MENU

Τα τελευταία τρία χρόνια, στα υψηλά πατώματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, διεξάγεται μια πρωτόγνωρη -για τα εν ελλάδι δεδομένα του αθλήματος- διαδικασία. Διεξάγεται μια μάχη για την ηγεμονία του αθλήματος και σε αυτή τη μάχη εμπλέκονται ευθέως και με αξιώσεις οι διοικήσεις της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Η διαδικασία αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη ως προς τη φύση της, άλλωστε σε κάθε πεδίο που διακυβεύονται αντικρουόμενα συμφέροντα, κάτι τέτοιο φαντάζει απόλυτα λογικό και το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Είναι ωστόσο πρωτόγνωρη ως προς την παράδοση του ελληνικού ποδοσφαίρου, εκεί όπου για περίπου 20 γεμάτα χρόνια, ο ηγεμόνας ήταν αδιαφιλονίκητος και ανταγωνισμός δεν υπήρχε: απόλυτη ηγεμονία ωστόσο τα τελευταία τρία χρόνια δεν υπάρχει και αυτό είναι μια σχετικά πρωτότυπη κατάσταση.

Ο ρόλος της ΑΕΚ σε αυτή την ανταγωνιστική τριπλέτα υπήρξε σε πολλά σημεία αυτής της διαδικασίας ένα μεγάλο μυστήριο. Το γεγονός ότι μετά την «κιτρινόμαυρη» κατάκτηση του πρωταθλήματος του 2018, η Ένωση είδε την διεκδίκηση των δυο επόμενων τίτλων να εξελίσσεται σε μια κούρσα για δυο, που εκείνη παρακολουθούσε από μακριά -απόρροια και της εξόφθαλμης προτεραιότητάς της αναφορικά με το γηπεδικό ζήτημα, που αυτόματα υποτίμησε τα ενωσίτικα αγωνιστικά διακυβεύματα- δημιούργησε απορίες αναφορικά με την προτίμησή της όσον αφορά τον πρωταθλητή. Πολλοί απόρησαν αναφορικά με το τι ορίζει ως βασικό της συμφέρον η Ένωση: την ήττα του παραδοσιακού ηγεμόνα (Ολυμπιακός) ή την καθυστέρηση ανάδυσης ενός νέου (ΠΑΟΚ);

Η απορία αυτή -ας μην κρυβόμαστε- δεν αφορούσε μόνο τους εχθρούς της ΑΕΚ αλλά ακόμα και τους φίλους της. Είναι άλλωστε ξεκάθαρη η λογική των χαμηλών τόνων που κρατάει η Ένωση και η οποία πολλές φορές έκανε τους ίδιους τους οπαδούς της να αναρωτιούνται αναφορικά με την διοικητική της στρατηγική. Σε ένα περιβάλλον άλλωστε όπως αυτό του ελληνικού ποδοσφαίρου, που καθορίζεται από έναν έντονο επικοινωνιακό πληθωρισμό, γεμάτο ανακοινώσεις, κόντρα ανακοινώσεις, μπηχτές στα social media και άλλα τέτοια, η πολιτική των χαμηλών τόνων ενδέχεται να ταυτιστεί με την αδυναμία και -ακόμα χειρότερα- με ορισμένες παρεξηγήσεις. Και κάπως έτσι, διαφόρων ειδών μύθοι άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της ποδοσφαιρικής πιάτσας...

Πριν μερικά χρόνια, θα έμοιαζαν με κακόγουστο ανέκδοτο οι ισχυρισμοί περί συμμαχιών σε διοικητικό (και άρα παρασκηνιακό) επίπεδο ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό. Οι δημόσιες δηλώσεις άλλωστε τόσο του Δημήτρη Μελισσανίδη όσο και του Βαγγέλη Μαρινάκη, έδιναν την εικόνα δυο κόσμων που δεν πρόκειται να συναντηθούν ποτέ. Η συνειδητή ουδετερότητα της ΑΕΚ στις εξωγηπεδικές κόντρες ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, που απέκτησαν κεντρική θέση στην επικαιρότητα (και μάλιστα, όχι περιοριστικά την αθλητική), αναβάθμισαν για τα καλά τους ψιθύρους περί άτυπης συμμαχίας ανάμεσα στον «κιτρινόμαυρο» και τον «ερυθρόλευκο» μηχανισμό.

Υπό αυτή την έννοια, ο πόλεμος που εδώ και μερικές μέρες έχουν ανοίξει τα Μέσα που ανήκουν στον Μαρινάκη εναντίον της  εταιρείας «Oil One», συμφερόντων του διοικητικού ηγέτη της ΑΕΚ, για τις δραστηριότητές της σε περιοχές του Πειραιά αλλά και η αδιάλλακτα επιθετική απάντηση της πλευράς Μελισσανίδη, συγκροτούν μια είδηση σε ένα επίπεδο πέρα από το προφανές. Πέρα και έξω δηλαδή από την διαπίστωση πως μια εξωποδοσφαιρική, επιχειρηματική σύγκρουση ανάμεσα σε Μαρινάκη και Μελισσανίδη ξεσπά για τα καλά (γεγονός που αποτελεί μια αυτόνομη είδηση), πλέον έχουμε να κάνουμε και με την κατάρρευση κάθε «περίεργης» φημολογίας. Εκτός και αν τα αφεντικά ΑΕΚ και Ολυμπιακού βρίσκονται σε ευθεία αντιπαλότητα εκτός ποδοσφαίρου αλλά σε συνεννόηση εντός ποδοσφαίρου: αστεία πράγματα φυσικά.

Αυτό είναι επί της ουσίας το βασικό συμπέρασμα της σύγκρουσης γύρω από την δραστηριότητα της «Oil One» και η οποία μοιάζει να χτυπάει ταβάνι σε επίπεδο έντασης. Κυρίως, αποτελεί μια άτυπη μορφή δήλωσης: στη μάχη για την ποδοσφαιρική ηγεμονία, η ΑΕΚ -παρά τους χαμηλούς της τόνους- είναι συνδιεκδικήτρια και όχι απλά οπορτουνιστικός σύμμαχος σε μια κούρσα για δυο.

Ο Μελισσανίδης έβαλε τέλος στις «παρεξηγήσεις»...
EVENTS