MENU

Υπάρχουν δύο ανέκδοτα για την Τσέλσι του σήμερα και δυστυχώς είναι και τα δύο αληθινές ιστορίες. Το ένα είναι ότι ο πρόεδρος που έχει ξοδέψει ένα δισεκατ. ευρώ είχε προτείνει στον πρώην προπονητή, Τόμας Τούχελ, να παίξει σύστημα 4-4-3 και το άλλο ότι φέτος, μέχρι στιγμής στη σεζόν που διανύουμε, το club έχει πανηγυρίσει πολλά περισσότερα ‘here we go’ απ’ ότι βαθμούς στην Premier League. Οι fans δηλαδή έχουν χαρεί περισσότερο με ανακοινώσεις μεταγραφών παρά μέσα στο γήπεδο.

Έχοντας δει να ξοδεύεται ένας «θησαυρός» για παίκτες στον έναν χρόνο του Τοντ Μποέλι, κάποιος μπορεί να είχε την «απαίτηση» για κάτι περισσότερο από πλευράς αποτελεσμάτων, όμως βλέπει την ομάδα του έπειτα από 4 αγωνιστικές να είναι στο -8 από την πρωτοπόρο, Μάντσεστερ Σίτι. Όχι ότι θα περιμέναμε να μπει και να χτυπήσει το πρωτάθλημα ή να ξεκινήσει με 10x10, είναι πολύ μακριά η εποχή Αμπράμοβιτς-Μουρίνιο, αλλά κάπως καλύτερα από μία νίκη και αυτή κόντρα στην Λούτον.

Η Σίτι είναι ένα σύνολο που έχει τον ίδιο προπονητή εδώ και 7 χρόνια, έχει την ίδια οικονομική άνεση και σίγουρα πολύ καλύτερο τρόπο να βρίσκει παίκτες που θα δώσουν άμεσα πράγματα στον προπονητή. Η Τσέλσι μόνο αυτό το καλοκαίρι είναι στο Νο1 στον κόσμο σε δαπάνες για παίκτες, πάνω από ομάδες όπως είναι οι Αλ-Χιλάλ [353], Παρί Σεν Ζερμέν [349], Τότεναμ [248]. Πέντε από αυτούς, αγωνίστηκαν στην πρόσφατη ήττα από την Νότιγχαμ Φόρεστ στο Stamford Bridge (0-1).

Ήταν γνωστό ότι το project είναι ‘πιτσιρίκια και Ποκετίνο’ όμως με όση υπομονή και να έχουν οπλιστεί διοίκηση και οπαδοί, έπειτα από 4 βαθμούς σε 4 ματς έχουν μπροστά στα μάτια τους μια επανάληψη της περσινής σεζόν που οδήγησε στη 12η θέση. Γνώριμο το σκηνικό με τις αποδοκιμασίες μετά την πρώτη νίκη της Φόρεστ από το 1995 στο Λονδίνο και είναι εύκολα κατανοητό ότι το μέγεθος της επένδυσης δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα και τα αποτελέσματα.

Μετά το κάζο της περασμένης σεζόν τα κλειδιά πήρε ο πρώην manager της Τότεναμ, ύστερα από την ενθαρρυντική εικόνα της πρεμιέρας κόντρα στην Λίβερπουλ, βγήκαν στην επιφάνεια προβλήματα. Χωρίς να χρειάζεται ανάλυση από ειδικό, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι μια ομάδα με ένα στοιχειώδες αμυντικό πλάνο και οργάνωση, μπορεί να κάνει τη ζημιά στην Τσέλσι, στην οποία είναι πασιφανές ότι λείπουν η τελική ενέργεια στο αντίπαλο τρίτο και ένας επιθετικός που να τα «κολλάει».

