MENU

Το όνομα του Γκανέζου μέσου, Γουακάσο Μουμπάρακ, προβάλλει τις τελευταίες ώρες ως ακλόνητο φαβορί στην κούρσα κατάληψης μιας θέσης στη λίστα των μέσων του Παναθηναϊκού για τη νέα σεζόν, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η απόκτησή του. Ο σημερινός scouter έχει αποστολή να «ξεψαχνίσει» τα δυνατά και αδύνατα σημεία του Αφρικανού και κυρίως να δώσει απάντηση σε ένα ερώτημα: Πιθανή απόκτηση του Γουακάσο, ανεβάζει την ποιότητα του «πράσινου» ρόστερ, ή όχι;

Προτού προχωρήσουμε στον ποιοτικό έλεγχο του ποδοσφαιριστή με τη βοήθεια των αναλυτών του FIFA 2016 και του FOOTBALL MANAGER 2016, πρέπει να προσεγγίσουμε το ρόλο για τον οποίο προορίζει ο Αντρέα Στραματσόνι τον Γκανέζο, στη βασική του ενδεκάδα.

Στο σύστημα που έχει στο μυαλό του ο Ιταλός, είναι αυτό που είδαμε να λανσάρει αρκετά στα πλέι οφ της Superleague: Ένα 4-4-2 με διάταξη «διαμαντιού» στη μεσαία γραμμή. Ένα κλασικό αμυντικό χαφ μπροστά από τα στόπερ, έναν επιτελικό μέσο πίσω από τα δύο φορ και δύο εσωτερικούς μέσους, έναν δεξιό και έναν αριστερό, με ικανότητα να παίζουν πάνω στη γραμμή.

Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη μέρα που ακούστηκε το όνομα του Γκανέζου στη μεταγραφική λίστα του «τριφυλλιού» ο Γουακάσο εμφανίζεται περισσότερο ως εξτρέμ, η θέση του είναι πιο κοντά στη μεσαία γραμμή, παρά κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Πρόκειται δηλαδή περισσότερο για εσωτερικό μέσο και λιγότερο για εξτρέμ.

Έχοντας, λοιπόν, υπ’ όψη μας το συγκεκριμένο δεδομένο θα συγκρίνουμε τον υποψήφιο στόχο του Παναθηναϊκού με δύο εσωτερικούς μέσους που χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον από τον Αντρέα Στραματσόνι στο συγκεκριμένο ρόλο τη σεζόν που μας πέρασε, τον Μεχντί Αμπέιντ και τον Ρόμπιν Λουντ.

Η ταχύτητα μεγάλο όπλο του Γουακάσο

Δεν χρειάζεται να είσαι σκάουτερ με… αετίσιο μάτι για να αντιληφθείς ποιο είναι το χάρισμα εκείνο που έστειλε τον Γκανέζο στα γήπεδα της Primera Division. Πρόκειται για έναν ταχύτατο ποδοσφαιριστή, με ιδιαίτερη έκρηξη, εξαιρετικό άλμα (αν και είναι μόλις 1,71 ύψος). Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στη σύγκριση των φυσικών προσόντων του με Αμπέντ και Λουντ, η επικράτησή του είναι καταλυτική στο συγκεκριμένο τομέα.

ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ (FIFA 2016)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΟΥΑΚΑΣΟ ΑΜΠΕΝΤ ΛΟΥΝΤ
Επιτάχυνση 88 72 70
Ταχύτητα 85 68 65
Αλτικότητα 86 58 55
Αντιδράσεις 74 65 64
Αντοχή 80 72 67
Δύναμη 72 75 60

* Η αξιολόγηση στο FIFA 2016 γίνεται με άριστα το 100.

Υστερεί στο ατομικό μαρκάρισμα

Η σύγκριση των ανασταλτικών ικανοτήτων των τριών ποδοσφαιριστών γέρνει επίσης υπέρ του Γκανέζου, ο οποίος μοιάζει να υπερτερεί σε αμυντική συνέπεια τόσο του Αλγερινού και του Φινλανδού. Μοναδικό του μειονέκτημα είναι η δυνατότητά του να σταματάει τον αντίπαλο στο ένας εναντίον ενός. Γι’ αυτό το λόγο κατά τη διάρκεια των αγώνων προσπαθεί να παίζει από μπροστά τους αντιπάλους του και να κλέβει την μπάλα…

ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΑΡΕΤΕΣ (FIFA 2016)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΟΥΑΚΑΣΟ ΑΜΠΕΝΤ ΛΟΥΝΤ
Κλεψίματα 72 64 44
Μαρκάρισμα 52 60 41
Τάκλιν 69 59 42

* Η αξιολόγηση στο FIFA 2016 γίνεται με άριστα το 100.

