MENU

Οι top της χρονιάς!

Οι καλύτεροι του 2015. Σε διάρκεια, σε ένταση, σε τίτλους, σε στιγμές, σε αναμνήσεις. Μια χρονιά που πέρασε και ομόρφυνε από τους παρακάτω 33 παίκτες ή ομάδες.

1. Στέφεν Κάρι

Η κορυφή του ανήκει. Απλά και μόνο επειδή κανένας παίκτης δεν επηρέασε ένα άθλημα όπως ο Στέφεν Κάρι το μπάσκετ μέσα στο 2015. Το νέο παγκόσμιο φαινόμενο δεν έχει μπράτσα, δεν είναι γεμάτος μυς, δεν μένει 28,5 δευτερόλεπτα στον αέρα και δεν κάνει εντυπωσιακά καρφώματα! Κι όμως είναι ο παίκτης που όλοι θέλουν να βλέπουν.

2. Λιονέλ Μέσι

Λίγο ο τραυματισμός του και λίγο οι στυλιστικές του επιλογές, μας έκαναν να ξεχάσουμε τι έκανε ο Λιονέλ Μέσι μέχρι το τέλος της προηγούμενης σεζόν, τουτέστιν μέχρι τον Ιούνιο! Δεν το ξέχασαν, όμως, οι αντίπαλοί του και σίγουρα δεν το ξέχασε η Μπάγερν Μονάχου και ο Μανουέλ Νόιερ.

http://www.youtube.com/embed/7hjDINElwVc

3. Λευτέρης Πετρούνιας

Οκτώβριο μήνα, μέσα σε φουλ αγωνιστική σεζόν των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ! Οποιοδήποτε καταφέρνει να κλέψει δύο λεπτά δημοσιότητας (μετά θα δοθεί κάποιο ανύπαρκτο πέναλτι) πρέπει να νιώθει περήφανος. Και ο Λευτέρης Πετρούνιας το κατάφερε. Πρέπει να έμεινε πρώτο θέμα για τρία λεπτά και 48 δευτερόλεπτα.

4. Νικόλ Κυριακοπούλου

Κάποτε στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα στίβου τα χωριά έπαιρναν φωτιά. Κάμερα στο καφενείο, live από το σπίτι του γείτονα, συνέντευξη από τον πρώτο δάσκαλο. Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να γελάς, όπως μας έκανε να χαμογελάσουμε και η Νικόλ με χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο του Πεκίνο. Αρκεί να μην άφησε κι εκείνη κάνα παγωμένο δείγμα και ψαχνόμαστε σε μερικά χρόνια.

5. Ερνάρντο Γκόμεζ

Όταν είχε έρθει πιο μικρός στη χώρα μας, είχε αποτελέσει έναν καλό λόγο για να βλέπεις βόλεϊ. Τώρα που μεγάλωσε λίγο δεν είναι και τόσο καλός λόγος! Εκτός αν είσαι οπαδός του ΠΑΟΚ και έχει κατακτήσει πρωτάθλημα και κύπελλο με τον άσο από τη Βενεζουέλα να είναι ο κορυφαίος σου παίκτης.

6. Δημήτρης Διαμαντίδης

Προς το παρόν δεν έχει τοποθετηθεί υπέρ της καριέρας του ο πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ομπάμα! Όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούν να τον πείσουν να συνεχίσει το μπάσκετ, όμως φαίνεται πως το 2015 και το 2016 θα σημαδέψουν τον ελληνικό αθλητισμό. Ο Διαμαντίδης σταματάει και στο δεύτερο μισό της χρονιάς που φεύγει μάς έδωσε τα καλύτερά του!

http://www.youtube.com/embed/3qyixUVY5g4

7. Εθνική Πόλο

Συγγνώμη που θα τους στριμώξουμε όλους σε μια αγωνία, αλλά ήταν κρίμα να ξεχωρίσουμε έναν! Η Εθνική Πόλο προκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο Ρίο, είναι σε διάρκεια η πιο πετυχημένη ομάδα του ελληνικού, ομαδικού αθλητισμού και πάντα με κάποιο τρόπο την ξεχνάμε. Όχι πάλι κι όχι μετά από ένα ακόμα μετάλλιο, το χάλκινο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

8. Πάου Γκασόλ

Για έναν ολόκληρο μήνα όλοι μιλούσαν για εκείνον! Κάθε βράδυ, μετά από κάθε υπέρβαση της Ισπανίας. Κι εκείνος δεν είχε πρόβλημα. Και το έκανε ξανά. Και ξανά. Και ξανά. Και η Ισπανία κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ! Και ο Πάου Γκασόλ αναδείχθηκε MVP. Και το κυριότερο; Μέχρι και στην Ελλάδα αποδεχτήκαμε ότι μπορεί και να έχουν ταλέντο τελικά οι Ίβηρες.

9. Τσόρι Ντομίνγκες

Αν δεν υπήρχε ο Αργεντινός, ο Βίτορ Περέιρα δεν θα είχε δίχτυα να επιθεωρήσει! Ο Τσόρι έκανε ένα εκπληκτικό πρώτο μισό στο 2015 και οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου, πετυχαίνοντας έντεκα γκολ και μοιράζοντας οκτώ ασίστ από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο.

10. Χάρης Παυλίδης

Ποιος είναι τώρα αυτός; Σίγουρα όχι κάποιος που θα συναντήσετε στο εργοστάσιο σοκολάτας! Ο Χάρης Παυλίδης είναι πρωταθλητής Ευρώπης, υπερπρωταθλητής Ευρώπης κι έχει και όλους τους εγχώριους τίτλους της περασμένης σεζόν. Στο άθλημα που ο Ολυμπιακός (στις γυναίκες) σαρώνει και οι… βουτιές είναι μέσα στο παιχνίδι.

11. Γιάννης Αντετοκούνμπο

Τώρα που συνηθίσαμε το όνομά του, πρέπει να συνηθίσουμε και τα μεγαλεία του! Ο Γιαννάκης έκανε κάτι μυς που Γιαννάκη δεν τον λες πλέον, βελτιώνει διαρκώς το παιχνίδι του, πρωταγωνιστεί στο ΝΒΑ, έσπασε το αήττητο του Κάρι και παίζει και στην Εθνική ομάδα! Κάτι άλλο; Α, ναι το καλοκαίρι που γύρισε διοργάνωσε ανοικτό ματς στην παλαιά του γειτονιά!

12. Νόλε Τζόκοβιτς

Αυτό με το τένις γίνεται μερικές φορές βαρετό… Βγαίνει ένας υπερπαίκτης τους κερδίζει όλους, κατακτάει τα πάντα και όταν χάνει πανηγυρίζουμε όλοι για την έκπληξη! Ο Νόλε Τζόκοβιτς συναγωνίζεται τον Ολυμπιακό στην κυριαρχία του στο τένις, αλλά μέχρι και εκείνος καμιά φορά χάνει!

