MENU

Τακτικά, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο Παναθηναϊκός την φετινή σεζόν θα είναι μια φύση επιθετική ομάδα με κύριους άξονες το build up και την πίεση ψηλά. Μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό, για να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσει ως το τέλος του δρόμου, πρέπει να ακολουθεί παρόμοιες ποδοσφαιρικές ιδέες. Εδώ ο Νίστρουπ λοιπόν, έχει σωστή ιδέα: Υψηλός ρυθμός, transitions πολλά. Άρα και παραδοχή πως θα υπάρξουν πολλά λάθη, που δεν θα πρέπει να είναι πρόβλημα.

Για να μην είναι πρόβλημα τα πολλά λάθη όμως, πρέπει να είναι εξαιρετικές οι μεταβάσεις. Οπότε έτσι, βγαίνουν ξεκάθαρα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το ρόστερ:

  1. Ικανούς στο press μεσοεπιθετικούς με ταχύτητα

  2. Χαφ που να μπορούν να αμυνθούν στο transition αλλά και να δημιουργήσουν

  3. Κεντρικούς αμυντικούς να παίζουν ψηλά και να είναι επιθετικοί στα μαρκαρίσματα

  4. Πλάγια μπακ με αντοχές και ταχύτητα να υποστηρίξουν επιθετικά και αμυντικά τα transitions

  5. Τερματοφύλακα που να είναι άνετος έξω από την περιοχή και με την μπάλα στα πόδια.

Αφού λοιπόν έχουμε σκιαγραφήσει το βασικό προφίλ των χαρακτηριστικών που είναι απαραίτητα για να είναι αποδοτικό το ποδόσφαιρο που θέλει ο προπονητής του Παναθηναϊκού, πάμε να δούμε σε τι κατάσταση είναι το ρόστερ, τι έχει πάρει αλλά και τι λείπει.

Τι δεν διαθέτει το ρόστερ σήμερα

Θέλω να ξεκινήσω από τα δύσκολα. Είναι ολοκληρωμένο το ρόστερ του Παναθηναϊκού; Σαφώς και όχι. Τι φαίνεται να λείπει; Πρώτα απ’ όλα, φαίνεται πως στο μεσοεπιθετικό κομμάτι λείπει η ποσότητα, όμως πιο σημαντικό, λείπει η ποιότητα.

Φαίνεται πως υπάρχουν τα χαρακτηριστικά που θέλει ο προπονητής για να πρεσάρει, καθώς το ρόστερ διαθέτει γρήγορους ποδοσφαιριστές με έφεση και ικανότητα στο pressing. Τόσο ο Αντίνο, ο Παντελίδης, ο Πελίστρι, ο Ράστοντερ είναι παιδιά που στο press μπορούν να κάνουν καλά την δουλειά, ενώ οι Τεττέη, Γιάγκουσιτς μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιες καταστάσεις. Όμως ο Παναθηναϊκός έχει και κάποια “στοιχήματα”.

Ο Ολυμπιακός έχει τον Ελ Κααμπί που εγγυάται το γκολ, ενώ οι Ταρέμι, Γιάρεμτσουκ δεν είναι αμελητέες ποσότητες. Ίσως κάποιος αποχωρήσει, καταλαβαίνεται όμως τι λέω.

Η ΑΕΚ έχει τον Γιόβιτς και τον Βάργκα, σε κάθε μα κάθε παιχνίδι, ένας από τους δύο σκοράρει.

Στον Παναθηναϊκό, ο Τεττέη ΜΠΟΡΕΙ να γίνει τέτοιος, ο Ντέσερς έχει τα στοιχεία ΑΝ επανέλθει και ο Ράστοντερ μετράει μία καλή χρονιά, σε σαφώς χαμηλότερο επίπεδο όμως. Είναι αρκετά όλα αυτά; Ίσως ναι, υπάρχει όμως ξεκάθαρο στοίχημα.

Το πρόβλημα στα χαφ

Εδώ, ο coach Νίστρουπ θα χρειαστεί σίγουρα βοήθεια. Ο Παναθηναϊκός αναμένεται να κάνει μια μεταγραφή στο “8” με την προσθήκη απαραίτητα να πρέπει να ανεβάζει την ποιότητα, το επίπεδο. Όμως θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν και κάποια άλλα πράγματα.

Στο Καμαρά - 8άρι που θα έρθει - Γιάγκουσιτς που φαίνεται ξεκάθαρα να είναι ο προσανατολισμός, χρειάζονται ποδοσφαιριστές που να μπορούν να τους αντικαταστήσουν και να τους ξεκουράσουν όταν χρειαστεί. Ο ρόλος του Καμαρά είναι σημαντικός τόσο στο build up, όσο και στο αμυντικό transition. Αυτή την στιγμή, αντικαταστάτης του λογίζεται ο Τσιριβέγια, η εικόνα του όμως στο γήπεδο προβληματίζει. Με την διάθεση του Νίστρουπ για γρήγορο ρυθμό και μεταβάσεις, οι αργές κινήσεις του Ισπανού σίγουρα προβληματίζουν.

