MENU

Η αναμφισβήτητη ανωτερότητα της Κλαμπ Μπρίζ, δεν επέτρεψε να γίνει το σενάριο πράξη. Οι Βέλγοι έβαλαν… STOP στην καταπληκτική πορεία του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, δίνοντας του παράλληλα ένα μάθημα, για το πώς πρέπει να κινηθεί τα επόμενα χρόνια.

Εχουμε λοιπόν τρία θέματα, στα οποία θα σταθούμε σήμερα. Αρχικά, χρόνια πολλά στον ΠΑΟΚ της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας, της προσφυγιάς και των αλησμόνητων πατρίδων. Χρόνια πολλά στην ομάδα που αποτελούσε και πάντα θα αποτελεί σημείο αναφοράς γιατί, το ποδόσφαιρό είναι μόνο η αφορμή.

Ο ΠΑΟΚ είναι ο πρεσβευτής ιδανικών που σπάνια συναντάς σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι μια ομάδα. Οσοι έχουν μυηθεί στο «μαγική» σφαίρα που λέγεται ΠΑΟΚ, ξέρουν πως δεν υποστηρίζουν μια ομάδα αλλά μια ιδέα που κατάφερε να γιγαντωθεί μέσα από πίκρες και αποτυχίες, αφήνοντας όλο και μεγαλύτερο αποτύπωμα στον παγκόσμια ποδοσφαιρικό χάρτη.

Με ή χωρίς πρόκριση λοιπόν, χρόνια πολλά στον ΠΑΟΚ και σε όσους αποτελούν κομμάτι της ασπρόμαυρης οικογένειας.

Πάμε στον αποκλεισμό. Θεωρώ πως αυτή η ομάδα έφτασε στο ταβάνι της στην Ευρώπη. Ξεκινώντας τους αγώνες της από τον β΄ προκριματικό γύρο της διοργάνωσης, άφησε το στίγμα της και κέρδισε χειροκρότημα και αναγνώριση μέχρι που βρέθηκε μπροστά της μια ομάδας που ο ΠΑΟΚ, δεν μπορούσε να αποκλείσει.

Εντελώς ρεαλιστικά, ακόμα και αν δεν ταλαιπωρούνταν οι παίκτες του Ραζβάν Λουτσέσκου από τις ισώσεις που πράγματα δημιούργησαν σοβαρά θέματα, δεν θα μπορούσε ο Δικέφαλος να αποκλείσει τη Μπριζ. Οι Βέλγοι έχουν στήσει μια ομάδα για το Europa League, ίσως και για το Champions League.

Στις δυο αναμετρήσεις, αποδείχθηκε αυτό που τόσες φορές έχουμε τονίσει αλλά δεν έχει γίνει πράξη στον ΠΑΟΚ. Το ποδόσφαιρο έχει προχωρήσει και ομάδες χωρίς ενέργεια και ταχύτητα, δεν μπορούν να φτάσουν μακριά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο Δικέφαλος δεν μπορούσε να κοντράρει την Μπριζ. Μια ομάδα που διαθέτει εκτός από ποιότητα, ενέργεια και ταχύτητα, στοιχεία τα οποία δυστυχώς δεν μπορείς να εντοπίσεις στον ΠΑΟΚ.

Η ομάδα του Λουτσέσκου μπορεί να είναι ανταγωνιστική εντός συνόρων και να διεκδικεί το πρωτάθλημα με στόχο να το κατακτήσει αλλά σε ευρωπαικό επίπεδο, έφτασε στο ταβάνι της όπως προαναφέρω. Ομάδες που θέλουν να κάνουν την υπέρβαση σε ευρωαπικές διοργανώσεις, οφείλουν να συμβαδίζουν με τις επιταγές του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ο ΠΑΟΚ έχει επενδύσει στην ποιότητα αλλά όχι στην ένταση και την ταχύτητα που αποτελούν πλέον το Α και το Ω, στο ποδόσφαιρο.

Αυτές οι διαφορές ήταν εμφανείς και στα δυο παιχνίδι του ΠΑΟΚ του με την Κλαμπ Μπριζ. Θεωρητικά, σύμφωνα με την εικόνα Ολυμπιακού και Φενέρμπαχτσέ στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, η ομάδα της Τουρκίας, θα ήταν πιο βατός αντίπαλος για τον ΠΑΟΚ. Αντίθετα η Μπριζ, διαθέτει ένα σύνολο που δεν μπορεί να κοντράρει καμία ομάδα της Super League.

Αν ο ΠΑΟΚ θέλει να φτάσει ακόμα πιο μακριά στην Ευρώπη, οφείλει το καλοκαίρι να αλλάξει πολιτική και φιλοσοφία, προσθέτοντας στο ρόστερ του, όλα εκείνα τα στοιχεία που λείπουν (πολλά χρόνια τώρα). Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει.

Αξίζει αναφοράς, η συμπεριφορά του κόσμου στην Τούμπα την Πέμπτη. Παρά τα όσα διαδραματίστηκαν στο Βέλγιο και την αδυναμία του ΠΑΟΚ έστω να κοντράρει την Μπριζ, όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο, δημιούργησαν τρομερή ατμόσφαιρα στηρίζοντας την ομάδα, ακόμα και όταν κάθε ελπίδα να μπει ο Δικέφαλος στο παιχνίδι, είχε χαθεί. Αυτός ακριβώς είναι ΠΑΟΚ, όπως ακριβώς το γράφω στην εισαγωγή του blog. Γι αυτό τον κόσμο και για όλους όσοι νιώθουν ΠΑΟΚ και αρνούνται να γίνουν μέλη του τοξικού περιβάλλοντος που επιμελώς καλλιεργούν κάποια στη Θεσσαλονίκη, μετά από κάθε ήττα, αξίζει το καλοκαίρι να γίνουν όλες εκείνες οι κινήσεις που ανεβάσουν επίπεδα την ομάδα.

Κλείνω με την επόμενη μέρα. Ο ΠΑΟΚ καλείται να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό στο «Καραισκάκης». Οι γηπεδούχοι θα αγωνιστούν με όπλο τον ενθουσιασμό και την αυτοπεποίθηση που τους χάρισε η πρόκριση στην Τουρκία. Το ερώτημα είναι αν οι παίκτες του Δικεφάλου θα βρούνε τα ψυχικά και αγωνιστικά αποθέματα που απαιτούνται προκειμένου να βγάλουν αντίδραση και να παραμείνουν με αξιώσεις στο κυνήγι του τίτλου. Στο παρελθόν έχουν αποδείξει ότι μπορούν να το κάνουν. Αυτό καλούνται να επαναλάβουν την Κυριακή στον Πειραιά.

Χρόνια πολλά ΠΑΟΚ!

Τα χρόνια πολλά και ο ρεαλισμός!