MENU

Το στόρι της ΑΕΚ, μπορεί με απόλυτη επιείκεια κάποιος να πει, ότι πλέον είναι ανησυχητικό. Το “κάθε πέρυσι και καλύτερα” (ή κάθε πέρυσι και λιγότερα προβλήματα) ισχύει απόλυτα και στα αυτιά των πιο έμπειρων ηχούν σειρήνες κινδύνου, μολονότι η Ένωση με περισσή μαεστρία και ενίοτε ευρηματικότητα κατορθώνει να ξεγελά κάθε νέο πρόβλημα και μαζί το μπάσκετ και την κοινωνία του αθλήματος.

Η εφετινή σεζόν για την ιστορική ομάδα, την ομάδα που έφερε στην Ελλάδα το πρώτο (1968) αλλά επί του παρόντος και τον τελευταίο (2018) διεθνή τίτλο, μοιάζει από την αρχή σαν βαρκάδα με αυτοσχέδια σανίδα και κουπί, στον Αμαζόνιο! Πλέει με τα ζόρια στα ήρεμα αλλά λασπώδη νερά, από τα οποία κάθε τρεις και λίγο ξεπροβάλει ένας… αλιγάτορας έτοιμος να την κατασπαράξει. Εκείνη όμως με θαυμαστούς ελιγμούς, κάθε φορά ξεφεύγει την ύστατη στιγμή. Όμως υπό τις παρούσες συνθήκες για πόσο θα καταφέρνει να επιβιώνει; 

Τα χρόνια των τίτλων, των τελικών, των γιορτών του μπάσκετ (δύο τελικές διοργανώσεις BCL οργανώθηκαν στο ΟΑΚΑ) και της πρώτης κινηματογραφικής ταινίας («1968») που δικαίως έχει να υπερηφανεύεται αλλά και σταθερά επικαλείται σε οτιδήποτε, σχετικά ή άσχετο, αφορά την ΑΕΚ, ο Μάκης Αγγελόπουλος μοιάζουν μακρινά και οι Κιτρινόμαυροι έχουν πέσει σε δίνη προβλημάτων που ουδείς είναι ικανός να προβλέψει που μπορεί να τους οδηγήσει. Μακάρι να βρεθούν οι λύσεις, ο διακόπτης να γυρίσει ξανά και η ΑΕΚ να επιστρέψει άμεσα στους δρόμους της δόξας, των τίτλων, της υγείας… Και να δοξαστεί ξανά, όπως συνέβη για τις επιτυχίες, την ταινία, το όραμα και την ελπίδα που δημιούργησε.

Τώρα όμως κινείται σταθερά στο… γκρίζο και τα μηνύματα είναι, όπως προείπα, ανησυχητικά. Από που να το πρωτοπιάσει κάποιος; Το πιστοποιητικό συμμετοχής της ΕΕΑ όταν δόθηκε έμοιαζε με… buzzer beater και έκανε τον μεγαλομέτοχο της ΚΑΕ Ηρακλής να αναφωνήσει: «Δώσανε άδεια στην πρωταθλήτρια των ban, ΑΕΚ, και να μας εξηγήσουν γιατί τόσο καιρό δεν εξέταζαν τον φάκελό της και το έκαναν την τελευταία μέρα. Εμείς καταθέσαμε τον φάκελό μας στις 10 Ιουλίου και εξετάστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου». 

Τα 15 ban του καλοκαιριού διακανονίστηκαν την τελευταία ημέρα και όσες υποθέσεις εξ αυτών δεν είχαν διευθετηθεί, “προσπεράστηκαν” με την συνδρομή της FIBA η οποία παρενέβη και θα πρέπει να… χτυπά το “κεφάλι” της. Αν όχι, υπάρχει θέμα και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, ενώ δεν εξηγείται η -σύμφωνα με πληροφορίες- επικείμενη απόφαση της να αλλάξει τον κανονισμό, που αφορά στις μεταγραφές ομάδων που διακανονίζουν ποινές (ban) του BAT (Basketball Arbitral Tribunal). Έμμεση παραδοχή λάθους είναι η τροποποίηση που αναμένεται να κάνει άμεσα η FIBΑ εξαιτίας της ΑΕΚ, απαγορεύοντας τη χρησιμοποίηση των letter of clearance που παραμένουν στην εθνική ομοσπονδία. Μια ματιά στο link που παρατίθεται πιο κάτω απαντά στην εύλογη απορία “γιατί εξαιτίας της ΑΕΚ;»

