MENU

Η σεζόν των νταμπλούχων της ΑΕΚ ολοκληρώθηκε, η μεταγραφή του Πήλιου ανοίγει και επίσημα τη νέα χρονιά. Ετσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει ατέλειωτος χρόνος. Η ΑΕΚ κέρδισε μεν – πέραν των δύο πολύτιμων τροπαίων – και τη δυνατότητα να μπει στους δύο τελευταίους προκριματικούς γύρους για τα ευρωπαϊκά κύπελλα και άρα σημαντικό χρόνο, ωστόσο δε, υπάρχουν αρκετά που πρέπει να γίνουν σε μικρό χρονικό διάστημα, ώστε η ομάδα να είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη κατά την έναρξη της προετοιμασίας που ορίζεται στα τέλη Ιουνίου.

Βέβαια, είναι σημαντικό και μένει να αποδειχθεί στην πράξη, πως όλο αυτό το διάστημα στην Ενωση δούλευαν εντατικά, ώστε να είναι έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Θεωρητικά, για κάθε κενό ή ανάγκη που μπορεί να προκύψει, για κάθε κίνηση ποιοτικής αναβάθμισης που θα αποφασιστεί, στην ΑΕΚ είναι αρκετά έτοιμοι για να δώσουν τις σωστές λύσεις. Με στόχο να υπάρχει πληρότητα σε ποσότητα και ποιότητα, ώστε να υπάρχουν επιλογές σε όλες τις απαιτήσεις.

Κάπως έτσι, προέκυψε η αρχή στις μεταγραφές με τον Σταύρο Πήλιο. Τι έχουμε εδώ; Την απόλυτη εφαρμογή της επιθυμίας της ΑΕΚ να σαρώνει ό,τι καλύτερο υπάρχει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι πάγια πρόθεση της ΑΕΚ στην εποχή Μελισσανίδη, να διατηρεί έντονα το ελληνικό στοιχείο μέσα στο δυναμικό της ομάδας. Και επειδή αναφερόμαστε στην ΑΕΚ και πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τα μεγέθη, πρόκειται για ομάδα που δεν μπορεί να πειραματίζεται και να δίνει πολύ χρόνο, αλλά ζητά άμεση προσαρμογή και αποτελέσματα.

Ανησυχία για την εκτόξευση της ΑΕΚ

Η απόκτηση του Πήλιου, κρύβει δύο ξεχωριστές ιστορίες που ενυπάρχουν εντός της και αξίζει να επισημάνουμε. Η πρώτη, αυτή που έγινε αντιληπτή από την αποκάλυψη του θέματος, αφορά την επικοινωνιακή νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού. Έναν παίκτη που παρουσίαζαν ως κλεισμένο, κατά πηγές είχαν δώσει ακόμα και προκαταβολή, η ΑΕΚ τον άρπαξε με προσεκτικούς χειρισμούς μέσα από τα χέρια τους. Προσεγγίζοντας σωστά τόσο τον ΠΑΣ Γιάννινα, όσο και τον παίκτη.

Ολο αυτό μάλιστα, «δένει» και δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό την πολεμική που υπήρχε σε όλη τη διάρκεια της σεζόν και κορυφώθηκε προς το φινάλε της χρονιάς με απίστευτους χαρακτηρισμούς, γιατί δείχνει πολλά για το μέλλον. Ολοι και περισσότερο στον Ολυμπιακό που καρπώνονταν επί χρόνια το μεγαλύτερο μέρος της πίτας, ξέρουν καλά πως η ΑΕΚ με οικονομική ισχύ, δίχως την ανάγκη να δίνει μεγάλο μέρος των εσόδων της για το γήπεδο (που ουσιαστικά αυτοχρηματοδοτήθηκε), θα εκτοξευτεί, ειδικά εάν μπει σε ομίλους Champions League.

