MENU

Στις 8 του Φλεβάρη, που μας πέρασε, ήταν η τελευταία μου μέρα στις ΗΠΑ. Είχα πάει αρχικά στο Μιλγουόκι και στην συνέχεια στην Νέα Υόρκη.

Στις 8 του Φλεβάρη, λοιπόν, στο κεντρικότερο σημείο της Νέας Υόρκης, στην Times Square, δεν μπορούσες να περάσεις από τον πολύ τον κόσμο. Πως λέμε «πάτα με να σε πατώ;». Κάπως έτσι.

Περίπου είκοσι μέρες μετά στο ίδιο σημείο δεν πετούσε κουνούπι. Η πανδημία τα είχε σαρώσει σχεδόν όλα. Με την συνέχεια να είναι γνωστή σε όλους και με τον ιό να μας λιώνει κάθε μέρα, που περνάει.

Μέσα σε όλα χάθηκε και ο αθλητισμός. Χάθηκε υπό την έννοια ότι σταμάτησε η αγωνιστική δράση και μαζί πολλά πράγματα, που ήταν συνδεδεμένα με αυτή.

Χάθηκε μέσα σε όλα και ο Ρικ Πιτίνο. Εν τέλει έφυγε από τον Παναθηναϊκό και πήρε τον δρόμο για τις ΗΠΑ, το αγαπημένο του κολεγιακό πρωτάθλημα και το Iona. Ο πολύς ο κόσμος (ο κόσμος του μπάσκετ) έχασε και το θέμα με την Εθνική: ανέλαβε ή όχι την επίσημη αγαπημένη ο σπουδαίος Αμερικάνος;

Δεν χρειάζεται να πάρουμε θέση εμείς. Ο Πιτίνο ήρθε στην Ελλάδα πριν από μερικές μέρες και τον τσακώσαμε. Τον βρήκαμε στο κέντρο της Αθήνας και είπαμε πολλά, όχι μόνο για την Εθνική βέβαια. Μιλήσαμε για τον Παναθηναϊκό και τα δύο πρόσωπα των «πρασίνων» στα ισάριθμα χρόνια της παρουσίας του, για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, για τον νέο προπονητή της ομάδας, Γιώργο Βόβορα, αλλά και για Ολυμπιακό και Βασίλη Σπανούλη, για τον οποίο είπε τρομερά (και αληθινά) πράγματα. Ο άνθρωπος είναι χρυσωρυχείο, το ξέρετε άλλωστε.

Πάμε, λοιπόν, με το πρώτο μέρος της συνέντευξης, που έχει να κάνει με την Εθνική και γενικότερα με το ελληνικό μπάσκετ.

Κόουτς, ποιοι είναι οι λόγοι της παρουσίας σου στην Ελλάδα;

«Ηρθα στην Ελλάδα για να συζητήσω με την ομοσπονδία τις λεπτομέρειες, όσον αφορά στο κομμάτι της Εθνικής ομάδας».

Υπάρχει υπογεγραμμένο συμβόλαιο συνεργασίας με την ομοσπονδία;

«Όχι, είπα στον κ. Βασιλακόπουλο ότι μου αρκεί ο λόγος. Δεν χρειάζεται να υπάρχει συμβόλαιο άλλωστε, αφού δεν πρόκειται να πληρωθώ».

Μπροστά μας έχουμε εκλογές στην ομοσπονδία. Πιστεύετε ότι θα είσαι εσύ τελικά ο προπονητής της Εθνικής;

«Για αυτό ακριβώς και ήρθα στην Ελλάδα. Συναντήθηκα με τους ανθρώπους της Ελληνικής Ομοσπονδίας για να προχωρήσουμε την διαδικασία. Μπροστά μας υπάρχουν εκλογές στην ομοσπονδία και ενδεχομένως να υπάρξει αλλαγή στο διοικητικό καθεστώς. Εγώ προσφέρω τις υπηρεσίες μου στην Εθνική χωρίς να πληρωθώ. Δεν θα έχω πρόβλημα, αν θα θέλουν Ελληνα προπονητή ή κάποιον άλλον. Δεν θα έχω πρόβλημα αλήθεια. Εθελοντικά προσφέρω τις υπηρεσίες μου. Δεν θέλω λεφτά, δεν θέλω τίποτα για αυτό. Και αν θέλουν να συνεχίσω να είμαι ο προπονητής της Εθνικής, θα είμαι. Αν θα έρθει κάποιος άλλος να διοικήσει την ομοσπονδία και θα θέλει άλλον προπονητή, είμαι οκ. Κανένα πρόβλημα».

Πότε εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει το θέμα;

«Αυτή την στιγμή είμαι ο προπονητής της Εθνικής. Όπως είπα, αν κάποιος άλλος έρθει στην διοίκηση της ομοσπονδίας και θέλει να αλλάξει τα πράγματα, δεν υπάρχει θέμα».

