MENU

Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα από την αρθρογραφία αθλητικών εφημερίδων και του διαδικτύου...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΑΚΗΣ - SPORTDAY

Παρά τον φιλικό χαρακτήρα της αναμέτρησης, η νίκη του Παναθηναϊκού με 3-0 επί της Γκρασχόπερς άφησε ισχυρό θετικό αποτύπωμα και ενίσχυσε την αισιοδοξία ενόψει της νέας σεζόν. Η ομάδα του Τζέικομη Νίστρουπ έδειξε μεγαλύτερη συνοχή, καλύτερη οργάνωση και ξεκάθαρες αγωνιστικές αρχές. Ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο του ρυθμού σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Κυκλοφόρησε σωστά την μπάλα, πίεσε οργανωμένα ψηλά και δεν επέτρεψε στη Γκρασχόπερς να δημιουργήσει ουσιαστικές ευκαιρίες. Το πρώτο ημίχρονο χαρακτηρίστηκε από υπομονή και σωστή ανάπτυξη, ενώ στο δεύτερο μέρος η υπεροχή μετατράπηκε σε γκολ. Οι Γιάγκουσιτς, Ζαρουρί και Ταμπόρδα επισφραγισαν την εικόνα της ομάδας με τρία γκολ, σε μια εμφάνιση που συνδύασε αποτελεσματικότητα και καλό ποδόσφαιρο. Ιδιαίτερα θετική ήταν η εικόνα της ομάδας στον τομέα της αμυντικής λειτουργίας. Οι γραμμές παρέμειναν κοντά, οι αποστάσεις ήταν σωστές και η πίεση μετά την απώλεια της μπάλας λειτούργησε αποτελεσματικά. 

Παράλληλα, η παρουσία του Ντε Φράι στο ανεπίσημο ντεμπούτο του πρόσφερε μεγαλύτερη ασφάλεια στα μετόπισθεν, ενώ συνολικά οι παίκτες έδειξαν να αφομοιώνουν τη φιλοσοφία του νέου προπονητή. Βεβαίως, δεν πρέπει να εξαχθούν υπερβολικά συμπεράσματα από ένα φιλικό παιχνίδι... Η νίκη δεν εξασφαλίζει τίποτα για τη συνέχεια, όμως δημιουργεί προσδοκίες ότι η ομάδα βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι επίσημες υποχρεώσεις θα αποτελέσουν το πραγματικό κριτήριο, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι αναμφίβολα ενθαρρυντικά. Οτι μέσα στο κατακαλόκαιρο 14.000 κόσμος πήγε στη Λεωφόρο κι έφυγε ικανοποιημένος όσα είδε, μαρτυρά τις αυξημένες προσδοκίες που υπάρχουν για φέτος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΗΦΑΚΗΣ - LIVE SPORT

Ο ΠΑΟΚ γίνεται πανίσχυρος με την απόκτηση του Τσέντι Όσμαν, όχι μόνο εντός όσο κυρίως εκτός παρκέ. Ο Δικέφαλος του Βορρά δείχνει σε όλη την Ευρώπη ότι... έρχεται! Όταν παίρνει έναν παίκτη με το όνομα του Τούρκου φόργουορντ, που τον ήθελαν τόσο η Φενέρ όσο και η Εφές, εξασφαλίζοντας τη συγκατάθεση του Παναθηναϊκού, δείχνει έμπρακτα τις προθέσεις και τα σχέδιά του. Το καλοκαίρι του 2026 για τον μπασκετικό ΠΑΟΚ και τον κόσμο του είναι ένα από τα καλύτερα της ιστορίας του και δείχνει ότι ακόμα βρίσκεται στην αρχή και τα καλύτερα έρχονται. Πάμε και στην αποχώρηση του παίκτη από τον Παναθηναϊκό, που για μένα ήταν άριστη τακτικά και ως κίνηση πολύ σωστή. Ο Όσμαν είναι σπουδαίος παίκτης, από τα καλύτερα τριάρια στην Ευρωλίγκα. Αυτό δεν αλλάζει. 

