Ο Manny Pacquiao δεν είναι τυχαία προσωπικότητα. Πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους πυγμάχους όλων των εποχών στην κατηγορία ελαφρών βαρών, το καμάρι των Φιλιππίνων, βουλευτής και άνθρωπος που τιμήθηκε ουκ ολίγες φορές για την φιλανθρωπική δράση του. Μια ατυχής δήλωσή του τον κατέστησε εδώ και λίγες ώρες ανεπιθύμητο στην αθλητική κοινωνία. Ο θρυλικός «Pac-Man» δε δίστασε να δηλώσει ότι «οι ομοφυλόφιλοι είναι χειρότεροι από ό,τι τα ζώα» ... εξηγώντας ότι «είναι κοινή λογική.
Βλέπεις τα ζώα να ζευγαρώνουν με το ίδιο φύλο; Τα ζώα είναι καλύτερα επειδή μπορούν να διακρίνουν το αρσενικό από το θηλυκό. Εάν οι άνδρες ζευγαρώνουν με τους άνδρες και οι γυναίκες με τις γυναίκες τότε είναι χειρότεροι από τα ζώα»... Πάραυτα, η Nike, εκ των μεγαλύτερων χορηγών του Pacquiao διοχέτευσε την πληροφορία σύμφωνα με την οποία ετοιμάζεται να κόψει τους δεσμούς μαζί του τερματίζοντας μια χρυσοφόρο συνεργασία που άρχισε το 2006.
Ηδη, αφαίρεσε όλα τα ίχνη του από το ηλεκτρονικό της κατάστημα. Το σχόλιο του, αποτέλεσε σπίθα για να ξεσπάσει ένας διαδικτυακός πόλεμος στα Social Media. Ο Guardian το επέκτεινε σε δημόσιο διάλογο προτρέποντας τους αναγνώστες του στην ιντερνετική έκδοση να μοιραστούν τις εμπειρίες τους γύρω από την ομοφοβία στον αθλητισμό, αν κάποιος έχει πέσει θύμα ομοφοβικής κακοποίησης ή έχει δει άλλους ανθρώπους που ξεχώρισαν για την σεξουαλικότητά τους... Πώς αντιδρούν και πως θα συμβούλευαν τους άλλους να αντιμετωπίσουν τους ... θύτες. Η αδιάλλακτη στάση του Pacquiao δεν ήταν μοναδική. Ο αμυντικός της Παρί Σεν Ζερμέν Σερζ Οριέ αποκάλεσε τον προπονητή του Λοράν Μπλαν «αδερφή» στολίζοντας και τον Ζλάταν Ιμπραίμοβιτς ότι «τα παίρνει όλα επειδή ο Μπλαν του κάνει ... π...ες».
Πριν από ένα χρόνο, πάλι κατά τον Guardian σε σχετική έρευνα γύρω από την διαφορετικότητα και την ομοφοβία, η «Out» διαπίστωσε ότι το 85% των ανθρώπων πιστεύουν πως ένα δεδηλωμένο Γκέι, Λεσβία, ή αμφιφυλόφιλο άτομο δε θα ήταν ασφαλές στις εξέδρες ενός αθλητικού γεγονότος. Τα δυο τρία που ρωτήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι η ομοφοβία είναι πιο συχνή στον αθλητισμό από την υπόλοιπη κοινωνία, και έξι στους 10 ομοφυλόφιλους άνδρες δήλωσαν ότι είχαν βιώσει την ομοφοβία στον αθλητισμό. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχει ξεσπάσει στα ελληνικά Social Media ένα ανάλογο ξεκατίνιασμα σχετικά με το παραλήρημα του Λαζόπουλου για τους «καθηλωμένους σε αναπηρικό καροτσάκι».
Πάει καιρός από τότε που η συγκεκριμένη εκπομπή του Λαζόπουλου έπαψε να εντάσσεται στο πλαίσιο της αποκαλούμενης σάτιρας. Αναγορεύεται σε εργαλείο πολιτικής προπαγάνδας. Ακόμη κι αν το κίνητρό του ήταν να ψέξει τον Σόιμπλε και τις πρακτικές του, χρησιμοποιώντας την αναπηρία του ως μοχλό χλεύης αυτόματα τον καθιστά ανεπιθύμητο στην συντριπτική πλειονότητα του κοινού. Η καταδίκη είναι αυτονόητη και μάλλον μοιάζει με παραβίαση ανοιχτών θυρών. Ενα εξίσου όμως σημαντικό ποσοστό, πέρα από τους αυτήκοους και αυτόπτες μάρτυρες εντός του τηλεοπτικού πλατό, φαίνεται ότι ενστερνίζεται τις απόψεις του. Οτι δέχεται ακόμη και τη δημόσια συγνώμη του αρκετή για να εξακολουθεί να τον φιλοδωρεί με 40άρια τηλεθέασης και την επόμενη φορά.
Η Nike «τιμώρησε» ένα από τα μεγαλύτερα brand name της στο όνομα της ομοφοβίας και του ρατσισμού δίχως να περιμένει ανασκευάσεις και τροποποιητικές δηλώσεις. Στην Ελλάδα αρκεί μια «συγνώμη» για να πάμε παρακάτω... Στον κόσμο του θεάματος, η τιμωρία έρχεται όταν σβήνουν τα φώτα... Τότε που ψαχουλεύεις να καθηλωθείς σε μια καρέκλα... Αλλά κανείς δε σου την προσφέρει...