MENU

Τα μεταγραφικά μετά το τέλος της σεζόν, δε γίνεται να μην είναι στην επικαιρότητα, ανεξάρτητα από το πόσο κοντά η μακριά βρίσκονται οι ομάδες από το να ολοκληρώσουν κινήσεις. Στη περίπτωση της ΑΕΚ, δεν είναι κοντά. Ακόμη περισσότερο, αυτή η μεταγραφική περίοδος έχει ιδιαιτερότητες για την Ένωση και το πιθανότερο είναι πως με βάση αυτές τις ιδιαιτερότητες θα πορευθεί.

Η ΑΕΚ έμεινε εκτός Ευρώπης. Αυτό δημιουργεί δύο προϋποθέσεις που θα καθορίσουν τουλάχιστον χρονικά την εξέλιξη του μεταγραφικού της σχεδιασμού και πολύ δύσκολα θα αλλάξουν. Η πρώτη είναι πως στα τέλη Μαΐου στο επίπεδο που κινείται για να ενισχυθεί η Ένωση, συμφωνίες είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν. Η απουσία από την Ευρώπη παίζει ρόλο, χρειάζεται πολύ δουλειά πάνω σε ένα μεταγραφικό στόχο για να γίνει αντιληπτή η προοπτική του συλλόγου όπως συνδυάζεται με το νέο γήπεδο. Κι αυτή τη στιγμή το βασικό που μετράει στα μάτια παικτών και ατζέντηδων, είναι αν όλα τα μειονεκτήματα που βλεπουν σε σένα λόγω ελληνικού πρωταθλήματος και απουσίας από την Ευρώπη, μπορείς να τα ισοφαρίσεις πληρώνοντας πολλά χρήματα.

Η ΑΕΚ δεν είναι και ως φιλοσοφία η ομάδα που θα μπει παρόλη την επικοινωνιακή πίεση, σε τέτοιο σκεπτικό τόσο νωρίς στη μεταγραφική περίοδο. Ξέρουν στην ΑΕΚ πως χρειάζονται βασικές μεταγραφές που θα κοστίσουν πολύ για να αλλάξει το αγωνιστικό της πρόσωπο, αλλά αυτό δε σημαίνει πως θα πάει να τις πληρώσει από τώρα και πολύ παραπάνω από τη πραγματική τους αξία. Δεν είναι φυσικά όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Ίσως υπάρχουν ήδη ή μπορεί να υπάρξουν κάποιες στη συνέχεια που από πλευράς Ματίας Αλμέιδα θα κριθούν πολύ κομβικές. Για τέτοιες είτε η προσπάθεια είναι σε εξέλιξη ήδη, είτε θα γίνει στη συνέχεια για να κλείσουν θετικά στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Αλλά δε μπορούν να είναι στη παρούσα φάση περισσότερες από μία ή δύο.

Η δεύτερη προϋπόθεση που θα καθορίσει χρονικά τα πράγματα είναι πως δυστυχώς για την ΑΕΚ έχει με την απώλεια της ευρωπαϊκής συμμετοχής άπλετο χρόνο. Μας χωρίζουν περίπου 40 μέρες από το ξεκίνημα της προετοιμασίας, μέσα στη πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Άλλες 10-15 από το πρώτο φιλικό που θα γίνει στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία. Και περίπου τρεις μήνες από τη πρώτη επίσημη αγωνιστική υποχρέωση στο πρωτάθλημα.

Το κλίμα δεν είναι καλό, χρειάζεται σίγουρα «ντοπάρισμα» και ο κόσμος, αλλά με αυτές τις χρονικές προϋποθέσεις να πας με γνώμονα μόνο αυτό, θεωρείται κι εντός ΑΕΚ πως δεν έχει λογική. Πριν τα μέσα του Ιουνίου δύσκολα θα έχει ξεκινήσει και η καμπάνια για τα διαρκείας με το νέο γήπεδο φυσικά στο προσκήνιο. Ακόμη κι από αυτό είναι το λιγότερο καμιά 20αριά μέρες που μας χωρίζουν.

Όπως έχουν έρθει τα πράγματα και με την έλλειψη προοπτικής για σημαντικά έσοδα από την Ευρώπη φυσικά να παίζει το ρόλο της, αργά ή γρήγορα θα γίνει κατανοητό και προς τα έξω πως η ΑΕΚ αναγκαστικά θα αξιοποιήσει στο έπακρο, το χρόνο που έχει. Για να βρει το «μαγικό» συνδυασμό ανάμεσα στις απαιτήσεις ενίσχυσης και ουσιαστικής αναβάθμισης, το «πουσάρισμα» της ψυχολογίας του κόσμου, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα που πρέπει να μένουν υπό έλεγχο.

Από αυτή τη λογική δε ξεφεύγει και η διαδικασία των αποχωρήσεων. Υπάρχει ένα γκρουπ παικτών που είναι συμφωνημένο και με τον Ματίας Αλμέιδα πως δε τους χρειάζεται για το ρόστερ που θέλει να έχει στη διάθεση του. Αυτονόητο πως σε αυτό ανήκαν οι Σιμόες και Σάκχοφ που τελειώνουν τα συμβόλαια τους, αλλά υπάρχουν κι άλλοι που έχουν συμβόλαια και κάποιοι και μεγάλα. Και γι΄αυτή τη διαδικασία η ΑΕΚ δε μπορεί παρά να αξιοποιήσει τον χρόνο που υπάρχει μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Για να εξαντλήσει το περιθώριο για όσο το δυνατό πιο συμφέρουσες οικονομικά συμφωνίες για αποχωρήσεις, αν είναι δυνατό και κάποιες πωλήσεις παικτών που δεν είναι στα αγωνιστικά πλάνα του νέου προπονητή.

Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε και την αυτονόητη επίδραση που έχει στην εξέλιξη και του μεταγραφικού σχεδιασμού, το γεγονός πως είμαστε σε αναμονή κινήσεων από πλευράς Δημήτρη Μελισσανίδη σε επίπεδο στελέχωσης. Ανεξάρτητα από το πότε αυτές θα πάρουν σάρκα και όστα και πόσο βαθιά θα πάνε ή όχι, σίγουρα δε μπορεί να φανταστεί κανείς πως η ΑΕΚ θα έχει ολοκληρώσει τον βασικό της σχεδιασμό, πριν αποτυπωθούν κι αυτές στη πραγματικότητα της.

ΑΕΚ: Αναγκαστικά, δε βιάζεται στις μεταγραφές
EVENTS