MENU

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις της Ελένης Πόλακ για μια ουσία που βρεθηκε στα ούρα της εξαιτίας της κατανάλωσης κρέατος. Αμέσως ξεκίνησε μια παραφιλολογία. Ηταν ενήμερη η αθλήτρια για το θετικό δείγμα που είχε δώσει και παρόλα αυτά αγωνίστηκε; Ήξερε η ΕΟΕ και η Ομοσπονδία της και αν ναι, γιατί δεν την απέτρεψαν; Πότε έγινε η δειγματοληψία και γιατί ανακοινώθηκε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Το SDNA προσπαθεί να εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί. 

Κατ' αρχάς, πρέπει να ξεκαθαριστόύν δύο πράγματα. Πρώτον, ότι μια εβδομάδα πριν ταξιδέψει η ελληνική αποστολή στο Παρίσι, είχε υπάρξει ένα ακόμα κρούσμα ντόπινγκ σε αθλήτρια του στίβου, η οποία αποκλείστηκε αμέσως. Αυτός είναι ο λόγος που τελικά η ελληνική αποστολή αριθμούσε 100 και όχι 101 άτομα, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Για αυτό το  πρώτο κρούσμα ουδέποτε υπήρξε επίσημη γραπτή ανακοίνωση από την ΕΟΕ (Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή), τον ΣΕΓΑΣ (Ομοσπονδία Στίβου) ή τον ΕΟΚΑΝ (Εθνικός Οργανισμός Καταπολέμησης Ντόπινγκ). Ολοι αντιλήφθηκαν όμως την απουσία της συγκεκριμένης αθλήτριας, σε βαρος της οποίας πρόκειται να κινηθούν (αν δεν έχουνκινηθεί ήδη) πειθαρχικές διαδικασίες. 

Το σημερινό είναι λοιπόν το δεύτερο κρούσμα στον Ολυμπιακή Ομάδα, πάλι από τον στίβο, αλλά αυτήν την φορά η ύπαρξή του γνωστοποιείται ενώ είναι σε εξέλιξη οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τους χρόνους που αναφέρονται, η επίσημη ενημέρωση στην ΕΟΕ έγινε όταν ήδη η αθλήτρια είχε αγωνιστεί. Η ενημέρωση για την ύπαρξη θετικού κρούσματος έγινε από τον ΕΟΚΑΝ, καθώς αυτός είναι που το «ανακάλυψε». Σύμφωμα με τις πληροφορίες του SDNA, η δειγματοληψία έγινε στην Ελλάδα, πολύ πριν από το ταξίδι της αθλήτριας στο Παρίσι.

Από το δείγμα αυτό προέκυψε αυξημένη παρουσία μιας ουσίας που είναι απαγορευμένη μεν, ωστόσο υπό συγκεκριμένες συνθήκες μπορεί και να δικαιολογείται η παρουσία της στον οργανισμό ενός αθλητή. Για τον λόγο αυτόν κινήθηκε άμεσα διαδικασία ώστε με βάση το πρωτόκολλο, πρώτον να ενημερωθεί η αθλήτρια και να ζητηθούν από αυτήν έγγραφες εξηγήσεις και δεύτερον, να ενημερωθεί ο WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ), ο οποίος ωστόσο άφησε και πάλι στον ΕΟΚΑΝ την πρωτοβουλία της διαχείρισης.

Παράλληλα έτρεξαν δύο διαδικασίες. Χωρίς ακόμα να υπάρξει καμία ενημέρωση σε Ομοσπονδίες και ΕΟΕ, ενημερώθηκε η αθλήτρια και ζητήθηκαν από αυτήν έγγραφες εξηγήσεις. Παράλληλα ο WADA, ενώ η αθλήτρια βρισκόταν στο Ολυμπιακό Χωριό, φρόντισε να πάρει νέο δείγμα με στοχευμένη ανίχνευση της συγκεκριμένης ουσίας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις. Ολη αυτή η διαδικασία έτρεχε τις τελευταίες ημέρες υπό άκρα μυστικότητα και με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα. 

Από την διαταύρωση όλων των στοιχείων, μετά και την εκτίμηση των εξηγησεων της κοπέλας αλλά και το αποτέλεσμα του επανελέγχου του δείγματος που ελήφθη στο Ολυμπιακό Χωριό, εκτιμήθηκε από τoν EOKAN οτι το αρχικό δείγμα της αθλήτριας κρίνεται θετικό, οπότε έγινε και η ενημέρωση προς όλους τους αρμόδιους φορείς. Όταν μιλάμε για αρμόδιους, εννοούμε καταρχήν την αθλήτρια, την Ομοσπονδία της (εν προκειμένω τον ΣΕΓΑΣ), την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και φυσικά τον WADA, μέσω του οποίου αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση και στην World Athetics (Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου) και στην ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή). 

Αυτό οπως προαναφέρθηκε δεν είναι το πρώτο κρούσμα ντόπινγκ στην Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα, αφού είχαμε και ένα πριν την έναρξη των Αγωνων. Επίσης, δεν είναι το πρώτο κρούσμα ντόπινγκ που ανακοινώνεται κατά την διάρκεια των Αγώνων. Προηγήθηκαν αυτά του ιρακινού τζουντόκα Σαγιάντ Σαχέντ, της βολεϊμπολίστριας της Δομινικανής Δημοκρατίας Λισλέβ Ιλ Μεχία και της νιγηριανής πυγμάχου Σίνθια Ογκουνσεμιλόρε. Βέβαια, επισήμως, σε διεθνές επιπεδο, το θέμα δεν έχει πάρει ακόμα διάσταση αφού ακόμα δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση από ΔΟΕ ή WA ή WADA.

