MENU

Η αποπομπή του Γιώργου Βόβορα αποτέλεσε έκπληξη για τον κόσμο, αλλά είναι συμβατή με το μοντέλο του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια. Μαθημένοι οι «πράσινοι» να αλλάζουν τεχνικό τέτοια περίοδο, μαθημένοι να ξεκινούν από την αρχή μεσούσης της περιόδου. Οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως η αποχώρηση του Βόβορα δεν ήταν και τόσο έκπληξη όσο πιστεύει ο περισσότερος κόσμος και πως η ήττα από το Λαύριο ήταν η αφορμή και όχι η αιτία. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως αν ο Διαμαντίδης και ο Αλβέρτης είχαν πάρει την κατάσταση στα χέρια τους νωρίτερα, τότε πιθανώς δεν θα προχωρούσαν με τον Βόβορα στη θέση του πρώτου προπονητή. Διότι για όσους δεν το θυμούνται, ο Διαμαντίδης με τον Αλβέρτη βρήκαν τον προπονητή και δεν τον επέλεξαν παρότι δεν το είπαν ποτέ. Αλλά αυτό είναι πλέον ένα υποθετικό σενάριο για το τι θα έκαναν αν είχαν αναλάβει νωρίτερα. 

Όπως και να ‘χει, η ουσία είναι ότι ο Παναθηναϊκός μπαίνει ξανά σε διαδικασία αναζήτησης προπονητή κι αυτή τη φορά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Είναι άλλο να έχεις την… τσεπάρα του Γιαννακόπουλου, ο οποίος ήταν πάντα αποφασισμένος να πληρώσει για το λάθος του και είναι άλλο να βγαίνεις στην αγορά με 90.000-100.000 για να βρεις έναν προπονητή που θα έχει ισχυρότερη προσωπικότητα από τον Βόβορα.  

Κακά τα ψέματα, η απόφαση των Τριαντόπουλου, Αλβέρτη, Διαμαντίδη για την απόλυση του Ελληνα τεχνικού δεν θα κριθεί τώρα, θα κριθεί όταν γίνει γνωστός ο επόμενος προπονητής που θα αναλάβει τον Παναθηναϊκό. Γιατί αν οι «πράσινοι» αναγκαστούν να πάνε με 90.000-1000.000 ευρώ στην τσέπη, τότε μοιραία μια λύση αντίστοιχη του Βόβορα θα αναγκαστούν να βρουν. Μια λύση που θα έχει τα ίδια μειονεκτήματα και θα κάνουμε πάλι την ίδια κουβέντα.  

Αρα, ή ο Παναθηναϊκός θα βρει πόρους για να έναν προπονητή που θα έχει περισσότερα… χιλιόμετρα από τον Βόβορα ή θα πάει σε μια επιλογή Ελληνα τεχνικού που στο τέλος θα μας κάνει να αναρωτηθούμε το εξής απλό: «Γιατί ο Βόβορας είναι χειρότερος από τον τάδε;».

Οσον αφορά τη θητεία του Βόβορα στον Παναθηναϊκό, τα αρνητικά ήταν περισσότερα από τα θετικά. Κλήθηκε στη δυσκολότερη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του συλλόγου να επιλέξει παίκτες από το… πανέρι, με αποτέλεσμα το ρίσκο των επιλογών να είναι μεγαλύτερο από αυτό που μπορούσε να διαχειριστεί.  

Με εξαίρεση τον Νέντοβιτς, ουδείς από τους υπόλοιπους ξένους δεν αποδείχτηκε αντάξιος των προσδοκιών του, ενώ και η επιλογή του Ογκαστ κρίνεται λανθασμένη με δεδομένο ότι υπήρχε η προηγούμενη θητεία που θα έπρεπε άπαντες να τους κάνει πιο σοφούς. Ο Βόβορας προσπάθησε να δώσει μια ταυτότητα σύγχρονου μπάσκετ στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν είχε τα υλικά που χρειαζόταν για να το κάνει.

Υπήρχαν παιχνίδια που τα «διάβασε» σωστά, υπήρχαν και άλλα στα οποία έμοιαζε ανήμπορος να αντιδράσει από τον πάγκο. Υπάρχουν πολλοί που εκνευρίζονται ακόμη και στην ιδέα ότι ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να «τρέξει» τη χρονιά μ’ έναν προπονητή που δεν είχε δοκιμαστεί ποτέ ως πρώτος τεχνικός, έναν άνθρωπο που δεν είχε την εμπειρία σε αυτό το επίπεδο. Η απάντηση σε όλο αυτό βεβαίως είναι απλή: Δηλαδή, το ρόστερ του φετινού Παναθηναϊκού είναι ανάλογο του μεγέθους του και της Ιστορίας του; Οι περισσότεροι από τους τωρινούς παίκτες θα… περνούσαν έξω από το ΟΑΚΑ τα προηγούμενα χρόνια; 

Για να μην κοροϊδευόμαστε λοιπόν και να μην ψάχνουμε εξιλαστήρια θύματα, η απάντηση είναι πως ο Βόβορας ήταν επιλογή αντίστοιχη του ρόστερ που δημιούργησε ο Παναθηναϊκός βάσει των οικονομικών προδιαγραφών του. Αυτό το ρόστερ μπορούσε να έχει, αυτό τον προπονητή μπορούσε να εμπιστευτεί κι όλα τα υπόλοιπα είναι να ‘χαμε να λέγαμε… 

Από ‘δω και πέρα, όποιος αναλάβει τον Παναθηναϊκό έχει στην ουσία δύο στόχους: Να οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Δυνατότητα για μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ δεν υπάρχουν, δεδομένων των οικονομικών συνθηκών κι όποιος αποφασίσει να καθίσει στον «πράσινο» πάγκο θα πρέπει να αποδεχτεί τη δυσκολία να δουλέψει με ένα ρόστερ που δεν σηκώνει πολλά – πολλά και με μίνιμουμ στόχο την κατάκτηση του τίτλου. 

SDNA Google news
ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ - ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ SDNA logo ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Γιατί δεν ήταν έκπληξη το διαζύγιο με τον Βόβορα 
EVENTS