MENU

Πολλές φορές όταν κάνουμε λόγο για πρωτοφανή επεισόδια στην Ελλάδα, η φράση μοιάζει κλισέ, αφού τίποτα δεν είναι πρωτοφανές σε θέματα βίας στη χώρα μας. Ωστόσο, στις 30 Απριλίου του 2011, η φράση βρήκε του... λόγου το αληθές, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε Ατρόμητο και ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Αντιμέτωποι βρέθηκαν ουσιαστικά μεγάλη μερίδα οπαδών της ΑΕΚ αρχικά με αντίστοιχους του Ατρόμητου και εν συνεχεία με το ...άθλημα, αφού σε έναν αγώνα που έδειχνε ότι η «Ένωση» επικρατούσε με συνοπτικές διαδικασίες, κατάφεραν (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να επισκιάσουν την επιτυχία των ποδοσφαιριστών της ομάδας τους και όλοι να ασχολούνται με τα όσα συνέβησαν σε εξωαγωνιστικό επίπεδο.

Τα γεγονότα είναι χαρακτηριστικά... Πριν από την έναρξη του ματς σημειώθηκαν τα πρώτα επεισόδια μπροστά από τις κερκίδες που βρίσκονταν οι φίλοι του Ατρόμητου και μάλιστα σε μια σκηνή απείρου κάλλους, την ώρα που ακουγόταν ο εθνικός ύμνος στην παρουσίαση των δύο ομάδων, οι ποδοσφαιριστές κοιτούσαν προς τα πίσω, παρατηρώντας τις μάχες που διαδραματίζονταν σώμα με σώμα! Τελικά, το ματς άρχισε με περίπου 10-15 λεπτά καθυστέρηση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχε στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ κόσμος που δεν έπρεπε να βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο.

Κατά την πορεία του αγώνα και ενώ όλοι ήλπιζαν ότι η κατάσταση εξομαλύνεται, νέα εστία επεισοδίων σημειώθηκε όταν ο Νίκος Λυμπερόπουλος άνοιξε το σκορ (από προφανή θέση οφ-σάιντ) στο 28', με τους οπαδούς της ΑΕΚ να μπαίνουν στο στίβο του γηπέδου και να πανηγυρίζουν με τον σκόρερ.

Στην ανάπαυλα του ματς, οι πρόεδροι των δύο ομάδων, Σταύρος Αδαμίδης και Γιώργος Σπανός στα επίσημα του ΟΑΚΑ παραλίγο να έρθουν στα χέρια, με τον Σοφοκλή Πιλάβιο να παίρνει ρόλο «πυροσβέστη» και να προσπαθεί να τους χωρίσει, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Μετά από περίπου 30 λεπτά ποδοσφαίρου που μερίδα οπαδών της «Ένωσης» βρίσκονταν απλά στο στίβο του ΟΑΚΑ, νέα ευτράπελα σημειώθηκαν στο 78' όταν ο Μπάχα σημείωσε το δεύτερο γκολ για τους «κιτρινόμαυρους» και φίλοι της ομάδας μπήκαν πια στον αγωνιστικό χώρο για να πανηγυρίσουν. Ωστόσο, αυτό ήταν απλό πταίσμα, μπροστά στα όσα συνέβησαν στο τρίτο γκολ του Καφέ. Οι παίκτες του Μανόλο Χιμένεθ προσπαθούσαν να κρατήσουν το πλήθος εκτός αγωνιστικού χώρου, με το ματς να διακόπτεται για 9 λεπτά. Όταν πια ξεκίνησε το ματς, στις γραμμές του πλάγιου άουτ υπήρχαν φίλοι των «κιτρινόμαυρων» που περίμεναν το σφύριγμα της λήξης.

