MENU

Το deal με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, είναι χωρίς καμία αμφιβολία η πιο σπουδαία συμφωνία με προπονητή για την Εθνική ομάδα τα τελευταία πολλά χρόνια. Διότι συνδυάζει το όνομα του τεχνικού, με τη φιλοδοξία του, την εμπιστοσύνη του κόσμου και φυσικά τα δεδομένα που είναι υπέρ του για τελική επιτυχία. 

Η εποχή Μάκη Γκαγκάτση στην ΕΠΟ αρχίζει εντυπωσιακά αναφορικά με το θέμα αυτό. Οι Έλληνες φίλαθλοι χάρηκαν τη συγκεκριμένη εξέλιξη, όμως το τεράστιο κέρδος δεν είναι μόνο για την Εθνική ομάδα. Ο ίδιος ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει μπροστά του ένα ιδανικό πεδίο δουλειάς και επιτυχίας. Ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού, είναι σα να βρίσκει… την Ιθάκη του με λίγα λόγια. 

Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι γι’ αυτό και εύκολα εξηγήσιμοι. Προφανώς κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την τελική επιτυχία ή αποτυχία για έναν προπονητή. Όμως σε αυτή την εποχή, δε θα μπορούσε να παρουσιαστεί καλύτερη περίπτωση για τον πάγκο της Ελλάδας. Όπως φυσικά και δε θα μπορούσε να παρουσιαστεί καλύτερη ευκαιρία για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Διαβάστε το γιατί: 

1.Οι πάντες γνωρίζουν σχεδόν την… απέχθεια του Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τη διαδικασία των μεταγραφών. Ο Σέρβος ήταν δύσκολος στο να δώσει το «οκ» για παίκτη, ήθελε – με το δίκιο του – να… ξεψαχνίζει την κάθε υπόθεση κι αυτό σε συλλόγους ίσως και να έφερνε προστριβές. Με την Εθνική ομάδα, προφανώς δεν υφίσταται αυτός ο βραχνάς, ούτε δίνεται σε κανέναν το πάτημα να βασιστεί εκεί για να του ασκήσει κριτική. 

2.Ένα απ’ τα πολύ δυνατά στοιχεία του προπονητή Ιβάν Γιοβάνοβιτς, είναι η ανάλυση και η προετοιμασία των αγώνων. Το «διάβασμα» αντιπάλων και αναμετρήσεων. Όντας σε σύλλογο όπου υπάρχει πρωτάθλημα, Ευρώπη, κύπελλο, ο χρόνος ανάμεσα στις αναμετρήσεις ήταν ελάχιστος. Στην Εθνική ομάδα με τα πολύ λιγότερα ματς, αλλά και την ανάγκη «διαβάσματος», προετοιμασίας αγώνων και αντιπάλων σε μεγαλύτερο βαθμό, δίνεται ο χώρος και ο χρόνος στον Γιοβάνοβιτς προκειμένου να δουλέψει με μεγαλύτερη ηρεμία. Σε συνεργασία πάντα με το team του, το οποίο εμπιστεύεται απόλυτα και αποτελούν ιδανική ομάδα. 

3.Την εποχή που ήταν στον Παναθηναϊκό, οι δηλώσεις αντιπάλων ποδοσφαιριστών γι’ αυτόν ήταν αποθεωτικές. Δικαίως, λόγω του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του. Άρα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει ήδη το σεβασμό και την εκτίμηση των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, πριν καν τον γνωρίσουν προσωπικά. Δε συζητάμε φυσικά για τους διεθνείς με τους οποίους έχει δουλέψει. 

4.Είναι Σέρβος, αλλά στην πραγματικότητα Έλληνας. Εδώ και δεκαετίες έχει ζήσει στη χώρα, συναναστρέφεται με Έλληνες, έχει αγαπήσει την Ελλάδα και τον αγαπά η Ελλάδα. Ένας προπονητής με τη μεθοδικότητα και τη νοοτροπία των Σέρβων – ταιριάζουν απόλυτα στη χώρα μας – που γνωρίζει όσο ελάχιστοι τη λογική των Ελλήνων παικτών και συνολικά των φιλάθλων. Μιλάει τη γλώσσα φυσικά (πιθανότατα καλύτερα από πολλούς Έλληνες), οπότε ακόμη και συναισθηματικά υπάρχει δέσιμο με την Ελλάδα. 

5.Η φουρνιά ποδοσφαιριστών που είναι στην Εθνική ομάδα ή στους πρόποδες της κλήσης τους, ταιριάζει απόλυτα στον Γιοβάνοβιτς. Ένα κράμα ταλέντου, ικανότητας, εμπειριών απ’ το εξωτερικό, καλές ηλικίες άρα παίκτες στους οποίους μπορεί να στηριχτεί για καιρό. Όμως, δεν υπάρχουν οι βεντετισμοί, δεν συναντά κανείς παιδιά που θα τοποθετήσουν το όνομά τους πάνω απ’ την ομάδα. Γι’ αυτό και το κλίμα εντός της Εθνικής είναι άψογο, στοιχείο στο οποίο ποντάρει ο Σέρβος. Όπως φυσικά και στη θυσία όλων για την ομάδα, την οποία θέλει να αναγάγει ως απόλυτο πρωταγωνιστή. Το ρόστερ δηλαδή του «κουμπώνει» ιδανικά. 

6.Η ηρεμία του, ο χαρακτήρας του, η νοοτροπία του και η σχέση που θέλει να έχει με τις διοικήσεις των ομάδων που εργάζεται (στην προκειμένη περίπτωση με τη διοίκηση της ΕΠΟ), ταιριάζουν με τον Μάκη Γκαγκάτση. Έναν πρόεδρο φιλόδοξο, με ποδοσφαιρική γνώση, διοικητική εμπειρία και συμπεριφορά που δε θυμίζει σε τίποτα το παραγοντικό παρελθόν ειδικά στην ΕΠΟ. 

Για 6 λόγους: Η Εθνική ομάδα «κουμπώνει» στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς!