MENU

Ο κορωνοϊός…χτυπάει κι αφήνει παντού το αποτύπωμά του, επηρεάζοντας την καθημερινότητα κι αλλάζοντας τη ζωή εκατομμύρια συνανθρώπων μας.

Και στην Κύπρο διαμορφώνεται ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό, με τον ιό να δημιουργεί νέες συνθήκες ζωής, καινούργια δεδομένα και ανοίγει…πληγές που κανείς δεν περίμενε, σε κλάδους όπως τον τουρισμό που αποτελούσε την «ναυαρχίδα» της οικονομίας και των εσόδων στο «νησί τη Αφροδίτης».

«Δεν γίνεται κάτι διαφορετικό στην Κύπρο συγκριτικά με το σκηνικό που υπάρχει και στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες. Τα πάντα είναι κλειστά πλην σούπερ μάρκετ και φαρμακείων. Ο κόσμος παραμένει μέσα στα σπίτια του και ελάχιστοι κυκλοφορούν στους δρόμους για την προμήθεια όλων εκείνων των ειδών πρώτης ανάγκης. Τα κρούσματα στην Κύπρο είναι 49. Κι αυτοί φροντίζουν να έχουν γάντια και μάσκες» τονίζει ο Πάνος Λάρκος (αθλητικός συντάκτης που εργάζεται σε «Φιλελεύθερο», «ΡΙΚ» και larnakasports.com)  και προσθέτει σχετικά με τα τελευταία νέα (αυστηρότερα) μέτρα που έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση και τα οποία θα ισχύσουν από τις 21 Μαρτίου.

Οι απαγορεύσεις των πτήσεων

«Απαγορεύονται για 14 ημέρες πτήσεις πλην εκείνων μεταφοράς εμπορευμάτων προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, από Μπαχρέιν, Λευκορωσία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Αίγυπτο, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιορδανία, Λετονία, Λίβανο, Λιθουανία, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Κατάρ, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα.

Παράλληλα η κυβέρνηση θα εκπονήσει σχέδιο για τον σταδιακό επαναπατρισμό των 25 – 27.000 Κυπρίων του εξωτερικού. Όσους από αυτούς επιθυμούν βέβαια να επιστρέψουν, καθώς παραμένει σε ισχύ η έκκληση του προέδρου της Δημοκρατίας προς τους φοιτητές και όχι μόνο όπως παραμείνουν στο εξωτερικό. 

Όσοι ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο σχέδιο, θα κληθούν να δηλώσουν ενδιαφέρον και να επιστρέψουν στην Κύπρο. Κατόπιν οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν στην κατηγοριοποίηση των περιπτώσεων. 

Προτεραιότητα θα δίνεται σε όσους βρίσκονται στο εξωτερικό για λόγους υγείας, όσους έχουν ολοκληρώσει τα επαγγελματικά τους ταξίδια, όσους δεν έχουν μέρος διαμονής και ούτω καθεξής». 

 

Στην…εξέδρα

οι αθλητικοί συντάκτες

Ο κορωνοϊός όμως «χτυπάει» και τους αθλητικούς συντάκτες στο νησί και ο Πάνος Λάρκος εξηγεί το πως και το γιατί:

«Οι μεγάλες πολιτικές εφημερίδες περιορίζουν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό την λειτουργία του αθλητικού τμήματος για 1,5 μήνα, από την στιγμή που δεν υπάρχει αθλητική δραστηριότητα».

 

Το ρεκόρ που δεν θα…γράψει

και το στοπ στους Άγγλους

Όσο για τις πληγές που αρχίζει να μετράει ο τουριστικός κλάδος;

«Οι εκτιμήσεις που υπήρχαν προ – κορωνοϊού ήταν πως πηγαίναμε για νέο ρεκόρ στην Κύπρο. Ωστόσο μοιραία οδεύουμε προς…κραχ. Για παράδειγμα να αναφέρω πως προ ημερών ήρθε μια πτήση από Αγγλία και δεν άφηναν τους επιβάτες να κατέβουν υπό το φόβο του ιού.

Εν τέλει κατέβηκαν και τέθηκαν όλοι σε καραντίνα. Σίγουρα ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση κι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κενά στη λήψη κάποιων μέτρων".

Πόσο όμως επηρεάζει ο κορωνοϊός την αθλητική ζωή του τόπου;

«Όλες οι ομάδες κατανοούν το πρόβλημα και είναι συνεργάσιμες. Από πλευράς Ανόρθωσης ζητήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην διακοπούν και οι προπονήσεις.

Γενικότερα πάντως όλες οι ομάδες αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος. Παρακολουθούμε και στην Ελλάδα τι γίνεται όπως και σε όλο τον κόσμο.

Φοβάμαι πως κι εδώ μέρα με τη μέρα θα αυξηθούν τα κρούσματα. Ελπίζω με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας να βγούμε το συντομότερο δυνατό απ΄αυτό τον εφιάλτη».

 

 

Κύπριος δημοσιογράφος στο SDNA: «Κραχ στον τουρισμό, στην…εξέδρα οι αθλητικοί συντάκτες»
EVENTS