MENU

Με ξέρετε, ενενήντα εννέα φορές στις εκατό με ενδιαφέρει να ασχολούμαι με ό,τι συμβαίνει από το 1' ως το 90' μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Το γύρω-γύρω, έκανε, έδειξε, είπε, ξείπε, το βαριέμαι. Αν σήμερα είναι η μία φορά στις εκατό που με κουράζει να εστιάζω σε κάτι μετά το 90', το χρεώνω στον Λουτσέσκου. Γιατί μου τα κάνεις αυτά, Ραζβάν; 
     
Εν πρώτοις, ανεξαρτήτως εάν η κρίση του ήταν εύστοχη ή άστοχη, οπωσδήποτε μία κίτρινη κάρτα για παράβαση ενός άγραφου κώδικα ευγενείας. Οταν ένα τοπ κλαμπ σε έχει τιμήσει στο παρελθόν με πρόταση να γίνεις ο προπονητής τους, εσαεί οφείλεις να δείχνεις πως αντιλαμβάνεσαι την τιμή. Ειδάλλως, αναπόφευκτα γίνεσαι αγενής. Καμία σκοπιμότητα της στιγμής, επικοινωνιακή, mind game, ό,τι άλλο, δεν το δικαιολογεί αυτό.
     
Αλλ' αφού... θα κουραστώ που θα κουραστώ, ας μπούμε και στην ουσία. Να πω ότι αυτό που πλέον στην κρατούσα ορολογία λέγεται "άμεσο ποδόσφαιρο", δεν είναι του προσωπικού γούστου μου. Δεν σημαίνει όμως, μόνο και μόνο επειδή δεν μου αρέσει, πως απαγορεύεται κιόλας! Φαίνεται πως από καιρού εις καιρόν, χρήζει να επανερχόμαστε για να διευκρινίζουμε τα αυτονόητα. Παραδείγματος χάριν, να υπενθυμίζουμε πως στο ποδόσφαιρο, μάλλον και στο ποδόσφαιρο, ό,τι δεν απαγορεύεται επιτρέπεται.
     
Δεν ξέρω, ακριβώς τι θα άρεσε στον Λουτσέσκου. Να παίξει η ΑΕΚ στην Τούμπα, όπως είχε παίξει αμέσως πριν η Αναγέννηση Καρδίτσας στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας; Δηλαδή, με ολοκληρωτική μη-επίγνωση; Επιπλέον, εάν κανείς δεν έχει δει το ματς, ακούγοντας τον Ραζβάν θα νόμιζε πως η ΑΕΚ έπαιξε την Τετάρτη στην Τούμπα σαν Ολυμπιακός την περασμένη Κυριακή στους Αμπελοκήπους. Να βεβαιώσω πως...καμία σχέση.
     
Η ΑΕΚ στην Τούμπα, με την καλή ενέργεια που έβγαλαν οι ποδοσφαιριστές της, υποστήριξε ένα (ορθο)λογικό πλάνο παιγνιδιού. Ανέκαθεν, πλάνο+ενέργεια σώζουν. Η ΑΕΚ κατάφερε και πήγε την παρτίδα στα δικά της μέτρα. Οταν βρίσκεις τον τρόπο να φέρνεις την παρτίδα στα δικά σου μέτρα, αυτομάτως πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να φέρεις και το αποτέλεσμα εκεί που το θέλεις. Να βεβαιώσω επίσης, όποιον δεν είδε και μονάχα άκουσε, ότι η ομάδα που έφτασε πιο κοντά στη νίκη είναι η ΑΕΚ.
     
Δεν υπάρχει τίποτα το κακό με το λεγόμενο άμεσο παιγνίδι, εάν είναι στοχευμένο. Και το πλάνο, ολοκληρωμένο. Το πλάνο της ΑΕΚ ήταν στοχευμένο. Και ολοκληρωμένο, υπό την έννοια ότι κοίταξε και τις δύο πλευρές, όχι μόνο τη μία, του παιγνιδιού. Και να μη δεχθεί γκολ, και να βάλει γκολ. Πλησίασε, στο να τα επιτύχει και τα δύο. Εν τέλει, πέτυχε το ένα. Και ήταν κι η λυπημένη της βραδυάς, ότι πέτυχε μόνο το ένα.
     
