Κ.) Πάντως στόχος και των δύο είναι να καταφέρουμε να παίξουμε αποκλειστικά beach αρκεί να καταφέρουμε να το στηρίξουμε.
Ο φετινός σας στόχος ποιος είναι στο tour;
(Α.Μ.) Στόχος μας είναι να κερδίσουμε και το φετινό tour. Κάναμε την αρχή αλλά ξέρουμε ότι πολύ δύσκολα αυτός που κερδίζει το πρώτο τουρνουά κερδίζει και το τελευταίο. Βάζουμε το κεφάλι κάτω, δουλεύουμε κάθε μέρα ώστε να δούμε το ίδιο αποτέλεσμα με πέρυσι.