MENU

Έχει πολλές προεκτάσεις αυτό που συνέβη το πρωί του Σαββάτου στην συννεφιασμένη και κρύα Βιέννη. Είναι κάτι περισσότερο από ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα ενός αθλητή, ο οποίος έθεσε έναν σχεδόν ανυπέρβλητο στόχο και κατάφερε να τον πετύχει. 

Ο Κενυάτης υπεραθλητής έτρεψε την απόσταση του μαραθωνίου σε λιγότερες από δύο ώρες. Πολλοί ήταν αυτοί που τον αποθέωσαν, πολλοί και αυτοί που έσπευσαν να αφήσουν υπόνοιες για τη… βοήθεια που είχε σε αυτόν τον ξεχωριστό αγώνα. Όπου ως βοήθεια δεν αναφέρθηκαν οι 41 «λαγοί» που έτρεξαν μαζί (και έλαβαν από 5.000 ως 15.000 ευρώ) για να τον… τραβήξουν στο ρεκόρ. Ο ίδιος, βέβαια, και οι άλλοι 41 δρομείς είχαν δηλώσει ότι δεν έχουν πρόβλημα να υποβληθούν σε αντιντόπινγκ κοντρόλ.

Πέρα από το γεγονός ότι ο χρόνος που σημείωσε ο Κιπτσόγκε είναι πραγματικά ένας άθλος, υπάρχουν αρκετές σκέψεις που δημιουργεί αυτό το επίτευγμά του. 

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης δεν έτρεξε την απόσταση του μαραθωνίου σε κανονικό αγώνα, αλλά στο πάρκο Πράτερ της αυστριακής πρωτεύουσας κάνοντας κυκλικά τα 42.195 μέτρα σε ίσιο δρόμο, χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες και χωρίς αντιπάλους. Σε ένα μέρος που επέλεξε ο ίδιος υπό καιρικές συνθήκες που θα τον βοηθούσαν. 

Τι θα γίνει αν αύριο κάποιος άλλος αθλητής αποφασίσει να δείξει ότι είναι ο ταχύτερος στον κόσμο, αλλά δεν το κάνει στο πλαίσιο ενός αγώνα (σε πραγματικές συνθήκες δηλαδή), αλλά δημιουργώντας ο ίδιος το πλαίσιο (καιρός, μέρος, εξοπλισμός, χορηγοί κλπ) ώστε να πετύχει τον στόχο του και να αφήσει άφωνο τον κόσμο; Για παράδειγμα, ο Κιπτσόγκε έτρεξε στη Βιέννη «κλεισμένος» σε V από τους «λαγούς» του χωρίς να παρεκλίνει από σημεία που είχαν σημειωθεί στο δρόμο του. Φορούσε την τελευταία έκδοση Vaporfly ZoomX (Vaporfly Next%) της Νike. Η εταιρεία διαφημίζει ότι το παπούτσι έχει ένα ενσωματωμένο μυστικό όπλο: η επιφάνεια από ανθρακονήματα σε όλο το μήκος κάτω από το πέλμα προσφέρει αίσθηση ώθησης που βοηθά τον αθλητή να ανεβάσει το ρυθμό του.

Χορηγός του όλου εγχειρήματος (INEOS 159) που εκτιμάται ότι στοιχίζει 12,5 εκατομμύρια ευρώ, αυτός που παρέχει τεχνολογία και όχι μόνο, στον Κιπτσόγκε είναι ο δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράντκλιφ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Μεγάλη Βρετανία. 

Δημιουργείται, δηλαδή, ένα προηγούμενο, το οποίο μπορούν να ακολουθήσουν πολλοί μακριά από τα Ευρωπαϊκά και τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα ή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

«Πήγα στο φεγγάρι και γύρισα» είπε μετά τον αγώνα του Κενυάτης. Θύμισε το «ένα μικρό βήμα για εμένα, ένα μεγάλο για την ανθρωπότητα» του Νιλ Άρμστρονγκ, που ταξίδεψε στη Σελήνη το 1969 ανοίγοντας νέους δρόμους. Και ο Κιπτσόγκε αυτό μπορεί να κάνει. 

Ο 34χρονος Κενυάτης είναι ο κορυφαίος μαραθωνοδρόμος της σύγχρονης εποχής. Έχει το παγκόσμιο ρεκόρ με  2:01:39. Έχει τρέξει σε 14 μαραθώνιους, έχει χάσει μόνο έναν, στον οποίο τερμάτισε δεύτερος. Eίχε προσπαθήσει να καταρρίψει το φράγμα των δύο ωρών και το 2017 στη Μόντζα (σε ανάλογο πρότζεκτ), αλλά έμεινε 26 δευτερόλεπτα μακριά. 

«Περιμένω ότι πολλοί νέοι, πάνω από ένα δισεκατομμύριο σε ολόκληρο τον κόσμο, θα τρέξουν στο μέλλον στο μαραθώνιο και θα σπάσουν το χρόνο μου. Δεν είναι επιστήμη πυραύλων, για να ξεπεραστεί το φράγμα των δύο ωρών. Απλά πρέπει να πιστέψεις σε αυτό, χρειάζεται μια σπουδαία ομάδα που πιστεύει σε αυτό και στον αθλητή, χρειάζονται τα τέλεια παπούτσια και ο αθλητής να είναι ταχύτερος από οποιονδήποτε προηγούμενο δρομέα. Τότε όλα είναι δυνατά» είπε πέρυσι τον Σεπτέμβριο όταν έκανε το παγκόσμιο ρεκόρ στο Βερολίνο. 

«Ο κόσμος είναι γεμάτος προκλήσεις. Πήρα μια πρόκληση να τρέξω τόσο γρήγορα. Απαιτείται πολλή ενέργεια, ειδικά ψυχικά. Αλλά έπεισα τον εαυτό μου να δοκιμάσω αυτή την πρόκληση». Έχω έναν φίλο στην Ινδία, είναι πάνω των πενήντα ετών, που μου είπε ότι θα πεθάνει πριν δούμε έναν άνθρωπο να τρέχει τον μαραθώνιο σε λιγότερο από δύο ώρες. Τον συνάντησα πριν από ένα μήνα στη Νέα Υόρκη και αστειεύθηκα μαζί του: “Δεν θα πεθάνεις, γιατί θα με δεις να τρέχω κάτω από δύο ώρες”» είχε πει πριν πετύχει το παγκόσμιο ρεκόρ! 

Στόχος του ήταν να δείξει ότι δεν υπάρχουν όρια στην ανθρώπινη θέληση. Και το πέτυχε, προφανώς. Τώρα τον περιμένει και ένα βραβείο ενός εκατομμυρίου δολαρίων, και είναι αυτός ένας επίσης διόλου ευκαταφρόνητος στόχος που επετεύχθη. 

Aν έχετε 1 ώρα, 59 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα μπορείτε να δείτε τον αγώνα του Κιπτσόγκε, που ίσως αλλάξει την ιστορία του αθλητισμού... 

 

Αλλάζοντας την ιστορία του αθλητισμού σε 1:59:40
EVENTS