MENU

Στο επίκεντρο διάφορων συζητήσεων τις τελευταίες μέρες, βρίσκεται ο Λεωνίδας Βόκολος. Όχι όμως για το λόγο που θα έπρεπε, δηλαδή τη δημιουργία μιας εξαιρετικής ομάδας που όπως όλα δείχνουν θα είναι στα πλέι οφ της Super League. Πραγματικό επίτευγμα για μια επαρχιακή ομάδα η οποία σώθηκε στο τέλος την περασμένη σεζόν μην ξεχνιόμαστε. 

Ο Έλληνας τεχνικός συζητιέται για την απόφασή του να απαντήσει με ειλικρίνεια για το τι συνέβη με τον Τσιλούλη και ήταν εκτός αποστολής κόντρα στην ΑΕΚ. Φτάνοντας στο σημείο αυτή του η επιλογή παραλίγο να του στοιχίσει τη θέση του. Δηλαδή η Λαμία θα έδιωχνε τον πιο επιτυχημένο προπονητή στην ιστορία της ουσιαστικά επειδή δεν είπε ψέματα! 

Το μόνο που μπορεί να πει κανείς στο Λεωνίδα Βόκολο γι’ αυτή του την επιλογή, είναι μπράβο και μάλιστα μεγάλο. Ρωτήθηκε για ένα ζήτημα που θα μπορούσε να προκαλέσει θεωρίες συνωμοσίας και απάντησε ειλικρινέστατα. Δίχως να θίγει κανέναν. Προστάτευσε την δική του ομάδα, προστάτευσε τον παίκτη, χωρίς μάλιστα να πάρει οποιαδήποτε αρνητική θέση για το παιδί, ούτε φυσικά για την ΑΕΚ. 

Ξαφνικά ξεσκίζεται ένας προπονητής, προφανώς από όσους θα ήθελαν να πει ψέματα. Να κοροϊδέψει τους πάντες, αφήνοντας… σκιές για την ομάδα του, χωρίς να υπολογίσει την ίδια την ακεραιότητά του ως επαγγελματίας. Γιατί αυτό θα συνέβαινε αν έλεγε πως απέκλεισε τον Τσιλούλη επειδή είχε… γαστρεντερίτιδα ας πούμε ή πόνους στη μέση. Τι πιο εύκολο; 

Το να λένε την αλήθεια οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, πρέπει να το αναζητούμε, όχι να το επικρίνουμε κιόλας. Εκ του πονηρού θα ήταν να πει ψέματα ή να έλεγε μισόλογα. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι θα σήμαινε για τον ίδιο και για τη Λαμία, όταν ανακοινωνόταν ο Τσιλούλης απ’ την ΑΕΚ. Με τους πάντες να γνωρίζουν πως ο παίκτης είχε υπογράψει απ’ το χειμώνα. 

Τώρα κανείς δεν μπορεί να πει το παραμικρό. Ο Βόκολος κράτησε τίμια και ηθική στάση, όντας ειλικρινής. Ο Τσιλούλης έκανε αυτό που θα έκαναν οι περισσότεροι στη θέση του, υπογράφοντας σε μια μεγάλη ομάδα και σωστά δεν αγωνίστηκε κιόλας. Η ΑΕΚ ήθελε τον παίκτη και απολύτως νόμιμα τον υπέγραψε. Αυτό πώς γίνεται να ενοχλεί και να θεωρούν πολλοί πως θίγει τον οποιοδήποτε; 

Επί δεκαετίες μάθαμε εντελώς λάθος το ποδόσφαιρο και τα δεδομένα του σε τέτοιες υποθέσεις. Το ψέμα έγινε συνήθεια και μοιάζει φυσιολογικό. Όχι όμως και για εμάς εδώ στο SDNA. Εδώ ποτέ δε θα δικάσουμε την αλήθεια. Σε αυτή τη «δίκη», άλλωστε, έχουμε πάει… κατηγορούμενοι πολλές φορές και ποσώς μας απασχολεί. Η αλήθεια και η ειλικρίνεια πάντα θα παίρνουν μόνο χειροκρότημα και σε καμία περίπτωση αρνητική κριτική. 

Όχι κύριοι, ο Τσιλούλης δεν ήταν ούτε «τραυματίας», ούτε είχε «δουλειές» και δεν μπόρεσε να είναι στην αποστολή. Ο Βόκολος ειλικρινέστατα σταμάτησε την όποια σπέκουλα, η οποία παραδόξως συνεχίζεται απ’ τους υπερασπιστές της αντίθετης γνώμης, δηλαδή του… ψέματος ή των κρυφών γεγονότων λες και έγινε κάτι περίεργο ή μη νόμιμο. 

Αν έκανε καλά ή όχι που τον άφησε εκτός αποστολής, είναι ένα θέμα προς συζήτηση και ανοιχτό σε κάθε άποψη. Αν έκανε καλά που αποκάλυψε τον λόγο, δεν τίθεται καν σε debate. Το αντιλαμβάνεται ο καθένας πως η δήλωση του ήταν έντιμη, παντελονάτη και τον τιμά. 

Το θέμα ούτως ή άλλως θα είχε διαρρεύσει, καθώς οι πληροφορίες λένε πως ο ίδιος ο παίκτης το ανακοίνωσε σε όλους τους συμπαίκτες του. Άρα απλά ο Βόκολος γνωστοποίησε κάτι που θα μάθαινε όλη η Ελλάδα, απλά 1-2 μέρες αργότερα. Κι αφού πρώτα θα έμενε το στίγμα του ψεύτη στον Βόκολο και των κρυφών κινήσεων στους υπόλοιπους. 

Μαγκιά του Έλληνα τεχνικού και κανείς δεν έχει δικαίωμα να του κουνάει το δάχτυλο για την ειλικρίνειά του. Ή για την ακεραιότητά του. Αυτή την απέδειξε παίρνοντας «Χ» στη Λεωφόρο κόντρα στην ομάδα με την οποία συνδέθηκε, τον Παναθηναϊκό. Παίζοντας με 10 παίκτες πάνω από ένα ημίχρονο. 

Κόντρα στην ΑΕΚ δεν είχε επιθετικούς και τον επικρίνουν γιατί φανέρωσε το γιατί ήταν εκτός ο Τσιλούλης. 

Γίνεται απλά… πολύ κακό για το τίποτα. Η αλήθεια όμως, δεν στήνεται στο απόσπασμα απ’ όπου κι αν προέρχεται. Αυτή την αρχή έπρεπε να ακολουθούμε όλοι και όχι να έχουμε διαμαρτυρομένους γιατί κάποιος ανάμεσα στο ψέμα και την αλήθεια προτίμησε τον δεύτερο δρόμο.

Η ειλικρίνεια του Βόκολου είναι για χειροκρότημα, όχι για «σταύρωμα»