Συνεπώς, είναι πράγματι πολύ πιθανό ΕΟΕ και ΣΕΓΑΣ μέχρι τις 13:49 ώρα Γαλλίας (14:49 στην Ελλάδα) να μην ήξεραν τίποτα, ώστε να προλάβουν την αθλήτρια να μην αγωνιστεί. Όπως διαβεβαιώουν τουλάχιστον δύο πηγές το SDNA, μέχρι να κριθεί από τον ΕΟΚΑΝ ως θετικό το δείγμα, δεν υπήρχε επισήμως η παραμικρή ενημέρωση προς την πλευρά τους.

Επίσης είναι πράγματι πολύ πιθανό η αθλήτρια να είχε την εντύπωση ότι οι εξηγήσεις της κρίθηκαν επαρκείς και ότι το δείγμα που έδωσε στην Αθήνα δεν κρίθηκε τελικά θετικό, όπως άφησε ουσιαστικά να διαφανεί από τις δηλώσεις της. Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι η Ελένη Κλαούντια Πόλακ αποκάλυψε από μόνη της, χωρίς κανένας να την έχει ρωτήσει ή να υποπτεύεται εκείνη την στιγμή οτιδήποτε, ότι «πριν τρεις μέρες βρέθηκε κάτι στα ούρα» της, το οποίο όπως είπε «ήταν από κρέας». Η ίδια πρόσθεσε: «Ήταν πολύ λιγότερο από το απαγορευμένο, προφανώς και για αυτό δεν αποκλείστηκα και κατάφερα να αγωνιστώ κανονικά».

Πλέον, ακόμα και αν είχε προκριθεί στον τελικό, εφόσον πρόκειται πράγματι για αυτήν την αθλήτρια, δεν θα της επιτρεπόταν η συμμετοχή σε αυτόν. Ήδη της ζητήθηκε άμεσα να φύγει από το Ολυμπιακο Χωριό - προφανώς το βράδυ θα διαμείνει σε ξενοδοχείο στο Παρίσι και άμεσα θα αναχωρήσει για την Αθήνα, πιθανά την Τρίτη. Οπως προβλέπει το πρωτόκολλο, έχει δικαίωμα να ζητήσει από τον ΕΟΚΑΝ να ανοιχτεί το λεγόμενο «δεύτερο δείγμα», δηλαδή το δεύτερο μπουκαλάκι που έχει κρατηθεί από το δείγμα που είχε δώσει στην Αθήνα και το οποίο μετά από όλη αυτήν την ιστορια που προαναφέρθηκε κρίθηκε θετικό.

Οταν ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες και επιβεβαιωθεί η θετικότητα του δείγματος (είτε μέσω του ανοίγματος του δεύτερου μπουκαλιού είτε εφόσον δεν ζητηθεί αυτό από την θιγόμενη και άρα "τελεσιδικήσει" η υπόθεση), θα ακολουθήσει πειθαρχική δίωξη σε βάρος της αθλήτριας. Σε αυτήν την περίπτωση πράγματι θα κινδυνεύσει ακόμα και με ποινή αποκλεισμού 4 ετών, κάτι που σημαίνει ότι θα κινδυνεύσει η παρουσία της και στο Λος Άντελες, το οποίο έθεσε ως επόμενο μεγάλο στόχο στις δηλώσεις που πραγματοποίησε.

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί, για την ακρίβεια του ρεπορτάζ, ότι η ΕΟΕ επισήμως δεν αναφέρεται ούτε στο όνομα του θετικού δείγματος ούτε καν στο φύλο του ή έστω σε ποιο άθλημα ή ομοσπονδία ανήκει. Το ίδιο ισχύει και με τον ΕΟΚΑΝ. Ο  ΣΕΓΑΣ δεν έχει επίσης βγάλει κάποια επίσημη ανακοίνωση ενώ σε όσα στελέχη του απευθυνθήκαμε, η απάντηση ήταν «ουδέν σχόλιον». Από την ΕΟΕ επίσης, μέχρι και να εκδοθεί η ανακοίνωση, τα τηλέφωνα των αρμοδίων της Ελληνικής Αποστολής ήταν ή κλειστά ή κατειλημένα, ενώ μετά την ανακοίνωση, όλοι παρέπεμπαν σε αυτήν.

Η εκδοθείσα ανακοίνωση της ΕΟΕ αναφέρει τα εξής:

Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δηλώνει ότι ενημερώθηκε από τον ΕΟΚΑΝ στις 13.49 ώρα Γαλλίας για θετικό δείγμα σε έλεγχο ντόπινγκ μέλους της Ολυμπιακής Ομάδας στο Παρίσι.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΚΑΝ επιβάλλεται άμεσα προσωρινός αποκλεισμός στο συγκεκριμένο άτομο και ως εκ τούτου η ΕΟΕ ζήτησε την αποχώρηση του από το Ολυμπιακό Χωριό.
 

Ολο το παρασκήνιο από το νέο κρούσμα ντόπινγκ στην Ελληνική Ολυμπιακή Ομάδα