13. Κώστας Σλούκας

Σουτάρει, πασάρει, ντριμπλάρει και μετακομίζει πιο γρήγορα από τη σκιά του. Ο Κώστας Σλούκας έκανε μια εκπληκτική χρονιά στον Ολυμπιακό, ήταν καθοριστικός στην ευρωλίγκα και στους τελικούς της Α1 και μετά αποφάσισε να φύγει. Πλήγμα για τον Ολυμπιακό, αλλά περισσότερο για τον Βαγγέλη Ιωάννου.

14. Περικλής Ιακωβάκης

Μέσα στο 2015 υπήρχαν πολλές κακές ειδήσεις για τον στίβο! Φρέσκες υποθέσεις ντόπινγκ, παγωμένες υποθέσεις ντόπινγκ κι ένας αθλητής που έφυγε μεγάλος. Όχι τόσο σε ηλικία, όσο σε αξία αφού στις 26 Ιουλίου, ο Περικλής Ιακωβάκης έτρεξε το τελευταίο επίσημο 400άρι της καριέρας του. Ανεπίσημα, σίγουρα κάπου εκεί έξω είναι και τρέχει…

15. Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Έπαιξε στο Ηράκλειο, έπαιξε στο Βόλο και όσο δεν παίζει στον Παναθηναϊκό, παίζει με τα νεύρα του Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος μπορεί να μην αξίζει ακόμα κάθε υπερβολή που γράφτηκε ή ειπώθηκε για εκείνον, αλλά αξίζει τον θαυμασμό μας. Ακόμα κι αν δεν κέρδιζε η Εθνική Νέων το χρυσό, τον αξίζει μόνο και μόνο για την αυταπάρνησή του και την παρουσία του στο παρκέ.

16. Γιουσέιν Μπολτ

Μα, καλά θα βάλουμε και κάποιον από τον στίβο στους κορυφαίους της χρονιάς; Ναι, συγγνώμη που σπάμε το μονοπώλιο αλλά αυτός από τον στίβο τυγχάνει να είναι από τους πιο αναγνωρίσιμους αθλητές στον πλανήτη και τυγχάνει να έγινε ο αθλητής με τα περισσότερα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

17. Αντρές Νοτσιόνι

Ο Τζέι Σι Κάρολ ήταν on fire στον τελικό, αλλά ο Αντρές Νοτσιόνι ήταν παλικάρι από τα λίγα στο φάιναλ φορ. Κι ας έσκασε το φιλί στον Αργεντινό συμπαίκτη που τώρα είναι κουραστικό να τον ψάχνουμε στο google. Ο έμπειρος φόργουορντ έπαιζε σαν πεινασμένος έφηβος στο φάιναλ φορ και απέδειξε ότι η ποιότητα δεν χάνεται με την ηλικία.

18. Φάρος

Η έκπληξη του 2015. Κάποιοι τον είπαν φονέα των γιγάντων, άλλοι τον είπαν γηροκομείο, όμως το όνομα που του ταιριάζει περισσότερο είναι το φιναλίστ! Έξω o Κολοσσός, έξω το Λαύριο, έξω τα Τρίκαλα, έξω η Κηφισιά, έξω ο ΠΑΟΚ, μέσα ο Φάρος. Ο Φάρος είναι in!

19. Ιβάν Σαββίδης

Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούν όλοι μαζί του. Δεν είναι ανάγκη να θεωρούν σωστές κινήσεις την πρόσληψη του Άρνεσεν, ούτε την επιστροφή του Βεζυρτζή. Μπορούν και να τον αντιπαθούν. Μένει, όμως, στους κορυφαίους της χρονιάς επειδή εμφανίστηκε με μια επιταγή και αποπλήρωσε τα χρέη του ΠΑΟΚ.

20. Γιούργκεν Κλοπ

Μα, αφήνουμε έναν Γερμανό να μπει στους κορυφαίους; Φτου μη μας πιάσει στο στόμα του ο Σόιμπλε! Ο Γιούργκεν Κλοπ έφυγε σαν κύριος από την Ντόρτμουντ κι έμεινε πιστός στο αντισυμβατικό του παραμύθι. Δε θέλει… αγορασμένη επιτυχία, γι’ αυτό και η Λίβερπουλ του ταιριάζει γάντι.

21. Νίκος Λάσκαρης

Υπάρχουν άνθρωποι που απλά τους συμπαθείς. Βγάζουν μια ζεστασιά και μια οικειότητα. Ο νέος χρηματοδότης του Άρη έχει πλάνο, έχει όρεξη, έχει ιδέες, έχει λεφτά κι έχει και ιδέα από μπάσκετ! Εκπληκτικός συνδυασμός που φέρνει αξιόλογα αποτελέσματα.

22. Λουίς Σουάρεζ

Ό,τι δάγκωσε, δάγκωσε… Φαίνεται πως ο Λουίς Σουάρεζ δάγκωσε τη λαμαρίνα με την Μπαρτσελόνα και μέσα στο 2015 επιβεβαίωσε το απίστευτο ταλέντο που έχει ως επιθετικός. Ταίριαξε γάντι με τον Λιονέλ Μέσι και τον Νεϊμάρ, άφησε στην άκρη τις εκκεντρικότητές του και η απουσία του από την τελική τριάδα της «Χρυσής Μπάλας» ήταν από τις αρνητικές εκπλήξεις της χρονιάς.

23. Μάρκο Σίλβα

Ο Ολυμπιακός τον περίμενε σχεδόν ένα μήνα το καλοκαίρι και αποδείχθηκε ότι καλά έκανε. Ο Μάρκο Σίλβα κινδυνεύει μέσα στον παραλογισμό του αήττητου να χάσει μέσα στον χρόνο που έρχεται πολλά από τα εύσημα που κέρδισε μέσα στο 2015, όμως δεν μπορεί να χάσει τη ουσία. Έφτιαξε μια κανονική ομάδα, που έπαιζε κανονικό ποδόσφαιρο και μόνο για τον Ζιρού δεν βρήκε λύση.

24. Λεμπρόν Τζέιμς

Είναι πάντα ωραίο να υπάρχει το συναίσθημα στον επαγγελματικό αθλητισμό. Ο Λεμπρόν δεν τα κατάφερε με τους αγαπημένους του Καβαλίερς μέσα στο 2015, αλλά ώρες-ώρες έμοιαζε να παλεύει μόνος του. Α, όχι! Έπαιζε και ο Ντελαβεντόβα με τον Βιλανόβα.

25. Λουκάς Μαυροκεφαλίδης

Υπάρχουν κατηγορίες παικτών που αλλάζουν επίπεδο μια ομάδα και υπάρχουν και παίκτες που είναι όλη η ομάδα. Κάπως έτσι μοιάζει η ιστορία με την ΑΕΚ και τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη στο δεύτερο μισό του 2015 κι ενώ ο Έλληνας σέντερ είχε κλείσει τη σεζόν με τον Παναθηναϊκό, όπως το συνήθιζε. Με εκπληκτικές εμφανίσεις, δηλαδή, στα πλέι οφ.

