MENU

Αυτό το καλοκαίρι δεν θα είναι αδιάφορο για τους Έλληνες φίλους του βόλεϊ. Η σεζόν για τις ομάδες μπορεί να τελειώνει αρχές Μαΐου και να ξαναρχίζει τον Οκτώβριο ωστόσο στο ενδιάμεσο δεν είναι μόνο τα… μπάνια του λαού που θα μας απασχολήσουν. Golden League, προκριματικά Eurovolley και σαν κερασάκι στην τούρτα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα σε ένα καλοκαίρι πολύ πιο χορταστικό από όσα είχαμε συνηθίσει.

Όσον αφορά την εθνική ομάδα των ανδρών η αλήθεια είναι πως μπορεί να μην έχει υποχρεώσεις για το Παγκόσμιο αλλά παρόλα αυτά έχει θετικό vibe. Τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μια μετάβαση από την παλιά γενιά στην επόμενη και δεν διανύει περίοδο απόλυτης ανανέωσης όπως οι γυναίκες. Το γεγονός ότι διαθέτει έναν καλό διαγώνιο όπως ο Μούχλιας, κάτι που της έλλειπε, και το ότι οι δύο πασαδόροι της, ο Γαλιώτος και ο Κασαμπαλής, είναι πιο ώριμοι από ποτέ είναι δεδομένα που θα παίξουν το ρόλο τους. Άλλωστε στη θέση των ακραίων υπάρχει πολυκοσμία και εκεί απουσίαζε ο… πονοκέφαλος.

Η μισή δουλειά έχει γίνει για την πρόκριση στο Eurovolley οπότε τα δύο παιχνίδια του Αυγούστου είναι η εύκολη πρόκληση του καλοκαιριού. Η μεγάλη πρόκληση είναι αυτή του Golden League. Το πλεονέκτημα της χημείας της ομάδας είναι αυτό που μπορεί να της δώσει ώθηση ώστε να διεκδικήσει κάτι καλό σε αυτή τη διοργάνωση. Το ρόστερ που αγωνίστηκε στις τελευταίες τρεις διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού έχει αρκετές κοινές συνιστάμενες και ουσιαστικά οι κομβικές προσθήκες της τελευταίας διετίας είναι αυτές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ο Χριστοφιδέλης έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών του και έχει εμπιστοσύνη, από την πλευρά του, στο ελληνικό υλικό. Η ομάδα, στο μικρό διάστημα που τον είχε ως πρώτο προπονητή, έδειξε καλά στοιχεία και κυρίως έδειξε απελευθερωμένη και με σιγουριά στις δυνάμεις της. Σαφώς και το Golden League δεν είναι εύκολη υπόθεση ειδικά όταν στο δρόμο της Ελλάδας βρεθούν ομάδες που έχουν αγωνιστεί ξανά και ξανά σε αυτό. Παρόλα αυτά δεν είναι απαγορευτικό το σενάριο για μη καλή πορεία. Το σημαντικότερο από όλα, όμως, είναι να αποκτήσει ρυθμό η εθνική, να παίξει όλο και περισσότερα παιχνίδια και να μην αρκείτε μόνο στα 2-3 παιχνίδια προκριματικών που δίνει κάθε καλοκαίρι.

Η εθνική γυναικών, από την άλλη, έχει γυρίσει σελίδα και τα πρώτα δείγματα ήταν απόλυτα θετικά. Τόσο το Eurovolley του 2023 όσο και τα προκριματικά του περασμένου καλοκαιριού που έδωσαν το εισιτήριο για το Παγκόσμιο δείχνουν ότι η ανανεωμένη εθνική έχει μπόλικο ταλέντο. Ωστόσο, όπως και η ομάδα των ανδρών, χρειάζεται παιχνίδια για να δέσει. Στόχος στο επερχόμενο Golden League δεν είναι αυτή καθαυτή η διάκριση αλλά η διαδικασία εξέλιξης. Και παράλληλα να δουλευτεί η ομάδα όσο καλύτερα γίνεται ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Αρκετά από τα κορίτσια της εθνικής δεν είναι καν βασικές στις ομάδες τους. Παρόλα αυτά με το εθνόσημο έδειξαν πως αξίζουν ευκαιρίες και μπορούν να γίνουν πρωταγωνίστριες. Στην εθνική ομάδα ένιωσαν την εμπιστοσύνη και κυρίως άντεξαν το βάρος των συνθηκών. Το Παγκόσμιο του Σεπτεμβρίου θα είναι μια βουτιά στα βαθιά αλλά μόνο έτσι μπορούν να αποκτήσουν πολύτιμες εμπειρίες, να δουν τις πραγματικές τους δυνατότητες και να ανέβουν επίπεδο.

Είχαν περάσει πολλά στείρα καλοκαίρια για τις εθνικές ομάδες, καλοκαίρια με ελάχιστα έως και καθόλου παιχνίδια. Αυτό όμως θα είναι διαφορετικό. Πολλά παιχνίδια, πολλές προκλήσεις και σίγουρα ελπίδα για κάτι καλό τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες.

Η χρονιά που μπορεί να αλλάξει τις εθνικές ομάδες