MENU

Καίγεστε; Φταίτε επειδή χτίσατε τα σπίτια σας κοντά στα δάση. Πλημμύρες; Ε, εσείς θέλατε να μείνετε στα μπαζωμένα ρέματα μη φωνάζετε τώρα. Καύσωνας; Φθηνά είναι τα κλιματιστικά μην είστε τσιγγούνηδες. 

Στην Ελλάδα μας που όλα κυλούν ρολόι, ήρθε κι ο χιονιάς. Το ξέραμε εδώ και τόσο καιρό, που τον βαφτίσαμε κιόλας. Ελπίδα. Υπάρχει πιο όμορφο όνομα; Φέρνει την προοπτική, αισθάνεσαι την ευκαιρία που ξαφνικά ξεπροβάλει απ’ το πουθενά. «Σαν τα χιόνια» που λέμε. Ο συμβολισμός δεν ήταν τυχαίος. 

Δυστυχώς, ως κακοί πολίτες σε ένα άψογο κρατικό σύστημα που ζηλεύουν μέχρι και στην Ελβετία ή την Γερμανία, παρακούμε τις ξεκάθαρες οδηγίες που μας δίνονται. Με ένα μήνυμα στα κινητά που απλά μας ζητά να μην κουνηθούμε. Ακόμη κι αν μας πιάσει η καρδιά μας απ’ τον ήχο που όσο να ναι ξαφνιάζει… 

Βγαίνουμε στους δρόμους, μένουμε στα αυτοκίνητα. Άσκοπες μετακινήσεις όπως για να πάμε να δουλέψουμε. Λογικό να δημιουργηθεί πρόβλημα. Καθαρά και μόνο λόγω του μυαλού μας που δεν υπακούει τις ολόσωστες οδηγίες (;) και του πείσματός μας που θεωρεί πως θα ανταποκριθούμε κάνοντας λάθη. 

Είναι αρκετά τα δημοσιεύματα όπως το «τι μπορείτε να κάνετε αν αποκλειστείτε στο αυτοκίνητό σας». Γιατί ως γνωστόν, σε οποιοδήποτε νορμάλ κράτος το αυτοκίνητο είναι κάτι σαν άσυλο. Άπαξ και είσαι σε αυτό, δεν μπορούν να σε προσεγγίσουν, να σε βοηθήσουν, ή έστω να σου μιλήσουν. 

Το SDNA-παρότι το κράτος τα έχει προβλέψει όλα οπότε είναι κάπως περιττό-θα σας βοηθήσει με απλές λύσεις στα δεκάδες ερωτήματα που γεννήθηκαν. Παρά την απερισκεψία σας, παρά το αγύριστο κεφάλι σας. Κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσετε σε στιγμές δυσκολίας λόγω του χιονιά:

Τι κάνουμε αν μείνουμε στο αυτοκίνητο; 

Το πιο απλό είναι να περπατήσουμε μέχρι το σπίτι. Ίσα-ίσα μέσω της κίνησης, ζεσταίνεται ο οργανισμός και δεν κρυώνεις. Γλιτώνεις λοιπόν τα χρήματα της βενζίνης. Ταυτόχρονα, γυμνάζεσαι. Σε μια Ελλάδα που έχει κυριαρχήσει η καθιστική ζωή και τα ποσοστά παχυσαρκίας είναι μεγάλα, ένας χιονιάς θα μας σώσει! Ταυτόχρονα, γλιτώνετε και το ψάξιμο για πάρκινγκ. Δίνοντας μόλις 2,80 ευρώ, έχετε θέση εξασφαλισμένη που δεν την ενοχλεί κανείς όσο διαρκεί η χιονόπτωση. 

Τι κάνουμε αν πέσει το ρεύμα; 

Οικονομία είναι το προφανές. Έχουν ανέβει οι τιμές της ΔΕΗ, οπότε τώρα θα «στραβώσετε» λίγο, αλλά μόλις δείτε τον λογαριασμό, θα κλείσετε πρώτο τραπέζι πίστα στον Βέρτη. Το χρήμα θα ρέει απ’ τις τσέπες. Ταυτόχρονα, είναι ευκαιρία για ψυχοθεραπεία ζευγαριών. Αγκαλιάστε τη γυναίκα σας, τον άντρα σας. Μιλήστε μαζί του κάτω απ’ το πάπλωμα που θα σας ζεσταίνει. Ανάψτε και κεράκια που πάντα βοηθούν. Από την επόμενη κιόλας μέρα, θα είναι σαν την πρώτη μέρα του έρωτά σας. Όλα γλυκά και όμορφα! 

Τι κάνουμε αν δεν έχουμε Ίντερνετ σπίτι; 

Στην Ελλάδα της ανάπτυξης, η ερώτηση είναι αφελής. Οι μισθοί πιάνουν… ταβάνι με τις αυξήσεις. Είναι δυνατόν ρε σεις να τσιγκουνεύεστε τα δεδομένα; Βάλε 4G ρε φτωχοσυμπέθερε που μετράς και το ευρώ λες και θα τα πάρεις μαζί σου! Θα δώσεις ένα δεκάρικο και κάτι τρέχει… Αν έχετε 5G, τότε δεν καταλαβαίνουμε το λόγο που έχετε Ίντερνετ στο σπίτι εξ αρχής. 

Τι κάνουμε επειδή ο χιονιάς ήρθε πάνω στην πανδημία Covid-19; 

Μένουμε σπίτι. Μας το έλεγαν τόσο καιρό. Είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα. Δεν έχεις λεφτά; Μένεις σπίτι. Έχεις πονοκέφαλο; Μείνε σπίτι. Η απάντηση σε όλα δεν είναι οι Sex Pistols. Είναι το μένουμε σπίτι. Το κρύο βοηθά να «σκοτωθούν» και τα μικρόβια όπως μας έλεγαν οι παλιοί. Δε θα βοηθά να «σκοτώσει» έναν παλιοϊό; Σπίτι, μην ξεμυτίσετε κι όλα καλά. 

Τι κάνουμε αν πρέπει να πάμε για δουλειά; 

Πρώτα απ’ όλα είστε αχάριστοι που θέτετε ερωτήματα γκρίνιας, ενώ είστε προνομιούχοι κι εργάζεστε. Πάρτε τους συναδέρφους, συναντηθείτε σε ένα σημείο και ξεκινήστε τον χιονοπόλεμο. Με την διασκέδαση, ούτε θα καταλάβετε πότε φτάσατε στη δουλειά. 

Λύσεις υπάρχουν για όλα. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αναλάβουμε την μεγάλη ευθύνη μας στη χιονόπτωση και στον αποκλεισμό των δρόμων, των αυτοκινήτων, στα προβλήματα ηλεκτροδότησης. Έτσι θα έχουμε καθαρό μυαλό για να αντιμετωπίσουμε κάθε αναποδιά. Χωρίς να ενοχλούμε τον κρατικό μηχανισμό που έχει σοβαρές δουλειές. Όπως το να βρει όνομα για την επόμενη κακοκαιρία. 

Τα 5 SOS του χιονιά: Τι κάνουμε αν πέσει το ρεύμα, αν μείνει το αυτοκίνητο ή κοπεί το Internet
EVENTS