MENU

Η Εθνική Ομάδα στη διάρκεια των φιλικών προετοιμασίας της, ενόψει του Προολυμπιακού Τουρνουά, είχε ξεκάθαρη προπονητική φιλοσοφία στο πώς θα ψάχνει -και θα βρίσκει- σωστές επιλογές πίσω από τα 6,75μ. Ο Βασίλης Σπανούλης από την πρώτη μέρα ζήτησε έξτρα πάσες και καλή κυκλοφορία της μπάλας, ώστε να βρεθούν σουτ με καλές προϋποθέσεις. 

«Μπορεί να χάσαμε πολλά σουτ, αλλά το σημαντικό είναι να βγάζουμε ελεύθερα σουτ. Πιστεύω πως έχουμε εξαιρετικούς σουτέρ και μου αρέσει που δημιουργούμε καλά σουτ. Είμαι σίγουρος πως όλοι θα σουτάρουν εξαιρετικά. Μας αρέσει να κάνουμε kick out πάσες. Όταν τα σουτ είναι καλά, θα πάρουμε αυτό που θέλουμε από την ομάδα», είχε αναφέρει ο ομοσπονδιακός προπονητής μετά το πρώτο φιλικό κόντρα στην Πολωνία, αναλύοντας τις αρχές που ψάχνει η «γαλανόλευκη» στο παιχνίδι της.

Σε γενικές γραμμές, η Εθνική στα πρώτα καλοκαιρινά της παιχνίδια έβρισκε τρόπο να «πληγώνει» τους αντιπάλους της και πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, παρά τη συνύπαρξη των Νικ Καλάθη, Τόμας Ουόκαπ και Γιάννη Αντετοκούνμπο στο παρκέ.

Ωστόσο, στα γαλλικά γήπεδα αυτό άλλαξε και «πλήγωσε» την ομάδα, η οποία αμυντικά έκανε step up, αλλά επιθετικά έμοιαζε να μην έχει... υψηλό ταβάνι. Η απουσία «καθαρού» σουτέρ κόστισε στην Εθνική Ομάδα, η οποία βρήκε μεν προπονητική ταυτότητα, αλλά σε κάποια παιχνίδια της, όπως στον νοκ - άουτ προημιτελικό με τη Γερμανία, έδειξε να... ξεμένει από εύκολο σκορ ή από «τρίποντες ανάσες».

Σίγουρα, το ποσοστό πίσω από τα 6,75μ. δεν είναι τυχαίο και προβληματίζει. Όχι μόνο το σύνολο του κόουτς Σπανούλη, αλλά συνολικά το ελληνικό μπάσκετ και τα αναπτυξιακά του προγράμματα. Βλέπετε, η «επίσημη αγαπημένη» ολοκλήρωσε το «ταξίδι» της τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 έχοντας το χειρότερο ποσοστό μεταξύ των 12 ομάδων που πήραν μέρος, δηλαδή 29,8%. Για την ακρίβεια, ήταν η μόνη που το ποσοστό της δεν ξεπέρασε το 30%. 

Πιο συγκεκριμένα, οι διεθνείς μέτρησαν 36 εύστοχες προσπάθειες σε σύνολο 121 τριπόντων και το πρόβλημα της έλλειψης σουτέρ στο ελληνικό μπάσκετ ήρθε για άλλη μια φορά στο προσκήνιο. 

Σε θεωρητικό επίπεδο, ο Τάιλερ Ντόρσεϊ (39,4% ποσοστό καριέρας στα τρίποντα σε αγώνες της Euroleague) θα μπορούσε να βελτιώσει αυτό το πρόβλημα. Παράλληλα, οι Κώστας Σλούκας και Νίκος Ρογκαβόπουλος, που έχασαν το τουρνουά για διαφορετικούς λόγους, επίσης θα ήταν σε θέση να δώσουν λύσεις σε αυτόν τον τομέα. Όμως, η ιστορία γράφεται με τους παρόντες και στα καλά και τα άσχημα.

Το δεδομένο, λοιπόν, είναι ένα και θα πρέπει να βάλει συνολικά σε σκέψεις και προβληματισμό το ελληνικό μπάσκετ, την ομοσπονδία και όσους ετοιμάζουν τις επόμενες «φουρνιές» αθλητές: Η Εθνική σούταρε πίσω από τα 6,75μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τα χειρότερα ποσοστά μεταξύ των 12 ομάδων και ολοκλήρωσε την πορεία της με 29,8%.

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

Η Ελλάδα σούταρε στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τα χειρότερα ποσοστά του τουρνουά! (pic)