Από τον Κωστή και τον Ανάκογλου

Γι’ αυτό και εσχάτως, βλέπουν την ΑΕΚ και στον… ύπνο τους. Πήγαν για τον Πήλιο, έχασαν την μπάλα. Πηγαίνουν να ανανεώσουν τον Μπακαμπού, όργιο φημών πως έχει μπλεχτεί η ΑΕΚ στην υπόθεση. Εκανε πρόταση ο Παναθηναϊκός για τον Κουρμπέλη, για την ΑΕΚ υπήρχε ανησυχία πως θα κάνει μπάσιμο. Προσέξτε: η ΑΕΚ έχει δείξει παραδοσιακά με διοίκηση Μελισσανίδη, πως δεν θέλει να πηγαίνει σε ευθείες συγκρούσεις, γιατί έχει το δικό της δρόμο να πορευθεί, που απέχει από κινήσεις εντυπωσιασμού.

Ετσι, κάποτε μπορεί να άρπαξε τον Κωστή ενώ τον περίμενε ο Ολυμπιακός στο αεροδρόμιο, αλλά το έκανε γιατί το πίστευε και ήταν παίκτης που θα άφηνε εποχή εάν δεν είχε ραντεβού με την ατυχία. Μπορεί να πήρε μέσα από τα γραφεία του Παναθηναϊκού τον Ανάκογλου, αλλά το έπραξε για να βάλει ανάχωμα στον κατήφορο που είχε μπει. Όταν ζητήθηκε να μην χτυπήσει τον Βαγιαννίδη, άφησε το παιδί να παίξει στον Παναθηναϊκό και υπάρχουν ακόμα πολλά ανάλογα παραδείγματα.

Η νέα πρόκληση του Αλμέιδα

Αυτό όλο, μας βάζει και στο δεύτερο μέρος της σημειολογίας που κρύβεται πίσω από την απόκτηση του Πήλιου. Η ΑΕΚ με τον Ελληνα αριστερό μπακ, προσθέτει τρίτο παίκτη στη θέση. Αυτό αυτόματα, έχει διπλή ανάγνωση. Είτε θα κρίνει ο Αλμέιδα, πως λόγω των ιδιαιτεροτήτων υπάρχει ανάγκη να «γεμίσει» το ρόστερ και να έχει τρεις παίκτες στη συγκεκριμένη επιλογή, είτε στην πορεία και μέσα από τη δουλειά στην προετοιμασία, θα αποφασιστεί πως είναι ο σωστός τρόπος αναβάθμισης της θέσης και του ορισμού νέων επιλογών.

Για να γίνω πιο σαφής: η ΑΕΚ πήγε εξαιρετικά κυρίως με τον Χατζισαφί και κατά δεύτερο λόγο με τον Μοχαμάντι στη σεζόν που τελείωσε. Κόντρα σε κάθε πρόβλεψη, ο Χατζισαφί έκανε πρωταθληματάρα και κέρδισε με το σπαθί του την ανανέωση της συνεργασίας. Είναι αμφότεροι μη κοινοτικοί, αγωνίζονται στην ίδια Εθνική που κάποιες φορές δημιουργεί πρόβλημα με ταυτόχρονη απουσία. Ο Χατζισαφί επίσης, έχει δοκιμαστεί και μπορεί να ανταποκριθεί και σε άλλες θέσεις.

Ο Αλμέιδα σπανίως αλλάζει ρόλους σε παίκτες του. Το έκανε μόνο με τον σούπερ Πινέδα, κάποιες μετρημένες φορές με Χατζισαφί, Λιβάι, Τσούμπερ και Αμραμπατ. Αλλά τώρα, στην ΑΕΚ ανοίγεται μια νέα πραγματικότητα με υψηλότερο δείκτη προκλήσεων. Αρα, οι επιλογές που θα έχει – και μας έχει καταστήσει σαφές πως δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να έχει ρόστερ 35-40 παικτών – πρέπει να είναι ένας και ένας και να κάνουν τη διαφορά.

Ο νόμος του Αλμέιδα και η αλλαγή που φέρνει στην ΑΕΚ ο Πήλιος