26. Σπύρος Γιαννιώτης

Δοκιμάστε να κολυμπήσετε για πέντε χιλιόμετρα! Τι, όχι; Για δύο; Πάλι όχι; Ε, τότε μην φέρνετε αντίρρηση για τον Σπύρο Γιαννιώτη. Δέκα χιλιόμετρα κολυμπάει, 35 χρονών έχει φτάσει και τον προηγούμενο Αύγουστο κατέκτησε το έβδομο μετάλλιο της καριέρας του σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα! Κι εσείς ούτε για βουτιά δεν σηκώνεστε από τη ξαπλώστρα το καλοκαίρι…

27. Ολιβιέ Μπουμάλ

Το limit up που έκανε ο Πανιώνιος μέσα στο 2015 μεταφράζεται πέρα από τον προπονητή του και στον πιο διαφημισμένο παίκτη του. Ο Ολιβιέ Μπουμάλ έβαλε εφτά γκολ μέσα στη χρονιά που τελειώνει και όλα στα πιο… προβεβλημένα ματς! Ο MVP του Πανιωνίου πήρε τη μεταγραφή που χρόνια ονειρευόταν και μένει να δούμε αν θα αρπάξει την ευκαιρία.

28. Γιώργος Μπαρτζώκας

Ουδείς προφήτης στον τόπο του, λέει η παροιμία. Κι αν νομίζουν οι προφήτες ότι είχαν πρόβλημα πού να έβλεπαν τι τραβάνε και οι προπονητές!! Ο Γιώργος Μπαρτζώκας κάνει την επιστροφή του μέσα στο 2015 και αποδεικνύει με την παρουσία της Λοκομοτίβ Κούμπαν στην Ευρωλίγκα, πόσο αρρωστημένη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα.

29. Κλαούντιο Ρανιέρι

Η αποκάλυψη της χρονιάς! Η Λέστερ κάνει πλάκα με τους μεγάλους στην Αγγλία και ο Κλαούντιο Ρανιέρι κάνει πλάκα με μας… Δεν είναι ο μόνος, βέβαια, αλλά ο Ιταλός τουλάχιστον το κάνει με στυλ.

30. Δημήτρης Πρίφτης

Όσα πέρασε ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει αποφύγει προς το παρόν ο Δημήτρης Πρίφτης. Μόνο προς το παρόν, όμως, αφού παρότι ο Άρης έκανε υπέρβαση πέρυσι με την τρίτη θέση, παρότι έκανε υπέρβαση φέτος με την ευρωπαϊκή του πορεία, ένας Έλληνας προπονητής ποτέ δεν μπορεί να νιώθει σίγουρος. Είναι και τόσοι οι άτιμοι οι ξένοι που δεν έχουν δουλειά.

31. Κόμπι Μπράιαντ

Είναι υπόσχεση ότι θα τον έχουμε στο top και το 2016. Δεν μπορεί, όμως, παρά να συμπεριληφθεί στη λίστα και φέτος για τη ρεαλιστική και τόσο ανθρώπινη στιγμή που ένας υπερπαίκτης παραδέχεται ότι έχει νικηθεί πλέον από το σώμα του. Ο Κόμπι Μπράιαντ σταματάει, όπως σταματάει και ο χρόνος δε κάθε γήπεδο του ΝΒΑ που τον αποχαιρετά.

32. Τζέιμς Φελντέιν

Μπορεί η σεζόν να μην έχει ολοκληρωθεί, αλλά δεν μπορεί να μην αναφερθεί ο Αμερικανός άσος του Παναθηναϊκού. Ο γκαρντ από τη Δομινικανή Δημοκρατία είναι μέχρι τώρα η αποκάλυψη της χρονιάς για τους πράσινους και έχει βγάλει και με το παραπάνω το μικρό συμβόλαιο με το οποίο αποκτήθηκε.

33. Κάρλος Μπάκα

Αν και με τέτοιο όνομα θα έπρεπε να του επιτρέπεται να παίζει μόνο στο πρωτάθλημα Τύπου, εντούτοις ο Κάρλος Μπάκα έκανε απίστευτα πράγματα στο περυσινό Europa League, στην κατάκτηση του οποίου οδήγησε τη Σεβίλλη. Οκτώ γκολ στη διοργάνωση με δύο στον τελικό και μεταγραφή στη Μίλαν για να καταστραφεί.

Οι flop της χρονιάς!

Θα θέλαμε να τα ξεχάσουμε και ίσως κάποια να τα έχουμε ξεχάσει ήδη… Τα χειρότερα γεγονότα του 2015 μέσα από πρωταγωνιστές που μας έκαναν να ντρεπόμαστε που ασχολούμαστε με τον αθλητισμό.

1. Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Ευτυχώς που εκείνο το διάστημα δεν είχαμε Eurogroup! Γιατί θα αναγκαζόταν ο Τσίπρας να διακόψει την Μέρκελ για να δει κατόπιν έκκλησης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου τι έκανε ο Βασίλης Σπανούλης και μπορεί να είχαμε χειρότερα μέτρα σήμερα. Κι άντε, μετά να ψάχνεις να πετύχεις τον τηλεφωνητή της Άνγκελας.

http://www.youtube.com/embed/LrpaQfBemBo

2. Σεπ Μπλάτερ

Ουπς, μας πιάσανε (μέρος πρώτο). Ο Σεπ Μπλάτερ βλέπει το οικοδόμημά του να καταρρέει και θυμίζει κάτι μισότρελους παρανοϊκούς ταινιών που στο φινάλε του έργου κοιτάζουν τον λευκό τοίχο και επιμένουν ότι δεν έχουν κάνει τίποτα παράνομο.

3. Τραυματιοφορείς

Καλά, θα πεις αποτυχία εμάς; Εμάς που παίξαμε σε όλες τις εκπομπές και φτάσαμε να μας παίζουν μέχρι και στις Αμερικές; Στις κορυφαίες θέσεις σε ό,τι χειρότερο είδαμε, ακούσαμε ή ζήσαμε μέσα στο 2015 ήταν οι τραυματιοφορείς του αγώνα Λάρισα-Εργοτέλης, που στην παράλογη ελληνική κοινωνία έγιναν και celebrity.

4. Βαγγέλης Μαρινάκης

Το μούσι που άφησε στη δύση του 2015 μάς άγγιξε έτσι θρησκευτικά και λίγο έλειψε να του συγχωρήσουμε τα παραστρατήματα του έτους. Μετά, όμως, θυμηθήκαμε εκείνη τη συνεδρίαση της Super League, τη «γαμ… αδελφή», τους μπράβους, το ποτήρι νερό και είπαμε να τον συμπεριλάβουμε στη λίστα.

