MENU

Συνηθίζουμε να αποθεώνουμε τις ελληνικές παροιμίες. Και τις εκφράσεις. Τόσο σοφία μαζεμένη σε μερικές λέξεις σε κάνει να απορείς για το μυαλό που τις σκέφτηκε. Θυμόσοφο βαφτίσουμε τον λαό μαγεμένοι από την ακριβή περιγραφή των γεγονότων και πάμε ανέμελοι για ύπνο. Θα σου πει ο σοφός εμπνευστής και θυμόσοφος – έτσι αορίστως – λαός ότι από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια! Και μετά θα έρθει το χαστούκι στα μούτρα, με περιπτώσεις τρέλας που χρήζουν θεραπείας, ου μην και εγκλεισμού. Δε φταίει, βέβαια, ο λαός για την εξέλιξη του είδους. Ούτε η γενικότητα που υπήρχε πριν από αρκετά χρόνια μπορούσε να αποτυπώσει την πρόοδο πάνω στην επιστήμη της τρέλας.

Η περίπτωση του Όγκνιεν Βράνιες είναι χαρακτηριστική. Καλή η τρέλα, καλά περάσαμε στην αρχή με τη διαφορετικότητά του και την εναλλακτική νότα που έδινε στην καθημερινότητα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, αλλά ώπα! Το πρόβλημα είχε αρχίσει να φαίνεται από καιρό, η κλιμάκωσή του έμοιαζε επικίνδυνη και ένα χρόνο μετά από εκείνο το περίφημο «εσύ έχεις τρέλα, αλλά εγώ έχω ανοίξει τα τρελάδικα» του Δημήτρη Μελισσανίδη στον Βόσνιο αμυντικό, πιάσαμε πάτο. Ο Βράνιες, δηλαδή, τον έπιασε κι εμείς είμαστε απλώς οι παρατηρητές της ανέχειας που μπορούν να προκαλέσουν τα social media σε όσους δεν ξέρουν να τα διαχειριστούν.

Διάγνωση και… αγωγή!

Τι γράφει η εγκυκλοπαίδεια;

  1. Αποκλίνουσα κοινωνική συμπεριφορά, αδυναμία να διαχωρίσει το σωστό από το λάθος.
  2. Παρορμητικότητα και ανικανότητα προγραμματισμού.
  3. Οξυθυμία και επιθετική συμπεριφορά.
  4. Απερίσκεπτη διακύβευση σημαντικών αποφάσεων που αφορούν την ασφάλεια του ίδιου και άλλων ανθρώπων.
  5. Διαρκής ανευθυνότητα.
  6. Έλλειψη τύψεων μετά από επίπληξη άλλων ανθρώπων.
  7. Χειραγώγηση των ανθρώπων.

Είναι τρομακτικό όταν αντιλαμβάνεσαι ότι ο Όγκνιεν Βράνιες παρουσιάζει τουλάχιστον τα έξι από τα εφτά συμπτώματα της κοινωνιοπάθειας και μιλάμε για ένα σοβαρότατο ψυχολογικό νόσημα, με επιστημονική, ιατρική αιτιολόγηση. Ένα προς ένα τον έφεραν στη σημερινή κατάσταση, στην οποία διασύρεται από την Γελένα Καρλεούσα και γίνεται περίγελος σε όλη την Ευρώπη. Ο Βόσνιος αμυντικός δεν προκαλεί, πλέον, ευθυμία, ούτε καν θυμό. Μόνο οίκτο. Τα σημάδια, όμως, ήταν πάντα εκεί. Και παρουσιάζοντάς τα αντίστροφα, θα γίνεται ευκολότερα αντιληπτή η κλιμάκωση και η επιδείνωση της κατάστασης του πρώην παίκτη της ΑΕΚ (σ.σ. που καλό είναι σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι μάλλον σώθηκε με την πώλησή του).

Δεν έχει παρά δέκα μέρες που δημοσίευσε φωτογραφία του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου στο instagram, αποκαλώντας τον γαύρο. Πταίσμα… Δεν είναι, όμως, παρά 40 μέρες όταν έκανε όλο το Βέλγιο να ασχολείται μαζί του και όταν έγινε hashtag με την… τρίλιζα και το «VranjesOut». Στο απίστευτο περιστατικό των πρώτων ημερών του Δεκεμβρίου, ο Όγκνιεν Βράνιες χρησιμοποίησε τη φωτογραφία με τη βόμβα μολότοφ που πετάχτηκε στους οπαδούς του Άγιαξ για να αποθεώσει τον κόσμο της ΑΕΚ. Και χρειάστηκε να απολογηθεί δημοσίως και σε ιδιωτικό επίπεδο για να τον δεχτούν πίσω στην Άντερλεχτ.

Οι δημόσιοι διάλογοι με τον Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς ή τον Γιώργο Σαββίδη, τα σχόλια για την ΑΕΚ, η αποθέωση του Ντούσαν Μπάγεβιτς, οι ευχές στην Original και λοιπές φαινομενικά ακίνδυνες γραφικότητες, δε θα ήταν καν θέμα αν δεν ήταν τα σημεία των καιρών. Αν, δηλαδή, δεν υπήρχε τέτοια ανάγκη για δημοσιότητα και τέτοιο άγχος για δημοσίευση, ώστε αμφότεροι – Τύπος και παίκτης – να ασχολούνται με μικροπράγματα. Αλλά τη στιγμή που η καριέρα του, γιατί ναι και αυτό συνέβαινε, κατρακυλούσε ο Βράνιες προτιμούσε να ασχολείται με τον Ολυμπιακό ή ακόμα και με την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, από το να ασχολείται με όσα ουσιαστικά έπρεπε στη ζωή του.