Γιατί εντάξει, μπορεί να είναι ταλέντο ο Νίκολας Τζάκσον, όμως σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εγγύηση για γκολ, όπως έδειξε και με τις απίστευτες χαμένες ευκαιρίες του στο πρόσφατο ματς. Ένα καράβι λεφτά έριξαν, ένας φορ εγνωσμένης αξίας δεν ήρθε. Και κάπως έτσι, ο σχεδιασμός αρχίζει και κρίνεται από τον Τύπο στο Νησί. Είπαμε, έχει ξεκινήσει μια σεζόν που έχει κοινά σημεία με την περσινή. Στις μεταγραφές τους έχουν βάλει όλους από κάτω οι Μπλε, στο γήπεδο είναι το πρόβλημα.

Οι μόνες νίκες που έχει πανηγύρισει μέχρι στιγμής η Τσέλσι είναι κόντρα στην Λίβερπουλ στη μεταγραφική περίοδο. Μία με τον Μόισες Καϊσέδο [Μπράιτον] και μία με τον Ρομέο Λάβια [Σαουθάμπτον]. Για τον πρώτο, με 135 εκατ., έσπασε για δεύτερη σερί περίοδο το ρεκόρ στην Αγγλία, αφού είχε προηγηθεί ο Έντσο Φερνάντες, όμως πέρα από τα χρήματα, η διοίκηση έσπασε ρεκόρ και στον χρόνο που χρειάστηκε για να κάνει το extreme makeover στο ρόστερ. Α, ναι. Έχουν και τη νεαρότερη ομάδα στην κατηγορία, είναι και αυτή μια πρωτιά.

Δυστυχώς για τους δύο φορές πρωταθλητές Ευρώπης, το ρόστερ έχει υποστεί όντως μεταμόρφωση και όχι αναδόμηση. Γιατί στην αναδόμηση απαιτούνται βάσεις και είναι ξεκάθαρο ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ομάδα. Φαίνεται με γυμνό μάτι. Ένα μάτσο ταλέντα που ξέρουν κιλά μπάλα ο καθένας αλλά δεν ξέρουν τους συμπαίκτες τους. Μόνο η Τσέλσι πρέπει να χάρηκε με αυτή τη διακοπή για τους αγώνες των Εθνικών ομάδων για τα προκριματικά του Euro, αφού μόνο έτσι κάποιοι συμπλήρωσαν έναν μήνα συνύπαρξης.

Και εντάξει, ειδικοί δεν είμαστε για να μπορούμε να διαγνώσουμε το αγωνιστικό πρόβλημα, όμως είναι προφανές πως όταν γνωριστούν οι παίκτες μεταξύ τους όλα θα είναι καλύτερα. Και προς αυτή την κατεύθυνση, θα βοηθήσει το επόμενο διάστημα. Γιατί η μεταγραφική περίοδος έχει κλείσει και έτσι δεν θα μπορούν να αποκτηθούν ακόμα 82 παίκτες. Επίσης, στο 4μηνο αυτό, δεν μπορεί, ο Ποκετίνο κάπως καλύτερα θα μοντάρει την ομάδα, θα δουλέψει σε αυτοματισμούς και μηχανισμούς για να πάρει μορφή αυτό το πολυδιαφημισμένο κέντρο με Έντσο-Καϊσέδο.

Η Τσέλσι έχει άπειρο ρευστό - και σίγουρα κανέναν έλεγχο από το FFP - όμως στο σήμερα δεν μπορείς να αγοράσεις μια έτοιμη ομάδα, ειδικά μία στην οποία να είναι σχεδόν όλοι κάτω των 23 ετών. Είναι δεδομένο ότι όλα αυτά τα ωμά ταλέντα πρέπει να «ψηθούν». Το επόμενο διάστημα ο Αργεντινός προπονητής καλείται να φτιάξει ένα συμπαγές σύνολο ακολουθώντας μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή. Θα δούμε αν αυτά τα διαθέτει η διοίκηση ή αν θέλει να παραμείνει μια πλούσια ομάδα με μόνιμα φτωχά αποτελέσματα…

Πλούσια ομάδα, φτωχά αποτελέσματα…