5. Εθνική Ποδοσφαίρου

Έχουμε και λέμε: Νησιά Φερόε, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και δε βάζουμε καν τη Βόρειο Ιρλανδία που έχει, πλέον και ένα πρεστίζ! Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, που το καλοκαίρι του 2014 έφτασε ένα βήμα πριν την πρόκριση στους «8» του Μουντιάλ, έκλεισε έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς νίκη! Ένα χρόνο. 365 μέρες! Κανέναν. Ούτε σε φιλικό…

6. Γιάννης Καϋμενάκης

Το καράβι που μας απασχόλησε το 2015 και θα συνεχίσει να μας απασχολεί το 2016 φαίνεται ότι έχει πολλά μυστικά ακόμα να μας αποκαλύψει. Η έκφραση «βάλτε πέντε παιδιά να κόψουν τα αυτιά του μάρτυρα» είναι από εκείνες που μας σόκαραν μέσα στη χρονιά που φεύγει. Καμιά φορά είναι καλύτερο να κάνεις ότι δεν… ακούς!

7. Γιάννης Αλαφούζος

Μια του θύματος, δυο του θύματος, τρεις και η κακή του ευθύνη! Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού μπορεί να βρίσκει τρόπους να ξεφεύγει από το θέμα, αλλά δεν μπορεί να ξεφύγει από την αποτυχία του τριφυλλιού μέσα στο 2015. Ένας καλός μήνας πλέι οφ δε λύνει το πρόβλημα, ούτε χρυσώνει το χάπι.

8. Βίτορ Περέιρα

Δύο επιθεωρητές είναι γνωστοί παγκοσμίως. Ο Κλουζώ για τις γκάφες που κάνει και ο Πορτογάλος τεχνικός που δεν αφήνει δίχτυ να του ξεφύγει. Ο Βίτορ Περέιρα κατόρθωσε να φτιάξει όνομα ελέγχοντας τις εστίες στην Ελλάδα και πήγε στην Τουρκία για να συνεχίσει το έργο του.

http://www.youtube.com/embed/DAw0ff4W68E

9. Γιώργος Γκιρτζίκης

Φυσιογνωμικά μοιάζει με έναν τύπο που έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα… Εμπενίζερ Σκρουτζ! Μέχρι κι εκείνος ο ψυχρός, κακός κι ανάποδος ήρωας του Κάρολου Ντίκενς είχε μια έκλαμψη και μεταστροφή στο τέλος. Από τον Γιώργο Γκιρτζίκη δεν περιμένουμε τίποτα διαφορετικό!

10. Γιάννης Αναστασίου

Η χρονιά κλείνει με τόσο αρνητική πρόσημο για τον Έλληνα τεχνικό που έχει ξεχαστεί τελείως τι έκανε μέχρι τον Ιούνιο. Καταστροφή για τον Παναθηναϊκό η Ευρώπη, καταστροφή στην Ελλάδα, καταστροφή η εικόνα του, καταστροφή οι δηλώσεις του και από όπου κι αν το πιάσεις, κάηκες.

11. ΟΦΗ

Στην Ελλάδα ξεχνάμε γρήγορα. Ο ΟΦΗ βρίσκεται στη χαμηλότερη κατηγορία και δεν είναι μόνο ότι επέλεξε να το κάνει. Το χειρότερο είναι ότι έπεσε χωρίς καν να μπορέσει να ολοκληρώσει τη σεζόν στη Super League και χάνοντας όλη του την αξιοπρέπεια για τα συμφέροντα που παράγοντές του εξυπηρετούσαν.

12. Σέρχιο Μαρκαριάν

Βρε, εκείνος μας το είχε πει, αλλά εμείς χαμπάρι δεν πήραμε. Τι μαλάκα είναι, τι μαλάκα είναι, τι μαλάκα είναι. Πήγαινε το έλεγε στον Γκιρτζίκη για τον Καραγκούνη. Πήγαινε το έλεγε στον Καραγκούνη για τον Γκιρτζίκη κι άντε βγάλε μετά άκρη με τον Ουρουγουανό.

13. Ρόμπιν Όλσεν

Του δώσαμε και το γρουσούζικο νούμερο, γιατί τόση γκαντεμιά που κουβαλάει δεν μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί. Ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ αποκτήθηκε για να δώσει σιγουριά στην εστία και στην Τούμπα έχουν αναφερθεί τρία εμφράγματα, δέκα εγκεφαλικά και πέντε επεισόδια κρίσης πανικού. Τα τέσσερα τα έπαθε ο ίδιος ο Σουηδός γκολκίπερ σε σέντρες αντιπάλων που δεν ήξερε τι να κάνει.

14. Μίκαελ Εσιέν

Ήρθες στην Ελλάδα για το ζεν, ρε Εσιέν ρε Εσιέν!! Κάποτε κάτι τέτοια συνθήματα ήταν το ψωμοτύρι των οπαδών, που τώρα είναι απασχολημένοι με την κάρτα φιλάθλου και αποκλειστικά με βρισιές. Ο Μίκαελ Εσιέν ήρθε ως η μεταγραφή του καλοκαιριού και ίσα που πρόλαβε να παίξει πριν πιάσουν τα πολλά κρύα.

15. Άλαν Πουλίδο

Πόσα μάθαμε χάρη στον Άλαν Πουλίδο μέσα στο 2015… Μάθαμε ότι ο Λεβαδειακός κλέβει παίκτες από τον Ολυμπιακό, ότι η ΦΙΦΑ πιάνεται κορόιδο, ότι οι Μεξικάνοι χορεύουν πολύ ωραία, ότι φοράνε λευκό σλιπ… Το μόνο που δεν μάθαμε τελικά είναι αν ο 24χρονος επιθετικός είναι καλός παίκτης.

16. Μισέλ Πλατινί

Το μεγάλο ψάρι, θα φάει το μικρό και στη γυάλα δε θα μείνει τελικά κανένα. Ο Μισέλ Πλατινί κατά πολλούς είναι χειρότερος από τον Σεπ Μπλάτερ, αλλά ακούγεται κομματάκι τραβηγμένο. Καλύτερο, πάντως, δεν το λες. Ούτε εξυπνότερο αφού μαζί τα φάγανε, μαζί τους φάγανε.

17. Κώστας Τσάνας

Θα μπορούσε και ίσως να είναι κιόλας ένας από τους πιο ανερχόμενους Έλληνες τεχνικούς. Προτίμησε, όμως, να προσκολλήσει σε πόστο στην ομοσπονδία και να χαρακτηρίζεται από τους φίλους του. Κι αν είναι φίλος του ή έστω μέντοράς σου ο Γιώργος Γκιρτζίκης, κάτι πρέπει να κοιτάξεις.

18. Χριστόφορος Ζωγράφος

Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε εκφράσεις, γελάκια και μια συνομιλία γεμάτη από την αλαζονεία εκείνη που έχει καταστρέψει – μεταξύ άλλων – το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Χριστόφορος Ζωγράφος δεν χρειάστηκε πινέλο για να φτιάξει το έργο του, παρότι του είχε δοθεί ολόκληρος καμβάς με τους ορισμούς διαιτητών!

