MENU

Δεν βιάστηκα να γράψω για την δημοσκόπηση, βλέποντας τις αντιδράσεις. Τώρα ήρθε η στιγμή για να καταγράψω και τη δική μου θέση.

Στον ελληνικό ποδοσφαιρικό χάρτη, τα εμπορικά κριτήρια κάθε συλλόγου, βασίστηκαν στην …αίσθηση που υπάρχει στο πανελλήνιο για το πόσοι τους υποστηρίζουν. Με κλισέ τύπου «ο Ολυμπιακός είναι η μισή Ελλάδα» δημιουργήθηκε η αίσθηση πως όντως ο Ολυμπιακός είναι η μισή Ελλάδα. Έλα όμως που δεν είναι. Στον Βορρά πάντοτε είχε ποσοστά Τζήμερου, δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται κάτι τέτοιο. Όπως είναι γνωστό σε όλους μας πως η Αθηναϊκή βάση του Παναθηναϊκού είναι ισχυρή.

Άρα το η μισή Ελλάδα είναι Ολυμπιακός που έχει επικρατήσει ως αίσθηση, δεν υπάρχει.

Αρχικά, το πρώτο που θα έπρεπε να μας απασχολεί, είναι το γιατί το 60% των Ελλήνων δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Κάποιος θα πει πως οι περισσότερες είναι γυναίκες, αλλά δεν σημαίνει κάτι αυτό. Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, οι γυναίκες είναι ενεργές. Σε εμάς, προφανώς και η τοξικότητα αποτρέπει την γυναικεία μάζα, κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει τους θεσμούς. Αν ήταν διαφορετικά τα πράγματα, η μέτρηση θα ήταν 70 – 30 υπέρ του προϊόντος. Ουσιαστικά μαζί με τους άντρες που δεν ασχολούνται λόγω τοξικότητας, θα είχαμε σχεδόν διπλασιασμό της εμπορικής δυναμικής.

Πάμε στην εμπορική δυναμική των ομάδων. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός είναι παραδοσιακά οι δύο δυνάμεις. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να σπάσει η δυάδα. Όμως από τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ που έχουν την βάση, χρειάζεται συνέπεια.

Για την ομάδα μου προφανώς και η βάση της είναι ο βορράς. Για τον ΠΑΟΚ είναι πολύ τοξικό το περιβάλλον του Λεκανοπεδίου για να πλασαριστεί σε μεγαλύτερα ποσοστά. Όμως η βάση του, είναι και δική του. Δεν υπάρχει Αθήνας – Πειραιάς. Όλοι οι άλλοι μαζί δεν φτάνουν το ποσοστό του. Και αν δείξει συνέπεια για άλλα δέκα χρόνια, παρουσίας συνήθως στη δυάδα, κάποιους τίτλους, επένδυση σε social media, σε media σκέτο, τότε το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί εύκολα λόγω της Γεωγραφικής συνοχής.

Είναι πολύ πιο εύκολο για μία ομάδα που δεν έχει ανταγωνισμό στη βάση της, να αυξήσει τα ποσοστά της.

Το ότι ξέφυγε από την ΑΕΚ έχει λογική. Η Ένωση έκανε δύο μεγάλα λάθη. Το γκρέμισμα της φυσικής της έδρας έπαιξε σίγουρα ρόλο. Όπως και ο υποβιβασμός στη Γ εθνική. Ο ΠΑΟΚ δεν αντιμετώπισε τέτοια ζητήματα. Αντιθέτως σε αυτό το διάστημα, ήταν κυρίως στη δυάδα.

Επειδή βλέπω και τους Αριανούς να αμφισβητούν τη μέτρηση, δεν είναι η πρώτη φορά που τους βγάζει μία στο 3%. Ανεβάσαμε στο PAOK24.com χθες, όλες όσες είχαν προηγηθεί και έβγαλαν αυτό το αποτέλεσμα. Ούτε το ότι ο Βόλος που εμφανίζεται με 1,5%, είναι κάποια παρατυπία μίας έρευνας που κινείται με 2-2,5% περιθώριο λάθους.