Σουτ – δυναμίτης, αλλά ακίνδυνος επιθετικά

Στο επιθετικό κομμάτι, μην περιμένετε να δείτε έναν ποδοσφαιριστή που θα προσφέρει γκολ στη συνολική συγκομιδή του Παναθηναϊκού. Μια απλή ματιά να ρίξει κανείς στο βιογραφικό του θα διαπιστώσει ότι ο μέγιστος αριθμός γκολ που έχει πετύχει σε μία σεζόν είναι μόλις τρία (την περίοδο 2012-13 στην Εσπανιόλ). Κι αυτό παρά το γεγονός ότι διαθέτει πολύ ισχυρό σουτ από μακρινή απόσταση.

Ωστόσο, υπάρχει και ένα στοιχείο που πλεονεκτεί σημαντικά έναντι του Αμπέντ και του Λουντ: Η σέντρα του. Και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ταχύτητά του τον καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο – στο κομμάτι της δημιουργίας – κάθε φορά που πλαγιοκοπεί στην αντίπαλη περιοχή.

ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΑΡΕΤΕΣ (FIFA 2016)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΟΥΑΚΑΣΟ ΑΜΠΕΝΤ ΛΟΥΝΤ
Τεχνική 71 74 70
Σέντρα 72 56 45
Ντρίμπλα 67 71 64
Τελειώματα 55 67 59
Μακρινή πάσα 70 73 64
Σουτ εκτός περιοχής 70 70 70
Δύναμη στο σουτ 86 75 73

* Η αξιολόγηση στο FIFA 2016 γίνεται με άριστα το 100.

Ένας ακούραστος εργάτης

Ο Γουακάσο δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό που λέμε «ηγέτης» μέσα στο γήπεδο. Δεν διαθέτει τέτοιου είδους χαρίσματα. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή ηλικίας 25 ετών και όχι κάποια… παλιοσειρά.

Ο Γκανέζος είναι ένας ακούραστος εργάτης εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, που δεν «μασάει» στα δύσκολα.

Πρέπει όμως να δουλέψει πολύ στο κομμάτι της πνευματικής διαχείρισης των αγώνων που συμμετέχει, γιατί υποφέρει από έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και ψυχραιμίας στο παιχνίδι του.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ - ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ (FOOTBALL MANAGER 2016)
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΟΥΑΚΑΣΟ ΑΜΠΕΝΤ ΛΟΥΝΤ
Ψυχραιμία 6 12 10
Συγκέντρωση 9 12 11
Υπομονή 7 13 12
Γενναιότητα 17 12 13
Σωστές αποφάσεις 7 13 11
Αποφασιστικότητα 14 13 13
Ηγετικότητα 5 6 10
Ομαδικότητα 7 12 13
Εργατικότητα 17 16 14

* Η αξιολόγηση στο FOOTBALL MANAGER 2016 γίνεται με άριστα το 20.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ SCOUT REPORT: Η συνολική βαθμολόγηση των τεχνικών και φυσικών χαρακτηριστικών των τριών ποδοσφαιριστών στο FIFA 2016 αξιολογεί τον Γουακάσο ως καλύτερο ποδοσφαιριστή τόσο από τον Αμπέντ, όσο και από τον Λουντ, με τον Γκανέζο να συγκεντρώνει 72 μονάδες αξιολόγησης, έναντι 70 του Αλγερινού και 66 του Σκανδιναβού. Δεδομένα ο Αφρικανός μέσος θα προσδώσει σημαντική ταχύτητα στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού, μοιάζει να ταιριάζει στο σύστημα που θέλει να εφαρμόσει ο Στραματσιόνι, ωστόσο δεν αποτελεί αξιόπιστη λύση στο σκοράρισμα από τα άκρα. Στην... αργκό των ελληνικών γηπέδων χαρακτηρίζεται με «σκυλί» που αλωνίζει το γήπεδο, μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα το δίδυμο των φορ με τις σέντρες και τις πλαγιοκοπήσεις του, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει σημαντική απειλή για την αντίπαλη εστία.

The Scouter: Γουακάσο, ένα «σκυλί» με… τούρμπο!