MENU

Ο Αμερικανός Hall Of Famer σε μια πλήρη ανατροπή δεδομένων αποφάσισε να μην συνεχίσει στο «τιμόνι» του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ και όλα δείχνουν πως ο Αργύρης Πεδουλάκης θα είναι ο διάδοχός του στον πάγκο των νταμπλούχων Ελλάδας.

Όπως και να 'χει, είτε με τον Πεδουλάκη στον πάγκο, είτε με κάποιον άλλον, τα δεδομένα της νέας σεζόν θα επαναξιολογηθούν. Η έλευση ενός νέου προπονητή μπορεί να αλλάξει πολλά και κατ' επέκταση να υπάρχουν κερδισμένοι και χαμένοι από αυτήν. Κάθε τεχνικός έχει τη δική του φιλοσοφία, τα δικά του «θέλω» και τις δικές του αγωνιστικές προτιμήσεις...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο 67χρονος κόουτς είχε πάρει τις αποφάσεις του σε ό,τι αφορά τους παίκτες του τωρινού ρόστερ, όμως πια θα υπάρχει νέα εκτίμηση και αξιολόγηση όλων.

Όσοι ήταν σε δύσκολη θέση στο «τριφύλλι» της εποχής Πιτίνο μπορούν να θεωρούνται «κερδισμένοι», ενώ άλλοι, που μαζί του εξελίχθηκαν και ξεχώρισαν, μπαίνουν σε μια διαφορετική δεξαμενή. Φυσικά, δεν μιλάμε για κραυγαλέες περιπτώσεις, όπως είναι αυτές των Νικ Καλάθη και Ιωάννη Παπαπέτρου, οι οποίοι θα ήταν οι βασικοί άξονες του Παναθηναϊκού με οποιονδήποτε προπονητή.

Για παράδειγμα, ο Αργύρης Πεδουλάκης, εφόσον επιστρέψει στο «τριφύλλι» θα δει με διαφορετικό «μάτι» τους Έλληνες παίκτες. Αντιλαμβάνεται τις συνθήκες και γνωρίζει πως ο ελληνικός κορμός που χτίστηκε με κόπο τα τελευταία χρόνια πρέπει να υποστηριχθεί. Ένας Έλληνας προπονητής αξιολογεί διαφορετικά τη σημασία του γηγενή κορμού από έναν Αμερικανό τεχνικό, που βλέπει τα πάντα πιο... ψυχρά, με γνώμονα το άμεσο όφελος.

Επομένως, όλοι θα επανεξεταστούν σύντομα από τον νέο προπονητή. Προτού περάσουμε στους... κερδισμένους, είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν και «χαμένοι» ή «ερωτηματικά» (για λόγους χρόνου χρησιμοποίησης ή παραμονή στην ομάδα). Δεν είναι απαραίτητο πως οι χαμένοι θα μείνουν πιο πίσω ή ότι θα χάσουν μια θέση στο ρόστερ. Όμως, θα μπουν και εκείνοι σε φάση επαναξιολόγησης. Ακόμα και κάποιοι που μπορεί να άνηκαν στα «αγαπημένα παιδιά» του Πιτίνο.

Μία τέτοια περίπτωση είναι ο ΝτεΣόν Τόμας. Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ «εκτοξεύτηκε» υπό τις οδηγίες του άλλοτε τεχνικού των Νικς και των Σέλτικς. Ο Πιτίνο τον θεωρούσε αναπόσπαστο κομμάτι του ρόστερ και το έδειχνε. Το πιο πιθανό, βέβαια, είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα εντείνει τις προσπάθειές του να τον κρατήσει, όμως με τον 67χρονο κόουτς ήταν μία βασική επιλογή των 25 λεπτών, καθώς θεωρούταν ένας κομβικός παίκτης με φοβερά τελειώματα. Είναι ερωτηματικό εάν ο επόμενος προπονητής θα έχει ακριβώς την ίδια γνώμη για τον Τόμας. Το ερωτηματικό στην προκειμένη περίπτωση δεν μπαίνει στο αν οι «πράσινοι» θα κινηθούν για την ανανέωσή του, αλλά στον χρόνο και τον ρόλο που θα του δώσει ο επόμενος προπονητής.