19. ΚΑΕ Πανιώνιος

Είναι σα να είχαν έναν ετοιμοθάνατο στα χέρια τους και τον πάσαραν ο ένας στον άλλον, επειδή κανείς δεν ήθελε να τον δει να πεθαίνει. Οι παράγοντες σκότωσαν τον Πανιώνιο που τόσο λείπει από την Α1 και παλεύει στη Β’ Εθνική για να μπορέσει σιγά-σιγά να επιστρέψει εκεί που αξίζει.

20. Ντράγκαν Σάκοτα

Οι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν παράπονα. Αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι και χειρότερα. Θα μπορούσε, δηλαδή, ο Ντράγκαν Σάκοτα να έχει αλλάξει και το χρώμα, και το έμβλημα και το γήπεδο που παίζει. Δεν τα άλλαζε όλα. Μόνο με τους παίκτες είχε έτσι ένα κουσούρι ας το πούμε.

21. Άγγελος Αναστασιάδης

Τέτοιες άγιες μέρες που είναι ρισκάρουμε με τον Άγγελο Αναστασιάδη, αλλά τέτοιες μέρες πέρυσι σχεδόν όλοι τον αποθεώναμε. Μετά έσπασε ο διάολος το ποδάρι του, πήρε ο ΠΑΟΚ την κατηφόρα, πήρε ο Έλληνας τεχνικός τον πνευματικό του, αλλά φώτιση ο δικέφαλος δεν είδε!

22. Διαιτησία

Πέφτει τόσο χαμηλά στη λίστα, επειδή είναι γενικότητα. Η ελληνική διαιτησία έζησε απίστευτα σκάνδαλα με τις ανακρίσεις από τον Γιώργο Ανδρεάδη στις αρχές του έτους, αλλά επανήλθε δριμύτερη, χειρότερη και πιο προκλητική από ποτέ. Όσα έχουμε δει στο πρώτο τετράμηνο του πρωταθλήματος, είχαμε χρόνια να τα δούμε.

23. Λαμάρ Όντομ

Μπορεί η εξέλιξη της υγείας του να συγκίνησε, όμως η ουσία δεν αλλάζει. Ένας άνθρωπος που μέχρι πριν δυο-τρία χρόνια έμοιαζε να τα έχει όλα, επέλεξε τον χειρότερο τρόπο να αυτοκαταστραφεί. Το ότι δεν τα κατάφερε στο ακέραιο είναι εκείνο που κέρδισε τη συμπάθεια του κόσμου.

24. Λουίς Φαν Γκάαλ

Πέρασε ένα χρόνο χωρίς τίτλο, αλλά δε βαριέσαι: Ούτε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τα σάρωσε όλα από την αρχή. Η μόνιμη δικαιολογία των οπαδών της Μάντσεστερ για να δίνουν άφεση αμαρτιών στους προπονητές πρέπει κάποια στιγμή να εκλείψει, καθότι έχει αρχίσει να αποδεικνύεται πως ούτε και τα επόμενα χρόνια καταφέρνουν ό,τι ο Σκωτσέζος. Άρα και πολύ του έδωσαν του Ολλανδού.

25. Γιώργος Μποροβήλος

Στο βιογραφικό του γράφει πρόεδρος της Super League. Επίσης γνωστός ως κατηγορούμενος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ως ο «γιατί να παραιτηθώ;» και ως εκείνος που επιτέθηκε στον Ηλία Ατματσίδη γιατί απ’ όσα συμβαίνουν γύρω του αυτό τον έθιξε περισσότερο.

26. Ντιέγκο Κόστα

Ο Ρονάλντο είναι γενικώς αντιπαθητικός. Θα βρεις, όμως, ανά δέκα άτομα και τρεις που θα τον αποθεώνουν για το ταλέντο του. Ο Ντιέγκο Κόστα είναι γενικώς και ειδικώς αντιπαθητικός και αν καταφέρει η Τσέλσι να τον ανταλλάξει και να τον στείλει πίσω στην Ατλέτικο Μαδρίτης, τότε θα κάνει την κίνηση του 2016.

27. Ντούσκο Ιβάνοβιτς

Έχουν περάσει μόλις εφτά-οκτώ μήνες από την απόλυσή του από τον Παναθηναϊκό. Κι όμως θα μπορούσε, ήδη, να είναι σε μια στήλη του στυλ «τι κάνει σήμερα ο πρώην προπονητής του τριφυλλιού». Ο Μαυροβούνιος ήρθε στους πράσινους με τις εμμονές που κουβαλούσε χρόνια, πρόσφερε ένα κύπελλο (αλλά αυτό το έχουν κάνει σχεδόν… όλοι) κι έφυγε χωρίς κανείς να τον αναζητήσει στην πορεία.

28. Ολλανδία

Είμαστε εμείς, αλλά είναι κι εκείνοι… Η Ολλανδία από την τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 2014 κατάφερε να αυτοαναιρηθεί πιο θεαματικά από οποιαδήποτε άλλη ομάδα και να μείνει έξω από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016. Και μετά περιμένουμε από τον Φαν Γκάαλ να κάνει έργο στη Μάντσεστερ.

30. Λεωφόρος

Μείον τρεις βαθμοί πέρυσι και μερικές αγωνιστικές για γαρνιτούρα… Μείον τρεις βαθμοί φέτος και μερικές αγωνιστικές για γαρνιτούρα. Κυνήγι μετά το ματς με τη Καμπάλα, υβριστικά συνθήματα και λαϊκά δικαστήρια μετά το ματς με την ΑΕΚ και οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν έχουν χάσει μόνο τη μπάλα. Έχουν χάσει και την… Καμπάλα!

http://www.youtube.com/embed/Cegof02ENaI

31. Αρτούτο Βιντάλ

Η Μπάγερν δεν έχει και πολλούς λόγους να ανησυχεί, αφού έτσι κάποιο μεγάλο και σπουδαίο καζίνο δεν υπάρχει στο Μόναχο. Ευτυχώς για τον Αρτούρο Βιντάλ που επανειλημμένα μέσα στο 2015 έδειξε ότι έχει αδυναμία στον τζόγο, στο ποτό και στα τρακαρίσματα! Ανάγκασε, δε, την ομοσπονδία της χώρας του να τον διώξει δις από την Εθνική ομάδα.

32. Πέρο Άντιτς

Μπήκε στη στήλη στις… καθυστερήσεις! Επειδή υπάρχουν παίκτες και άνθρωποι που όσο κι αν θες, δεν μπορείς να τους δεις με συμπάθεια. Κι αν θα αφήναμε να περάσουν έτσι τα επεισόδια σε μπαρ και η σύλληψη στην Αμερική, οι αναφορές στην ενιαία Μακεδονία λίγο μετά την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό όπως και να ‘χει προκαλούν!

33. Μακάμπι/Νταρουσάφακα

Θα ήταν κρίμα να κλείσουμε αυτή τη χρονιά, χωρίς να έχουμε κάτι από την απόλυτη παρωδία της Ευρωλίγκα! Τα τελευταία δύο λεπτά του αγώνα στην Τουρκία αποδεικνύουν πως όσο έξυπνοι κι αν είναι οι κανονισμοί, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι πιο πονηροί από αυτούς!