Επόμενη υπόθεση. Ο ΕΣΑΚΕ έστειλε στον Αθλητικό Δικαστή τρεις υποθέσεις της ΚΑΕ ΑΕΚ που διαπιστώθηκε ότι υπήρχε οικονομική ασυνέπεια και δεν είχε γίνει διακανονισμός. Κίνδυνος ενόψει για αφαίρεση 3 βαθμών, εάν ο Α.Δ έκρινε ότι η ΑΕΚ ήταν παράτυπη για κάθε μία εκ των τριών περιπτώσεων ανέφεραν τα MME για το νέο ζήτημα. Η ΑΕΚ προσπέρασε κι αυτόν τον… αλιγάτορα με μαεστρία. Προσκόμισε  διακανονισμό με τον Βαγγέλη Αγγέλου, έδειξε πως έχει προσφύγει κατά του Ματ Λοτζέσκι επειδή δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του και παρουσίασε συμφωνία με τον Γιόνας Ματσιούλις. Ο Αθλητικός Δικαστής δεν είναι “ντεντέκτιβ” να ερευνήσει αν πράγματα ο Λοτζέσκι ήταν ασυνεπής, ούτε το πρωτάθλημα μπορεί να περιμένει την εκδίκαση της προσφυγής της ΑΕΚ κατά του Αμερικανού με το βελγικό διαβατήριο.

Άλλοι πιστωτές της ΑΕΚ έχουν προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια “μπλοκάροντας” προσωρινά τους λογαριασμούς της ΚΑΕ. 

Την ίδια ώρα τα ban που το περασμένο καλοκαίρι είχαν εγκλωβίσει και έπνιγαν την ΑΕΚ, όχι μόνο επανήλθαν αλλά εμφανίστηκαν και νέα, δημιουργώντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Στη λίστα που έχει αναρτημένη στο site της η FIBA, μόνο μια ομάδα ακόμα, η Τραμπζονσπόρ, έχει διψήφιο αριθμό ban και δεν θέλετε να μάθετε τι υπέστη το 2018 και που βρίσκεται. Όλες οι υπόλοιπες έχουν από πέντε και κάτω, ενώ την ΑΕΚ βαραίνουν αυτή τη στιγμή 17 ban. 

Υπάρχει όμως κι ένα στοιχείο που καθιστά ακόμη πιο ανησυχητικό το θέμα. Από τις 17 υποθέσεις (αν δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό λάθος στα στοιχεία: 13 παικτών -έξι ξένων και επτά Ελλήνων- δύο προπονητών και δύο μάνατζερ) μόνο μια αφορά σε μέλος της ΑΕΚ κατά την περσινή σεζόν, από την οποία υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες. Κοινώς έρχονται και άλλα ban! 

Λόγω των ban η προσπάθεια του Στέφανου Δέδα και των παικτών του, μένει χωρίς στήριξη. Ή ορθότερα μπορεί να στηριχτεί αλλά με ελάχιστες επιλογές. Περιορισμένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Με απαγόρευση μεταγραφών, η ΑΕΚ, που πιθανότατα εφέτος έχει καταβάλει περισσότερα χρήματα σε διακανονισμούς από το μπάτζετ που έχει για την ομάδα της (!), αναζητά τους παίκτες για να ενισχύσει το ρόστερ στα συρτάρια της ΕΟΚ. Ένα ακόμη “κωμικοτραγικό” του αθλήματος είναι ότι την απόφαση της FIBA για απαγόρευση χορήγησης letter 0f clearance σε μια ομάδα μπορεί η οικεία Ομοσπονδία (κάθε χώρας) να μην την εφαρμόζει και να της εκδίδει δελτία για παίκτες που το “Lof” βρίσκεται στα γραφεία της. Κοινώς αγωνίστηκαν στην Ελλάδα και έκτοτε δεν αγωνίστηκαν σε άλλη χώρα. 