Η δουλειά του Λουτσέσκου είναι άλλη, από το να κρίνει (κι ούτε καν με ευστοχία στην κρίση!) την προσέγγιση της ΑΕΚ. Ο Λουτσέσκου είναι προπονητής στον ΠΑΟΚ, και η δουλειά του είναι να δει ότι ο ΠΑΟΚ εγκλωβίστηκε σε χώρους που δεν βρήκε. Οτι ήταν ανεπαρκής στα 1 v 1, ότι κατά κόρον έπαιρναν τη λάθος απόφαση εκεί που είχε σημασία να πάρουν τη σωστή, ότι είναι επαναλαμβανόμενα ευάλωτοι στα τρανζίσιον.
     
Εάν επιδιώκουμε να είμαστε σε κάτι στ' αλήθεια εποικοδομητικοί, εν προκειμένω αυτό το κάτι για να επικρίνουμε, θα ήταν ότι το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα διοικείται από...αρνητές εξέλιξης. Η UEFA επιτέλους κατάργησε τον απαρχαιωμένο κανονισμό του εκτός έδρας γκολ, η ΕΠΟ όχι. Αντί να αποδιώχνουμε τις δεύτερες σκέψεις της ομάδας που συμβαίνει να παίζει τον πρώτο αγώνα εντός έδρας, εμείς τις διαιωνίζουμε. Αμα το μηδέν-μηδέν "είναι καλό" βάσει κανονισμού, μηδέν-μηδέν θα παίρνεις και στο γρασίδι.
     
Κλείνοντας, να δώσω στον ΠΑΟΚ τον έπαινο που αντιστοιχεί στο timing της υπόθεσης Σβιντέρσκι. Πωλεί τον Πολωνό, στο peak του τιμήματος. Πιο ψηλά, δεν πήγαινε. Πιο χαμηλά, είναι βέβαιον ότι σε βάθος χρόνου θα πήγαινε. Η παγκόσμια αγορά έχει τη δική της σοφία. Ο Σβιντέρσκι είναι "παρτενέρ του Λεβαντόβσκι στην Πολωνία" αλλά όλοι ξέρουμε πως δεν είναι Μίλικ, ούτε Πιόντεκ.
     
Στην καλύτερη περίπτωση, το μάθαμε σε αυτά τα τρία χρόνια που έμεινε εδώ, ο Σβιντέρσκι είναι "συμπαθητικός". Δεν έχει προσωπικότητα και φόντα πρωταγωνιστή, άνετα θα μπορούσα να τον φανταστώ σε γερμανική ομάδα δεύτερης κατηγορίας, και γι' αυτό η σοφή αγορά δεν έδωσε όσα για ένα Μίλικ ή ένα Πιόντεκ. Τα έδωσε μία νεότευκτη ομάδα του MLS, ίσως θα τα έδινε μία αραβική ομάδα, και...χαρά στον ΠΑΟΚ που τα βρήκε, δεν έχει σημασία πόθεν, αυτά τα χρήματα.
     
Ο αμέσως επόμενος στην ολόιδια κατηγορία, κι αυτός στα τρία χρόνια εδώ, προφανώς είναι ο Ντάγκλας Αουγκούστο. Συμπαθητικός, επίσης. Αλλά, με ευπώλητο περιτύλιγμα. Ιδια ηλικία με τον Σβιντέρσκι, 25 ετών, Βραζιλιάνος, αριστερό πόδι, χαφ, ολυμπιονίκης εάν δεν είχε τραυματιστεί λίγο πριν τους Αγώνες. Ο,τι είναι να πιάσει στο μάρκετ, τώρα θα το πιάσει. 'Η, το αργότερο, ως το καλοκαίρι.    

Αρνητές εξέλιξης
EVENTS