Οι ει... ωπ της χρονιάς!!

Τα σφάλματά τους πιο αθώα από εκείνα που μπαίνουν στο flop. Τα θαύματά τους ικανά για το top, όμως η πραγματικότητα κάπου στη μέση! 33 πρόσωπα που θα είχαν θέση και στις δύο κατηγορίες!

1. Σταύρος Κοντονής

Στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε; Τέτοια αιώνια αναπάντητα ερωτήματα μας ταλανίζουν και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι θέλει τελικά ο Σταύρος Κοντονής; Εξυγίανση ή συμφέροντα; Καθαρό αθλητισμό ή το νόμο του ισχυρού; Όποιος καταφέρει να λύσει το δίλημμα, ας μας το πει κι εμάς.

2. Βασίλης Σπανούλης

Εφιάλτης της ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό στο πιο ανατρεπτικό πεντάλεπτο που είδαμε από Ευρωπαίο αθλητή μέσα στο 2015. Εφιάλτης του η άμυνα της Ρεάλ στον τελικό. Εφιάλτης της Κροατίας στο Ευρωμπάσκετ, εφιάλτης του η Ισπανία. Βασίλης Σπανούλης είναι αυτός! Ζεις και πεθαίνεις μαζί του… Και στο ΟΑΚΑ συνηθέστερα πεθαίνεις!

http://www.youtube.com/embed/TFHKORaqXtU

3. Κώστας Φορτούνης

Από τις πλέον αμφιλεγόμενες παρουσίες μέσα στο 2015 και ιδίως από τον Αύγουστο και μετά. Δεν μπορείς παρά να τον λατρεύεις για το ταλέντο του, δεν μπορείς παρά να τον αφορίζεις για τη νοοτροπία του. Το «σύστημα» τον προωθεί και ο ίδιος δεν έχει άμυνες για να προστατεύσει τον εαυτό του.

4. Τραϊανός Δέλλας

Θύτης ή θύμα; Καλός προπονητής ή διαχειριστής υλικού; Φρέσκες ιδέες ή κολλημένος με ένα σύστημα; Ο Τραϊανός Δέλλας οδήγησε την ΑΕΚ στη Super League, παρουσίασε μια σύγχρονη ομάδα με μοντέρνο στυλ παιχνιδιού, όμως όταν έφτασε η ώρα για τα ντέρμπι απέτυχε! Απέτυχε κόντρα στον ΠΑΟΚ, απέτυχε κόντρα στον Ολυμπιακό, όμως μένει να αποδειχθεί αν η αποτυχία ήταν προσωπική δική του.

5. Τζέιμς Γκιστ

Έκανε το μοιραίο λάθος την προηγούμενη άνοιξη. Και δεν το έκανε για πρώτη φορά στην καριέρα του. Φαίνεται πως ο Τζέιμς Γκιστ ρίχνει… μαύρο στη λογική και υποκύπτει στις αδυναμίες του. Του αναγνωρίζεται, όμως, ότι φέτος είναι διαρκώς ανάμεσα στους κορυφαίους του Παναθηναϊκού, παλεύοντας να το διορθώσει.

6. Κριστιάνο Ρονάλντο

Τι γιατί; Γιατί έτσι… Τι γιατί; Γιατί έτσι… Τι γιατί; Γιατί έτσι… Δεν χρειάζεται να ψάξεις πολύ για να βρεις λόγους που αγαπάς και μισείς τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Γράφεις απλά το όνομά του και αφήνεις τους υπόλοιπους να το θυμηθούν. Γιατί ο Κριστιάνο μπορεί! Μπορεί να χάνει και να κάνει πάρτι ως τις 6 το πρωί, μπορεί να στέλνει πέναλτι στα περιστέρια και μετά να βάζει απίστευτο γκολ. Άκου γιατί; Γιατί έτσι!

7. Σοφοκλής Σχορτσιανίτης

Ναι, ναι, ήρθε στον ΠΑΟΚ και τον άλλαξε επίπεδο. Δεν κατάφερε, βέβαια, να τον οδηγήσει στον τελικό του κυπέλλου, αλλά για εκεί έχουμε βρει άλλο θύμα! Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης βρήκε τον εαυτό του στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην Σερβία το μόνο που είχε βρει ήταν το λεωφορείο για να πάει στο γήπεδο!

8. Ζοσέ Μουρίνιο

Ήταν τόσο εκκωφαντική η αποτυχία του στους πρώτους μήνες της σεζόν που σχεδόν έχει ξεχαστεί ότι τον Μάιο πανηγύρισε πάλι πρωτάθλημα μαζί του η Τσέλσι. Ο Ζοσέ Μουρίνιο έχει αρχίσει να χάνει κάτι από το μύθο του «Special One» και η ειρωνική αλαζονεία του περισσότερο προκαλεί λύπηση, παρά πλέον ίντριγκα. Γιατί εκτός των άλλων, εκείνος έφυγε και ο Βενγκέρ είναι πρώτος!

9. Εστέμπαν Καμπιάσο

Το μεγάλο καλοκαιρινό απόκτημα του Ολυμπιακού δεν αποκλείεται να μας αφήσει σύντομα, αν πιστέψουμε τις φήμες από την Αργεντινή. Πώς, όμως, θα μας αφήσει αλήθεια; Με το εκπληκτικό 90λεπτο στο Λονδίνο στη σπουδαιότερη νίκη των ερυθρολεύκων ή με την απορία πού και γιατί χάθηκε στην πορεία;

10. Γιάννης Μπουρούσης

Σπίτι δίχως Γιάννη προκοπή δεν κάμει και ο Έλληνας σέντερ ήταν από τα πλέον αμφιλεγόμενα πρόσωπα της χρονιάς! Κατέκτησε την Ευρωλίγκα που τόσο του έλειπε, έκανε come back με την Εθνική και από το συμβόλαιο στην Κίνα βρέθηκε να κάνει εκπληκτικές εμφανίσεις στην Ευρωλίγκα με την Κάχα Λαμποράλ. Αν ήξερε και πότε να μιλάει…

11. Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος

Η εικόνα να πέφτουν από τους πανηγυρισμούς σαν μικρά παιδιά μετά τη νίκη επί της ΤΣΣΚΑ είναι ό,τι πιο ρομαντικό μπορεί να δει κανείς από προέδρους ομάδων! Αν δεν είχαν τα κολλήματα με τον Παναθηναϊκό και αν δεν κυνηγούσαν μετά μανίας μέχρι και τον Φεβρουάριο να πάρουν στα χαρτιά την πρόκριση στο κύπελλο, τότε η προσπάθειά τους θα είχε πολλούς περισσότερους θαυμαστές. Ομοίως και οι τούμπες τους.