Κάποια ερωτηματικά μπορούν να μπουν και για το δίδυμο του Γιώργου Παπαγιάννη με τον Ίαν Βουγιούκα. Ο Πιτίνο ήθελε και τους δύο Έλληνες σέντερ στο ρόστερ του. Το ένα θέμα είναι τι θα γίνει την επόμενη σεζόν και με ποιον τρόπο θα χρησιμοποιηθεί ο Παπαγιάννης, ο οποίος παρεμπιπτόντως αποτελεί «ανακάλυψη» του Πεδουλάκη. Άπαντες στο «πράσινο» στρατόπεδο... ποντάρουν στην εξέλιξη του 22χρονου σέντερ και πλέον μένει να φανεί πόσο χρόνο θα παίρνει την νέα σεζόν. Επίσης, παραμένει άγνωστο αν ο επόμενος προπονητής θελήσει να κρατήσει και τον Βουγιούκα στην ομάδα.

Με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα και αφού αναλύθηκε το σκεπτικό και ο ορισμός του «κέρδους», ας δούμε ποιοι θα επανεξεταστούν με νέα βάση και μπορούν να θεωρούνται οι... κερδισμένοι της απόφασης Πιτίνο.

1. Νίκος Παππάς

Ο σοβαρός τραυματισμός (ρήξη χιαστού) έφερε τον ποιοτικό Έλληνα γκαρντ πίσω και ο Πιτίνο ήταν το λιγότερο δυστακτικός σε ό,τι αφορά το ρόστερ της επόμενης χρονιάς με τον 29χρονο παίκτη σε βασικό ρόλο. Οι πιθανότητες να είχε μεγάλο και ενεργό ρόλο στην ομάδα ήταν περιορισμένες, γιατί ο Αμερικανός τεχνικός ήθελε διαφορετικά χαρακτηριστικά στη συγκεκριμένη θέση.

Η περίπτωση Παππά θα αποτελούσε ερωτηματικό για το ρόστερ της επόμενης χρονιάς και ο παίκτης μπορεί να βγει κερδισμένος από τα νέα δεδομένα, ειδικά με προπονητή τον Πεδουλάκη. Ο τεχνικός του Περιστερίου και στην προηγούμενη θητεία του στα «πράσινα» είχε δείξει πόσο πιστεύει τον Έλληνα σκόρερ και μαζί του ο Παππάς μπορεί να κάνει ένα σημαντικό βήμα προόδου.

Σε κάθε περίπτωση, ο αγαπημένος παίκτης της «πράσινης» εξέδρας υπέγραψε πέρυσι διετές συμβόλαιο με τους νταμπλούχους Ελλάδας και δουλεύει σε... φουλ ρυθμούς αυτή την περίοδο στο ΟΑΚΑ, για να είναι έτοιμος στην προετοιμασία, μετά τον τραυματισμό του.

2. Θανάσης Αντετοκούνμπο

Ο ρόλος του Αντετοκούνμπο το τελευταίο διάστημα πρόδιδε πως ο Πιτίνο τον είχε στις τελευταίες θέσεις των προτεραιοτήτων του. Ο 27χρονος σμολ φόργουορντ αγωνιζόταν σε «garbage time» (ή και καθόλου). Όπως είναι λογικό, οι δηλώσεις του Αμερικανού τεχνικού για τον Θανάση μετά το Game 3 με τη Ρεάλ δεν είχαν ηχήσει καλά στα αυτιά πολλών.

