MENU

Ο Λευτέρης Πετρούνιας φόρεσε στο λαιμό του το αργυρό μετάλλιο, στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κότμπους της Γερμανίας, κρατώντας ζωντανό το όνειρο μίας ακόμα ολυμπιακής συμμετοχής. Η Ελλάδα συνεχίζει έτσι τη λαμπρή παράδοση που έχει στην ενόργανη γυμναστική, έχοντας αναδείξει ολυμπιονίκες, παγκόσμιους πρωταθλητές και πρωταθλητές Ευρώπης, όπως ο Πετρούνιας, ο Λευτέρης Κοσμίδης, ο Ιωάννης Μελισσανίδης, ο Βλάσης Μάρας, ο Δημοσθένης Ταμπάκος, ο Βασίλης Τσολακίδης και άλλοι.

Το άθλημα της γυμναστικής εμφανίστηκε στη χώρα μας κάπου στα 1890. Για πολλά χρόνια, αναφερόταν σε εφημερίδες και δελτία αγώνων ως «Σουηδική Γυμναστική». Όμως, τη δεκαετία του 1920, το σπορ άρχισε να παρακμάζει. Τα σωματεία σταμάτησαν να το καλλιεργούν, ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. δεν έδειξε ενδιαφέρον να το προωθήσει στη νεολαία και έτσι, η γυμναστική... εξαφανίστηκε από τον αθλητικό χάρτη.

Θα περάσουν αρκετές δεκαετίες μέχρι να βρεθεί ένας σύλλογος που θα αποπειραθεί να «αναστήσει» τη γυμναστική στην Ελλάδα. Το 1961, ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, τολμάει και ιδρύει σχετικό τμήμα. «Ο Παναθηναϊκός πάντοτε απέβλεπεν εις το να γίνη παναθλητικόν σωματείον, διότι τότε μόνον δύναται να εκπληρώσει τον προορισμόν του», υποστήριζε, το 1965, ο τότε γενικός γραμματέας και πρώτος αρχηγός του τμήματος γυμναστικής του Τριφυλλιού, Ξενοφών Χατζησαράντος. Ένα χρόνο πριν (1964), ο Σύλλογος Μεγάλος προσκαλεί την παγκόσμια πρωταθλήτρια, Ουγγαρέζα Νέλι Τσάπο, σε επίδειξη στα Εκπαιδευτήρια Αναβρύτων. Το 1966, στο θρυλικό «Τάφο του Ινδού», οι πρώτοι μεταπολεμικοί αγώνες ενόργανης στη χώρα μας είναι γεγονός. 

Συμμετέχει σε αυτούς πληθώρα αθλητών. Όμως... όλοι ανήκουν στον ίδιο σύλλογο! Κανένα άλλο ελληνικό σωματείο δεν ακολούθησε το παράδειγμα των «πράσινων» παρουσιάζοντας αθλητές. Ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει συχνά πυκνά να διοργανώνει γυμναστικούς αγώνες. Είναι, όμως, εντελώς μόνος... Οι αθλητικές εφημερίδες της εποχής τον ανακηρύσσουν πρωταθλητή Ελλάδας, ελλείψει ανταγωνισμού (1966). Οι προσπάθειες των φιλαθλητών παραγόντων του Ομίλου είναι άοκνες αλλά όχι και καρποφόρες. Μέχρι το 1970...

Το έτος εκείνο, ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. διοργανώνει τους πρώτους επίσημους αγώνες γυμναστικής, μετά από πενήντα σχεδόν χρόνια. Πρόκειται για το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Ενόργανης. Τον επόμενο χρόνο (1971), σύλλογοι από όλη την Ελλάδα δηλώνουν συμμετοχή στο Α΄ Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Το νερό μπήκε στο αυλάκι με... υδροχόο τον Παναθηναϊκό. Έκτοτε, η ελληνική γυμναστική θα περάσει από τα στάδια της νηπιακής ηλικίας , της εφηβείας, της ενηλικίωσης και της νεότητας, για να φτάσει σήμερα (2019) στη φάση της ωρίμανσης και της καταξίωσης. Τη γέννησή της όμως την οφείλει... Ναι, σωστά μαντέψατε: στο συνήθη ύποπτο...

Tελικά, πίσω από κάθε σχεδόν αθλητική επιτυχία της χώρας κρύβεται και λίγο τριφυλλάκι. Ένα μικρό λιθαράκι έχει «πρασινόλευκη» απόχρωση, τις περισσότερες φορές. Η γυμναστική θα εμφανιζόταν στην Ελλάδα και χωρίς τον Παναθηναϊκό, αναμφισβήτητα. Η Ιστορία, όμως, έχει καταγράψει ότι ο αθηναϊκός σύλλογος ήταν ο πρώτος ο οποίος αντιλήφθηκε τη χρησιμότητά της, φρόντισε για τη διάδοσή της, την πήρε από το χεράκι και της έμαθε να περπατά στο ταπί, να κρεμιέται από τους κρίκους και να κάνει θεαματικές κυβιστήσεις.

Δυστυχώς, το τμήμα που κατέγραψε εξαιρετικές διακρίσεις στο παλμαρέ του, έχοντας αναδείξει πρωταθλητές Ελλάδας σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο, δεν υφίσταται πια, έχοντας διαγραφεί εδώ και αρκετά χρόνια από τα μητρώα της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας (Ε.Γ.Ο.). Κανένας δεν γνωρίζει αν κάποτε θα υπάρξει ένας άνθρωπος, ο οποίος θα θελήσει να επαναφέρει στη ζωή το τμήμα. Ακούγεται ότι η πρώην ολυμπιονίκης και φανατική φίλαθλος του Παναθηναϊκού, Κλέλια Πανταζή, είναι σε συνεννόηση με τους διοικούντες τον Όμιλο, ώστε να ιδρυθεί τμήμα ρυθμικής γυμναστικής. Μακάρι να συμβεί αυτό. Πρόκειται για χρέος στην Ιστορία, όχι μόνο του Παναθηναϊκού αλλά και του ελληνικού αθλητισμού, που τόσα οφείλει στο Τριφύλλι. 

Όπως επίσης είναι ιστορικό χρέος, κάποια στιγμή, η Ομοσπονδία να βραβεύσει τον «πράσινο» σύλλογο για την προσφορά του στο σπορ. Άλλωστε, αν δεν υπήρχε το 1961 ίσως να μην υπήρχε και το 2019. Και μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα και στους κρίκους του τεράστιου Πετρούνια, τον πρώτο κρίκο στην αλυσίδα της ελληνικής γυμναστικής τον τοποθέτησε κάποτε ο μεγαλύτερος, διαχρονικά, αθλητικός οργανισμός της χώρας: ο Παναθηναϊκός...

 

Πρωτοπόρος σ’ όλα τα σπορ παντοτινός...
EVENTS