Τελικά, αυτό δεν ακούστηκε ποτέ, αφού ο Τάσος Κάκος σφύριξε στο 92' για να ξαναδιακόψει (προφανώς) το παιχνίδι, αφού από το βίντεο δεν φαίνεται να ακούγεται τριπλό σφύριγμα. Τότε, στο ΟΑΚΑ, προκλήθηκε ο απόλυτος πανικός, αφού χούλιγκαν κινήθηκαν απειλητικά προς την εξέδρα των φίλων του Ατρόμητου, αλλά και προς αυτή που βρίσκονταν οι οικογένειες των ποδοσφαιριστών. 

Αξέχαστες θα μείνουν οι δηλώσεις του προπονητή του Ατρόμητου, Γιώργου Δώνη, μετά το τέλος του αγώνα: 

«Ο τελικός ήταν μια παρωδία. Το έργο ήταν στημένο και σκηνοθετημένο. Πρόκειται για αθλιότητα να βλέπεις τους ποδοσφαιριστές να τρώνε ξύλο, προσπαθώντας να προστατεύσουν τις οικογένειές του, να δέχονται επίθεση μπαίνοντας στα αποδυτήρια με σκυμμένο κεφάλι. Το ελληνικό κράτος είναι ένα μπουρδέλο. Όταν το αουτσάιντερ μένει πίσω με γκολ δύο μέτρα οφσάιντ δεν έχεις κάτι άλλο να πεις. Η ΑΕΚ κατέκτησε έναν κάλπικο τίτλο. Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση όταν θα έρθω σε αυτή τη συνέντευξη να μην ξέρω από πού να ξεκινήσω και που να τελειώσω. Όλο αυτό που ζήσαμε ήταν μία παρωδία για την ελληνική κοινωνία. Είναι μία αθλιότητα που δυστυχώς στη χώρα μας δεν μπορεί να μπει ένα τέλος. Αφήνουμε αυτούς τους αλήτες, να κάνουν ό,τι θέλουν. Οι αστυνομικοί να κοιτάνε και μου λένε "τι να κάνουμε", ενώ οι σεκιούριτι έπιναν καφέ. Ένα μπουρδέλο είμαστε. Δεν έχει σημασία αν πήρε η ΑΕΚ το κύπελλο. Συγχαρητήρια. Ένα μπουρδέλο ελληνικό κράτος και ένα μπουρδέλο ποδόσφαιρο. Τρέχουν οι παίκτες γιατί σημαδεύονται με πιστόλια. 

Εμείς είμαστε και ήμασταν μικρή ομάδα. Όταν ο αντίπαλος προηγείται με ένα κάλπικο γκολ, αλλάζει η ροή του αγώνα. Και όποιος δεν ξέρει εδώ μέσα τι σημαίνει αυτό το γκολ, τι να πω. Ρισκάραμε μετά. Αφήσαμε χώρους όσο περνούσε η ώρα. Το έργο όλο ήταν σκηνοθετημένο. Ο τίτλος χαρίστηκε. Απ' όλους ήταν σκηνοθετημένο. Στον κ. Κάκο είπα να μην ξεκινήσει το ματς. Δεν μπορείτε να σχολιάζετε θετικά για το μπουκάλι που έπεσε στη Γερμανία και τώρα να μη λέτε τίποτα. Δεν έχω αποδείξεις. Δεν μπορώ να πω κάτι. Αυτά τα πράγματα για να πει κάποιος πρέπει να έχει αποδείξεις. Δεν άλλαξε τη ροή του αγώνα αυτό το λάθος; Άλλαξε. Δυστυχώς. Σκεφτείτε να είχε βάλει ο Ατρόμητος γκολ οφ-σάιντ. Δεν είπα ότι είναι στημένο. Είπα ότι είναι κάλπικο. 

