MENU

Η νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπέρνλι φίλοι μου ήταν σημαντική για το ελληνικό ποδόσφαιρο, όχι τόσο για τους βαθμούς που προσέφερε στη χώρα όσο για το ότι στάθηκε αφορμή να γίνουμε σοφότεροι. Καταρχάς έδωσε την ευκαιρία σε έναν πραγματικό στοχαστή του ποδοσφαίρου (Μανώλης Γαβαθιώτης) να μοιράσει γνώση και πόνο στο διψασμένο για μάθηση κοινό του. Πριν την αναμέτρηση ο Έλληνας Νοστράδαμος σχολιάζοντας το ιδανικό για τον Ολυμπιακό σκορ έκανε μια ανακάλυψη που μόνο με εκείνη του Αρχιμήδη μπορεί να συγκριθεί: «Ένα 3-0 είναι πολύ καλύτερο απ’ το 2-0», απεφάνθη.

Ευτυχώς βρέθηκε ένας Γαβαθιώτης να μας ανοίξει τα μάτια γιατί τόσα χρόνια μεγαλώσαμε με την ψευδαίσθηση ότι το 2-0 είναι τρεις φορές καλύτερο απ’ το 3-0 και άλλες έξι απ’ το 4-0. Γι’ αυτό ο Ολυμπιακός πέρυσι έκανε φάσεις για γκολ με την ίδια συχνότητα που κουρεύει τις φαβορίτες του ο Σταμάτης Κόκοτας. Νόμιζε ότι το 2-0 ήταν το ιδανικό σκορ και δεν ξανοιγόταν μήπως πετύχει κατά λάθος κάνα παραπάνω. Φέτος που έμαθε την αλήθεια απ’ τον Γαβαθιώτη θα βαρεθεί να μοιράζει τεσσάρες και πεντάρες.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο φίλοι μου είναι ότι αποδείχτηκε περίτρανα πώς ο πόλεμος των εξυγιαντών κλιμακώνεται φέτος και βγαίνει και εκτός συνόρων. Δεν φτάνει που εντός των τειχών η νέα τάξη πραγμάτων κυνηγάει τον Ολυμπιακό πιο πολύ απ’ ότι η Μύκονος τον Κωστόπουλο και η Ρούλα Βροχοπούλου τον Φραν, τώρα πέρασαν και στο επόμενο στάδιο. Συμμάχησαν με την ΟΥΕΦΑ για να βγάλουν εκτός μάχης τον θρύλο γιατί τρέμουν στην ιδέα ότι αν τον αφήσουν να βρει τους αυτοματισμούς και τα πεσίματά του θα σηκώσει το Europa League δια περιπάτου.

Δεν χρειαζόταν να δεις καν το χθεσινό παιχνίδι για να καταλάβεις τι λυσσαλέο πόλεμο εξαπέλυσε κατά του Ολυμπιακού το διεθνές κατεστημένο. Αρκούσε να δυναμώσεις τον ήχο της περιγραφής της Nova για να τα καταλάβεις όλα. Ο ευφυής σπορτκάστερ βλέποντας τη μεγαλύτερη μετακίνηση ήθους από τη σουίτα στον αγωνιστικό χώρο, για να προλάβει επίσκεψη και στο μπουθ (για τις καθιερωμένες ευχές για καλό χειμώνα και καλή πρόοδο) με την περιγραφή του μας βοήθησε να βγάλουμε τα εξής συμπεράσματα:

1. Δεν δόθηκαν τρία πεντακάθαρα πέναλτι και έξι απελάσεις ασέβαστων παικτών της Μπέρνλι που τόλμησαν να αγριοκοιτάξουν εντός της «Ιεράς Μονής Δαφνοστεφανωμένου» τους αντιπάλους τους με φανερή πρόθεση να τους βασκάνουν για να έχουν μειωμένη απόδοση.

