MENU

Ο κόσμος του ΠΑΟΚ θεωρεί ότι έζησε μια ανεπανάληπτη σφαγή στον τελικό του ΟΑΚΑ. Είτε επειδή στήθηκε, είτε επειδή είναι εγωπαθής και προβληματικός, ο Λαόθ σύμφωνα με τους ΠΑΟΚτσήδες έκανε μια κάκιστη διαιτησία εις βάρος της ομάδας τους.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όποιος επιχειρήσει να προσεγγίσει το παιχνίδι κάπως διαφορετικά, γίνεται αυτομάτως εχθρός του ΠΑΟΚ.

Εντάξει, συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια. Λίγο μπινελίκι και λίγες κατάρες παραπάνω δεν κάνουν διαφορά.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα δημόσια και όποιος θέλει να καταλάβει, ας καταλάβει.

Πρώτα επί προσωπικού (και με συγχωρείτε προκαταβολικά για την κατάχρηση χώρου):

Ο δημοσιογράφος, είτε υποστηρίζει τον ΠΑΟΚ, είτε τον Παναθηναϊκό, είτε τον Ολυμπιακό, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα καμιάς ομάδας! Εκτός κι αν εργάζεται σε γραφείο τύπου. Ο δημοσιογράφος οφείλει να υπηρετεί την αλήθεια και την αξιοπρέπειά του. Αν πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ σφαγιάστηκε, θα γράψω ότι σφαγιάστηκε. Αν δεν πιστεύω ότι σφαγιάστηκε, δεν θα γράψω ποτέ το αντίθετο, ακόμα κι αν δεν μπορέσω να ξαναπατήσω στην Τούμπα ή αν χαλάσω σχέσεις ετών. Έτσι αντιλαμβάνομαι τη δουλειά μου και έτσι θα συνεχίσω για όσο αντέχω.

Οι σχολιαστές της πλάκας, που βρίζουν στα social ή κάτω από τα άρθρα μας, αν δεχόταν τις απειλές που έχουμε δεχτεί ορισμένοι όταν γράφαμε εις βάρος τη Εγκληματικής Οργάνωσης (διότι αυτό θεωρούσαμε σωστό), στην πλειονότητά τους θα έκαναν τσισάκια. Οπότε τα βρισίδια στο inbox από κάτι τέτοιους τύπους τα βρίσκω κυρίως διασκεδαστικά.

Από εκεί και πέρα βέβαια, διαβάζω και άλλα σχόλια και αναλύσεις και από σοβαρούς ανθρώπους για το πόσο μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα αποτελεί για την Θεσσαλονίκη ο Ιβάν Σαββίδης και η δράση του/επιρροή του. Δεν ζω εκεί και επί της ουσίας αν εκφράσω άποψη θα είναι επιφανειακή. Αλλά χάριν συζήτησης είμαι έτοιμος να ακούσω τα επιχειρήματά τους. Αρκεί βέβαια να γράψουν πρώτα, όχι να κριτικάρουν, ούτε φυσικά να αναλύσουν αν αποτελεί κοινωνικό πρόβλημα για τον Πειραιά ή την χώρα, απλώς να γράψουν ρε αδελφέ, το όνομα «Βαγγέλης Μαρινάκης», σε οποιαδήποτε πρόταση δεν τον επαινεί. Όχι; Το φαντάστηκα. Πάμε παρακάτω.

Ο ΠΑΟΚ έφυγε από τον τελικό ηττημένος και πληγωμένος. Για όσα συνέβησαν στις κερκίδες, προφανώς υπάρχει ευθύνη και της αστυνομίας. Όχι μόνο για την άκριτη ρίψη δακρυγόνων, αλλά και για τον ανύπαρκτο έλεγχο στις εισόδους του γηπέδου – όποιος ήθελε, περνούσε μέσα ό,τι ήθελε (και τούτο, παρά την προσπάθεια να παρουσιαστεί μονόπλευρα, αφορά φυσικά και το πέταλο των Παναθηναϊκών). Η οργή του κόσμου για την ταλαιπωρία που υπέστη εξαιτίας της μετακίνησης από Θεσσαλονίκη αλλά και του αστυνομικού σχεδίου (γελάμε…) που τους υποχρέωσε να μείνουν στον δρόμο άπειρες ώρες είναι δικαιολογημένη. Πρόκειται για πράγματα που η ΠΑΕ πρέπει να τα αξιολογήσει σωστά, ώστε να μην επαναληφθούν (θα έλεγα ότι και οι οπαδοί πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους, αλλά μάλλον πρόκειται για χαμένο κόπο).

Για όσα συνέβησαν στον αγωνιστικό χώρο και τη διαιτησία Λαόθ: Είτε έχει δίκιο να σηκώνει το θέμα τόσο πολύ, είτε όχι, ο Λουτσέσκου γνωρίζει πώς να μετατρέψει τέτοιου είδους καταστάσεις σε καύσιμο για την επόμενη χρονιά. Το αίσθημα της αδικίας συσπειρώνει και τρέφει τον ΠΑΟΚ.

Πλην όμως το 2018, δεν είναι 2022. Ακόμα κι αν όλοι στο σύλλογο γίνουν μια γροθιά, σε αγωνιστικό επίπεδο υπάρχει μεγάλη διαφορά. Το 2018 ο ΠΑΟΚ ήταν ήδη η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Η συσπείρωση βοήθησε να πραγματοποιήσει ονειρεμένη, αήττητη πορεία, όμως η ποιότητα και η ανωτερότητα του ρόστερ του σε σχέση με τον ανταγωνισμό ήταν πράγματα δεδομένα.

Τώρα χρειάζεται μεθοδική και σωστή δουλειά το καλοκαίρι για να επανέλθει ο ΠΑΟΚ σε επίπεδο διεκδίκησης πρωταθλήματος.

Αν έδειξε κάτι ο τελικός είναι ότι η επένδυση σε νέα και ταλαντούχα παιδιά δεν αρκεί. Χρειάζεται προσωπικότητα και εμπειρία ο πρωταθλητισμός. Ο Σοάρες μπορεί να παρουσιαστεί βελτιωμένος του χρόνου και ο Κουαλιάτα να βγάλει μάτια. Όμως αν δεν αντικατασταθούν οι Μπίσεσβαρ, Αντρέ, Κρέσπο (ακόμα κι αν μείνουν, θα πρέπει να έχουν συμπληρωματικό ρόλο), Βαρέλα, Πασχαλάκης και αν δεν αναβαθμιστούν με έτοιμες λύσεις οι θέσεις στην επίθεση (εξτρέμ, σέντερ φορ), τότε η αρχική συσπείρωση γρήγορα θα εξελιχθεί σε γκρίνια και εσωστρέφεια.

Η συσπείρωση δεν αρκεί
EVENTS