Μετά τον αποκλεισμό από τη Ρέιντζερς, ο Παναθηναϊκός συνεχίζει πλέον στον 3ο προκριματικό του Europa League. Εκεί οι Πράσινοι είχαν τη χειρότερη δυνατή κλήρωση, καθώς θα αντιμετωπίσουν τη Σαχτάρ Ντόνετσκ, η οποία έστησε... πάρτι στην προηγούμενη φάση απέναντι στην Μπεσίκτας.
Ο Παναθηναϊκός συμμετέχει αύριο σε διπλή κλήρωση, αρχικά στις 14:00 ώρα Ελλάδας (ως ισχυρός) για να μάθει τον πιθανό αντίπαλό του στα πλέι οφ του Europa League (όπως και ο ΠΑΟΚ) και μία ώρα αργότερα σε εκείνη του Conference League, που θα αποκτήσει νόημα μόνο αν αποκλειστεί από τη Σαχτάρ.
Οι υποψήφιοι αντίπαλοι είναι στην πλειονότητά τους απόλυτα στα μέτρα του, ωστόσο υπάρχουν σίγουρα και κάποιοι... ανεπιθύμητοι.
Πρώτος και καλύτερος στην τελευταία κατηγορία η βελγική Γκενκ του wonderkid του ελληνικού ποδοσφαίρου, Κωνσταντίνου Καρέτσα, ενώ και η κροατική Ριέκα μπορεί να θεωρηθεί ένας επικίνδυνος αντίπαλος.
Από τα τρία ζευγάρια του Champions League όπου ο πιο επικίνδυνος αντίπαλος προέρχεται από εκείνο της πρωταθλήτριας Κύπρου, Πάφου με την Ντιναμό Κιέβου (ο χαμένος του ζευγαριού).
Από εκεί και πέρα απόλυτα βατοί φαντάζουν η λετονική RFS με την Κουόπιο, η Μπρεϊντάμπλικμε την Ζρίνσκι και η Λίνκολν με τη Νόα. Το ίδιο και η Σκεντίγια με την Καραμπάγκ από το Τσάμπιονς Λιγκ ή η Καϊράτ με την Σλόβαν Μπρατισλάβας από το Τσάμπιονς Λιγκ.
Ακόμη υπάρχουν η Αμπερτίν, η Σίγκμα Όλομουτς και η τουρκική Σαμσούνσπορ, ενώ ενδεχομένως να μην επιθυμούσε κάποια από το ζευγάρι Χάκεν-Μπραν, με δεδομένο ότι οι σκανδιναβικές ομάδες βρίσκονται σε φουλ δράση.
Αναλυτικά οι υποψήφιοι αντίπαλοι του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ του Europa League:
Ριέκα (Κροατία) – Σέλμπουρν (Ιρλανδία)
Γκενκ (Βέλγιο)
RFS (Λετονία) – Κουόπιο (Φινλανδία)
Μπρεϊντάμπλικ (Ισλανδία)-Ζρίνσκι (Βοσνία)
Λίνκολν (Γιβραλτάρ) – Νόα (Αρμενία)
Αμπερντίν (Σκοτία)
Σίγκμα Ολομουτς (Τσεχία)
Σάμσουνσπορ (Τουρκία)
Χάκεν (Σουηδία)-Μπραν (Νορβηγία)
Πάφος (Κύπρος) - Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)
Σκεντίγια (Β. Μακεδονία) – Καραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν)
Καϊράτ Αλμάτι (Καζακστάν) – Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία)
Χαμένοι από τον 3ο προκριματικό του Champions League:
Πάφος (Κύπρος) - Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)
Σκεντίγια (Β. Μακεδονία) – Καραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν)
Καϊράτ Αλμάτι (Καζακστάν) – Σλόβαν Μπρατισλάβας (Σλοβακία)
Φαβορί και στο Conference League
Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει το Τριφύλλι κόντρα στη Σαχτάρ, θα έχει και τρίτη ευκαιρία για να μπει σε League Phase... κατεβαίνοντας στα πλέι οφ του Conference League, στην κλήρωση του οποίου θα μπει ως ισχυρός, με το ranking των Ουκρανών.