12. Μίλος Τεόντοσιτς

Είναι ελληνικό χούι να μην μπορούμε να αποδεχτούμε ότι κάποιος είναι καλύτερός μας! Έτσι όταν μια ολόκληρη ομάδα αποτύχει, θα βρούμε τον έναν που θα βαφτίσουμε loser γιατί ως γνωστόν είμαστε και λαός εξ ολοκλήρου winner. Μάθαμε, λοιπόν, μέσα στο 2015 ότι ο καλός ο Μίλος όλα τα αλέθει, εκτός από τα φάιναλ φορ. Και περιμένουμε την απάντησή του στο Βερολίνο. Μέχρι τότε, ας βλέπουμε με… απέχθεια τέτοιες φάσεις:

http://www.youtube.com/embed/gh1fqUHz02U

13. Φώτης Κατσικάρης

Η ΕΟΚ τον εμπιστεύεται να πάει την ομάδα στο Προολυμπιακό τουρνουά! Ο ίδιος εμπιστεύεται τον εαυτό του; Ο Φώτης Κατσικάρης μοιάζει να είναι ο ιδανικός προπονητής για την Εθνική ομάδα, όμως όταν φτάνει καλοκαίρι μοιάζει να είναι λίγο διαφορετικός απ’ όσο τον περιμέναμε. Κι ας μην γελιόμαστε… Ο αποκλεισμός από την Ισπανία εκ των υστέρων δεν έμοιαζε αποτυχία. Αλλά μόνο εκ των υστέρων!

14. Μάρκους Μπεργκ

Έκανε μια εκπληκτική σεζόν πέρυσι, η οποία εκτός των άλλων του απέφερε κι ένα καινούργιο συμβόλαιο. Φέτος, είναι ενίοτε θυμωμένος, ενίοτε ξενερωμένος, ενίοτε τραυματισμένος και ενίοτε απλά άστοχος. Αποτέλεσμα; Έχει τρία γκολ στο πρωτάθλημα, ενώ πέρυσι είχε πετύχει 16.

15. Λεβαδειακός

Οποιοσδήποτε σέβεται τον εαυτό του και μιλάει για ανατροπές, οφείλει να συμπεριλάβει τον Λεβαδειακό στο αφιέρωμα. Θα ήταν flop ημίχρονο, top τελικό με υποβιβασμό στο γήπεδο, παραμονή στα χαρτιά κι έναν εκπληκτικό πρώτο γύρο μέχρι τώρα στη σεζόν.

16. Νεϊμάρ

Έμοιαζε να έχει σοβαρευτεί… Εμφανίστηκε χωρίς ανταύγειες στα μαλλιά, χωρίς να κάνει 323 βήματα πριν από την εκτέλεση ενός πέναλτι και μετά εμφανίστηκε ο εαυτός του! Απέναντι στην Κολομβία θόλωσε με τα προηγούμενα που είχε στο μυαλό του, αποβλήθηκε και παρότι η ποινή του μειώθηκε η Βραζιλία απογοήτευσε στη διοργάνωση.

17. Ολυμπιακός-Βέροια 3-0

Οι μισοί στο top, οι μισοί στο flop και μια υπόθεση που έχει διαρκείς ανατροπές και για την οποία – όπως για όλα τα υπόλοιπα – περιμένουμε το 2016 να τα ξεκαθαρίσει! Ο Νίκος Γεωργέας, ο Γκιγέρμο Πέρεθ και ο Δημήτρης Καλαϊτζίδης από τη μια πλευρά, όλοι οι υπόλοιποι από την άλλη και η αλήθεια; Σαν τη χαρά κι αυτό, αγνοείται…

18. Φρανκ Άρσεσεν

Αν οι επιλογές του άρχιζαν και τελείωναν με τον Ρόμπιν Όλσεν, τότε τίποτα συζητήσιμο δεν θα υπήρχε. Θα είχε εντελώς αποτύχει! Προς το παρόν, το έργο του Δανού στον ΠΑΟΚ είναι υπό κρίση, αν και ξαφνικά φαίνεται να έχουν μαζευτεί πολλά κοκόρια και κάτι μας λέει ότι στον δικέφαλο θα αργήσει να ξημερώσει! Και τότε δε θα φταίει σίγουρα ο Φρανκ Άρσεσεν.

19. Κώστας Μήτρογλου

Ρεβεγιόν χωρίς Κώστα Μήτρογλου δεν γίνεται κι εσείς ας λέτε ότι θέλετε! Στην Εθνική ομάδα έχει πετύχει ένα γκολ σε δύο χρόνια, πηγαίνει για μπάνιο μετά από αποτυχίες και ζει τη ζωή του ό,τι κι αν γίνεται τριγύρω, αλλά στην Πορτογαλία είναι τύπος και υπογραμμός. Εφτά γκολ σε 17 ματς έχει πετύχει, ήδη, και βρήκε το πρωτάθλημα που του ταιριάζει.

http://www.youtube.com/embed/UXwj_2cJDuY

20. Σούλης Μαρκόπουλος

Οδηγεί τον ΠΑΟΚ στην μια υπέρβαση μετά την άλλη και το έκανε και μέσα στο 2015. Κάπου, όμως, μοιάζει να έχει χάσει φέτος το μαγικό ραβδάκι ή την πειθώ τους προς τους παίκτες. Ο δικέφαλος έχει πλάνο, έχει θέληση, αλλά λείπει κάτι που δεν αγοράζεται, ούτε καν δουλεύεται καμιά φορά. Η μαγεία!

21. Γιάννης Σφαιρόπουλος

Οδήγησε τον Ολυμπιακό στο φάιναλ φορ, τον οδήγησε και την κατάκτηση του πρωταθλήματος! Έπαθε, όμως, έναν… Γιώργο Μπαρτζώκα στα πρώτα ματς της σεζόν με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό και αν δεν ήταν το διπλό στην Τουρκία επί της Εφές, η ιστορία μπορεί να είχε εξελιχθεί εντελώς διαφορετικά.

22. Γιώργος Τζαβέλλας

Το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα ήθελε να το ξεχάσει. Πολλή ίντριγκα και λίγη μπάλα! Το δεύτερο τρίμηνο θα ήθελαν να το ξεχάσουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ. Πολλές συμμετοχές, αλλά και πάλι λίγη μπάλα. Το τελευταίο τετράμηνο, όμως, θέλει να το θυμάται και ο Γιώργος Τζαβέλλας που μοιάζει άλλος άνθρωπος και οι οπαδοί του δικεφάλου που βλέπουν άλλον παίκτη.

23. Πεπ Γκουαρντιόλα

Έκανε τη Μπάγερν Μονάχου να μοιάζει με την ωραιότερη μηχανή ποδοσφαίρου. Πήρε τη γερμανική πειθαρχία, πρόσθεσε τα δικά του υλικά και βγήκε μια ομάδα που τρέμει όλη η Ευρώπη! Όλη; Οι Βαυαροί δεν έφτασαν ούτε τελικό πέρυσι, έχασαν και το κύπελλο στην Γερμανία και ο Πεπ Γκουαρντιόλα που αποχωρεί το καλοκαίρι πρέπει να κάνει κάτι περισσότερο για να μην έχει μείνει με το περιτύλιγμα.

