MENU

Ο ΕΣΑΚΕ αποφάσισε να κλειδώσει το λουκέτο που έβαλε στις 12 Μαρτίου και να κατεβάσει οριστικά τα ρολά στο πρωτάθλημα, το οποίο βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση που έχει βρεθεί από καταβολής του. Η επικοινωνιακή στρατηγική της διοργανώτριας αρχής, ευνόητο είναι να παρουσιάζει τα πάντα στο ελληνικό πρωτάθλημα καλώς καμωμένα και ονειρικά, όμως μόνο όσοι δεν έχουν πρόβλημα να κρύβονται πίσω από το δαχτυλάκι τους αρνούνται να παραδεχτούν πως η Basket League, με τη μορφή που έχει, τους διάτρητους κανόνες προστασίας και αξιοπιστίας του (εγγυητικές, διακανονισμοί, διαιτησία, αδειοδοτήσεις κ.α) έχει φθάσει στον πάτο. Πως είναι ένα καράβι που πηγαίνει στα βράχια! 

Είναι σοβαρό ζήτημα για κάθε Λίγκα αν το πρωτάθλημα που διοργανώνει δεν είναι ποιοτικό. Είναι σημαντικό πρόβλημα αν δεν είναι ανταγωνιστικό. Αλλά είναι καταδικαστικό αν είναι βρωμικό! 

Ένα πρωτάθλημα που δεν έχει υψηλό δείκτη ποιότητας ακόμη κι αν είναι κάτω του μετρίου, μπορεί να συγκεντρώσει θεατές και προσελκύσει νέους. Ακόμη κι αν δεν είναι ανταγωνιστικό, είναι ικανό να διατηρήσει κοντά του έστω τους λάτρεις του αθλήματος. Ένα βρωμικό πρωτάθλημα,  ένα πρωτάθλημα που εμφανίζει «γκρίζες», ενδεχομένως και «μαύρες» σκιές θα απομακρύνει και τους φανατικούς υποστηρικτές του. 

Ο κόσμος θα του γυρίσει την πλάτη. Οι χορηγοί δεν θα θέλουν να επενδύσουν. Τα τηλεοπτικά κανάλια, αργά ή γρήγορα θα προτιμήσουν να δείχνουν Kate Surf παρά κάτι που… μυρίζει.

Από τη μία το μπαράζ καταγγελιών από Αμερικανούς μπασκετμπολίστες δυσφημεί ομάδες, πρωτάθλημα, Λίγκα, χώρα, έναν λαό ολόκληρο. Από την άλλη οι  στοιχηματικές εταιρείες, τουλάχιστον την τελευταία διετία, προβλέπουν με θαυμαστή επιτυχία τους αγώνες εκείνους που ολοκληρώνονται με απίθανες σε εύρος διαφορές. Δεν χρειάζεται να είσαι ντέτεκτιβ ή εξπέρ του στοιχήματος για να μάθεις οτι οι εταιρείες έχουν λογισμικά τα οποία «διαβάζουν» τα ποσά που  ποντάρονται  κι όσο αυξάνεται ο στοιχηματισμός, τόσο μεγαλώνουν το χάντικαπ της διαφοράς για να προφυλάξουν τα χρήματα τους της εταιρείας.

Το πρόωρο και κάπως βιαστικό λουκέτο που έβαλε οριστικά στο πρωτάθλημα ο ΕΣΑΚΕ έγινε με αφορμή τον κορονοϊό, αλλά βασική αιτία είχε να γλιτώσουν οι ομάδες τις πληρωμές από τον Μάρτιο και ύστερα. Για αυτό άλλωστε προτάθηκε να καταβληθούν οι μισθοί έως 13/3. Μοιάζει όμως να είναι και μια μοναδική ευκαιρία, η οποία επιβάλλεται να αξιοποιηθεί από τον ΕΣΑΚΕ αλλά και την Κυβέρνηση, υπό τις ευλογίες της ΕΟΚ αν η τελευταία ειλικρινά κόπτεται για το καλό του αθλήματος, που έχει ως «βιτρίνα» την Εθνική ομάδα και το εθνικό πρωτάθλημα. 

Είναι ευκαιρία να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες και κανόνες που θα προστατεύουν το προϊόν από τη διαφθορά και το στοίχημα. Να αυστηροποιηθεί ο έλεγχος των ιδιοκτητών και της οικονομικής επιφάνειας τους, ώστε να αποτρέπονται τυχοδιώκτες και αερητζήδες, που σκοπό έχουν να βγάλουν χρήμα και όχι να επενδύσουν. 

Το πρωτάθλημα χρειάζεται κάθαρση. Θα έπρεπε να είχαμε ακούσει ήδη νέα για προσπάθεια αυτοκάθαρσης, αλλά δεν έχουμε πληροφορηθεί καμία τέτοια πρωτοβουλία. 