Έτσι η ΑΕΚ επαναφέρει, αφού εξόφλησε για τα περσινά, τον Κιθ Λάνγκφορντ που τελείωσε τη σεζόν στους Κιτρινόμαυρους κι ως τώρα δεν είχε κλείσει σε άλλη ομάδα. Νωρίτερα όμως κι αφού ο Λάνγκφορντ είχε αρνηθεί την περίοδο των Χριστουγέννων, η ΑΕΚ “ανακάλυψε” στα πιο κάτω συρτάρια της ΕΟΚ το “letter of clearance” του Άντι Ράουτινς, ο οποίος φεύγοντας από τον Παναθηναϊκό, όπου είχε ένα αποτυχημένο πέρασμα, αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Όμως τι άλλο να κάνουν όσοι “τρέχουν” την ομάδα για να αντιμετωπίσουν τις αγωνιστικές αδυναμίες και τα κενά που δημιουργήθηκαν από τα μύρια όσα δεινά έχουν πλήξει εφέτος την ομάδα; Από το ολότελα καλός και ο Ράουτινς. Για τον Λάνγκφορντ δεν γίνεται καν λόγος…

Με αυτά και με αυτά η ΑΕΚ, των κυπέλλων Ελλάδας 2018 και 2020, του BCL το 2018 και του τελικού το 2020, αποκλείστηκε (με 1-5) στο BCL από όμιλο των τεσσάρων ομάδων από τις οποίες προκρίνονταν οι τρεις και σαφώς δικαιούται να πανηγυρίζει που προκρίθηκε στο φάιναλ-φορ του Κυπέλλου και για ότι στην Α1 έχει κάνει πέντε νίκες (5-6).

Όμως υπό αυτές τις συνθήκες η ΑΕΚ μοιάζει με σταματημένο ρολόι που δύο φορές την ημέρα δείχνει τη σωστή ώρα και ο ορίζοντας της φαντάζει κατάμαυρος! Πόση αισιοδοξία να υπάρχει για το «αύριο» της ΑΕΚ; Το ερχόμενο καλοκαίρι, με τόσα ban και πιθανά με επιπλέον προσφυγές σε πολιτικά δικαστήρια, θα πρέπει να βρει τη φιλοσοφική λίθο για να μετατρέπουν κάθε μέταλλο σε χρυσάφι. Οι αλχημιστές προσπαθούσαν χρόνια αλλά ποτέ δεν κατόρθωσαν να φτιάξουν χρυσάφι, θα τα καταφέρει η ΑΕΚ και ο Μάκης Αγγελόπουλος; 

ΥΓ: Παρεμπιπτόντως από αντίπαλες ομάδες και παράγοντες των εντός έδρας αγώνων της ΑΕΚ έχουν ακουστεί πλείστα όσα παράπονα για τη θερμοκρασία του γηπέδου. Δεν γνωρίζω αν είναι θέμα πετρελαίου ή εγκατάστασης για να θερμαίνεται το γήπεδο όπως ισχυρίζονται κάποιοι, αλλά η ΕΟΚ και ο Βαγγέλης Λιόλιος, που για το “παράθυρο” του Φεβρουαρίου των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 όρισαν το εντός έδρας ματς της Εθνικής με την Τουρκία (25/2) στην έδρα της ΑΕΚ, το γνωρίζουν ώστε να μην γίνουμε διεθνώς ρεζίλι;

Τα Ban και το Survivor της ΑΕΚ για να αποφευχθεί το… Bam
EVENTS