MENU

Οι ποδοσφαιριστές του Φερνάντο Σάντος ήταν με την πλάτη στον τοίχο. Απολογισμός των πρώτων δύο αγωνιστικών ήταν ένας βαθμός όλος κι όλος, μετά την ήττα με 3-0 από την Κολομβία και την «λευκή» ισοπαλία με την Ιαπωνία.

Στις 24 Ιουνίου του 2014, στις 5 τοπική ώρα στην Φορταλέζα, η Ελλάδα έπαιζε τα ρέστα της με την Ακτή Ελεφαντοστού, η οποία αρκούταν στην ισοπαλία για να πάρει την πρόκριση.

Ήταν στραβό το κλίμα αλλά... δεν το έφαγε ο γάιδαρος!

Όλα φαινόντουσαν να ξεκινούν στραβά. Αναγκαστική αλλαγή στο 12' ο Παναγιώτης Κονέ και στη θέση του ο Ανδρέας Σάμαρης. Το ίδιο συνέβη και στο 24ο λεπτό, με τον Ορέστη Καρνέζη να αφήνει τη θέση του για τον Παναγιώτη Γλύκο.

Παρ' όλα αυτά οι Έλληνες δεν πτοήθηκαν και άνοιξαν το σκορ στο καλύτερο -χρονικά- σημείο, με τον Σάμαρη να κλέβει την μπάλα, να παίζει το ένα-δύο με τον Σαμαρά και να εκτελεί τον Μπαρί για το 0-1 στο 42ο λεπτό.

Δοκάρι για την Ελλάδα, ισοφάρισε η Ακτή

Στο 2ο ημίχρονο η Ελλάδα πίεζε για το δεύτερο γκολ, αλλά η τύχη μας γυρνούσε την πλάτη. Πότε το σουτ του Χριστοδουλόπουλου ξυστά από το αριστερό δοκάρι, πότε το τράνταγμα του οριζοντίου από το φάουλ του Καραγκούνη, δεν επέτρεψαν το 0-2.

Και στο 74' οι Ιβοριανοί εκμεταλλεύτηκαν άριστα τους κενούς χώρους και ισοφάρισαν σε 1-1 με τον Μπονί.

«Οι πολυμήχανοι Έλληνες το 'κάναν ξανά!»

Κι όμως, η Εθνική μας ομάδα δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Μία επέλαση του Χολέβας από τα αριστερά στις καθυστερήσεις, η σέντρα για τον Σαμαρά και πέναλτι! Σωστό ή λάθος, ο Σαμαράς όφειλε να το μετουσιώσει σε γκολ και το έκανε, στέλνοντας εκατομμύρια Έλληνες κάπου παραπάνω από τον 7ο ουρανό!

Η Ελλάδα προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στις 16 καλύτερες ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου θα ερχόταν αντιμέτωπη με την Κόστα Ρίκα στις 29 Ιουνίου.

Όπως ήταν λογικό, η Ομόνοια, αλλά και οι περισσότερες πόλεις της Ελλάδα, βάφτηκαν γαλανόλευκες και το ξέφρενο γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Ελλάδα (Σάντος): Καρνέζης (λ.τ. 24' Γλύκος), Τοροσίδης, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Χολέβας, Μανιάτης, Καραγκούνης (78' Γκέκας), Κονέ (λ.τ. 12' Σάμαρης), Χριστοδουλόπουλος, Σαλπιγγίδης, Σαμαράς

Ακτή Ελεφαντοστού (Λαμουσί): Μπαρί, Μποκά, Κολό Τουρέ, Καλού, Τιοτέ (61' Μπονί), Ζερβίνιο (83' Σιό), Ντρογκμπά (78' Ντιομαντέ), Οριέ, Γιαγιά Τουρέ, Σερεΐ, Μπαμπά

http://www.youtube.com/embed/oGeQCdS9lt8?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

*Ο τίτλος, φυσικά, προέρχεται από τους επικούς πανηγυρισμούς του Αλέξη Σπυρόπουλου, που έκανε την περιγραφή της Εθνικής Ελλάδας στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Σαν σήμερα: Η Ελλάδα στους «16» του Μουντιάλ! (pics, vid)