MENU

Η σκόνη από την κατάκτηση του 38ου Πρωταθλήματος σιγά, σιγά κάθεται και η βαριά κούπα έχει πάρει τον δρόμο για τα γραφεία της ομάδας. Εκεί, που υπάρχουν τα 64 τρόπαια που έχει κατακτήσει ο μπασκετικός Παναθηναϊκός έχοντας χαρίσει αμέτρητες στιγμές χαράς και δόξας στον κόσμο του. Όπως καταλαβαίνουμε, λοιπόν, όλη η συζήτηση πλέον περιστρέφεται γύρω από την επόμενη ημέρα και το χτίσιμο της ομάδας που θα μπει στον στίβο μάχης για τη σεζόν 2019-20.

Το βασικό θέμα που περιμένουμε ν’ απαντηθεί εντός της εβδομάδας αφορά δίχως αμφιβολία το τι θα γίνει με τον Ρικ Πιτίνο. Ο Αμερικάνος προπονητής βρίσκεται στην πατρίδα του και συζητά με τους δικούς του ανθρώπους το ενδεχόμενο να συνεχίσει να κοούτσαρει το αγαπημένο του (όπως εξελίχθηκε) …θηριοτροφείο. Γιατί σαν το ΟΑΚΑ δεν έχει! Μόλις, απαντηθεί αυτό το ερώτημα θα μπορούμε να μιλήσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια για το «αύριο». Αν και για να είμαστε ειλικρινείς οι επόμενες κινήσεις μοιάζουν ήδη χαρτογραφημένες καθώς είναι ξεκάθαρες οι ανάγκες που έχει ο Παναθηναϊκός με βάση πάντα και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Ας ξεκινήσουμε από τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας. Πρώτον, ο Παναθηναϊκός διαθέτει έναν βασικό ελληνικό κορμό που μπορεί να χτίσει γύρω από αυτόν. Καλάθης, Παπαπέτρου, Παππάς, Παπαγιάννης, Μήτογλου, Καλαϊτζάκης είναι οι παίκτες που έχουν συμβόλαιο με την ομάδα και οι Βουγιούκας, Αντετοκούνμπο, Σακελλαρίου αυτοί που ολοκληρώθηκε ή ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες η συνεργασία τους, οπότε ανήκουν σε άλλο κομμάτι της συζήτησης (εδώ υπάρχει και ο Λούντζης που είχε δοθεί δανεικός τα δύο τελευταία χρόνια).

Είναι ηλίου φαεινότερο, λοιπόν, πως οι επιλογές των ξένων είναι αυτές που βρίσκονται στο μικροσκόπιο μιας και είναι αυτές που θα διαμορφώσουν την τελική εικόνα του ρόστερ. Το βασικό κατά την ταπεινή μου άποψη είναι να διορθωθούν αστοχίες της προηγούμενης χρονιάς που επηρέασαν τη δομή και τη λειτουργικότητα της ομάδας. Τι θέλω να πω; Να μη χτιστεί ένα ρόστερ χωρίς δεύτερο καθαρό πλέι μέικερ που θα αφήσει τον Καλάθη μόνο του στη θέση του οργανωτή. Επαναλαμβάνω πως αυτό είναι το σημείο «κλειδί» και μετά πρέπει να δούμε επιμέρους στοιχεία που αφορούν καλύτερους σουτέρ ή πιο φρέσκους και αθλητικούς παίκτες.

Τα χαρακτηριστικά των «κοντών» θα είναι αυτά που θα διαμορφώσουν όλο το προφίλ της ομάδας. Αν σταθούμε στα «θέλω», τις σκέψεις και τις ιδέες του Πιτίνο που ούτως ή άλλως θα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό, τότε θα πρέπει να περιμένουμε τόνωση στη «δημιουργία» και το μακρινό σουτ. Για την ώρα είναι πρώιμο να αραδιάσουμε ένα σκασμό ονόματα γιατί υπάρχουν και κάποιες ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα το προσεχές διάστημα θα πάρουμε ακόμη μια απάντηση που αφορά τον Μάρκους Ντένμον. Θα μείνει στην Κίνα ή θα γυρίσει στην Ευρώπη άρα πιο πιθανό και στην Ελλάδα;

Γι΄ αυτό λέμε πως θα πρέπει να πάμε κομμάτι, κομμάτι με τον Παναθηναϊκό να έχει ξεκινήσει να λειτουργεί με ταχύτητα και σπιρτάδα ώστε να αρπάξει κάποιες περιπτώσεις που ο Πιτίνο θεωρεί πως έχουν μεγάλο ορίζοντα και δυνατότητες. Ο Τζέικομπ Ουάιλι ανήκει σε αυτή την κατηγορία και τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει οριστικά το θέμα του. Στην κορυφή βρίσκεται και η συζήτηση με τον Ντεσόν Τόμας που χωρίς δεύτερη σκέψη ήταν ο πιο σταθερός και ο πιο βελτιωμένος ξένος της ομάδας. Για τον Λάνγκφορντ νομίζω πήραμε την απάντηση από τον ίδιο καθώς όπως ξεκαθάρισε θέλει να παίζει 30 λεπτά στην επόμενη ομάδα του. Ο Λεκαβίτσιους από την πλευρά του ήδη ταξιδεύει στη σκέψη της επιστροφής στη Ζαλγκίριο Αρένα καθώς γύρισε σπίτι του ενώ ο Τζέιμς Γκιστ αποτελεί το πιο δυνατό και συναισθηματικό κομμάτι ξένου του Παναθηναϊκού μιας και βρίσκεται στην ομάδα από το 2012 έχοντας αναπτύξει δεσμούς αίματος μαζί της. Παρόλα αυτά, επειδή ο χρόνος είναι αμείλικτος και αδίστακτος δεν ξέρει κανείς αν θα συνεχιστεί η κοινή πορεία. Τέλος, ο Λοτζέσκι αποτελεί μια από τις πιο μεγάλες σπαζοκεφαλιές. Ο Ματ στα καλά του είναι «ορχήστρα» αλλά τα διαστήματα της απουσίας του είναι θέματα για μεγάλη συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση μπορεί ο Παναθηναϊκός να μη βροντοφωνάζει σεβόμενος και κάποια πράγματα, ωστόσο, στο στρατηγείο του δουλεύουν πυρετωδώς για την επόμενη ημέρα.

ΥΓ: Η συζήτηση που αποκάλυψε ο Ρικ Πιτίνο μετά το ραντεβού του με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο είναι και το μεγάλο μυστικό αυτής της μπασκετικής αυτοκρατορίας.

Κυκλωμένες και συγκεκριμένες κινήσεις