Κι εκεί οι αντίπαλοι είναι απόλυτα στα μέτρα του Παναθηναϊκού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ομάδες που θα ήθελε να αποφύγει το συγκρότημα του Βιτόρια.
Το ζευγάρι Σερβέτ-Ουτρέχτη δείχνει να είναι από τα πλέον ανεπιθύμητα, με τους Ελβετούς να έχουν ξεκινήσει επίσης από το Champions League ως δευτεραθλητές Ελβετίας και την ολλανδική ομάδα να τερματίζει πέρυσι 4η σε ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα όπως η Eredivisie.
Ζόρικη μοιάζει και η Μπρόντμπι, που προβάλει ως ακλόνητο φαβορί κόντρα στην Βίκινγκουρ Ρέικιαβικ. Οι Πράσινοι είχαν αντιμετωπίσει ξανά τους Δανούς βέβαια πριν μερικά χρόνια και τους απέκλεισαν εμφατικά, αλλά παραμένουν πάντα ένας αξιόλογος αντίπαλος.
Ακόμη κινδύνους φαίνεται να κρύβει και το ΑΕΚ Λάρνακας-Λέγκια Βαρσοβίας, με τους έμπειρους Πολωνούς να είναι το φαβορί και να αποτελούν απειλή για τον Παναθηναϊκό.
Μικρότερης δυναμικής αλλά υπολογίσιμη η Χάιντουκ Σπλιτ που παίζει με την αλβανική Ντιναμό. Πάλι υποψήφιο το ζευγάρι Χάκεν-Μπραν από το Europa League, δεν θα το ήθελε για τον λόγο που προαναφέραμε. Το Αούστρια Βιέννης-Μπάνικ Οστράβα είναι επίσης βατό, αλλά πιο ισχυρό από κάποια άλλα ζευγάρια.
Στους επιθυμητούς είναι σίγουρα τα ζευγάρια Πάκσι-Πολίσια, Καούνο Ζαλγκίρις-Αρντά Καρζαλί, Νέμαν Γκρόντνο-Κλάκσβικ, Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ-Ρίγα.
Αναλυτικά τα ζευγάρια από όπου θα προκύψουν οι υποψήφιοι αντίπαλοι:
Σάντα Κλάρα (Πορτογαλία)- Λάρνε (Β. Ιρλανδία)
Αστάνα (Καζακστάν) - Λοζάνη (Ελβετία)
Κλάσβικ (Φερόε)– Νέμαν (Λευκορωσία)
Βίκινγκουρ (Ισλανδία)-Μπρόντμπι (Δανία)
Ρίγα (Λετονία) -Μπεϊτάρ (Ισραήλ)
Χάιντουκ (Κροατία)-Ντίναμο Σίτι (Αλβανία)
Μπάνικ Οστράβα (Τσεχία)-Αούστρια Β. (Αυστρία)
Σπάρτακ Τρνάβα (Σλοβακία) – Κραϊόβα (Ρουμανία)
Ρόζενμποργκ (Νορβηγία) – Χάμαρμπι (Σουηδία)
ΑΙΚ (Σουηδία)-Γκιόρι Ετο (Ουγγαρία)
Κάουνο Ζαλγκίρις (Λιθουανία)-Αρντά (Βουλγαρία)
Πολίσια (Ουκρανία) -Πάκσι (Ουγγαρία)
Λέφσκι (Βουλγαρία)-Σαμπάχ (Αζερμπαϊτζάν)
Και τέσσερα ζευγάρια από τον τρίτο προκριματικό του Europa, που αφορούν την ομάδα που θα αποκλειστεί:
Σερβέτ (Ελβετία)- Ουτρέχτη (Ολλανδία)
Φρέντρικσταντ (Νορβηγία)-Μίντιλαντ (Δανία)
ΑΕΚ Λάρνακας (Κύπρος)- Λέγκια (Πολωνία)
Χάκεν (Σουηδία)-Μπραν (Νορβηγία)