MENU
Χρόνος ανάγνωσης 6’

Ποιος είναι ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία; (vids, poll)

0

Ο Ελβετός τενίστας είναι πια ένας θρύλος του αθλήματός του και όχι μόνο... Η κατάκτηση του Australian Open εδραιώνει τη θέση του στο πάνθεον των σπουδαιότερων αθλητών, ανάμεσα σε μύθους που έγραψαν την δική τους ιστορία με τις καριέρες τους.

Τα επιτεύγματα του Φέντερερ είναι μεγάλα και τρανά. Όπως αυτά του Μάικλ Τζόρνταν, του Πελέ και του Ντιέγο Μαραντόνα, του Μάικλ Φελπς και του Γιουσέιν Μπολτ, του Μοχάμεντ Άλι. Αυτοί οι επτά. Αυτοί είναι ό,τι καλύτερο, ό,τι πιο σπουδαίο έχει να επιδείξει ο παγκόσμιος αθλητισμός.

Ναι, είναι και άλλοι. Ο Ζιντάν, ο Κρόιφ και ο Μέσι. Ο ΛεΜπρον Τζέιμς και ο Μάτζικ Τζόνσον. Ο Μαρκ Σπιτς και ο Καρλ Λιούις. Ο Ράφα Ναδάλ. Αυτοί οι επτά, όμως, είναι τα πάντα: είναι οι νίκες, τα τρόπαια, οι τίτλοι, η θέληση, το πάθος, το παιχνίδι, η ιστορία.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο καλύτερος όλων;

ΜΑΙΚΛ ΦΕΛΠΣ

​Ο αθλητής - σύμβολο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτός που έγραψε ιστορία με τα 28 μετάλλια, εκ των οποίων τα 23 χρυσά (13 ατομικά και 10 σε σκυταλοδρομίες), 2 ασημένια και 2 χάλκινα. Από αυτά, τα 8 (6 χρυσά, 2 χάλκινα) τα κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα και τα 8 (όλα χρυσά και 7 από αυτά πετυχαίνοντας παγκόσμιο ρεκόρ) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο. Έτσι, ξεπέρασε το ρεκόρ των περισσότερων χρυσών μεταλλίων σε μία μόνο διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων, με 8 χρυσά, ρεκόρ που κατείχε από το 1972 ο επίσης Αμερικανός κολυμβητής Μαρκ Σπιτς με 7 χρυσά. Η «τορπίλη» της Βαλτιμόρης που... σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της έχοντας κατακτήσει συνολικά 73 μετάλλια σε μεγάλες διοργανώσεις. Έμεινε δύο χρόνια εκτός πισίνας, είχε μπλεξίματα με το αλκοόλ και στην επιστροφή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ο 30χρονος Αμερικανός κολυμβητής ήταν καλύτερος από ποτέ.

ΡΟΤΖΕΡ ΦΕΝΤΕΡΕΡ

​Ο τενίστας με τους περισσότερους τίτλους Grand Slam στην ιστορία του αθλήματος. Αν δεν αρκεί αυτό, υπάρχουν αναρίθμητα ακόμα κατορθώματα του Ελβετού, που τον καθιστούν τον κορυφαίο στο άθλημά του: παραμονή του επί 302 εβδομάδες στο νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης (237 εκ των οποίων συνεχόμενες, γεγονός που καθιστά άλλο ένα απόλυτο ρεκόρ για το ανδρικό τένις), 6 τίτλοι ATP World Tour Finals, η κατάκτηση 5 συνεχόμενων τίτλων σε δύο διαφορετικά Grand Slam (Wimbledon και Australian Open), η κατάκτηση 3 Grand Slam σε κάθε μία από τρεις διαφορετικές σεζόν (2004, 2006 και 2007), η συμμετοχή του σε 28 τελικούς Grand Slam (κατέχοντας, μάλιστα, τα δύο ρεκόρ συμμετοχής σε συνεχόμενους τελικούς Grand Slam -10 και 8 αντίστοιχα), η συμμετοχή του σε τουλάχιστον 5 τελικούς σε κάθε Grand Slam (5 στο Αυστραλιανό Όπεν, 5 στο Ρολάν Γκαρός, 10 στο Γουίμπλεντον και 7 στο Αμερικανικό Όπεν), η συμμετοχή του στους τελικούς και των τεσσάρων Grand Slam σε τρεις διαφορετικές σεζόν (2006, 2007 και 2009), η συμμετοχή του σε τουλάχιστον τρεις από τους τέσσερις τελικούς Grand Slam σε πέντε διαφορετικές σεζόν. Με την κατάκτηση του Αυστραλιανού Όπεν, μάλιστα, έχει κερδίσει τουλάχιστον πέντε φορές τα τρία εκ των Grand Slam.