Ο Τσέριν φαίνεται μια σωστή επιλογή για ροτέισον, ενώ ο Κοντούρης δύσκολα θα μπορέσει να υπηρετήσει το “6”, γι’ αυτό και ο Νίστρουπ τον χρησιμοποιεί στα φιλικά πιο ψηλά στο γήπεδο. Για να συνοψίσουμε, η λογική λέει πως ο Παναθηναϊκός στο 6-8 χρειάζεται δύο μεταγραφές και όχι μία.

Άμυνα

Στο δίδυμο των Φαν Ντρόνγκελεν - Ντε Φράι, ο Παναθηναϊκός είναι σούπερ. Αυτοί οι δύο συγκεντρώνουν επιθετικότητα, δύναμη, εμπειρία, σκληράδα, ικανότητα στον αέρα, κάλυψη στην πλάτη της άμυνας, τοποθέτηση, πρόληψη, όχι πίσω βήματα, ενώ με την μπάλα στα πόδια το playmaking του Ντε Φράι και το μεγάλο ποσοστό ευστοχίας στην κοντινή πάσα, συνδέεται εξαιρετικά με την μεγάλη μεταβίβαση του Φαν Ντρόνγκελεν.

Ο Παναθηναϊκός λοιπόν διαθέτει ένα εξαιρετικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο που μπορεί να βασιστεί, όμως η απόσταση που υπάρχει από τους υπόλοιπους κεντρικούς αμυντικούς του ρόστερ είναι μεγάλη. Ο Κάτρης είναι ο μόνος που μπορεί να έχει ρόλο, καθώς είναι νεαρός και εξελίξιμος, σούπερ για τέταρτος στην εξίσωση. Ο τρίτος όμως λείπει.

Ο Τουμπά καλό θα είναι να λογίζεται ως πέμπτος και αυτό γιατί διαθέτει κάποια στοιχεία που ίσως θα βοηθούσαν, όμως θα ήταν καλύτερο να αντικατασταθεί και αυτός. Ίσως έχει μεγαλύτερη σημασία ως πέμπτος στην ιεραρχία να μπει κάποιο άλλο νεαρό παιδί με προοπτική. Το πραγματικό πρόβλημα όμως, είναι ο τρίτος. Με τον τραυματισμό του Ίνγκασον, ο Παναθηναϊκός είναι δεδομένο πως χρειάζεται έναν κεντρικό αμυντικό κοντά στο επίπεδο των δύο του βασικών. Έναν στόπερ που να μπορεί να παίξει τόσο με τον Ντε Φράι όσο και με τον Φαν Ντρόνγκελεν.

Στο δεξί άκρο της άμυνας, ο Τσάπρας σύντομα θα αποδειχθεί μία από τις καλύτερες μεταγραφές του καλοκαιριού και θα είναι ο βασικός πλάγιος μπακ. Ο Καλάμπρια όμως θα λείψει αρκετό καιρό, έλειψε και πέρυσι. Η ιδιαιτερότητα που υπάρχει είναι πως φέτος, ο ρόλος του δεξιού μπακ στην τακτική του Νίστρουπ είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, με συνεχή ανεβάσματα. Στα πολλά transitions που θα δούμε με τον Νίστρουπ λοιπόν, το ερώτημα είναι αν θα αντέξει σε βάθος χρόνου. Η τρίτη επιλογή φαίνεται να είναι ο Κάτρης, όμως τα στοιχεία για να αντικαταστήσει τον Τσάπρα επιθετικά, είναι αμφίβολο αν τα έχει.

Δεξί εξτρέμ

Εδώ είναι η δεύτερη θέση που ο Παναθηναϊκός χρειάζεται όχι απλά ενίσχυση, αλλά παίκτη να κάνει την διαφορά. Η θέση είναι απαιτητική, ο δεξιός εξτρέμ του Παναθηναϊκού παίζει αρκετά εσωτερικά σε ελέυθερο ρόλο. Πρέπει να είναι ικανός στο να γράψει αριθμούς, πρέπει να σκοράρει και να δημιουργεί.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει κανέναν αυτή τη στιγμή. Ο Ζαρουρί δεν μπορεί να το κάνει, ο Ταμπόρδα είναι άλλος ο ρόλος του για πιο λίγα λεπτά, ο Πελίστρι ακόμα και αν είναι υγιείς, είναι περισσότερο παίκτης γραμμής που μπορεί να να βοηθήσει αλλιώς. Εδώ, ο Παναθηναϊκός ίσως χρειαστεί λοιπόν δύο παίκτες, έναν να ακουμπάει και στο “10”.

Είναι θετικό πως ο Κοτσόλης έχει εστιάσει στις πρώτες του επιλογές και κλείνει τις υποθέσεις με θετική κατάληξη. Σε καμία περίπτωση όμως ο Παναθηναϊκός την φετινή σεζόν δεν πρέπει να αφήσει αρκετά ερωτηματικά και στοιχήματα στο ρόστερ του. Φυσικά σε μια μεταγραφική περίοδο δεν μπορούν να γίνουν όλα, ο στόχος σωστά πρέπει να είναι πως του χρόνου τέτοια εποχή η ομάδα δεν θα έχει κανέναν κενό. Για να καταφέρει όμως από φέτος να κάνει πρωταθλητισμό, τα περισσότερα κενά πρέπει να καλυφθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Coach Νίστρουπ - Τι θέλει να παίξει