Με την προσθήκη της AFC, οι εθνικές ομοσπονδίες που εκφράζουν την αντίθεσή τους στο επίμαχο πλάνο φτάνουν πλέον τις 143, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα ισχυρό μέτωπο απέναντι στις προτάσεις της FIFA.
Υπενθυμίζεται ότι η UEFA ήταν η πρώτη που απέρριψε δημόσια το σχέδιο του Ινφαντίνο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η CONCACAF, με τις 41 ομοσπονδίες-μέλη της να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την πρωτοβουλία.
Στην επίσημη τοποθέτησή της, η AFC εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις τελευταίες εξελίξεις, υπογραμμίζοντας πως το ποδόσφαιρο δεν θα έπρεπε να βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο ενός τόσο μεγάλου διχασμού.
«Το γεγονός πως φτάσαμε να συζητούμε για ένα μεγάλο μποϊκοτάζ στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα πρέπει να μας ανησυχεί όλους. Δεν θα έπρεπε ποτέ να βρεθεί σε μια τέτοια κατάσταση το ποδόσφαιρο. Το πλάνο της FIFA με το σχήμα FIFA Forward Enterprise για την αξιοποίηση νέων οικονομικών δυνατοτήτων δεν μπορεί, σε καμία περίπτωση, να εξασφαλίσει τη συναίνεση και την ενότητα που απαιτούνται ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά η ασιατική συνομοσπονδία.