Μετά από 30 χρόνια στον χώρο, τον λες και σαν το παλιό καλό κρασί! Τη μόνη τέχνη, δηλαδή, που θα μπορούσε να κάνει τον Κώστα Βασιλόπουλο να παρατήσει τη δημοσιογραφία. Απόφαση σχολικού προσανατολισμο
ύ από το γυμνάσιο και πρακτική ενασχόληση από το λύκειο, που δεν μετάνιωσε ποτέ. Δεκάδες προσωπικές επιτυχίες, ένα ξεκάθαρο «δεν άκουσα, πώς είπατε, ορίστε;» στη λέξη γκάφα και μερικά πακέτα τσιγάρα αργότερα, τι μένει να πούμε; Στην υγειά μας!
1. Ποια είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας σου;
«Σε μια καριέρα σχεδόν 30 ετών είναι λογικό να υπάρχουν επιτυχίες. Δεν ξεχωρίζω καμία διότι η καθεμιά είχε τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες. Θα αναφέρω την απόκτηση των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ από τον Γιώργο Μπατατούδη, την αποκάλυψη της συμφωνίας του ΠΑΟΚ με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, την απόκτηση του Ομάρ Τετράτζε από τον ΠΑΟΚ, την απόκτηση των Εγκωμίτη και Οκκά από την Ανόρθωση, τη συμφωνία του ΠΑΟΚ με τον Φερνάντο Σάντος και άλλες πολλές που κάποιες φορές ήταν αποτέλεσμα προσωπικής ενημέρωσης και σκληρής δουλειάς και άλλες φορές, θέμα τύχης».
2. Ποια είναι η μεγαλύτερη γκάφα που έχεις κάνει;
«Έχω μαλώσει με τις γκάφες από την παιδική μου ηλικία! Μην επιμείνετε στην ερώτηση γιατί σας ζητήσω να ξαναπάρετε το μηδέν. Δεν… ακούγεστε».
3. Είσαι στη μακρά λίστα των δημοσιογράφων που έχουν δείρει ή απειλήσει ποτέ;
«Δεν είχα την… τύχη να μπω στη λίστα όσων έζησαν την δυσάρεστη εμπειρία της επίθεσης. Απειλές ναι, έχω δεχθεί αλλά με αφήνουν αδιάφορο».
4. Για ποιο κείμενο έχεις μετανιώσει;
«Έχω κάνει λάθη από κακή πληροφόρηση ή κακή εκτίμηση. Ωστόσο δεν έχω μετανιώσει για κανένα από τα αναρίθμητα κείμενα που έχω γράψει. Δείγμα εγωισμού; Ίσως. Η αλήθεια είναι ότι γενικά δεν μετανιώνω εύκολα καθώς πριν αποφασίσω να πράξω, εξετάζω όλες τις παραμέτρους».
5. Ποια είναι η δουλειά στην οποία θα ήθελες να επιστρέψεις ή να μην έχεις φύγει ποτέ;
«Δεν έχω φανταστεί τον εαυτό μου εκτός δημοσιογραφίας. Άλλωστε από την πρώτη τάξη του Λυκείου, περνούσα τις απογευματινές ώρες μου στα γραφεία των ΣΠΟΡ του Βορρά. Την απόφαση να ασχοληθώ με τη δημοσιογραφία την είχα λάβει από το Γυμνάσιο. Περνούσε από το μυαλό μου ως σκέψη εκείνη την εποχή το ενδεχόμενο να δώσω εξετάσεις σε στρατιωτική σχολή αλλά, από την πρώτη επαφή με τη δημοσιογραφία μαγεύτηκα σε υπερθετικό βαθμό. Η μόνη τέχνη – γιατί δεν την θεωρώ δουλειά - που θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου, είναι αυτή του οινοπαραγωγού. Είναι άκρως «μεθυστικό» να φροντίζεις τον καρπό που σου προσφέρει η γη και να τον μετατρέπεις σε «οίνο που ευφραίνει καρδία».
6. Σε ποια εποχή θα ήθελες να έχεις δουλέψει ή ποιο περιστατικό να έχεις καλύψει;
«Μου αρέσει η εποχή που ζω. Έχω καλύψει όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που ονειρεύτηκα. Καλύπτοντας την πορεία της Εθνικής ομάδας στο EURO της Πορτογαλίας από την πρώτη μέρα έως την βραδιά της κατάκτησης του τροπαίου στο Ντα Λουζ και την επιστροφή στην Αθήνα με το αεροσκάφος των πρωταθλητών Ευρώπης, αισθάνθηκα πλήρης και ευχαριστώ τον Θεό για όσα έζησα. Θα… ολοκληρωθώ καλύπτοντας τελικό Europa League με την συμμετοχή του ΠΑΟΚ. Θα συμβιβαζόμουν και με προημιτελικούς Champions League με τη συμμετοχή του ΠΑΟΚ».
7. Έχεις αποκρύψει ποτέ είδηση και για ποιο λόγο; Θες να την αποκαλύψεις τώρα;
«Ναι, έχω αποκρύψει ειδήσεις, τηρώντας το off the record. To σεβόμουν πάντα θεωρώντας ότι αποτελεί μια από τις αρχές της δημοσιογραφίας. Μπορεί η απόκρυψη μιας είδησης να μην εξυπηρετεί το δικαίωμα του φιλάθλου στην ενημέρωση αλλά ορισμένοι κανόνες πρέπει να τηρούνται. Άλλωστε δεν χάλασε και ο κόσμος αν δεν δημοσιοποιηθεί μια αθλητική είδηση, όταν μάλιστα δεν εξυπηρετούνται συμφέροντα».
8. Τι είναι εκείνο που σε γεμίζει περισσότερο σε αυτή τη δουλειά;
«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει αρχή και τέλος. Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να βαρεθείς. Να κουραστείς μπορεί αλλά να βαρεθείς, ποτέ! Δεν ξέρεις ποτέ τι σε περιμένει στην επόμενη ώρα. Δεν σου επιτρέπει η φύση της δουλειάς ποτέ να ησυχάσεις. Φεύγεις από το γραφείο για ένα ήσυχο ποτέ με φίλους και την ώρα που παρκάρεις έξω από το bar, μαθαίνεις ότι υπάρχει εξέλιξη στο ρεπορτάζ. Στην καλύτερη περίπτωση προλαβαίνεις να πεις ένα… καληνύχτα στην παρέα».
9. Ποιο κουσούρι ή ποια κακή συνήθεια σου έχει αφήσει η δημοσιογραφία;
«To κάπνισμα, το γεγονός ότι δεν έχω αφιερώσει στην οικογένεια μου το χρόνο που δικαιούται και της αξίζει, καθώς επίσης και το γεγονός ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αμφισβητώ ακόμα και τι… ώρα είναι αν δεν το διασταυρώσω προσωπικά. Στα όρια της σχιζοφρένειας, με λίγα λόγια».
10. Ποια είναι για σένα τα συστατικά του δημοσιογραφικού DNA;
«Έρευνα, ρεπορτάζ, επιμονή και ατέλειωτες ώρες εργασίας. Είναι τα συστατικά του πετυχημένου δημοσιογραφικού DNA».