2. Ο παίκτης των Άγγλων που στην προσπάθειά του να προφυλαχτεί παραλίγο να βάλει το χέρι του σε απαγορευμένο μέρος και να κάνει την πρώτη selfie εξέταση προστάτη, είχε πρόθεση να βρει την μπάλα και αυτό φάνηκε και από ψηλά. Το επιβεβαιώνει και ο πιλότος της Ryanair που είδε τη φάση από τα 10.000 πόδια (νέα προσφορά της εταιρίας, με 70 ευρώ βλέπεις την πτήση σου απ’ το VAR με σχολιασμό των αμφισβητούμενων αναταράξεων από τον Σάββα Θεοδωρίδη).

3. Ο Σλοβένος είναι ο πρώτος διαιτητής στα παγκόσμια χρονικά που δεν ζητάει τη βοήθεια του κοινού όπως κάνουν οι παίκτες στον «Εκατομμυριούχο», γεγονός ιδιαίτερα ύποπτο. Αφού όλο το γήπεδο (εκτός απ’ τον διαιτητή και τον επόπτη) είδε το καθαρό πέναλτι στο κολλημένο χέρι του παίκτη των Άγγλων, έναν Λοβέρδο απ’ τις κερκίδες αν ρώταγε στην τύχη θα το ‘χε υποδείξει (εκτός αν έπεφτε στον Άκη και τη Βίκυ Σταμάτη. Εκεί μπορεί να έχανε το πέναλτι, αλλά θα κέρδιζε καινούριες κουρτίνες για το σπιτικό του).

4. Ο Καμαρά δεν ανέτρεψε τον αντίπαλό του. Έκανε επιτόπια μελέτη στατικότητας για να δει αν τα θεμέλια του Γουντ είναι γερά ή χρειάζεται υποστυλώματα για να μην υπάρχει κίνδυνος πτώσης του σε περίπτωση σεισμού άνω των τεσσάρων Ρίχτερ. Ειδικά στο σεισμογενές Καραϊσκάκης που ο αριθμός των καταγεγραμμένων πτώσεων είναι μεγαλύτερος και απ’ τον αριθμό των κουνουπιών σε νησί Αύγουστο μήνα (Μόνο ο Φορτούνης έχει 12.345 γιατί δεν χρειάζεται σεισμό. Πέφτει και με τη βοή).

5. Ο προκλητικός διαιτητής δεν φτάνει που δεν έδωσε 6 πέναλτι, 17 κόκκινες και 9 απελάσεις (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Savvas Sports Data) αλλά απείλησε και τον Πέδρο Μάρτινς ότι την επόμενη φορά που θα του κάνει δωρεάν μαθήματα «γαλλικών» για να μπορεί να συνεννοείται με τον Τάκη Τσουκαλά, αν βγουν για ένα brunch στα Ταμπούρια, όχι μόνο δεν θα του πληρώσει τα δίδακτρα, αλλά θα τον στείλει και στα αποδυτήρια, να δει αν ο Αλαφούζος είναι ακόμα κλειδωμένος στο ασανσέρ ή όχι.

6. Το απλωμένο σαν σκελέα σε απλώστρα χέρι του παίκτη των Άγγλων στο σουτ του Καμαρά δεν ήταν απλώς πέναλτι, αλλά η επιβεβαίωση ότι και η φάση του πρώτου ημιχρόνου ήταν πεναλτάρα, αφού ο αμυντικός μπορούσε άνετα να πάρει ένα γιαταγάνι και να κόψει το χέρι του σαν την Αφροδίτη της Μήλου, αλλά δεν το έκανε. Αν είχε λίγη τσίπα πάνω του ο καμικάζι της ΟΥΕΦΑ θα έπρεπε να δώσει αναδρομικά και το πρώτο και να κάνει ο Φορτούνης μία συν μία εκτελέσεις και η μπάλα απ’ έξω για τον Ολυμπιακό.

7. Γιώργο Θαναηλάκη γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα. Σε είχαμε παρεξηγήσει.

Το ευτύχημα φίλοι μου είναι ότι ο σπορτκάστερ μας χάρισε μια μυθική περιγραφή. Το δυστύχημα είναι ότι από το ΣΚ αρχίζει το πρωτάθλημα και πρέπει πάλι να περιγράφει χωρίς να σχολιάζει.

Γιώργο Θαναηλάκη, γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα. Σε είχαμε παρεξηγήσει!