MENU

Διάφορα καυτά θέματα είναι στην ατζέντα της καθημερινότητας του ΠΑΟΚ και αυτό είναι λογικό. Μετά από μία χρονιά επιεικώς κουραστική, ο οργανισμός οφείλει να δημιουργήσει συνθήκες καλύτερες από αυτές που υπήρξαν στη πρώτη χρονιά του Αμπέλ Φερέιρα.

Μία ΠΑΕ όμως, δεν μπορεί να πατάει ένα κουμπί και να στήνει κάτι από το μηδέν. Υπάρχουν βάρη. Για παράδειγμα, υπάρχει μία χρήση που επιβάρυνε την τσέπη της οικογένειας Σαββίδη με ένα νούμερο κακό. Λέγεται κοντά στα 40 εκατ ευρώ.

Παράλληλα, υπάρχει ο βραχνάς του FFP, που δεν βοηθά όπως και να έχει. Στη περίπτωσή μας βέβαια, είναι ένας μπούσουλας που αν διαχειριστεί το κλαμπ σωστά, ίσως είναι καλύτερα. Γιατί τα νούμερα που ξοδεύτηκαν δεν έχουν λογική.

Η ομάδα λοιπόν κουβαλά τις αμαρτίες της. Και θα πρέπει να βελτιωθεί ζώντας με αυτές μέχρι να τις αποβάλει. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ξεκινάμε λοιπόν από την παραμονή Φερέιρα. Ο Πορτογάλος παρέμεινε παρά την αίσθηση που είχαμε όλοι. Αλλά παρέμεινε με τους όρους του ΠΑΟΚ. Αποδέχτηκε το ότι πρέπει να προστεθεί στο τιμ του γυμναστής, ανακοινώθηκε ο Δανιηλίδης, αποδέχτηκε την αλλαγή προπονητή τερματοφυλάκων με τον Μάριο Γκαλίνοβιτς να έχει ανακοινωθεί, άλλαξε και όλο το ιατρικό επιτελείο που δεν ήταν βέβαια ευθύνη του προπονητή ο οποίος πλήρωσε με σημαντικές απουσίες τα λάθη του προηγούμενου.

Προφανώς κρίθηκε από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ πως η ενίσχυση του προπονητή και των εργαλείων που διαθέτει, είναι κάτι που μπορεί να αποδώσει. Θα φανεί στο χειροκρότημα λοιπόν. Μακάρι να δικαιωθεί.

Στο τέλος της σεζόν, ανακαλύφθηκε και ο σχηματισμός που ταιριάζει στο ρόστερ. Αυτό το 3-4-2-1 έφερε το μηδέν παθητικό σε τέσσερα ντέρμπι. Μία πολύ καλή βάση για να στήσεις μία ομάδα. Τι χρειάζεται αυτό για να γίνει πιο αποτελεσματικό; Πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Μεσοεπιθετικούς και φορ που να δημιουργούν και να έχουν νούμερα. Ωραίο το μηδέν παθητικό, όμως με αυτόν τον Μπίσεσβαρ και με δύο φορ που κανένα δεν είναι ξεκάθαρα βασικό, δουλειά δεν κάνουμε.

Η πρώτη κίνηση είναι ο Στέφαν Σβαμπ. Την ώρα που γράφω το κείμενο δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά η περίπτωσή του είναι ενδεικτική του που βαδίζουμε. Ο Αυστριακός είναι παίκτης με δέκα γεμάτες σεζόν σερί. Αγωνίζεται στο 6 και το 8 έχοντας νούμερα. Η ηλικία του δεν φωτογραφίζει διάθεση μεταπώλησης, αλλά αγωνιστικής σταθεράς.

Κάτι ακόμα που δείχνει η μεταγραφή Σβαμπ, είναι πως σε σχέση με τον Μαουρίτσιο, το κόστος στη ΠΑΕ είναι στο ένα τρίτο. Κάτι που δεν αφορά την ποδοσφαιρική του αξία. Απλά ο ένας έπαιζε στη Ρωσία με ότι αυτό συνεπάγεται όταν αποκτήθηκε και ο άλλος στην Αυστρία. Το κρατάμε και αυτό.

Ο σχηματισμός που βόλεψε τον Αμπέλ Φερέιρα, ουσιαστικά ακυρώνει τα εξτρέμ. Οι δύο που παίζουν πίσω από τον φορ, δεν δίνουν πλάτος. Είναι ουσιαστικά ψευτοδεκάρια. Επίσης, πρέπει να έχουν ένταση, ταχύτητα, ατομική ενέργεια και όπως έγραψα παραπάνω, νούμερα.

Από αυτούς που διαθέτει ο ΠΑΟΚ, τα στοιχεία αυτά τα έχει μόνο ο Πέλκας, με τα νούμερα να υπάρχουν όταν έχει γεμάτες σεζόν και δεν βγάζει μυϊκά προβλήματα. Ο Τζόλης που είναι πρότζεκτ και ο Ζαμπά που θα πρέπει να δούμε την κατάστασή του ενώ σε επίπεδο χαρακτηριστικών ταιριάζει κουτί ο Ουάρντα αλλά δεν είμαι σε θέση να να υποστηρίξω ότι είναι πνευματικά έτοιμος.

Ο Λημνιός σε αυτόν τον σχηματισμό μεγαλύτερη τύχη έχει ως φουλ μπακ, παρά στη δυάδα, ενώ ο Μπίσεσβαρ δεν έχει ούτε γρήγορες περιστροφές, ούτε ένταση, ούτε νούμερα. Κάπως έτσι είναι και η κατάσταση με τον Στοχ, με τον Σλοβάκο να έχει νούμερα στη καριέρα του, αλλά πέρυσι να μην τα έχει εμφανίσει.