Κόουτς, έχεις στο πρόγραμμα να συναντηθείς με τον Σπανούλη;

«Θέλω τον Σπανούλη να είναι ο αρχηγός αυτής της ομάδας. Είναι κάτι πολύ σημαντικό. Για να μπορέσει αυτή η Εθνική να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρέπει να ξεπεράσει πολλά πράγματα. Και χρειάζεται ο Σπανούλης να είναι ο leader, επειδή είναι απίστευτα αφοσιωμένος. Εχει τεράστια ποιότητα και τον πιστεύω πάρα πολύ. Επομένως, θέλω να είναι ο αρχηγός αυτής της ομάδας. Εξαρτάται, βέβαια, από τον ίδιο τι θέλει να κάνει».

Πως βλέπετε αγωνιστικά την Εθνική ομάδα και γενικότερα το ελληνικό μπάσκετ;

«Ας πιάσουμε πρώτα τα αρνητικά στοιχεία. Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι έρχονται λίγα νέα παιδιά από πίσω. Από κει και πέρα, η ομάδα δεν σουτάρει καλά την μπάλα. Το άλλο αρνητικό είναι ότι δεν έχεις τον Γιάννη ή τον Θανάση. Δεν έχεις παίκτες από το ΝΒΑ. Θα πας να παίξεις με τον Καναδά, που έχει 9 παίκτες από το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Το θετικό είναι ότι έχεις ένα καλό μπουκέτο έμπειρων παικτών. Παίκτες, που είναι έξυπνοι, σπουδαίοι χαρακτήρες και ξέρουν πώς να παίξουν. Επομένως η μπασκετική εξυπνάδα πρέπει να ξεπεράσει την έλλειψη ταχύτητας και αθλητικότητας, που μας χαρακτηρίζει».

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο αγωνιστικό πρόβλημα του ελληνικού μπάσκετ;

«Αυτό, που δεν ξέρω, είναι γιατί τόσο λίγα νέα παιδιά έρχονται από πίσω. Η Ελλάδα έχει βγάλει πολλούς μεγάλους παίκτες από την εποχή του Νίκου Γκάλη, αλλά δεν υπάρχει ποσοτικά η ανάλογη συνέχεια σήμερα. Δεν ξέρω όμως την απάντηση γιατί συμβαίνει αυτό».

Στην Εθνική εκτός των άλλων υπάρχουν τρία παιδιά, που αγαπάτε ιδιαίτερα και είχατε στον Παναθηναϊκό. Πως βλέπετε την προοπτική τους και δη σε σχέση με το ΝΒΑ;

«Το ΝΒΑ είναι κάτι διαφορετικό σε σχέση με την Ευρώπη. Αν μπορεί ο Παπαπέτρου να είναι σε μία ομάδα του ΝΒΑ; Ναι, μπορεί. Αν μπορεί ο Παπαγιάννης να επιστρέψει στο ΝΒΑ; Ναι. Το πόσο θα παίζουν, αυτό δεν το ξέρω. To 1996, που πήρα με το Κεντάκι τον τίτλο στο κολεγιακό πρωτάθλημα, είχα 13ο παίκτη τον Ναζρ Μοχάμεντ. Δεν ήταν ιδιαίτερα γρήγορος, δεν πηδούσε ψηλά, αλλά έπαιξε 18 χρόνια στο ΝΒΑ. Όταν πας σε μία ομάδα του ΝΒΑ, οι πιθανότητες να ταιριάξεις σε αυτή είναι πολλές. Επομένως, ο Παπαπέτρου μπορεί να παίξει στο ΝΒΑ.

Συναντήθηκα με τον Γιώργο τον Παπαγιάννη. Είναι στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του. Είναι αδυνατισμένος, ο στόχος του είναι να επιστρέψει στο ΝΒΑ.

Οσον αφορά στον Ντίνο (σ.σ. Μήτογλου) είναι ενδιαφέρουσα προοπτική. Είναι κοντά στα 2.09, μακρύς και έχει ένα μεγάλο προσόν. Μπορεί να σουτάρει από μακριά. Στο ΝΒΑ οι σέντερ πλέον σουτάρουν το τρίποντο. Οι ψηλοί παίκτες γενικά».

Το ελληνικό μπάσκετ έχει έλλειψη ποσότητας στην θέση 5;

«Εχουμε τον Παπαγιάννη, μπορεί να παίξει ο Μήτογλου εκεί. Ο Ογκαστ; Μάλλον ο Ντόρσεϊ χρειάζεται περισσότερο από τους νατουραλιζέ. Εχουμε πιο πολλά θέματα στην περιφέρεια. Ο Ντόρσεϊ είναι πάρα πολύ χρήσιμος. Θέλουμε σκορ, θέλουμε ένας εναντίον ενός, θέλουμε σουτ και τα έχει αυτά».

*Πιο μετά θα δημοσιευτεί το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Ρικ Πιτίνο, που έχει να κάνει με Παναθηναϊκό, Γιαννακόπουλο, Βόβορα.

 

Ρικ Πιτίνο στο SDNA: «Είμαι ο προπονητής της Εθνικής, θέλω αρχηγό της ομάδας τον Σπανούλη»
EVENTS