Μπορεί πχ να είναι ο Άρης στο 3,5% και ο Βόλος στο 0,3%. Είναι μέσα στα ενδεχόμενα.

Αυτό που δεν κατανοούν οι φίλοι Αριανοί, είναι πως εδώ και 24 χρόνια, έχουν υποβιβαστεί τρεις φορές. Η ναυαρχίδα τους, το μπάσκετ, παρουσιάζει μόνιμα μία θλιβερή εικόνα. Στα άλλα σπορ, τα περισσότερα τμήματα βρίσκονται σε μικρές κατηγορίες. Αν πιστεύει κάποιος πως με αυτές τις συνθήκες, μπορεί να αυξήσει τον πυρήνα σου, είναι γελασμένος.

Καμία έρευνα δεν πειράχτηκε. Και όποιος την αμφισβητεί, μπορεί να παραγγείλει τη δική του. Απλά για να μη το κάνει μέχρι τώρα, μάλλον βολεύεται με την … αίσθηση που υπάρχει στη κοινή γνώμη.

Και για να κλείσω με ακόμα δύο στοιχεία της έρευνα που αγγίζουν τον ΠΑΟΚ, πρώτον, η κοινή γνώμη αγκάλιασε την επιλογή του για VAR και ξένους διαιτητές και δεύτερον, η συσπείρωση σε σημαντικά θέματα με απίστευτα ποσοστά, δείχνουν πως η κεντρική επικοινωνιακή του στρατηγική δικαιώνεται από την πλατιά του μάζα. Ούτε αστειότητες, ούτε λαϊκισμοί, ούτε σάλια. Μόνο ουσία.

Υπάρχει και ο άνθρωπος που βλέπει μέσα από την έρευνα, την επένδυσή του να παίρνει σάρκα και οστά. Ο Ιβάν Σαββίδης είναι λογικό να χαίρεται. Γιατί βλέπει πως η επένδυση που έκανε, η προοπτική που έδωσε, οι τίτλοι που κατέκτησε, έδωσαν ώθηση στον οπαδικό πυρήνα.

Προφανώς και είναι ο πρώτος που κατανοεί πως η συνέπεια είναι αυτή που θα τον απογειώσει και είμαι πεπεισμένος πως η χρονιά που έρχεται είναι διαφορετική.

Σήμερα μίλησε στην ομάδα. Δεν ήταν επιθετικός, προφανώς γιατί είναι ο πρώτος που κατανοεί το πως πρέπει να μοιραστούν οι ευθύνες, προσπάθησε να πιέσει προς τη σωστή κατεύθυνση για να επιτευχθούν οι στόχοι. Σίγουρα η ομάδα είναι σε πολύ προβληματική φάση, αλλά όσοι την αποτελούν δεν θα ήθελα να την αποχαιρετήσουν το καλοκαίρι. Άρα πρέπει να βγάλουν μία αντίδραση. Και ο Ιβάν πρέπει να είναι δίπλα τους.

Η ΑΕΚ είναι και αυτή υπό πίεση. Με την υπόθεση της δεοντολογίας να της δημιουργεί θέμα πλέον. Νομίζω πως και ο τελευταίος ΑΕΚτσής που χειροκρότησε την αστειότητα της ΕΕΑ, αντιλαμβάνεται πλέον το τι ακριβώς συμβαίνει.

Είχαμε και τον Βράνιες που τις προάλλες όλο το καλοκαίρι βλέπαμε το μόριό του στο διαδίκτυο, να θυμάται μετά από τρία χρόνια πως κάποιος κάπου κάποτε, προσπάθησε να τον εκβιάσει. Το IQ του Βράνιες είναι γνωστό στην αγορά και δεν χρειάζεται πολύ ανάλυση. Μία απλή μέτρηση ως το δέκα είναι.

Αυτοί που είναι πιο κωμικοί, είναι όσοι τον έκαναν σημαία στην επικοινωνία τους. Κάτι που διατηρήθηκε παρά τη διάψευση της ΑΕΚ. 

SDNA Google news
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Όταν η επένδυση παίρνει σάρκα και οστά
EVENTS