http://www.youtube.com/embed/6eYsMli6lBA?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

ΜΑΙΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ

Ο ένας, ο μοναδικός. Να απαριθμήσεις σε μερικές λέξεις τα κατορθώματά του. Να περιγράψεις σε μερικές σειρές ποιος ήταν ο «Air». Να εξηγήσεις σε κάποιον νεότερο πόση επίδραση είχε στο μπάσκετ. Ίσως ο πληρέστερος αθλητής στην ιστορία, είχε τα πάντα. Πέρασε σχεδόν όλη του την καριέρα του στους Σικάγο Μπουλς, όντας ο ηγέτης της ομάδας που κατέκτησε 6 πρωταθλήματα σε 8 χρόνια μέσα στην δεκαετία του 1990. Από τον Οκτώβριο του 1993 μέχρι το Μάρτιο του 1995, αποσύρθηκε από το μπάσκετ και έκανε καριέρα στο μπέιζμπολ για να επιστρέψει στις 20 Μαρτίου 1995 με την περίφημη φράση «I'm back». Δέκα φορές πρώτος σκόρερ του NBA, εκ των οποίων οι 7 συνεχόμενες από το 1987 ως το 1993, 5 βραβεία MVP του NBA και 6 βραβεία MVP των τελικών του πρωταθλήματος.

ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΛΙ

Ένας από τους σπουδαιότερους αθλητές του 20ου αιώνα. Αυτός που γεννήθηκε ως Κάσιους Μαρσέλους Κλέι, που όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση είχε συνολικά 56 νίκες, με μόλις πέντε ήττες και έχοντας κατακτήσει τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή βαρέων βαρών καθώς και ένα χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960. Αυτός που ήταν ο πρώτος πυγμάχος που κατέκτησε τρεις φορές τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή, τον οποίο υπερασπίστηκε με επιτυχία συνολικά 19 φορές. Το 1983 διαγνώστηκε πως πάσχει από το σύνδρομο Πάρκινσον και κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί. Ο τρόπος που πυγμαχούσε διακρινόταν για την ταχύτητα των κινήσεων του, τη δύναμη και την ευελιξία του. Πατέρας εννέα παιδιών, απεβίωσε στις 3 Ιουνίου 2016 σε νοσοκομείο της Αριζόνα μετά από αναπνευστικό πρόβλημα.

http://www.youtube.com/embed/lk3fAYpSVfk?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

ΓΙΟΥΣΕΙΝ ΜΠΟΛΤ

Ο βασιλιάς του κλασικού αθλητισμού. Οκτώ ολυμπιακά μετάλλια, ο πρώτος άνθρωπος που έτρεξε τα εκατό μέτρα σε χρόνο 9,63 δευτερόλεπτα. O... τρελός από το Τρελόνι της Τζαμάικας, ο οποίος το Νοέμβριο του 2008 ανακηρύχθηκε από την IAAF ως ο κορυφαίος αθλητής της χρονιάς. Το Δεκέμβριο του 2008 ανακηρύχθηκε από τη γαλλική εφημερίδα «Equipe» ως ο «πρωταθλητής των πρωταθλητών» για το 2008. Το 2009 και του 2010 του απονεμήθηκε το βραβείο «Laureus», για τον καλύτερο αθλητή της χρονιάς. Ψηφίστηκε καλύτερος αθλητής της χρονιάς 2009 από την Διεθνή Ένωση Αθλητικών Συντακτών. Το 2011 και το 2013 αναδείχθηκε ξανά κορυφαίος της χρονιάς.