Δεν μου φταίνε οι οπαδοί της ΑΕΚ. Δεν προσωποποιώ. Και στην αρχή πλακωνόντουσαν του Ατρομήτου και αυτοί της ΑΕΚ. Έχω πρόβλημα με αυτά που γίνονται. Όλοι έχουμε οικογένειες. Εσείς φεύγετε ικανοποιημένοι σήμερα; Κάποιος θα έχανε. Μπορεί πάλι να μας είχε κερδίσει η ΑΕΚ. Δεν λέω ότι αν δεν μετρούσε το γκολ δεν θα κέρδιζε η ΑΕΚ. Αλλά επηρέασε τον αγώνα. Οι ποδοσφαιριστές δεν ήθελαν να πάνε στην απονομή, επειδή είχαν φάει πολύ ξύλο. Αν είχα τη δύναμη σε μία μέρα θα άλλαζα το ποδόσφαιρο. Σάπιο το κράτος, σάπιο και το ποδόσφαιρο. 

Ξέραμε ότι επειδή η κατάσταση είναι τεταμένη στην ΑΕΚ, ο τελικός δύσκολα θα τελείωνε αν προηγούμασταν εμείς. Η διαιτησία βοήθησε. Παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ είχε ένα 3-0, αυτά που διαδραματίστηκαν. Είπα του Κάκου να μην ξεκινήσει το παιχνίδι, γιατί είχε κόσμο γύρω γύρω. Μου λέει «τι να κάνω ρε Γιώργο;». Του λέω «εσύ έχεις εξουσία». Ο Κάκος παίρνει από αλλού εντολές για να τελειώσει το παιχνίδι, διευκρινίζω. Πέρυσι είχα πει κάτι στα Γιάννινα για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Τιμωρήθηκα με 10-15.000. Και τα πλήρωσα. Οι σωστοί και σοβαροί οπαδοί της ΑΕΚ τι έκαναν; Φώναζαν εναντίον αυτών που μπήκαν μέσα. Δυστυχώς αφήνουμε τους λίγους να κάνουν κακό. Μπορεί να πάω στην Αγγλία και ας μην είμαι προπονητής εκεί. Αυτό που θα πω και τονίζω, δεν αφορά την ΑΕΚ. Δεν εννοώ ότι η ΑΕΚ σκηνοθέτησε κάτι. Ο παράγοντας που επικράτησε σήμερα ήταν ο φόβος. Όλοι φοβήθηκαν πάρα πολύ αν ο Ατρόμητος έπαιρνε το Κύπελλο».

Επειδή, όμως, δεν είναι όλοι οι οπαδοί ίδιοι, όσοι φίλοι της ΑΕΚ βρίσκονταν στις εξέδρες αποδοκίμασαν έντονα τους ανεγκέφαλους που σουλάτσαραν εντός του αγωνιστικού χώρου του ΟΑΚΑ.

Τελικά, η ΑΕΚ ήταν η νικήτρια, πανηγυρίζοντας τον 14ο Κύπελλο στην ιστορία της που προς διάψευση των λεγομένων του τότε πρόεδρου, Σταύρου Αδαμίδη, δεν αποτέλεσε την αρχή θετικών εξελίξεων, αφού ήταν και ο τελευταίος της μέχρι σήμερα.ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιώργος Δώνης): Ιτάνζ, Νάστος, Μπαζίνσκι, Ολιβέιρα (82΄ Σαρμιέντο), Σκόνδρας, Τάτος, Νεμπεγλέρας, Σφακιανάκης, Σαγκανόφσκι (66΄Μπρίτο), Καμαρά (90΄ Σαμπού), Αναστασάκος. ΑΕΚ (Μανόλο Χιιμένεθ): Σάχα, Γεωργέας, Δέλλας, Μανωλάς, Καράμπελας, Μάκος, Λαγός, Ντιόπ, Σκόκο (33΄λ.τρ. Μπάχα), Λυμπερόπουλος, Μπλάνκο (70΄ Καφές).

https://www.youtube.com/embed/CMvzfT9l17Q

Η ΑΕΚ Κυπελλούχος στον τελικό της ντροπής (vids+pics)