24. Ζέλικο Ομπράντοβιτς

Σσσςςςςς… Μην το πείτε σε κανέναν ότι βάλαμε και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς σε αυτή την κατηγορία! Ο Σέρβος τεχνικός κατόρθωσε να οδηγήσει τη Φενέρμπαχτσε επιτέλους σε ένα φάιναλ φορ, όμως πέραν τούτου ουδέν. Η τουρκική ομάδα έμεινε χωρίς τίτλο μέσα στο 2015, έκανε μερικό λίφτινγκ το καλοκαίρι και μένει να δούμε αν θα σηκώσει κούπα στο 2016.

25. Αλέξης Κούγιας

Από τη μια πλευρά, ανέλαβε τη Λάρισα σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο και την οδηγεί όπως όλα δείχνουν στην επιστροφή της στη Super League. Από την άλλη είναι ο Αλέξης Κούγιας! Ο άνθρωπος που έβγαλε ανακοίνωση για να διαμαρτυρηθεί για τις επιλογές αντίπαλου προπονητή. Και μετά έβγαλε και δεύτερη ανακοίνωση για να πανηγυρίσει που ο αντίπαλος προπονητής έχασε!

26. Ραβζάν Λουτσέσκου

Κανονικά θα έπρεπε να είναι στην κορυφή του top αφού έχει αντέξει τόσο καιρό ως προπονητής της Ξάνθης. Ο Ρουμάνος, όμως, πέρυσι που ανέλαβε έμοιαζε να κάνει κάτι διαφορετικό στην ακριτική ομάδα που έφτασε στον τελικό του κυπέλλου και κέρδιζε πόντους και εντυπώσεις με τους μεγάλους στην έδρα της. Φέτος, μοιάζει ως μία από τα ίδια, άντε να παίξουμε όλοι άμυνα, άντε να κρατήσουμε το μηδέν και η Ξάνθη έχει μόλις τρεις νίκες στο πρωτάθλημα.

27. Σάσα Τζόρτζεβιτς

Ήρθε στα μέρη μας και στον Παναθηναϊκό βλέπουν στο πρόσωπό του τον επόμενο Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Πριν έρθει, όμως, είχε ένα ευρωμπάσκετ στην πλάτη του. Η Σερβία έριχνε εικοσάρες μέχρι τον ημιτελικό και μόλις βρήκε απέναντί της μια έτοιμη και σοβαρή ομάδα έμεινε εκτός τελικού και εκτός μεταλλίων.

28. Νίκος Δίπλαρος

Ένα παιδί 18 ετών που ξαφνικά το έμαθαν όλοι μέσα στο 2015. Το έμαθαν από τον Βόλο όπου στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, τον έμαθαν και αργότερα με τη συνέντευξή του. Ο Νίκος Δίπλαρος έκανε το λάθος, το αναγνώρισε, το πλήρωσε και μπήκε πάλι στο δρόμο που έπρεπε. Δουλειά για καταξίωση.

29. Μίτσελ Γκονζάλεθ

Η απομάκρυνσή του από τον πάγκο του Ολυμπιακού ήταν μια από τις πρώτες εκπλήξεις που έφερε το 2015. Ο Ισπανός έφυγε σαν κύριος από τον Πειραιά κι έμοιαζε ακόμα πιο κύριος όταν εμφανίστηκε ο αντικαταστάτης του. Η πορεία, όμως, δικαίωσε τον Βαγγέλη Μαρινάκη, κυρίως μετά την έλευση του Μάρκο Σίλβα.

30. Κώστας Μενδρινός

Έχει περάσει καιρός και η ιστορία ξεφούσκωσε. Εκείνοι οι διάλογοι, όμως, για το πώς εμπλέκονταν οι ποδοσφαιριστές σε «στημένα» γεγονότα σε διάρκεια αγώνων ήταν σοκαριστικοί. Και ο Κώστας Μενδρινός ακουγόταν στους περισσότερους. Απλά, έχει τη συμπάθειά μας, γιατί αν έπαιζε ότι η μπάλα είναι ασπρόμαυρη, εκείνη την ημέρα θα χιόνιζε και θα έπαιζαν με πορτοκαλί!

31. Δημήτρης Ιτούδης

Τόσο χρόνια στα φάιναλ φορ της ΤΣΣΚΑ έφταιγαν οι προπονητές. Ειρωνείες για τον Γιόνας Καζλάουσκας στην Κωνσταντινούπολη, ειρωνείες για τον Ετόρε Μεσίνα στο Μιλάνο. Και φέτος; Φέτος στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης ήταν Έλληνας, οπότε λογικά η ταμπέλα των loser μεταφέρθηκε στους παίκτες και το έργο του Δημήτρη Ιτούδη ήταν μόνο το εκπληκτικό μπάσκετ που έπαιζαν οι Ρώσοι ως το φάιναλ φορ.

32. Θοδωρής Καρυπίδης

Μέσα σε μια δήλωση, όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο. «Είμαι Ολυμπιακός, παίρνω τον Άρη και φεύγω από τη Βέροια». Το μικρότερο πρόβλημα στην πρόταση είναι ποια ομάδα υποστήριζε μικρός. Ο Θοδωρής Καρυπίδης μπέρδεψε με τη διπλή παρουσία του μέσα στο 2015 όμως ο Άρης δείχνει να ανακάμπτει μετά από μια χαμένη χρονιά στη Γ’ Εθνική και η Super League τον περιμένει.

33. Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς

Είναι στην κατηγορία Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Σουηδός! Γιατί έχει τον τρόπο να παραμένει στην επικαιρότητα… Κι εκεί που λες τι καλό παλικάρι που πάει και στήνει γιγαντοοθόνες για την επιστροφή του Μάλμε, έρχεται η πρόκριση της Εθνικής του ομάδας επί της Δανίας, έρχεται και το «εγώ έστειλα όλη τη χώρα τους στη σύνταξη» κι επέρχεται ισορροπία.

Και ο ένας, ο μοναδικός, ο μια κατηγορία μόνος!

100. Σάββας Θεοδωρίδης

Αν τον βάζαμε στο top, θα έπρεπε να κοιτάμε ψηλά μην πέσει κάνα ταβάνι στο κεφάλι μας. Αν τον βάζαμε στο flop θα έπρεπε να κοιτάμε πίσω μας μην μας κάνει επίθεση ο Γιάννης Αυλακιώτης. Αν τον βάζαμε στο… εϊ ωπ θα ήταν άδικο για όλους τους υπόλοιπους! Ο Σάββας Θεοδωρίδης ήταν μια κατηγορία μόνος του μέσα στο 2015 και δεν μπορεί να χωρέσει σε κανένα πλαίσιο και κανένα καλούπι. Το καλούπι έσπασε μόλις έκλεισε ο κυρ Σάββας τα 60 του χρόνια! Και πήρε και πέναλτι…

Κάθε κατεργάρης στη θέση του!