Όμως το μπάσκετ είναι ισορροπία ρόλων. Ο Παναθηναϊκός απελευθερώνεται τακτικά με την αποχώρησή του. Πλέον οι παίκτες που μπορούν να καλύψουν δύο θέσεις αποκτούν πραγματικό χώρο μέσα στο rotation. Ο Χέις-Ντέιβις μπορεί να μετακινείται στο «3», δημιουργώντας τεράστια mismatch απέναντι στους περισσότερους αντιπάλους του στην Ευρωλίγκα. Ο Γιαμπουσέλε, από την άλλη, δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά στο «5». Θα μπορεί να αγωνίζεται αρκετά και στο «4», χωρίς να κόβει λεπτά από έναν «καθαρό» small forward. Παράλληλα, ο Μήτογλου θα βρει αρκετό χώρο στο «4» και δεν θα χρειάζεται να ανεβαίνει μόνιμα στο «5». Με την απόκτηση του Μπόνγκα, οι Πράσινοι είναι γεμάτοι στο «3», «4» και «5». Ο Ομπράντοβιτς θα μπορεί να κατεβάζει όποιο σχήμα θέλει.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΛΗΣ - ΩΡΑ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Κανείς μας δεν έχει ξεχάσει, πως ο Νίκολιτς αυτό που έλεγε ήδη από πέρυσι, πως η ομάδα πρέπει να παίρνει νίκες ακόμα και αν πρόκειται για φιλικό ματς. Το είχε περάσει ως βασικό άξονα της νοοτροπίας που πρέπει να υπάρχει, ήδη από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την ομάδα. Και μ' αυτή τη νοοτροπία η ΑΕΚ πορεύτηκε σ' όλη την σεζόν και έφτασε μέχρι και την κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά και τα προημιτελικά της Ευρώπης. Αυτό που φάνηκε λοιπόν από το πρώτο φιλικό χθες, είναι πως αυτή η νοοτροπία είναι πλέον μπετοναρισμένη. Μπαίνει για να νικήσει. Όποιος και αν είναι ο χαρακτήρας του ματς, όποιες και αν είναι οι ενδεκάδες. Και εμφανίζεται και ο Γκεοργκίεφ μετά το παιχνίδι και λέει πως δεν έχει σημασία που ήταν ένα πρώτο φιλικό, σημασία έχει πως κερδίσαμε.

Κατά τα άλλα υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα πραγματάκια. Ο Γκεοργκίεφ συνέχισε να είναι πολύ καλός στο κέντρο της άμυνας. Δεν βλέπω πως μπορεί να τον βγάλει απ' αυτή την θέση ο Νίκολιτς, όσο συνεχίζει έτσι. Ο Σαχαμπό εξακολουθεί να δείχνει μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση και ας υποχρεώθηκε χθες, λόγω έλλειψης των δυο φορ, να παίξει πολύ πιο μπροστά απ' ότι συνηθίζει. Δεν θα μπω στην διαδικασία αναλύσεων για τον Ζούμπκοφ και τον Κάιρινεν. Ήταν το πρώτο τους παιχνίδι. Για τον Φινλανδό τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο απλά, όταν κουμπώσει το δίδυμο με το οποίο θα κάνει την δουλειά και θα βρίσκεται στα χαφ. Για τον Ουκρανό ισχύει το ίδιο, όταν θα βάλει ρυθμό στο παιχνίδι του, γιατί είναι κάτι που του λείπει.

ΑΛΕΞΗΣ ΒΙΡΒΙΛΗΣ - ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ

Δεν έχει κανένα νόημα να σταθεί κανείς στα αποτελέσματα των φιλικών του Παναθηναϊκού, ούτε να τα συγκρίνει με άλλων ομάδων. Οι «πράσινοι» κέρδισαν την Γκρασχόπερ με ένα ξέσπασμα στο δεύτερο ημίχρονο, νωρίτερα είχαν επικρατήσει και του Άγιαξ στην Ολλανδία, όμως αυτά είναι δευτερεύοντα. Το ζητούμενο δεν είναι το σκορ, αλλά τα σημάδια. Και αυτά, για πρώτη φορά μετά από καιρό, δείχνουν στον κόσμο του «τριφυλλιού» ότι κάτι αρχίζει να χτίζεται σε πιο στέρεες βάσεις. Είναι ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο. Δεν γίνεται -και δεν πρέπει- να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από παιχνίδια προετοιμασίας, μολονότι σε δέκα μέρες έχει το πρώτο του ευρωπαϊκό ματς με την Πάκσι. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις που δεν περνούν απαρατήρητες. Το βασικότερο ίσως είναι ότι αρχίζει να διαμορφώνεται μια σχέση εμπιστοσύνης. 