Κι αυτό γιατί στο Βέλγιο δεν κατάφερε εξ αρχής να πείσει ότι πρόκειται για έναν σοβαρό ποδοσφαιριστή. Νεύρα, αποβολές, εριστική συμπεριφορά, τιμωρίες και κάθε χθες να μοιάζει καλύτερο από το σήμερα.

Τα πρώτα σημάδια!

Η αντίστροφη μέτρηση σταματάει εκεί. Στον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν και άρχισε να εμφανίζεται μια ραγδαία επιδείνωση, ίσως επειδή στο καινούργιο του περιβάλλον ήταν πιο περιορισμένος. Στις 7 Σεπτεμβρίου, ο Όγκνιεν Βράνιες βρίσκεται ένοχος από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο για υποκίνηση αθλητικής βίας. Τιμωρείται με ποινή οκτώ μηνών φυλάκισης με αναστολή! Γιατί; Εδώ, λοιπόν, θα πάρουμε την ιστορία από την αρχή και τη λεπτή γραμμή που χωρίζει το πάθος, την πώρωση, ακόμα και την ελευθερία της έκφρασης από την αποκλίνουσα εγκληματική συμπεριφορά.

Ο Βόσνιος αμυντικός κατάλαβε γρήγορα τι επικρατεί γύρω του. Από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν υπέγραψε στην ΑΕΚ… Από την πρώτη του εμφάνιση με τα κιτρινόμαυρα, από το πρώτο του ντέρμπι και τις πρώτες αψιμαχίες αντιλήφθηκε ότι η «τρέλα» και η εικόνα του κακού παιδιού, είναι εμπορεύσιμο προϊόν στην Ελλάδα. Όχι πως δεν ήταν αυθεντικό. Κατάλαβε ποιος είναι ο «εχθρός» για τον κόσμο της Ένωσης κι εκεί έστρεψε τα βέλη του. Βράνιες εναντίον Ολυμπιακού, λοιπόν.

Το πρώτο κακό ήρθε στις 17 Φεβρουαρίου, παραμονές εκείνου που θα ήταν το πρώτο του ντέρμπι απέναντι στους ερυθρόλευκους. Η φωτογραφία με την ταφόπλακα της «Θύρας 7» και, μάλιστα, στον ίδιο μήνα του μνημόσυνου για τους ανθρώπους που χάθηκαν το 1981 ήταν το λιγότερο άστοχη. Ουδείς τον εγκαλεί, ουδείς του ζητάει να απολογηθεί. Ο Βράνιες συνεχίζει με προκλητική συμπεριφορά στο γήπεδο, με ειρωνικά ποσταρίσματα για τον Σεμπά, με καρδούλες στον Φορτούνη και με μια παντελώς απρεπή συμπεριφορά. Εκείνος πουλάει τρέλα και ο κόσμος την αγοράζει, αφού την ίδια στιγμή και παρά τα εσωτερικά προβλήματα που προκάλεσε στην ΑΕΚ, αποδίδει στον αγωνιστικό χώρο.

Επανερχόμενοι, ωστόσο, στο προηγούμενο καλοκαίρι και στο σημείο που ενώνεται η ελεγχόμενη τρέλα με την παρανοϊκή κοινωνιοπάθεια, βρίσκουμε πλέον την κίνηση του Όγκνιεν Βράνιες να δημοσιεύσει ανήλικα, γυμνά αγόρια! Δυστυχώς, ναι. Βήμα προς βήμα, μέρα με τη μέρα, έφτασε προς αυτό το σημείο. Ο Βόσνιος ανάμεσα σε συνεχή υβριστικά σχόλια προς τους οπαδούς του Ολυμπιακού και τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο, επέλεξε μια ποινικά κολάσιμη φωτογραφία για να εκφράσει τα συναισθήματά του για τον Ολυμπιακό. Το θεώρησε, δε, και εξαιρετικά αστείο.

Δεν τον μάζεψε κανείς. Ο Βράνιες συνέχισε. Και συνέχισε. Και συνέχισε. Μέχρι που σήμερα διασύρεται. Χρειάστηκε λίγο θάρρος, λίγη παρόμοια τρέλα, λίγη απάθεια, λίγη αδιαφορία και αποξένωση από την πραγματικότητα για να βρει ο Βόσνιος το μάστορά του. Η Γελένα τον ξεφτίλισε. Ο ίδιος ξεφτίλισε τον εαυτό του. Και σε μια εποχή, στην οποία σοκάρει η είδηση για τη μονάδα απεξάρτησης από κινητά και τάμπλετ στο Νοσοκομείο Παίδων, το παράδειγμα του Όγκνιεν Βράνιες μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε οικογένεια.

Όχι, μην τον αφήνεις τον τρελό στην τρέλα του. Βοήθησέ τον! Σωσ’ τον, αν χρειαστεί, από τον εαυτό του.

Μην γίνουν τα παιδιά σας σαν τον Βράνιες!