Σε αυτή τη θέση μπορεί να παίξει και ο Ζήσης Χατζηστραβός, αλλά θέλω να τον δω πρώτα στη προετοιμασία για να το πω με σιγουριά. Για μένα είναι το απόλυτο πουλέν, αλλά ήρθε η ώρα να μας δείξει το επίπεδό του.

Γενικά πάντως, πρέπει να υπάρξει ξεσκαρτάρισμα στα εξτρέμ και αυτό είναι σαφές.

Και πάμε στον φορ, εκεί όπου ανέφερα πριν πως χωρίς ξεκάθαρο βασικό με νούμερα δεν πάμε πουθενά.

Χθες ήρθε η πρόταση της Μπεσίκτας για τον Άκπομ. Ο ΠΑΟΚ φυσιολογικά αρνήθηκε την πρώτη, αν όμως τα νούμερα ανέβουν και οι Τούρκοι εγγυηθούν τα λεφτά, θα τον δώσει. Δική μου εκτίμηση αυτή.

Το ορθολογικό μετά τα όσα βιώσαμε, είναι να υπάρχει ένας ξεκάθαρος πρώτος, ο Σφιντέρσκι που είναι προοπτικής με μεταπωλητική αξία και πίσω τους ο Κούτσιας που στα 16 του χρόνια μπορεί να πάρει συμμετοχές έστω και σε παιχνίδια που έχουν κριθεί. Αυτός είναι το απόλυτο πρότζεκτ και εννοείται πως πρέπει να υπάρξει στόχευση, παράλληλα με την ουσία.

Και κλείνουμε στους τερματοφύλακες, γιατί και εκεί υπάρχει σοβαρό θέμα. Ο Πασχαλάκης με τον Ρέι έχουν μεγάλα συμβόλαια και αν η ομάδα κρίνει πως πρέπει να αποκτήσει κάποιον με μεγαλύτερη σταθερότητα, καλύτερο στα πόδια και στις εξόδους, θα πρέπει να πουλήσει και τους δύο ή στη χειρότερη να βρει ομάδες που θα τους πάρουν δανεικούς και θα καλύψουν το συμβόλαιό τους. Και αυτό δείχνει πολύ μακρινό.

Και πάμε στην υπόθεση Βιεϊρίνια. Σήμερα διέρρευσε όχι στοχευμένα, μία πρόταση που του έγινε από τον ΠΑΟΚ. Χαμηλή όσον αφορά στα πάγια, ανεβαίνει σε φυσιολογικά νούμερα με τα μπόνους. Αρκετά από τα οποία είναι ορθολογικά.

Τον Άντρε τον λατρεύω και θα ήθελα να βρεθεί μία φόρμουλα για να μείνει στην ομάδα. Όμως και τον ΠΑΟΚ τον λατρεύω και κατανοώ πως θέλει να συμμαζευτεί.

Όπως έκανα και με τους υπόλοιπους παίκτες, έτσι και με τον Άντρε σε αυτόν τον σχηματισμό, η θέση που μπορεί να βοηθήσει είναι αυτή του φουλ μπακ. Η εικόνα της περυσινής σεζόν δεν πιστεύω πως θα υπάρξει και φέτος. Άλλη κατάσταση εντελώς.

Μάλιστα, επειδή υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο πώλησης του Γιαννούλη, κάτι που σημαίνει πως έτσι κι αλλιώς θα πάρει ο ΠΑΟΚ ένα αριστερό φουλ μπακ, η παρουσία του Άντρε εγγυάται μία σταθερότητα στη θέση έτσι ώστε να γίνει ορθολογικά η μετάβαση ή να υπάρχει μία κάλυψή του στη θέση.

Όμως εδώ μιλάμε για δουλειά. Ένα επαγγελματικό κλαμπ διαπραγματεύεται με έναν επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Είναι δικαίωμά τους να δούνε τι θα κάνουν. Το κλαμπ κοστολογεί αυτό που καλείται να πληρώσει, ο παίκτης κοστολογεί τον εαυτό του, τον τοποθετεί στην αγορά και ψάχνει τα χρήματα που πιστεύει πως αξίζει. Σε αυτή την διαδικασία, δεν μας πέφτει κανένας λόγος.

Ότι και να συμβεί, τον Άντρε θα τον αγαπάμε και θα αναγνωρίζουμε πως στις δύο περιόδους που πέρασε από τον ΠΑΟΚ, προσέφερε πολλά. Την πρώτη έφερε χρήματα που ήταν απαραίτητα, την δεύτερη τίτλους που ήταν ακόμη πιο απαραίτητοι.

Όσο το θέμα είναι ανοιχτό, ελπίζω. Δεν θέλω σε καμία των περιπτώσεων να χωρίσουν οι δρόμοι του κλαμπ και του παίκτη.

Απλά με τρελαίνει που κάποιοι από εσάς τον απαξιώνετε με περίσσια άνεση. Θα ήθελα όταν το κάνετε, να μετράτε και πόσοι από αυτούς που πέρασαν από το κλαμπ προσέφεραν τόσα όσα αυτός.

Δεν είναι δείγμα καλής νοοτροπίας η απαξίωση ενός δικού μας ανθρώπου. Και πρώτοι απ όλους, χαίρονται αυτοί που πάλευαν να βρούνε στίγμα στη καριέρα του για να τον σπιλώσουν. 

Ένας μπούσουλας για τον ΠΑΟΚ
EVENTS