Ο κόσμος δείχνει πιο «ζεστός» απέναντι στον προπονητή, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι και οι ίδιοι οι παίκτες μοιάζουν να πιστεύουν σε αυτό που τους ζητείται. Και εδώ βρίσκεται η μεγάλη διαφορά σε σχέση με πέρσι... Φέτος το κλίμα δείχνει διαφορετικό. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλα θα πάνε καλά, αλλά τουλάχιστον μοιάζει να υπάρχει μια πιο καθαρή βάση. Στα φιλικά παιχνίδια ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει έναν αγωνιστικό προσανατολισμό. Δεν βλέπουμε μια ομάδα χαμένη, αλλά ένα σύνολο που προσπαθεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα μέσα στο γήπεδο. Οι «πράσινοι» επιχειρούν να χτίσουν το παιχνίδι τους από πίσω, με πιο οργανωμένη ανάπτυξη.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ - ΤΑ ΝΕΑ

Το μπαμ με τον Τσέντι Οσμάν στον ΠΑΟΚ ήταν πολύ δυνατό. Όχι μόνο γιατί ο Δικέφαλος χτίζει μια ομάδα που μπορεί να απειλήσει ευθέως τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό, αλλά και διότι δημιουργούνται κύματα θεμάτων που αξίζει να επισημανθούν. Μόλις πριν από λίγες ημέρες ήταν ο Ερασιτέχνης ΠΑΟΚ που εξέδωσε ανακοίνωση σε βάρος του κ. Μυστακίδη υποστηρίζοντας πως «η ομάδα μπάσκετ χρησιμοποιεί το PAOK SPORTS ARENA και το έμβλημα του συλλόγου χωρίς να έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ στον ΑΣ ΠΑΟΚ και βεβαίως χωρίς να έχει υπογραφεί καμία σύμβαση μεταξύ μας».
Και προτού στεγνώσει το μελάνι, πριν έχουμε νέα εσωστρέφεια στο ασπρόμαυρο στρατόπεδο, η πλευρά του ιδιοκτήτη του μπασκετικού ΠΑΟΚ κάνει την ηχηρότερη έως τώρα κίνηση, καθώς δίνει συνολικά 11 εκατ. ευρώ για να σπάσει το συμβόλαιο του αρχηγού της Εθνικής Τουρκίας με τον Παναθηναϊκό και ο παίκτης να ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη. 

Το χρήμα παίζει τον ρόλο του και ο φόργουορντ με τον καλπασμό στο παρκέ θα κατέβει επίπεδο και θα αγωνιστεί όχι στην Ευρωλίγκα αλλά στο Eurocup. Ίσως πίσω από τη μεγάλη εικόνα να υπάρχει κάτι άλλο. Και να είναι πρόωρο να το προσεγγίσει ο οποιοσδήποτε ή να δώσει απαντήσεις που ενδέχεται να διαψευστούν στο εγγύς μέλλον. Το τι θα συμβεί με το NBA Europe και την Ευρωλίγκα θα το δούμε προσεχώς γιατί αν εστιάσουμε στα όσα βγαίνουν στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες, αναμφίβολα θα διαπιστώσουμε πως η μία κίνηση αντικρούει την άλλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

*Για να διαβάσετε ολόκληρο ένα άρθρο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο περίπτερο της γειτονιάς σας. Ενισχύοντας την εφημερίδα που εκτιμάτε περισσότερο, δίνετε πνοή στην πολυφωνία του Τύπου.

Πρωινός Τύπος (13/7): «Στη σωστή κατεύθυνση ο ΠΑΟ του Νίστρουπ - Πανίσχυρος ΠΑΟΚ»