«Ο Θανάσης είναι εξαιρετικός αθλητής. Όχι απαραίτητα εξαιρετικός αμυντικός, αλλά εξαιρετικός αθλητής. Κάνει φάουλ και πρέπει να τον βγάλεις εκτός. Όμως, έχει περιθώρια βελτίωσης, το μεγαλύτερο στην ομάδα. Πρέπει να μάθει να σουτάρει, να ντριμπλάρει και να πασάρει. Αλλά μπορεί να το κάνει», είχε πει ο έμπειρος κόουτς, βάζοντάς του βαθμό κάτω από τη βάση σε βασικούς τομείς όπως το σουτ, η ντρίμπλα και η πάσα.

Στο ΟΑΚΑ άπαντες του αναγνωρίζουν πως δεν έχει προκαλέσει ποτέ προβλήματα και δεν έχει παραπονεθεί για τον χρόνο του, είναι συνεπής επαγγελματίας και στη διετία του στα «πράσινα» έχει τιμήσει και με το παραπάνω τη φανέλα με τα έξι αστέρια. Η περίπτωσή του θα εκτιμηθεί με διαφορετικά δεδομένα και σκέψεις, μετά την αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας.

3. Ντίνος Μήτογλου

Ο Μήτογλου αποτελεί άλλο ένα μεγάλο πρότζεκτ για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ και ο Τσάβι Πασκουάλ έδειξε πόσο τον πιστεύει, βάζοντάς τον στα... δύσκολα της Euroleague στη δεύτερη σεζόν του παίκτη στο «τριφύλλι». Ωστόσο, το Β' μέρος της σεζόν που ολοκληρώθηκε δεν ήταν το ιδανικό για τον 23χρονο πάουερ φόργουορντ. Ο τραυματισμός στα Κανάρια Νησιά τον κράτησε πίσω, ο Πιτίνο εκείνη την περίοδο «έκλεισε» το ροτέισιον και στο φινάλε ο διεθνής παίκτης βρήκε λίγο χρόνο.

Είναι ένας σύγχρονος, ανερχόμενος και εξελίξιμος φόργουορντ, που χρειάζεται χρόνο συμμετοχής, για να τονώσει τη ψυχολογία του και να βρει ρυθμό. Με τον Αμερικανό τεχνικό δεν πήρε τόσες ευκαιρίες και με τον νέο προπονητή θα επαναξεταστεί, αποτελώντας δεδομένα ένα σπουδαίο πρότζεκτ για το «τριφύλλι».

Με έναν προπονητή όπως ο Πεδουλάκης, που αποτελεί «δάσκαλο» για τους Έλληνες παίκτες και αρέσκεται να φέρνει στην πρώτη γραμμή ταλαντούχους αθλητές, ο Μήτογλου μπορεί να είναι από κερδισμένος μέχρι η «αποκάλυψη» της επόμενης σεζόν.

3+1. Τζέιμς Γκιστ

Η περίπτωση του Γκιστ ήταν η πιο ξεκάθαρη από όλες μέχρι πριν από λίγα 24ωρα, καθώς με τον Πιτίνο δεν θα είχε θέση στο ρόστερ της σεζόν 2019-2020. Για την ακρίβεια, δεν υπήρχε πιθανότητα να του γίνει πρόταση ανανέωσης και να επιστρέψει στο ΟΑΚΑ και την ερχόμενη σεζόν.

Στη θέση του έχει ήδη αποκτηθεί παίκτης (ο Τζέικομπ Ουάιλι), όμως η περίπτωσή του από εκεί που ήταν «τελειωμένη», μένει στον... αέρα μέχρι νεωτέρας. Βέβαια, οι πιθανότητες εξακολουθούν να μην είναι με το μέρος του.

Όμως, σίγουρα θα αξιολογηθεί με διαφορετικό τρόπο. Ανήκει και εκείνος στην κατηγορία παικτών που ειδικά με τον Πεδουλάκη μπορούν να βγουν απολύτως κερδισμένοι, αφού ο Έλληνας τεχνικός ήταν εκείνος που τον είχε φέρει στον Παναθηναϊκό και οι δυο τους διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις.

Οι 3+1 «κερδισμένοι» της απόφασης Πιτίνο