http://www.youtube.com/embed/8cUtpjdwsIA?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

ΠΕΛΕ

​Θεωρείται ο καλύτερος ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα από την FIFA και τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής Ποδοσφαίρου(IFFHS). Του αποδόθηκε το προσωνύμιο «βασιλιάς του ποδοσφαίρου», κατέχει τους τίτλους «ποδοσφαιριστής του αιώνα» από τη FIFA, «αθλητής του αιώνα» από την ΔΟΕ και είναι μέλος του ποδοσφαιρικού Hall of Fame. To 1999 εξελέγη ποδοσφαιριστής του αιώνα μετά από ψηφοφορία των νικητών (1956-1999) της «Χρυσής Μπάλας» του περιοδικού «France Football». Παρά τις πιέσεις που ασκούσαν οι μεγάλοι σύλλογοι της Ευρώπης για να τον αποκτήσουν, ο Πελέ παρέμεινε στη Σάντος 17 χρόνια λόγω της μεγάλης του αγάπης για την ομάδα, αλλά και λόγω της απαγόρευσης που ασκούσε η κυβέρνηση της χώρας, η οποία τον θεωρούσε... εθνικό θησαυρό. Με τη «σελεσάσο» αγωνίστηκε σε πέντε Παγκόσμια Κύπελλα, κατακτώντας τα τρία από αυτά (1958, 1962, 1970). Τα 40 απίσημα τρόπαια που έχει κατακτήσει τον κάνει τον παίκτη με τους περισσότερους τίτλους καριέρας στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

http://www.youtube.com/embed/9jzlc4KVlw0?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

ΝΤΙΕΓΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

Το 2000, σε παγκόσμια δημοσκόπηση της FIFA στο Διαδίκτυο ια το ποιος είναι καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ήρθε πρώτος με 53,60% αφήνοντας πίσω του τον Πελέ με 18,53%. Αντίθετα, στην ψηφοφορία των αναγνωστών του περιοδικού FIFA Magazine ο Πελέ έλαβε το 72,75%, ο Αλφρέδο Ντι Στέφανο το 9,75% και ο Μαραντόνα το 6%. Από την Αρχεντίνος Τζούνιορς στη Μπόκα Τζούνιορς και μετά στην Ευρώπη για τη Μπαρτσελόνα, τη Νάπολι (τη δική του Νάπολι, αυτή που έφτασε στις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίες της και εκεί όπου λατρεύτηκε σαν να ήταν ο ίδιος ο Θεός), στη Σεβίλλη και πίσω στην πατρίδα του για τη Νιούελς Ολντ Μπόις και τη Μπόκα Τζούνιορς. Θρύλος στις δόξες του, αλλά και στην πτώση του, την αγωνιστική και προσωπική. Το 1986 στο Μεξικό κατέκτησε το Μουντιάλ με την ομάδα της Αργεντινής. Ήταν εκείνο το παιχνίδι με την Αγγλία, που έμελλε να μείνει στην ιστορία. Ήταν αυτό στο οποίο ο μεγάλος Αργεντινός άσος σημείωσε ίσως τα δύο πιο διάσημα γκολ στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το ένα ήταν με το χέρι. Και το άλλο ήταν αυτό στο οποίο η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα μετά από ένα απίστευτο σλάλομ και αφού ο Μαραντόνα πέρασε όποιον αντίπαλο βρήκε μπροστά του.

http://www.youtube.com/embed/W0Vli3IHEvY?modestbranding=0&showinfo=0&playsinline=1

Ψηφίστε στο poll που ακολουθεί τον αθλητή που εσείς θεωρείτε ότι αξίζει τον τίτλο του κορυφαίου όλων των εποχών. Επιλέξτε το τετραγωνάκι που επιθυμείτε και παρακολουθείστε ζωντανά την εξέλιξη της ψηφοφορίας. Οι αθλητές αναφέρονται με αλφαβητική σειρά:

Ποιος είναι ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία; (vids, poll)