Τώρα είναι η ευκαιρία. Τώρα δίδεται η αφορμή για να διορθωθεί η κατάσταση πριν να είναι πολύ αργά. Ας μην είναι ποιοτικό, ας μην είναι ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό. Επιβάλλεται να είναι καθαρό και ο ΕΣΑΚΕ με τις ΚΑΕ πρέπει να βρουν τα… αντισηπτικά και με αρωγό την Πολιτεία να πραγματοποιήσουν βαθιά απολύμανση που θα διώξει τα «μικρόβια». 

ΥΓ1: Η απόφαση του ΕΣΑΚΕ να ζητήσει από την ΕΟΚ τη σύμφωνη γνώμη για να αιτηθεί στον Λευτέρη Αυγενάκη την νομοθετική ρύθμιση για αλλαγές στην προκήρυξη που θα δώσουν στη Λίγκα τη δυνατότητα να επιλέξει ποιοι θα συμμετέχουν, προφανώς δεν έχει να κάνει με το ποιος έχει πιο ωραία μάτια. Αλλά με το ποιος ιδιοκτήτης, ποια ΚΑΕ, ποιο γήπεδο, θα πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε το πρωτάθλημα να είναι «καθαρό» και πιο ανταγωνιστικό. Προαπαιτούμενα για να γίνει στο σύντομο μέλλον και ποιοτικότερο. Για αυτό δεν τίθεται περίπτωση αναδιάρθρωσης για Α1 με 16 ομάδες, αλλά ενδεχομένως για 12 ή και 10! Ήδη γίνονται επαφές σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο και στον ΕΣΑΚΕ ελπίζουν πως θα πετύχουν τις αλλαγές που θέλουν. 

ΥΓ2: Παρεμπιπτόντως η απόφαση της ΔΟΕ για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων έβγαλε την ΕΟΚ από τη δύσκολη θέση για τη συνεργασία της με τον Ρικ Πιτίνο, για την οποία εδώ και καιρό «μύριζε» πως το είχε μετανιώσει, καθώς συνεχώς άφηνε να διαρρέουν πληροφορίες για προβλήματα. Με κύριο ότι ήταν υψηλό το κόστος των βοηθών που ζήτησε ο Αμερικανός. Δηλαδή να έχεις αμισθί Hall of Famer και να μην μπορείς να πληρώσεις τους συνεργάτες του; Δεν ξέρω ποιο από τα δύο είναι πιο ντροπιαστικό! 

ΥΓ3: Η απόφαση της ΔΟΕ πάλι, μάλλον εξυπηρετεί και τον Ζόρντι Μπερτομέου που είναι πασιφανές πως θέλει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να ολοκληρώσει με τον οιονδήποτε τρόπο τις διοργανώσεις της Euroleague. Ο πρόεδρος και CEO της Euroleague, λόγω των συμβολαίων με τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά κανάλια, θέλει να αποφύγει το «λουκέτο» που θα προκαλέσει οικονομική ζημία στη διοργάνωση και στις ομάδες, στις οποίες είναι υπόλογος. Με την απόφαση να αναστείλει τους αγώνες έως 11 Απριλίου θέλησε να κερδίσει χρόνο ελπίζοντας πως θα δημιουργηθεί χώρος στο καλεντάρι για να ολοκληρωθεί η Euroleague και το EuroCup, αν και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Χωρίς προολυμπιακά και Ολυμπιακούς αγώνες και με τις πρώτες λίγκες να κατεβάζουν ρολά, ο Μπερτομέου βρίσκει χώρο για το φινάλε των διοργανώσεων είτε με σειρές best of 5 στους ημιτελικούς και τους τελικούς, είτε με τον τρόπο που επέλεξε η Κίνα, η οποία θα συγκεντρώσει τις ομάδες σε δύο πόλεις (δύο ομίλους) για να ολοκληρωθεί με συνοπτικές διαδικασίες η σεζόν. Τώρα, αν θα το πετύχει ο Μπερτομέου ή όχι είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, ενώ δεν εξαρτάται από τον Καταλανό, αλλά από τα Κράτη και τις Κυβερνήσεις τους. Για παράδειγμα ο Λευτέρης Αυγενάκης θα ανακοινώσει, εκτός απροόπτου, την παράταση του λουκέτου στα γήπεδα της χώρας έως το τέλος Απριλίου (30/4) και βλέπουμε. Άρα κι αν αποφασίσει, λέμε τώρα, ο Μπερτομέου την επανεκκίνηση των διοργανώσεων μετά τις 11 Απριλίου (αποκλείεται, αλλά ως υπόθεση εργασίας το χρησιμοποιώ) στην Ελλάδα δεν θα μπορούν να γίνουν αγώνες. Αλλά ο Μπερτομέου, όπως όλα δείχνουν, θα περιμένει όσο περισσότερο μπορεί… 
 

Το «λουκέτο» ευκαιρία για… απολύμανση!
EVENTS